Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic

Okładka książki Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic autora Daniel Allen Butler, 8385852360
Okładka książki Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic
Marek Urbański

Kup Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic

O statku, na którym poszło źle wszystko, co tylko mogło.
Żeby przebrnąć przez początek tej książki, trzeba utoczyć krwi koryto. Pierwsze około 50 stron koncentruje się głównie na charakterystyce belle epoque, z wyraźną krytyką panujących ówcześnie podziałów klasowych; historii przedsiębiorstwa żeglugowego White Star Line oraz dosyć szczegółowych biografiach głównych osób odpowiadających za powstanie Titanica. Jest to wszystko opowiedziane z taką werwą, w tak potoczystym plastycznym stylu, że z wrażenia można zapaść w śpiączkę. Danielowi Butlerowi nie udało się powtórzyć wyczynu Waltera Lorda, który w swojej "Pamiętnej nocy" przedstawił katastrofę Titanica bardzo szczegółowo, a jednocześnie stworzył dzieło, które czyta się jak rasowy thriller. Autor "Niezatapialnego" jest niestety kompletnie pozbawiony żyłki gawędziarskiej, przez co jego opisy często przywodzą na myśl rozwleczone, szczegółowe sprawozdania. Przez większość czasu niemożebnie przynudza i przytłacza masą niepotrzebnych detali. Poza tym, książka wydała mi się nieco chaotyczna, jakby nie do końca przemyślana, autor często skacze po tematach, wprowadza liczne dygresje, wiele zdań (a nieraz nawet całych akapitów) powtarza się kilkukrotnie w niemal niezmienionym brzmieniu. Nie jest to też arcydzieło stylistyczne - książka często niepotrzebnie wpada w zbyt wzniosłe tony, każdy rozdział zaczyna się biblijnym cytatem, co daje wrażenie pewnej pretensjonalności, zdarzają się zdania z niezamierzonym efektem komicznym, jak choćby "[Titanic] poczęty został pospołu z dwoma braćmi". No dobrze, pewnie tylko mnie bawi to zdanie, bo jestem troglodytą. Sporo można też zarzucić wydaniu polskiemu. Jest zredagowane strasznie niechlujnie: ciężko znaleźć poprawnie zapisany dialog, zdarzają się literówki - w tym błędy w nazwiskach (np. konsekwetnie przez całą książkę Michel Navratil przerabiany jest na Navartila),czy niezręcznie sformułowane zdania.
Cóż, wydaje mi się, że wspomniana już wcześniej "Pamiętna noc" jest w odbiorze znacznie przyjemniejsza (o ile lektura tego typu może być przyjemna),a opis katastrofy jest tam dużo czytelniejszy i przejrzystszy. Co nie oznacza też, że "Niezatapialny" jest pozycją zupełnie pozbawioną wartości, autorowi udało się tu zawrzeć kilka ciekawych spostrzeżeń, m.in. to jak katastrofa Titanica zachwiała ruchem sufrażystek.

O statku, na którym poszło źle wszystko, co tylko mogło.

Książka bardzo dobrze przedstawia całą historię Titanica - to jak powstał pomysł budowy najwspanialszych i największych statków świata, to jak był realizowany owy pomysł, samą tragedię oraz to, co wydarzyło się po niej.

Jednak jest to pozycja, którą każdy miłośnik tematu powinien przeczytać. Jest wiele fragmentów, które zabierają czytelnika na pokład Titanica. Kiedy czyta się o wystrzeleniu pierwszej racy, nastrój który się odczuwa zmienia się momentalnie. Czytelnik zaczyna czuć, to co czuli pasażerowie leniwie gromadzący się przy żurawikach - uświadomienie powagi sytuacji i strach.

Lektura, do której będę wracać nie raz.

Wiele dzieje się w przekazywanej treści, opisane są w niej historie wielu ludzi, a przeskakiwanie miedzy poszczególnymi bohaterami trochę rozprasza....

Polecam książkę. Dla pasjonatów Titanica jest to wręcz pozycja obowiązkowa. Zawiera bardzo dużo faktów które autor zbierał przez kilka, jak i nie kilkanaście lat swojego życia. Książka również pozwala wczuć się w ten klimat, w te czasy które tak bardzo się różnią od dzisiejszych realiów.

155 użytkowników ma tytuł Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic

Cytaty z książki Niezatapialny. Pełna historia RMS Titanic