Zeberki i mewki

Okładka książki Zeberki i mewki autora Krzysztof Michał Jabłoński, 8386268824
Okładka książki Zeberki i mewki
Krzysztof Michał Jabłoński Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Egros Seria: Hobby flora i fauna
34 str. 34 min.
flora i fauna
Hobby
1998-01-01
1998-01-01
34 min.

Kup Zeberki i mewki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zeberki i mewki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zeberki i mewki

Kolejna pozycja związana z hobby mojego męża. To bardziej broszura niż książka, jednak zawiera trochę przydatnych informacji.

Podstawowe wiadomości o pochodzeniu, hodowli, pielęgnacji i rozmnażaniu tych pięknych ptaszków.

Na półkach: , , , ,

Zarówno zeberki, jak i mewki, należą do rodziny astryldów, i są w naszych domach najczęściej spotykanymi gatunkami tej- jakże licznej, rodziny. Powodem takiej popularności tych niedużych ptaszków, są ich nieduże wymagania, łatwa pielęgnacja i fakt, że nawet początkujący hodowca przy minimalnym nakładzie pracy stworzy warunki, w których ptaki te odbędą lęgi. Wszystkie wiadomości z zakresu warunków bytowych, żywienia, rozrodu, a nawet chorób, są w tej książce poruszone i opisane na tyle dokładnie, na ile pozwala objętość książeczki. Obydwa gatunki- zeberka (Taeniopygia guttata) i mewka (Lonchura striata domestica) są dokładnie opisane, co- jak na tak cienkie wydanie- jest plusem dla Autora. Podoba mi się również opisanie z grubsza (w kilku słowach, ale zawsze) najpopularniejszych mutacji i odmian barwnych (kombinacji mutacji) obydwu gatunków ptaków. Szkoda tylko, że Autor nie dodał, iż zeberka np "kremowa" to kombinacja mutacji beżowej i srebrnej dominującej, co jest dość ważne (przy doborze par hodowlanych). "Na plus" natomiast należy uznać opisanie sposobu dziedziczenia poszczególnych mutacji- dominującego lub recesywnego (przy kombinacjach jest to oczywiście bardziej skomplikowane).
Polecam tę książkę początkującym hodowcom mewek i zeberek, będzie także dobra dla starszych dzieci interesujących się ptakami. Natomiast doświadczeni hodowcy raczej nie znajdą tutaj niczego, czego by nie wiedzieli.

9 użytkowników ma tytuł Zeberki i mewki na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Zeberki i mewki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zeberki i mewki

Okładka książki Zeberki. Hodowla i mutacje Krzysztof Michał Jabłoński, Piotr Lubik
Zeberki. Hodowla i mutacje Krzysztof Michał Jabłoński, Piotr Lubik
Okładka książki Przepiórki i kuropatwy Marcin Jan Gorazdowski, Krzysztof Michał Jabłoński
Przepiórki i kuropatwy Marcin Jan Gorazdowski, Krzysztof Michał Jabłoński
Okładka książki Gęsi i łabędzie Marcin Jan Gorazdowski, Krzysztof Michał Jabłoński
Gęsi i łabędzie Marcin Jan Gorazdowski, Krzysztof Michał Jabłoński
Okładka książki Żako Marcin Jan Gorazdowski, Krzysztof Michał Jabłoński
Żako Marcin Jan Gorazdowski, Krzysztof Michał Jabłoński
Krzysztof Michał Jabłoński
Krzysztof Michał Jabłoński
Miłośnik zwierząt, szczególnie ptaków. Autor wielu publikacji na ten temat. Pracownik warszawskiego zoo, członek Polskiej Federacji Ornitologicznej.

Cytaty z książki Zeberki i mewki

Dodaj cytat z książki Zeberki i mewki