Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat
Wywiady zebrane w tej książce to symfoniczny zapis świętości Jana Pawła II. Każda z przedstawionych tu opowieści jest ważna i pochodzi z innego źródła. Każda jest zapisem osobistego doświadczenia obecności Jana Pawła II, ale łączy je jedno - przekonanie, że mowa o osobie bliskiej i kochanej.(...)
Odważne zaproszenie autora książki dociera do różnych osób, także tych pozornie stojących z daleka. I to właśnie dzięki nim zyskujemy nieoczekiwane światło.(...)
Szczerość wypowiedzi urzeka. Różni rozmówcy ukazują nam głębię spotkania i rozmowy z Janem Pawłem II. Głębię jego bezinteresownego bycia dla innych. W każdej wypowiedzi powraca też myśl, że nie dorastamy do niego, do sytuacji, które aranżował, bo spotkania z nim stawały się przełomem w życiu.
(Ze Wstępu o. Jana Góry OP)
O spotkaniu z Janem Pawłem II opowiadają:
ks. bp Adam Dyczkowski, ks. Jan Sikorski, prof. Gabriel Turowski, Halina Młyńczak, Kazimiera Gramacka, ks. Feliks Folejewski, abp Szczepan Wesoły, Grzegorz Gałązka, abp Tadeusz Kondrusiewicz, prof. Szewach Weiss, prof. Stanisław Grygiel, gen. Mirosław Hermaszewski, Wiesław Słowik SJ, Siergiej Kowaliow, gen. Wojciech Jaruzelski, abp Stanisław Szymecki, ks. infułat Bronisław Fidelus, s. Tarsycja Frankowska, s. Maria Gratia Wargacka, ks. bp Marcjan Trofimiak, abp Tadeusz Gocłowski, gen. Mirosław Gawor, Stanisław Milewski.
Kup Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat w ulubionej księgarni
Oceny książki Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat
6 użytkowników ma tytuł Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat na półkach głównych- Przeczytane 4
Cytaty z książki Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat
Dodaj cytat z książki Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jan Paweł II. Wspomnienia o człowieku, który zmienił świat
Bardzo spodobały mi się te osobiste zwierzenia ze spotkań z Janem Pawłem II, które odbywały się w różnym czasie pontyfikatu papieskiego. Przyjemnie mi się je czytało – to gratka dla miłośników Jana Pawła II. Szczególnie ujęła mnie prostota bycia papieża i jego niebywała umiejętność nawiązywania świetnego kontaktu z ludźmi – to się bardzo uwidoczniło w tych wspomnieniach. Według mnie ważne zdanie powiedział generał Mirosław Gawor z Biura Ochrony Rządu: "Osobowość papieża nie pozwalała na to, żeby pozostać obojętnym na jego słowa i jego postawę". Rolnika i założoną przez niego rodzinę, których odwiedził Jan Paweł II na wsi mazurskiej, przejęło to doniosłe dla nich wydarzenie, tym bardziej, że było niezaplanowane i spontaniczne dla wszystkich. Ten rolnik – Stanisław Milewski – powiedział między innymi, że "(...) nie jest ważne, kto ma jakie stanowisko, czy jest prosty, czy uczony, ale ważne jest to, żeby swoją pracę wykonywać z miłością, według woli Bożej. Każdy ma swoją drogę do Pana Boga".