Star Wars: Dziedzictwo. Tom 11: Wojna

- komiksy
- Star Wars: Dziedzictwo (tom 11)
- Star Wars: Dziedzictwo
- Star Wars Legacy Volume #11: War
- 2013-04-01
- 2013-04-01
- Jacek Drewnowski
Darth Krayt, przywódca zakonu zwanego Jednym Sithem, odrodził się po tym, jak omal nie poniósł śmierci z ręki Dartha Wyyrloka. Za pośrednictwem Mocy przekazał wszystkim Sithom wiadomość, że jest cały i zdrowy. Lojaliści z imperium Roana Fela, Sojusz Galaktyczny oraz Jedi przechodzą do defensywy, uginając się pod naporem zjednoczonych Sithów. Cade Skywalker, ostatni znany dziedzic Skywalkerów, także wyczuł powrót Krayta i w końcu pogodził się z faktem, że jego przeznaczeniem jest zmierzyć się z sithańskim imperatorem, nawet jeśli skończy się to dla niego śmiercią. Nikt jednak nie wie, że Darth Krayt powraca silniejszy niż kiedykolwiek, z nową armią bezwzględnie posłusznych sithańskich żołnierzy i potężną armadą okrętów...
Kup Star Wars: Dziedzictwo. Tom 11: Wojna w ulubionej księgarni
Oceny książki Star Wars: Dziedzictwo. Tom 11: Wojna
42 użytkowników ma tytuł Star Wars: Dziedzictwo. Tom 11: Wojna na półkach głównych- Przeczytane 30
- Komiksy 4
- Komiksy 2
- Star Wars Komiksy 1
- Star Wars 1
- Sci-fi - Gwiezdne Wojny 1
- Do kupienia 1
- Komiks 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Dziedzictwo. Tom 11: Wojna
Finałowy tom serii, który całkiem nieźle zamyka historię. Darth Krayt powraca silniejszy niż wcześniej, co prowadzi do ostatecznej konfrontacji z Cade'em Skywalkerem i siłami Sojuszu.
Komiks dobrze łączy różne wątki, doprowadzając do efektownych starć. Sceny walki są dynamiczne i widowiskowe, szczególnie te z udziałem Sithów. Historia zawiera też kilka emocjonalnych momentów, które dodają głębi fabule.
Jednak tempo akcji jest momentami zbyt szybkie. Brakuje chwil na złapanie oddechu, co sprawia wrażenie, jakby opowieść trochę się spieszyła do finału. Ostateczna bitwa, choć ciekawa, mogłaby być nieco bardziej rozbudowana.
Mimo tych niedociągnięć, "Wojna" stanowi satysfakcjonujące zakończenie serii. Może nie jest to arcydzieło, ale na pewno zadowoli fanów, którzy śledzili losy bohaterów przez wszystkie tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks dobrze łączy różne wątki, doprowadzając do efektownych starć. Sceny walki są dynamiczne i widowiskowe, szczególnie te z udziałem Sithów. Historia zawiera też kilka emocjonalnych...
Finał serii. Darth Krayt szykuję do odzyskania władzy nad zakonem, a Cade razem żołnierzami Sojuszu rusza do ostatniej walki z Sithami.
Najbardziej obiecujący jest początek tomu dotyczący Sithów. Mamy tu parę efektownych scen walki, a także żegnamy się z paroma postaciami. Szkoda, że niestety parę stron zostaje zmarnowanych na retrospekcje z przeszłości Dartha Krayta – ładnie wyglądają, ale to właściwie powtórzenie znanych już informacji. Obiecujący był też powrót Darth Maladi – szkoda, że ze względu na zakończenie serii wątek jej współpracy z Imperatorem nie zostaje dalej pociągnięty.
Później jest trochę mniej ciekawie. Na początku jest jeszcze w miarę epicko. Obie strony wysyłają do boju wszystkie swoje siły, a większość bohaterów staje do boju. Jest parę autentycznie wzruszających scen – szczególnie w pamięć zapadają interakcje Morrigan Corde z Cade’em. Niestety – im bliżej finału, tym bardziej zaczyna brakować pomysłów. Ostateczna bitwa kończy się poza kadrem, a finałowy pojedynek jest dosyć krótki i nieefektowny. Podobało mi się jednak jak postanowiono ostatecznie zakończyć wątek antagonisty serii.
Podobnie jak to było ostatnio, tutaj również rysuje Jan Duursema. Jej prace są bardzo dynamiczne i świetnie oddają epickość scen akcji. Szkoda, że niestety scenariusz nie pozwala jej w pełni rozwinąć skrzydeł.
Podsumowując, jest to raczej rozczarowujące zakończenie dobrze rozpoczętego cyklu. Jak dla mnie ta seria mogła się skończyć na „Wektorze” czy „Burzach”. Potem najwyraźniej zabrakło pomysłu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej obiecujący jest początek tomu dotyczący Sithów. Mamy tu parę efektownych scen walki, a także żegnamy się z paroma postaciami. Szkoda, że niestety parę stron zostaje zmarnowanych na retrospekcje z przeszłości Dartha Krayta –...
Darth Krayt powraca zza grobu, silniejszy niż kiedykolwiek i od razu przegrywa bo to ostatni tom serii. Na siłę wydłużona seria i mało przekonywujące rozwiązanie ostatniej walki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część "Dziedzictwa" i zdecydowanie najlepsza. Co jest lepszego od zwykłej bitwy? Bitwa z udziałem mieczów świetlnych, Mocy oraz statków kosmicznych!