ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Słowianie południowi i zachodni VI-XX wiek

- powieść historyczna
- 2005-01-01
- 2005-01-01
Jest to książka, która pod względem bogactwa treści oraz zintegrowanej prezentacji dziejów Słowian południowych i zachodnich nie ma sobie równych nawet za granicą. Przedstawione są w niej losy Słowian południowych: Bułgarów, Chorwatów, Czarnogorcow, Macedończyków, Serbów i Słoweńców, oraz zachodnich: Czechów, Serbołużyczan i Słowaków, na przestrzeni półtora tysiąca lat, od pojawienia się ich na arenie historycznej aż po wiek XX. Do zachodnich Słowian należą także Polacy, ale o nich, z racji obfitości poświęconych im syntez polskich, jest w książce mowa tylko przy okazji omawiania wydarzeń, w Kiorycu ich losy splatały się z dziejami pozostałych Słowian. Jest to pełna synteza dziejów prezentująca różne wątki przeszłości Słowian południowych i zachodnich. Czytelnik znajdzie w niej omówienie ich życia gospodarczego i społecznego, sylwetki wybitnych i nieudolnych władców, zasłużonych mężów stanu, opisy znanych wojen i słynnych bitew, zmieniających się ustrojów politycznych oraz przejawów życia umysłowego i szeroko pojętej kultury.
Kup Słowianie południowi i zachodni VI-XX wiek w ulubionej księgarnii
Oceny książki Słowianie południowi i zachodni VI-XX wiek
52 użytkowników ma tytuł Słowianie południowi i zachodni VI-XX wiek na półkach głównych- Chcę przeczytać 36
- Historia 3
- Słowianie 2
- Wschód i reszta Europy 1
- Historia Bałkanów - przeczytane 1
- Słowiańszczyzna 1
- Bardzo 1
- 2017 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słowianie południowi i zachodni VI-XX wiek
Ta książka stanowi przede wszystkim podsumowanie pewnego okresu badań nad Bałkanami. Do momentu ukazania się prac autorstwa Barbary Jelavich i Stevana K. Pavlowitcha uchodziła (a w niektórych kręgach zapewne wciąż uchodzi) za podstawową, choć porównanie jej treści z ww. jasno pokazuje, że w niektórych partiach jest już nieco archaiczna. Praca wykonana przez autorów budzi szacunek, podobnie jak objętość ich dzieła - niewątpliwie warto mieć je na półce, ale należy z niego korzystać w drugiej kolejności, dając pierwszeństwo nowszym syntezom.