Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- fantasy, science fiction
- 1982-01-01
- 1982-01-01
- 83-07-00662-7
Cztery opowiadania oscylujące na pograniczu powieści historycznej i fantasmagorii. Pomimo ładunku informacji w nich tkwiących (akcja dzieje się na Wawelu średniowiecznym,w Hiszpanii saraceńskiej,w Anglii Normanów i na Oceanie Indyjskim)-opowiadania należą do tego samego nurtu,co "Gospoda Samobójców",a który autorka określa mianem realizmu fantastycznego.
Kup Wyspa Dziwnego Żartu w ulubionej księgarnii
Oceny książki Wyspa Dziwnego Żartu
31 użytkowników ma tytuł Wyspa Dziwnego Żartu na półkach głównych- Przeczytane 20
- Historyczne 2
- Przeczytane 2014 1
- Plany biblioteczne 1
- Przeczytane przed 2011 1
- Fantastyka 1
- 2022 1
- Literatura polska 1

Jadwiga Żylińska
Pisarka, eseistka, felietonistka, publicystka. Autorka powieści historycznych (Złota włócznia, Gwiazda spadająca),opowiadań historycznych (Hervör i jej bracia),fantastycznych (Wyspa dziwnego żartu) i współczesnych (Gospoda samobójców, Dzikie ptaki). W jej literackim dorobku ważne miejsce zajmują także słuchowiska radiowe (ponad 30 tytułów),scenariusze filmowe (Rozstania w reż. W.J. Hasa),twórczość dla dzieci i młodzieży (zróżnicowana pod względem gatunkowym),a nade wszystko szkice historyczne (Piastówny i żony Piastów, Do kogo należy świat?, Spotkania po drugiej stronie lustra) i mitograficzne (Kapłanki, amazonki i czarownice). Wśród rozlicznych tekstów autobiograficznych można wyróżnić tomy wspomnieniowe (stanowiące całość: Dom, którego nie ma oraz Drogi, które prowadzą dalej, a także późniejsze: Podróż w głąb czasu),obok których, na takich samych warunkach, funkcjonują teksty apokryficzne, łączące historię Europy, historię rodziny pisarki, mity i fantastykę naukową: np. Podróż brekiem, niepublikowane w całości Opowiadania greckie (Lament Demeter) oraz rozproszone w czasopismach i dziennikach mikroformy: Rzeczy prawdziwe i fantasmagorie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspa Dziwnego Żartu
Bardzo lubię twórczość Jadwigi Żylińskiej, ale niestety tę książkę oceniam na razie najsłabiej...kilka opowiadań, które nie mają ze sobą nic wspólnego, za to jest dużo szczegółów i bardzo dużo postaci historycznych. Początek jeszcze do przejścia, ale ostatniego opowiadania już nie dałam rady dokończyć.