ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Endal

- reportaż
- Endal
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- angielski
Allen Parton was seriously injured while serving in the Gulf War. He lost the use of both of his legs, plus all memories of his children and much of his marriage. He was left unable to walk, talk or write - isolated in his own world. After five years of intensive therapy and rehab, he was still angry, bitter and unable to talk. Until a chance encounter with a Labrador puppy - Endal - who had failed his training as an assistance dog on health grounds. They 'adopted' each other, and Endal became Allen's reason to communicate with the outside world, to come to terms with his injuries, and to want to live again. Not content with learning over 200 commands to help Allen complete everyday tasks like getting dressed and going out to the shops in his wheelchair, Endal gave Allen the ability to start living again, and to become a husband and father again in his own special way. This is the incredible story of Allen, his wife Sandra, and his family. And, of course, Endal.
Kup Endal w ulubionej księgarnii
Endal
Niezwykła w swojej prostocie historia, która wydarzyła się naprawdę. Allen i Sandra Parton przeżyli coś strasznego- w wyniku wypadku Allen stracił sprawność i pamięć. Żona i dzieci stały się dla niego obcymi ludźmi, a on sam nie chciał już żyć. Sandra mimo wielu przeciwności mocno walczyła o swoje małżeństwo. Kiedy w życiu Allena pojawił się niezwykły pies- Endal, cała rodzina odczuła wielkie zmiany. Allen nabrał optymizmu, zaczął inaczej patrzeć na świat. Endal stał się nie lada celebrytą, zdobył sławę nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale i na całym świecie. Wzruszająca, napawająca optymizmem i pełna emocji opowieść. Warto sięgnąć.
Oceny książki Endal
351 użytkowników ma tytuł Endal na półkach głównych- Chcę przeczytać 194
- Literatura faktu 4
- Zwierzęta 4
- 2014 3
- Do kupienia 2
- 2012 2
Tagi i tematy do książki Endal
Cytaty z książki Endal
Przekonałam się, że chwile szczęścia docenia się dopiero wtedy, gdy nadchodzą złe czasy. Uwieczniam tylko te pierwsze, choć mam świadomość, że o złych momentach nie da się tak po prostu zapomnieć.
Rozwiń ZwińWojna naprawdę kończy się jedynie dla martwych.
Wojna naprawdę kończy się jedynie dla martwych.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Endal
Endal to historia o niezwykłym psie, który swą mądrością, oddaniem człowiekowi i miłością uratował rodzinę...
Podczas służby w Zatoce Perskiej zostaje ranny. W wyniku wypadku traci sprawność w nogach, ale co najważniejsze -pamięć i wiele umiejętności poznawczych.
W tej nowej brutalnej rzeczywistości budzą się Sandra i Allen. Allen nie tylko nie pamięta żony i dzieci, ale i jego charakter ulega diametralnej zmianie.
Podziwiałam Sandrę za jej siłę.
Kolejne pięć lat to pasmo udręki dla każdego z nich. To opowieść o utracie oraz o tym, że wojna dla walczących i ich rodzin nie kończy się właściwie nigdy.
W końcu w ich życiu pojawia się Endal... To cudowny psiak, który mimo własnych problemów zdrowotnych oddał całe życia by służyć i pomagać swojemu człowiekowi.
To opowieść o tym, jak pies i jego bezinteresowność (nie licząc smaczków) i zrozumienie pozwala wyciągnąć człowieka z mroku i poczucia bezsensu.
Wzruszającą opowieść.
Endal to prawdziwy bohater!
POLECAM
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajważniejsze - ta historia wydarzyła się na prawdę. Poruszające były w niej nie tylko opisy, ale również autentyczne zdjęcia.
Sandra i Allen Parton byli zgodnym małżeństwem z dwójką dzieci. Ona - pani domu zajmująca się maluchami, on - wojskowy, marynarz......
Niezwykła w swojej prostocie historia, która wydarzyła się naprawdę.
Wzruszająca, napawająca optymizmem i pełna emocji opowieść. Warto sięgnąć.
Niezwykła w swojej prostocie historia, która wydarzyła się naprawdę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAllen i Sandra Parton przeżyli coś strasznego- w wyniku wypadku Allen stracił sprawność i pamięć. Żona i dzieci stały się dla niego obcymi ludźmi, a on sam nie chciał już żyć.
Wciągająca książka pokazująca w piękny sposób przyjaźń człowieka ze zwierzęciem oraz jak dzięki niej można przetrwać wszelkie przeszkody w życiu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka o sile oddziaływania psa na ludzką psychikę i o tym, że zwykłe, biszkoptowe zwierzę może naprawdę zdziałać cuda... To także opowieść o wielkiej sile miłości, która może przetrwać wszystko. Polecam szczególnie tym, którzy stracili nadzieję na wyleczenie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka dla miłośników psiaków. Polecam!
Piękna książka dla miłośników psiaków. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, ciepła a co najciekawsze autentyczna historia o niepełnosprawnym Allenie Parton i psie Endal. Nie podejrzewałam, że pies przewodnik może być zarówno tak ogromną pomocą przy podstawowych czynnościach jak i tak pomocnym wsparciem osychicznym i mentalnym.
Jestem zaskoczona ich wzajemną, niesamowitą i oddaną relacją.
Polecam każdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem zaskoczona ich wzajemną, niesamowitą i oddaną relacją.
Polecam każdemu.
Opowieść o najpiękniejszej rzeczy jaka może przydarzyć się człowiekowi - bezwarunkowej miłości psa, o tym jak biszkoptowy labrador ratuje człowieka przed nim samym i pozwala odnaleźć sens życia, tam gdzie już go nie było.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna a zarazem wzruszająca historia, w ktorej pokazane jaką wielka miłość może powstać miedzy człowiekiem a psem . Możemy zobaczyć jak pies potrafi pomagać w życiu chorego człowieka. Książka warta przeczytania :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie, na książkę natknęłam się w bibliotece i zwróciłam na nią uwagę tylko dzięki osobliwemu tytułowi. Zaciekawiona streszczeniem, stwierdziłam, że to może być coś godnego przeczytania :) I nie pomyliłam się, a nawet przez kilka dni po przeczytaniu książki, nie byłam w stanie myśleć o czymś innym :)
Ogólnie, lektura jest pisana z perspektywy dwóch osób - poszkodowanego w wypadku Allena i jego żony Sandry, co mimo, że fajnie wpływa na akcję, to czasami sprawia, że w niektórych wydarzeniach poniektóre rozdziały się cofają, bo powiedzmy z perspektywy męża jest już dawno po wyjściu ze szpitala, a w rozdziale pisanej przez jego żonę, jesteśmy dopiero na momencie wychodzenia ze szpitala. Jednak nawet pomijając to, lektura bardzo silnie oddziałuje na emocje, a wydarzenia są tam opisane szczerze i bez ogródek, autorzy nie ukrywają gorszych chwil, zarówno przed posiadaniem psa, jak i po podjęciu decyzji o jego przygarnięciu. Kolejnym plusem książki jest to, że pisana jest tak luźnym i łatwym w rozumieniu językiem, więc czyta się ją naprawdę szybko. Generalnie, resztę musicie ocenić sami, bo dla mnie jest to typ książki, który na każdego wpływa inaczej - jedni czują wzruszenie, inni snują refleksje, a jeszcze inni mogą czuć smutek, po drastycznym wydarzeniu, jakie przeżył bohater.
Allen Parton i jego żona Sandra wiedli szczęśliwe życie po małżeństwie. Pewnego dnia, podczas odbywania służby w Zatoce Perskiej, Allen miał przykry w późniejszych skutkach wypadek samochodowy. Po przetransportowaniu do szpitala, okazało się, że stracił on pamięć. Nie pamiętał ani żony, ani dzieci, ani życia sprzed wypadku... Gdy po licznych załamaniach, depresjach i odwiedzinach u wielu lekarzy, wydaje się, że już nie ma nadziei, w życiu pary nieoczekiwanie pojawia się biszkoptowy szczeniak rasy labrador o imieniu Endal. Wkrótce okazuje się, że pod maską miłego psiaka, Allen odnajduje najwierniejszego przyjaciela i terapeutę, który nie tylko pomaga właścicielowi wrócić do zdrowia, ale też troszczy się o jego los, na każdym kroku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie, lektura jest pisana z perspektywy dwóch osób - poszkodowanego...
Cudo *.* NIESAMOWITA HISTORIA <3
Cudo *.* NIESAMOWITA HISTORIA <3