Cena prawdy

Okładka książki Cena prawdy autora Ellinor Rafaelsen, 9788361729181
Okładka książki Cena prawdy
Ellinor Rafaelsen Wydawnictwo: Edipresse Cykl: Obietnice (tom 14) literatura piękna
Obietnice (tom 14)
Sannhetens pris
2009-01-01
2009-01-01
Joanna Barbara Bernat

Kup Cena prawdy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cena prawdy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cena prawdy

24 użytkowników ma tytuł Cena prawdy na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Cena prawdy na półkach dodatkowych

Upalne lato Kaliny Katarzyna Zyskowska
Upalne lato Kaliny
Katarzyna Zyskowska
Coraz bardziej pochłania mnie twórczość autorki. W kolejnej części trylogii z cyklu Upalne lato przenosi nas w końcówkę lat 60. To okres przełomowy, podobnie jak w poprzedniej części bohaterowie stają przed zakrętem dziejowym, a tam nie wiadomo co i kogo można spotkać. Kalina jako dorosła kobieta, tak w zasadzie jest dzieckiem, sama nie wie czego najbardziej, potrzebuje. Bezpieczeństwa, które zapewnia jej małżeństwo, czy szalonej miłości, którą może przeżyć z Mackiem. Można powiedzieć za Owidiuszem, że miłość wszystko zwycięży, ale trzeba mieć na uwadze, że wszystko to nie tylko to, co jest jej przeciwne, ale może także zniszczyć coś, co jest dobre. Właśnie te rozterki targają główną bohaterką. Bardzo ważnym fragmentem książki jest list wysłany do Kaliny przez dawną opiekunkę, a także opiekunkę jej dziecka, który spaja książkę z poprzednim tomem. Zakończenie trochę zaskakujące, ale autorce z pewnością nie chodziło, aby stworzyć łzawy romans, ale skłonić czytelnika do dopowiedzenia sobie co dalej. Podobnie jak w poprzednim tomie żegnamy sielankę dworku w podwarszawskiej wsi i czasy konwenansów, tu żegnamy ludzi przełomu. Akcja książki toczy się już po wydarzeniach marcowych, a burzliwy rok 1968, po którym pokolenie urodzone po wojnie ostatecznie żegna czasy dawnej moralności m.in. aranżowanych małżeństw. Świetna książka, bardziej dynamiczna od poprzedniej części, ale i czasy opisywane miały swoją dynamikę, czego nie uspakaja nawet upalne lato spędzone w którymś z zakopiańskich pensjonatów. Polecam
Dariusz Karbowiak - awatar Dariusz Karbowiak
ocenił na71 miesiąc temu
Miłość w cieniu rewolucji Maja Jaszewska
Miłość w cieniu rewolucji
Maja Jaszewska
MIŁOŚC W CIENIU REWOLUCJI @majajaszewska @wydawnictwoemocje.plus.minus "Kiedy ktoś się skar­ży, że jest nieszczęśliwy, nigdy nie oka­zuj mu lekceważe­nia. Wysłu­chać kogoś to nie­raz jak życie ura­to­wać." MIŁOŚĆ W CIENIU REWOLUCJI to powieść, która porusza serce od pierwszych stron. To historia o wielkich wydarzeniach, ale przede wszystkim o zwykłych ludziach, którzy próbują odnaleźć swoje miejsce w świecie pełnym zmian i niepewności. Autorka pokazuje rewolucję nie tylko jako wydarzenie historyczne, ale jako tło dla codziennego życia pełnego tęsknot, wyborów i trudnych decyzji. Najbardziej poruszyła mnie relacja Elżbiety i Jana. Ich miłość nie jest gwałtowna ani idealna. Dojrzewa powoli, w ciszy rozmów, w spojrzeniach, w wspólnym przeżywaniu strachu i nadziei. To uczucie budowane na zaufaniu i poświęceniu. Bardzo mocno wybrzmiewa też wątek wyjazdu do Astrachania. Dalekie, obce miejsce staje się symbolem wygnania, ale też nowego początku. Czuć w tej historii zapachy, kolory i emocje samotność, tęsknotę za ojczyzną, ale też odwagę, by zacząć od nowa. Szczególnie postać Elżbiety robi ogromne wrażenie. Jej decyzja, by zostawić wszystko i podążyć za miłością, pokazuje siłę, determinację i wewnętrzną niezależność. To również opowieść o rodzinie i konflikcie pokoleń. O tym, jak trudno jest zrozumieć cudze wybory. I o tym, że czasem trzeba zaryzykować wszystko, by być wiernym sobie. Czuć, że autorka inspirowała się prawdziwymi wspomnieniami ,dzięki temu historia wydaje się autentyczna i szczera. To powieść, która zostaje w sercu na długo i przypomina, że nawet w cieniu wielkiej historii najważniejsze są miłość, odwaga i wierność własnym uczuciom. Polecam każdemu, kto lubi powieści historyczne z duszą i prawdziwymi emocjami. Czytajcie a ja zabieram się za drugi tom tej cudownej sagi.
Evie_czyta_uk - awatar Evie_czyta_uk
ocenił na101 miesiąc temu
Kwiaciarka. Tom 2 Xavier de Montépin
Kwiaciarka. Tom 2
Xavier de Montépin
W ,,Kwiaciarce" Ksawerego de Montépin odnajdziemy cechy typowe dla dawnej literatury; cechy, które pokazują sposób ówczesnego postrzegania świata nie tylko w zachowaniu bohaterów, ale i w samej formie powieści. Elementy te budzą pewien sentymentalizm, lecz na dłuższą metę nie pozwalają nam na dobre zawierzyć poznawanej historii. A czy w czytaniu nie chodzi o to, aby przede wszystkim poczuć, że to, co opowiedziane, mogło się zdarzyć naprawdę? Ale uważam, że tak czy inaczej naprawdę warto poznawać literaturę epokową - choć nie da się nie dostrzegać niektórych jej mankamentów, daje ona nam pokrzepienie szczęśliwymi zakończeniami. Ostatnio dodałam opinię o pierwszej części ,,Kwiaciarki". W drugim, finałowym tomie, dużo się nie zmieniło, jeśli chodzi o odbiór całości. Tak, akcja się rozwinęła, a wszystkie wątki połączyły ładnie i w miarę zgrabnie. Za to za bardzo rządziły wszystkim: cudowne zbiegi okoliczności, ręka Opatrzności, etc.  W pierwszej części to, co autor określa mianem fatalizmu, prowadziło do ciągłego dręczenia bohaterów. W drugim tomie ten fatalizm pozwolił dotrzeć do szczęśliwego zakończenia: same postacie niemal nie musiały na nie zapracować. I owszem, końcówka jest piękna – tylko przypomina baśń, nie życie. Tytułowa ,,Kwiaciarka" tym razem mogła się nieco wykazać: poznaliśmy w działaniu jej nieugiętość i dobroć, wychwalane przez narratora. Ale nie można zapominać, że tutaj piękno zewnętrzne zawsze idzie w parze ze szlachetnością, a po jednym spotkaniu natykamy się na coup de foudre – miłość od pierwszego wejrzenia. Jednak książkę naprawdę przyjemnie się czytało. Język i cudowne opisy pozwalają na przeniesienie się w realia xix wieku, mamy też mnóstwo smaczków obyczajowych. Widzimy funkcjonowanie ówczesnego sądownictwa, życia na wsi i handlu kwiatami. Dostajemy wyraźny obraz podziałów klasowych. Możemy też dostrzec pierwsze ślady w powolnej zmianie ówczesnego myślenia. I dlatego mimo wszystko polecam oba tomy ,,Kwiaciarki" Ksawerego de Montépin 💕
Milena - awatar Milena
oceniła na73 lata temu

Cytaty z książki Cena prawdy

Dodaj cytat z książki Cena prawdy