Tajny referat

Okładka książki Tajny referat autorstwa Tom Rob Smith
Okładka książki Tajny referat autorstwa Tom Rob Smith
Tom Rob Smith Wydawnictwo: Albatros Cykl: Lew Demidow (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Lew Demidow (tom 2)
The Secret Speech
2012-11-02
2012-11-02
Robert Ginalski
Związek Radziecki, rok 1956, trzy lata po śmierci Stalina. W społeczeństwie, w którym władzę sprawują przestępcy, a niewinni siedzą w więzieniach i łagrach, kończy się okres najgorszego terroru w historii. Nikita Chruszczow obiecuje reformy, są jednak siły, które nie potrafią wybaczyć ani zapomnieć przeszłości. W stolicy Rosji dochodzi do serii tajemniczych samobójstw byłych funkcjonariuszy MGB oraz brutalnego morderstwa patriarchy Moskwy i Wszechrusi, splamionego krwią zadenuncjowanych duchownych. Ofiary łączy jedno: przed śmiercią otrzymały przesyłki z kopią tajnego referatu Chruszczowa, potępiającego stalinowskie zbrodnie. Śledztwo prowadzi Lew Demidow, były agent bezpieki, kierujący z założenia apolitycznym wydziałem zabójstw. Powołał go, by odkupić dawne winy. Dręczą go wyrzuty sumienia i poczucie klęski: jego adoptowane córki, Jelena i jej starsza siostra Zoja, nadal nie wybaczyły mu, iż przyczynił się do śmierci ich rodziców. Rodzinie Demidowa też zagraża śmiertelne niebezpieczeństwo. Chcąc ratować swych najbliższych, Lew musi odbyć wyprawę do jądra ciemności – gułagu położonego w najzimniejszej, najbardziej niedostępnej części Syberii, na Kołymie, oraz do Budapesztu, gdzie właśnie rozpoczęła się węgierska rewolucja...

Kup Tajny referat w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Tajny referat

2018 2018

Oceny książki Tajny referat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajny referat

O ile pierwsza część była bardzo dobra, to kontynuacja losów Lwa Demidowa może rozczarowywać. Wiem, że tego typu książki mają przede wszystkim dostarczyć rozrywkę dla czytelnika, ale nie powinny być tak infantylne. Super bohater w amerykańskim stylu w realiach ZSRR lat 50. świadczy o znikomej wiedzy autora na temat życia za żelazną kurtyną. Niemniej książka wciąga i trzyma w napięciu.

Audiobook. Czyta Janusz Zadura. OK.
Straszna głupota. Już po tym jaką ma ksywkę główna bohaterka (Frajerka),która kieruje organizacją przestępczą, która to organizacja uważa, że kobiety to gorszy gatunek, można nabrać przekonania, że książka nie będzie poważna. W miarę rozwoju akcji tylko się w tym utwierdzasz. Nawet się tego w miarę słucha, ale jednak chyba strata czasu.Odradzam

Audiobook. Czyta Janusz Zadura. OK.

2016
2016

W tył zwrot!
Lata pięćdziesiąte w Radzieckiej Rosji to nie czas na żarty z władzy. Za takowe można było zginąć albo na wiele lat trafić do więzienia lub łagru. Dla dobra sprawy nawet najbardziej potworne czyny były usprawiedliwione. Jednocześnie samobójstwo, depresja to była obelga wobec państwa. Dla samobójstwa i morderstwa nie było miejsca w ewolucji społeczeństwa na wyższy szczebel. A zdarzały się wśród byłych funkcjonariuszy  Ministerstwa Bezpieczeństwa Państwowego. Zdarzyło się też okropne morderstwo patriarchy Moskwy i Wszechrusi. Trzeba to zbadać. To zadanie dla wydziału zabójstw, którego istnienie było objęte klauzulą najwyższej tajności, oraz Lwa Stiepanowicza Demidowa. Po śmierci Józefa Stalina władze obejmuje Nikita Chruszczow obiecujący reformy. Właśnie kopie jego, tajnego referatu potępiającego stalinowskie zbrodnie miały w chwili śmierci przy sobie wszystkie ofiary. Demidow zostaje zmuszony do podróży statkiem więzieniem „Stary Bolszewik” do do Kołymy na południowym wybrzeżu Pacyfiku do obozu pracy przymusowej, gułagu. Od wyników tej podróży zależy los rodziny śledczego. To bardzo niebezpieczna wyprawa…. Drugi tom cyklu „ Lew Demidow” jest słabszy od pierwszego. Tekst rozwleczony, nudny a chwilami sukces jak z Jamesa Bonda się trafia. Niewiarygodne i naiwne to. Psuje efekt końcowy.

W tył zwrot!

898 użytkowników ma tytuł Tajny referat na półkach głównych
183 użytkowników ma tytuł Tajny referat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajny referat

Tom Rob Smith
Tom Rob Smith
Angielski pisarz i scenarzysta. Po ukończeniu Uniwersytetu Cambridge przez rok studiował we Włoszech, a następnie współpracował z BBC. Jego pierwsza powieść, Ofiara 44 (wydana także pod tytułem System),była nominowana do 17 nagród literackich, a 7 zdobyła, m.in. Fleming Steel Dagger za najlepszą powieść roku. Smith nie planował jej kontynuacji, ale niesamowity sukces komercyjny książki (zekranizowanej z Tomem Hardym i Noomi Rapace) skłonił go do napisania jeszcze dwóch powieści z Lwem Demidowem jako bohaterem – Tajnego referatu oraz Agenta 6. W 2015 roku w Wydawnictwie Albatros ukazała się najnowsza książka Smitha, Farma.

Pora na śmierć David Hewson
Pora na śmierć
David Hewson
„To zawsze te małe rzeczy, te, po których się tego nie spodziewasz – to one cię zabijają.” Niedawno dzieliłam się wrażeniami po spotkaniu z książką Davida Hewsona ("Domek dla lalek"),którego twórczość chcę poznać w jak najszerszym wydaniu. Co prawda, również pierwszy tom, ale innej serii, tym razem o młodym policjancie Nico Costa, potwierdził, że ten typ sensacyjnej przygody czytelniczej szalenie mi odpowiada. Dodatkowym bonusem okazało się miejsce akcji – ukochane przeze mnie Wieczne Miasto. „Pora na śmierć” pozytywnie zaskoczyła bogactwem różnorodnych postaci, wyzwalających mieszane odczucia, zakłócających proces dociekania motywów aktywności seryjnego mordercy, kameleona dowolnie zmieniającego postać i wygląd. Dwudziestosiedmioletni Costa, fascynujący się obrazami włoskiego malarza Michelangelo Merisi da Caravaggio, biorący udział w maratonach biegowych, z piętnem ojca komunisty, stawiał początki w detektywistycznej pracy. Przydzielono go do wyeksploatowanego zawodowo partnera, starego gliny z nadwagą, Luca Rossi posiadał jednak sporą wiedzę i intuicję. Wyczekiwałam spotkań z ojcem kluczowej postaci, stojącym przed obliczem śmierci, dzielącym się życiowym doświadczeniem i spojrzeniem na świat. Wiele ciekawych spostrzeżeń przypisał mu autor, jednak uniknął gloryfikowania bohatera. Nie myśl, że rodzina to coś w rodzaju magicznej recepty na szczęście. Rodzina może człowieka wyleczyć, ale może go też zabić, jeśli coś pójdzie nie tak. Również atrakcyjna od strony portretu była patolog Teresa Lupo, znacznie ubarwiła powieść. Natomiast, Sara Farnese, uniwersytecka wykładowczyni przedmiotów o początkach chrześcijaństwa, to szalenie niejednoznaczna i trudna w odbiorze bohaterka. Sporo się działo w fabule, liczne zwroty akcji, nieczyste zagrania ze strony włoskich policyjnych sił i watykańskich celebrytów. Zaczęło się od zamachu w papieskiej bibliotece, makabrycznego odkrycia i odnalezienia zmasakrowanych ciał. Im głębiej wchodziłam w powieść, tym bardziej mierzyłam się ze śmiertelnym fatalizmem, historiami z apokryfów, mrocznymi okolicznościami śmierci wczesnochrześcijańskich męczenników, naturą rzymskiej polityki, ściśle strzeżonymi rodzinnymi tajemnicami, bankową korupcją na wielką skalę. Wkraczałam w koszmar, w którym zasady rządzące zwykłym ludzkim zachowaniem nie liczyły się, zawodziła logika zbrodni przy rozważaniu szczegółów, a to trzymało w narastającym napięciu, wyczekiwaniu kolejnych śladów i dowodów chorej psychiki. Krew męczenników jest nasieniem Kościoła! Narracja przyjazna, chociaż niekiedy brakowało elegancji. bookendorfina.pl
Izabela Pycio - awatar Izabela Pycio
Krocząc wśród cieni Lawrence Block
Krocząc wśród cieni
Lawrence Block
Lubię amerykańskich pisarzy. Fajni są. ;) Lubię Williama Faulknera i Cormaca McCarthy. Lawrence Block, to zupełna przeciwność stylu. Po paszporcie się zgadza, ale reszta to antypody. Block pisze oszczędnie, trochę jak korespondent wojenny. A wojna toczy się wewnątrz głównego bohatera książki - nowojorskiego, prywatnego detektywa i na tak zwanym zewnętrzu ;),planie dalszym, kiedy podejmuje się ocalenia żony klienta i czystego raczej uczucia do niej, jakie współmałżonek żywi. Wszystko ma jednak swój początek w nieczystym środowisku. Jego klient, to handlarz narkotyków, któremu małżonkę porwano. Ale żaden boss mafijnego półświatka, o którego zajęciu ćwierkają wszystkie ptaszki na mieście. Żadna tajemnica poliszynela znana sąsiadom, służbom i dzielnicowemu. Raczej zagubiony i wystraszony cichociemny. Mimo profesji, budzący sympatie facet, który w niczym nie przypomina ojca chrzestnego. Pikanterii dodaje fakt, że motywem porwania wcale nie był brak sympatii ze strony konkurencji, tylko dużo bardziej złowieszcze pobudki. I to wokół nich, kręci się oś wydarzeń przez większą część powieści. Swoją drogą to też ciekawy akcent, bo zwraca uwagę, że atak zwyrodnialców nie oszczędza nikogo. Także osób, które same brylują na innej, ale zawsze krawędzi. Osób mających choćby teoretycznie większe możliwości w środkach, kontaktach i podjęciu nieszablonowych kroków, żeby sytuacji zaradzić, niż zdanie się na mniej lub bardziej skuteczne działanie policji, jak to się ma w przypadku przeciętnych ludzi. Bez względu na wszystko, nawet oni stają się ofiarami drapieżników. Z tym, że finalnie dealer naprzeciw drapieżników, stawia innego drapieżnika - Matta Scuddera, prywatnego detektywa i na pewnym etapie, razem z nim aktywnie angażuje w poszukiwania. Dodatkowo, zlecenie odnalezienia żony nagrywa detektywowi brat cichociemnego handlarza, który jest narkomanem w trakcie karkołomnego odwyku. Na podstawie książki powstał film pod tym samym tytułem, a w rolę główną wcielił się znakomity Liam Neeson. Muzyka w filmie charakterna i dobra. Odrobinę jazzowa aranżacja "Black hole sun" zespołu Soundgarden - sztos. Mimo, że książka zbiera mieszane opinie, to solidna, klimatyczna i współcześnie noirowa pozycja. Polecam zarówno książkę jak i film.
Maciej Jurkiewicz - awatar Maciej Jurkiewicz
Paskudna historia Bernard Minier
Paskudna historia
Bernard Minier
Pomimo tego, że jest to thriller psychologiczny, a ja ten gatunek kocham najbardziej, to jednak jest nieco inny od reszty. Tutaj główną postacią jest szesnastoletni chłopiec, który opowiada wszystko ze swojej perspektywy. Jest mądry i inteligentny, bo zdaje sobie sprawę, że kiedy na niewygodne pytania ktoś nie odpowiada, to wie, że ma coś do ukrycia. Nie drąży tematu, gdyż nie lubi prawd, których nie chciałby poznać. Jest szczęśliwy z dwoma mamami, aczkolwiek czuje, że jego powracający sen ma coś wspólnego z jego przeszłością, której za bardzo nie pamięta. Zanim jednak rozpocznie się jego historia, autor zwraca naszą uwagę swoimi porównaniami, gdzie cokolwiek opowiada, to ma to odniesienie do zwierząt bądź samej natury. Ważna chwila z książki dzieje się w sztormową noc, gdzie ktoś bliski chłopcu wyzywa go, przejawia strach wobec niego i przyjaciół, po czym znika i nikt nie potrafi jej odnaleźć. Po pewnym czasie okazuje się, że ktoś bestialsko potraktował dziewczynę. Policja i osoby bliskie poszukują mordercy, a pytania piętrzą nam się coraz bardziej. Co zatem takiego się wydarzyło, że nastolatka straciła swoje życie? Przed wami bardzo dobrze napisany thriller psychologiczny. Przez jego treść się przepływa jak przez ocean, gdzie naszym celem jest koniec książki. Postacie są dobrze opisane i potrafimy je sobie wyobrazić za pomocą bardzo dokładnych porównań. Żeby wprowadzić nieco napięcia, autor często przed jakimkolwiek wydarzeniem opisuje nam miejsce oraz sytuację, która się z nim wiązała, by swobodnie zrozumieć co mamy teraz. Często jest sugerowana tajemnica różnych osób, które ignorują te przytyki, ale w taki sposób, byśmy nie mieli wątpliwości, że faktycznie ktoś nam tej prawdy nie mówi. Druk jest nieco drobniejszy, więc w zwykłym byłby to taki grubasek. Każda sytuacja do której dochodzi jest ważna, choć długo minie zanim uzyskamy konkretne podpowiedzi. Trzyma w ryzach do samego końca, czym mi zaimponowała. Napisana nieco sucho, bez ochów i achów, by podkreślić dorosłość każdej z osób. Niewiele jest tutaj uczuć pozytywnych, strach i niepewność jest obecna niemal na każdym kroku. Bardzo mnie wciągnęła, więc ją wam polecam:-)
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na101 rok temu

Cytaty z książki Tajny referat

Dodaj cytat z książki Tajny referat