Wyspa niekończących się miłości

Okładka książki Wyspa niekończących się miłości autorstwa Daina Chaviano
Okładka książki Wyspa niekończących się miłości autorstwa Daina Chaviano
Daina Chaviano Wydawnictwo: Muza literatura piękna
Isla de los amores infinitos
2007-01-01
2007-01-01
Weronika Ignas-Madej
Porywająca saga rodzinna, historia ludzi wywodzących się z różnych kontynentów, których losy krzyżują się w magicznej Hawanie - pełna mrocznych tajemnic, zjaw, duchów i bóstw powieść o miłości - jedyna w swoim rodzaju mieszanka mitów, historii, erotyki, parapsychologii, polityki i magii w powieści Kubanki, która po latach życia na wyspie wyemigrowała do USA Mieszkająca w Miami kubańska emigrantka Cecilia poznaje tajemniczą, starszą panią. Kobieta opowiada dziewczynie niezwykłą historię, której początki sięgają połowy XIX wieku, a jej bohaterowie pochodzą z trzech wszystkich odległych miejsc na ziemi: Chin, Hiszpanii i Afryki. Losy splatają się ze sobą na Kubie. Tajemnice z przeszłości odżyją po latach, w Miami pełnym stęsknionych za ukochaną wyspą i niepogodzonych z jej losem uchodźców.

Kup Wyspa niekończących się miłości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wyspa niekończących się miłości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspa niekończących się miłości

Miami. Cecilia trafia w barze na pewną starszą panią, która opowiada jej trzy historie, mające swój początek przed stu laty. Zaintrygowana, od tej pory będzie tam przychodziła co noc, by poznać ciąg dalszy losów rodzin z tych opowieści. Dodatkowo próbuje rozwikłać zagadkę pewnego domu widmo i kompletnie nie przypuszcza, do czego ją to wszystko zaprowadzi.

Pomyślałam, że tym razem wybiorę coś lżejszego do czytania, a ta książka przeleżała na mojej półce bardzo długi czas. Cieszę się, że mój wybór padł właśnie na nią! Świat rzeczywisty przeplata się tutaj że światem nadprzyrodzonym, mamy tu kilka wciągających wątków, które w końcu łączą się w jedną całość, miłosne historie, zagadkę do rozwiązania, a także trudną historię Kuby, na której autorka skupiła dosyć dużą uwagę, a którą opowiedziała w przystępny, klimatyczny sposób, wplatając w nią swoich charakterystycznych bohaterów. Historie opowiadane przez Amalię, straszą panią spotkaną przez Cecilię w barze, dotyczą trudnych miłości wielopokoleniowych i intrygują nie tylko Cecylię, ale także nas jako czytelników.

Klimat powieści był jak wciągnięcie w nozdrza woni przyjemnych, subtelnych olejków eterycznych. Zjawiska nadprzyrodzone nie były przesadzone, dodały książce smaczku i za to również duży plus. Mam zastrzeżenia jedynie do zmian imion bohaterów - czasami można się pogubić i potrzebujemy chwili, żeby zrozumieć, o kim właściwie jest mowa, ale nie jest to bardzo uciążliwe. Z pewnością jest to inna książka niż większość - historia Kuby, jej atmosfera i oddanie dawnych lat spełniło swoją rolę, a główni bohaterowie i ich przeżycia trafiają do naszych myśli i emocji. Zakończenie kompletnie zaskakuje i jest miłą wisienką na smacznym torcie. Zazwyczaj nie przepadam za tego typu powieściami, jestem więc tym bardziej usatysfakcjonowana treścią. Polecam!

Pomyślałam, że...

Książka może okazać się bardzo interesująca dla tych, którzy interesują się historią Kuby lub spędzili na niej trochę czasu.

Pomysł na książkę dobry ale wykonanie już niekoniecznie.
Opowieść o miłości pokoleniowej ,którą zachwyca jednak ilość osób, zmiana imion troszkę mnie męczyła i momentami nie wiedziałam o co chodzi i czytanie mnie męczył.

Pomysł na książkę dobry ale wykonanie już niekoniecznie.

99 użytkowników ma tytuł Wyspa niekończących się miłości na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Wyspa niekończących się miłości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyspa niekończących się miłości

Niedzielna cisza Gina B. Nahai
Niedzielna cisza
Gina B. Nahai
Chrześcijaństwo w wydaniu amerykańskim. Na podstawie opisu wydaje się, że ta książka to romans. Nic bardziej mylnego. Romans to tylko wątek poboczny. Najważniejszy jest tu opis wielu okoliczności, które mu towarzyszą. Główne postacie dramatu to Profesor, jego egzotyczna żona Blue - domniemana morderczyni kaznodziei Małego Sama - ojca Adama, który wdaje się w romans z żoną Profesora - Blue. Skomplikowane koło, które się zamyka. Każdy poszukuje prawdy i stara się dociec motywów postępowania swego i innych uczestników dramatu. Gina B. Nahai to bardzo ciekawa pisarka. Urodzona w Teheranie, wykształcona w Szwajcarii i USA, gdzie obecnie mieszka. Poliglotka z wielokulturowym wychowaniem i światopoglądem. Tę różnorodność i egzotykę czuć w tej powieści. Amerykański sposób na wiarę to rzecz zupełnie odmienna kulturowo i światopoglądowo od naszej - europejskiej. Tego fenomenu chyba nie da się wytłumaczyć ani zrozumieć. Łączenie wyznania wiary z odpornością na jad węży i piciem trucizny to chyba nie dla ludzi Europy. Dość cienka książka, która ma w sobie taką odmienność, że autorkę zapamiętam w nadziei na przyszłą lekturę. Trochę psychologii, sporo wiadomości o życiu amerykańskiej górniczej biedoty w rejonie Appalachów, bardzo ciekawie opowiedziana historia Blue pochodzącej z Kurdystanu. Choć wydaje się, że to spora rozbieżność tematyczna, to wszystkie wątki są fajnie splecione. O amerykańskiej religijności już pisałam. Cóż dodać. Polecam choćby ze względu na jej odmienność.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na76 lat temu
Za worek kości Lluis-Anton Baulenas
Za worek kości
Lluis-Anton Baulenas
Kolejna powieść demaskująca śmieszność, hipokryzję, arogancję i bezduszność dyktatury. Kolejna elegia o straconym pokoleniu wzrastającym w czasie wojny, dojrzewającym w reżimie "zwycięzców" widzących wroga nawet w dzieciach. Kolejny literacji pomnik pamięci upodlonych, zabitych, wymazanych z rejestrów ale nigdy nie zapomnianych ludzi. Bohaterem tej poruszającej książki jest ciężko doświadczony w dzieciństwie przez wojnę i reżim Franco Genezjiusz - Kastylijczyk, syn żołnierza republiki i więźnia obozu koncentracyjnego. Opowiada nam on, w pierwszej osobie, swoje dzieciństwo i młodość naznaczone wojną, jednocześnie opisując także bieżące wydarzenia, w których bierze udział. Celem jego dorosłego życia jest wypełnienie ostatniej woli ojca i pomszczenie krzywd wyrządzonych jego najbliższym. Jest bez wątpienia bohaterem tragicznym – ukrywa prawdziwe uczucia do reżimu ukrywając się w szeregach jego wyznawców jako jeden z nich. Powoli obserwuje jak założona przez niego maska coraz bardziej zmienia go wtapiając się w prawdziwą twarz. Staje się cyniczny, rozdarty, wyrachowany, świadomy swojej hipokryzji, zagubiony przez co zaczyna popełniać błędy. Czy popełnia je nieświadomie czy celowo, czy zrealizuje swoje postanowienia, czy uratuje siebie prawdziwego? Warto przeczytać. Tematyka książki jest ciężka ale pouczająca, historia Genezjusza bez wątpienia wzorowana jest na prawdziwych wydarzeniach, to na prawdę kawał dobrej literatury.
sukkubi - awatar sukkubi
Dziewczyna w hiacyntowym błękicie Susan Vreeland
Dziewczyna w hiacyntowym błękicie
Susan Vreeland
Biblioteka do której mam dosyć daleko zapewnia mi różnorodność książek z literatury pięknej, więc na pierwszy cel wybrałam sobie serię z Rebisu o interesującej nazwie: "Jej portret". To jest powieść, której dosyć długo szukałam i miałam wielkie oczekiwania. Bardzo plastyczne opisy, poetycki styl opowieści i konkretność - to są chyba najlepsze rzeczy w tej książce. Pomimo swojego niewinnego formatu poznajemy historię kilku pokoleń ludzi, którzy byli właścicielami pewnego portretu. Przyznam szczerze, że obrazy Vermeera otaczają mnie w każdym momencie, przez wszystkich uważane jako prawdziwe arcydzieła, we mnie jakoś nie wzbudzały tego zachwytu na tyle, by poznać biografię malarza oraz zadać sobie pytanie: co się działo z jego dorobkiem po śmierci? Kim byli kolejni właściciele obrazu? Przecież nie od razu pojawiły się w muzeach! Bardzo mi się podobało skupienie na emocjach kobiet. Szczególnie zakończenie pełne goryczy, niespełnienia i emocjonalnego zawodu w kwestii swojego życia w wykonaniu córki malarza. Warto przeczytać, a resztę wiedzy dopełnić chociażby lekturą o malarzu jakim był Jan Vermeer. Bo prawda jest taka, że autorka dorzuciła tylko ciekawostki z jego życia oraz tego, co się działo z obrazami po jego śmierci. Bardziej skupiła się na podróży fikcyjnego obrazu przez ręce kolejnych właścicieli. Po uzupełnieniu wiedzy powieść nabierze kolorów i zrozumienia.
ChanLee - awatar ChanLee
Znamię Nancy Huston
Znamię
Nancy Huston
Próbuję ubrać w słowa emocje, które wywołała lektura "Znamienia" i każda kolejna myśl wydaje się być bardziej banalna od poprzedniej. Nancy Huston zabiera czytelnika w podróż w czasie i w przestrzeni, podróż, w której przewodnikami, powoli odsłaniającymi kolejne elementy trudnej układanki, są sześcioletnie dzieci, Solomon, Randall, Sadie i Kristina. Wśród niedopowiedzeń, szczątkowych informacji, spraw, których nie obejmuje umysł kilkulatka, majaczy historia rodziny naznaczonej traumą. Kolejne pokolenia na swój sposób radzą sobie z brzemieniem przeszłości, które odciska piętno na relacjach między członkami rodziny, pokazując, że zarówno silne przeżycia, jak i błahe zdarzenia mogą w istotny sposób wpłynąć na dalsze losy i światopogląd człowieka. Tytułowe znamię jest zarówno genetycznie dziedziczonym łącznikiem między prababką, babką, ojcem i synem, jak i - paradoksalnie - fizyczną reprezentacją międzypokoleniowego rozdźwięku (co zresztą zdaje się potwierdzać angielski tytuł powieści). Z pewnością jest to lektura trudna, żeby nie powiedzieć niewygodna, wsącza się w strefę komfortu czytelnika i zaczyna coraz bardziej uwierać, kłuć w oczy, jak ten okrągły ciemny pieprzyk niepasujący do otaczającej go gładkiej, jasnej skóry. Do oceny rewelacyjnej daję małego minusa, bo momentami nachodziły mnie wątpliwości co do tego, czy brakujące przecinki to celowy zabieg artystyczny mający uwiarygodnić narrację sześciolatków, czy może jakieś niedopatrzenie korektora, sprawiające, że przecinki - niczym niesforne chochliki - pojawiały się tam, gdzie chciały.
Agnieszka A - awatar Agnieszka A
oceniła na87 lat temu

Cytaty z książki Wyspa niekończących się miłości

Dodaj cytat z książki Wyspa niekończących się miłości

Video

Video