Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu

- religia
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- 83-211-1586-1
Wznowienie poczytnego, przystępnie napisanego studium monograficznego, poświęconego najważniejszym zagadnieniom filozofii św. Tomasza. Czytelnik znajdzie tu omówienie problemu istnienia Boga i możliwości racjonalnego poznania Go, tomistyczną koncepcję człowieka i jego miejsca w świecie, podstawy etyki i moralności w wymiarze indywidualnym i społecznym, podstawy prawa i sprawiedliwości; kryteria oceny ustrojów politycznych, a wreszcie wskazanie celu i przeznaczenia człowieka.
Kup Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu w ulubionej księgarni
Oceny książki Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu
74 użytkowników ma tytuł Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu na półkach głównych- Chcę przeczytać 51
- Filozofia 3
Tagi i tematy do książki Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu
Cytaty z książki Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu
Dodaj cytat z książki Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tomizm. Wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu
Kiedy czytam dzieła filozofów nowożytnych Kartezjusza, Woltera..., teologów współczesnych np. Ks. Tischnera, nie mam żadnego problemu ze zrozumieniem, czyta się to jak wodę, można się zgodzić, można nie zgodzić. Tomizm natomiast jest niezwykle trudny, im głębiej chcę wniknąć w ten nurt, tym jest trudniej. To nie jest woda na młyn, tylko bryła złota, która jest tak ciężka, że dzisiaj już mało kto chce po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre streszczenie myśli Tomasza z Akwinu. Niestety jest czasem wyczuwalny ton laurki, ale można od niego abstrahować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWrócę do tej książki, gdyż na razie jest dla mnie za trudna. Ale polecam!
Wrócę do tej książki, gdyż na razie jest dla mnie za trudna. Ale polecam!