Jak zostać przywódcą stada

Okładka książki Jak zostać przywódcą stada autora Cesar Millan, Melissa Jo Peltier, 9788362476343
Okładka książki Jak zostać przywódcą stada
Cesar MillanMelissa Jo Peltier Wydawnictwo: Illuminatio poradniki
poradniki
Be the Pack Leader
2012-04-20
2012-04-20
Maciej Lorenc

Kup Jak zostać przywódcą stada w ulubionej księgarnii

Jak zostać przywódcą stada

książek na półce przeczytane 2652 napisanych opinii 2039

Oceny książki Jak zostać przywódcą stada

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak zostać przywódcą stada

Ta książka to dla mnie bardzo duże i przede wszystkim pozytywne zaskoczenie. "Zaklinacz psów" wyjaśnia tutaj wiele spraw związanych z tytułem. Zaskakująco dużo odnosi się do naszego wnętrza i jak można z tym działać. Ponownie czytając różne pozycje, nie ze wszystkim się zgadzam co jest zawarte w tej publikacji, ale daje ona ciekawą perspektywę i trafia do czytelnika, ponieważ jest napisana w prosty sposób, poparty wieloma przykładami. Na końcu, nie dość, że możemy mieć bardziej szczęśliwego towarzysza w postaci psa, to dodatkowo możemy zyskać równie wiele w życiu osobistym. I to nie tylko w związku z czworonożnym przyjacielem. Polecam.

Pomimo, że teoria dominacji praktykowana przez autora jest dawno, dawno przestarzała i mało odnosi się do rzeczywistości, to książka oferuje coś więcej. Przede wszystkim był to pierwszy poradnik, który kładł nacisk na rasy psów i do czego zostały one wyhodowane. Porady, które były przytaczane jako anegdoty uwzględniały potrzeby rasowe psów. Tak samo porada w której autor opisywał sposób wybierania rasy psa dla siebie (właśnie uwzględniając potrzeby, aktywność i to co właściciel może zapewnić zwierzakowi). Oczywiście znajdziemy tu też porady w stylu: pies na spacerze nie może iść przed nami, jeść pierwszy, wychodzić z domu pierwszy, wytłumaczone "bo dominacja". Ale oczekując tylko takich bzdurek, książka mnie pozytywnie zaskoczyła.

Raczej przeciętna książka, Cessar jest prawdopodobnie dużo lepszym specjalistą od psów niż od pisania książek. Np. autor wielokrotnie wspomina o energii spokojnie asertywnej a w zasadzie nigdzie nie można się doczytać czym ona właściwie jest. Wiele fragmentów jest niepotrzebnie rozwleczonych, często brakuje konkretów oraz prostych jednoznacznych wskazówek. Czasami chyba brakuje mu pomysłów na to jak poszczególne umiejętności można u siebie wykształcić przez co daje tak absurdalne propozycje jak zapisanie się do szkółki teatralnej bądź odpytania znajomego aktora o używane techniki.

Nie jest tak, że z książki nie da się niczego wartościowego wyciągnąć aczkolwiek będą to raczej przypadkowe strzępki aniżeli jakaś chociaż trochę usystematyzowana wiedza. W ostateczności jak komuś mocno zależy na powiększeniu swojej wiedzy nt. wychowania psów to można przeczytać ale nie oczekiwałbym cudów.

406 użytkowników ma tytuł Jak zostać przywódcą stada na półkach głównych
123 użytkowników ma tytuł Jak zostać przywódcą stada na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak zostać przywódcą stada

Cesar Millan
Cesar Millan
Jest pochodzącym z Meksyku, amerykańskim trenerem psów. Jako samouk psychologii psów znany jest ze swojego serialu Zaklinacz psów (ang. The Dog Whisperer with Cesar Millan),którego siódmy sezon jest wyświetlany w ponad 80 krajach. Cesar Millan specjalizuje się w rehabilitacji agresywnych psów i założył Centrum Psychologii Psa (ang. Dog Psychology Center) w Los Angeles. Millan jest także znany jako autor książek sprzedanych w milionach egzemplarzy.

Zaklinacz psów Cesar Millan
Zaklinacz psów
Cesar Millan Melissa Jo Peltier
Czuć, że książka napisana od serca, oparta na własnych doświadczeniach. Autor jest zdecydowanie przedstawicielem tradycyjnej szkoły wychowywania psów opierającej się na teorii dominacji. Tak jak w przypadku psów agresywnych i dominujących jego podejście przekonuje, jednak w przypadku psów uległych i spokojnych - wg mnie podaje zbyt mało argumentów, żeby takie podejście stosować. Gubię się trochę w jego przekonaniach, bo z jednej strony opowiada się za tym, że przywódcą się rodzi a nie zostaje, a z drugiej udziela rad jak takim przywódcą zostać. Próbując ułatwić zrozumienie tematu stosuje niefortunne porównania do zarządzania ludźmi i organizacjami i twierdzi, że to lider powinien o wszystkim decydować. No nie bardzo. W teorii i praktyce zarządzania absolutnie tak nie jest. Koniec końców wynoszę z tej książki taki przekaz: nie każdy nadaje się na opiekuna dla psa. Jeśli nie jesteś urodzonym przywódcą, to Twoje starania i „udawanie” (bo do tego się to sprowadza) będą bardzo męczące i wymagające od Ciebie mnóstwo energii. Szczególnie jeśli zabierzesz się za silne i dominujące rasy. Szukając szerszego kontekstu czerpię z tej książki jednak znacznie więcej. Nie byłoby głupie spróbowanie zarządzanie sobą w sposób opisany w książce. Czyli, żeby być przywódcą dla samego siebie. Stale doprowadzać się (np. za pomocą medytacji) do spokoju, nie reagować na swoje chciejstwa i nagradzać się jedynie za spokój a nie za ekscytację, agresję czy lęk. Czyli, że najlepiej byłoby być mistrzem Zen. Wtedy dopiero można pozwolić sobie na posiadanie psa!
sebski - awatar sebski

Cytaty z książki Jak zostać przywódcą stada

Cesar Millan Jak zostać przywódcą stada Zobacz więcej