Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej

Okładka książki Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej autora Marek Szołtysek, 8390928647
Okładka książki Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej
Marek Szołtysek Wydawnictwo: Śląskie ABC albumy
albumy
1999-01-01
1999-01-01

Kup Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej

To książka niewielka objętością, ale gęsta znaczeniem, taka, którą bierze się do ręki z ciekawości, a odkłada z poczuciem, że dotknęło się czegoś intymnego i prawdziwego, bo „Ilustrowany słownik gwary śląskiej” Marka Szołtyska nie udaje akademickiego kompendium ani muzealnej gabloty, tylko mówi głosem codziennym, ciepłym, momentami bezczelnie szczerym, pokazując Śląsk od strony kobiecej, cielesnej, obyczajowej, tej zwykle spychanej na margines opowieści o regionie. Ślązoczka nie jest tu figurą dekoracyjną ani folklorystycznym znakiem, ale pełnoprawnym centrum świata, z ubiorem, pobożnością, intymnością, plotką, zdradą, wstydem i dumą, z całym bagażem doświadczeń, który składa się na realne życie, a nie pocztówkowy obraz. Ilustracje nie tylko dopełniają tekst, ale prowadzą własną narrację, oswajają gwarę, rozbrajają dystans, sprawiają, że słowa zaczynają oddychać, a czytelnik wchodzi w ten język naturalnie, bez wysiłku, jakby ktoś opowiadał mu historię przy kuchennym stole. Najmocniejsze jest tu jednak to, że książka nie tłumaczy się ze swojej miłości do Śląska, nie próbuje jej racjonalizować ani usprawiedliwiać, tylko stawia prostą tezę, że żeby naprawdę poznać, trzeba spotkać i zostać, a reszta przychodzi sama, z czasem, z uwagą, z czułością. To lektura krótka, ale zostająca w głowie, bo zamiast uczyć definicji, uczy patrzenia, a to zawsze znaczy więcej niż sucha wiedza.

9 użytkowników ma tytuł Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej

Cytaty z książki Ilustrowany Słownik Gwary Śląskiej