Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci

Okładka książki Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci autora Joanna Krzyżanek, 9788324509393
Okładka książki Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci
Joanna Krzyżanek Wydawnictwo: Publicat literatura dziecięca
47 str. 47 min.
literatura dziecięca
2012-01-01
2006-01-01
47 min.

Kup Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci

dla dzieci 5+

My co prawda słuchalismy audiobook'a. Przyjemne opowiadania. ALe "Dobre uczynki Cecylki Knedelek" wciaz pozostaja the best ;-)

dla dzieci 5+

Cudowna książeczka dla dzieci. Dzięki sympatycznej rodzinie Wafelków, dzieci poznają zasady dobrego wychowania oraz bezpieczeństwa. Forma króciutkich opowiadań okraszona humorystycznymi ilustracjami na pewno zaspokoi ciekawość każdego młodego umysłu.
Stuprocentowo polecam :)

Stuprocentowo polecam :)

Na półkach: , , , ,

Czym jest savoir - vivre? Najprościej rzecz ujmując jest to zestaw zasad, według których powinniśmy postępować. Są to wskazówki, jak prawidłowo zachowywać się w towarzystwie, w jaki sposób radzić sobie w życiu i różnych życiowych sytuacjach. Jest to znajomość obyczajów i form towarzyskich oraz reguł grzecznościowych. Od najmłodszych lat rodzice uczą swoje dzieci prawidłowych zachowań. Książka autorstwa Joanny Krzyżanek jest swoistym kompendium wiedzy na ten temat. Wydana została przez wydawnictwo Papilon i należy do serii Centrum Edukacji Dziecięcej, czyli książek pomagających w rozwoju naszych dzieci.

Co znajdziemy wewnątrz książki? Na początku zapoznamy się z przesympatyczną rodzinką Wafelków, która mieszka w Starym Rumiankowie. W malutkim i milutkim domku mieszka rodzeństwo Filip i Lusia, ich rodzice Marek i Małgosia, a także dziadkowie Izydor i Helenka. Nie zabrakło również zwierzęcych mieszkańców - pieska Trampka i kotki Pelasi. Rodzina Wafelków od kilku pokoleń prowadzi sklep z wafelkami, znany w okolicy z tego, że można w nim zakupić wafelki w najprzeróżniejszych smakach.

Dziecko będzie miało okazję wysłuchać aż 21 nie długich historyjek z życia rodziny Wafelków. A każda z nich jest bardzo ciekawa. Przeczytamy o wyprawie do zoo oraz kina. Przekonamy się, na czym polega Święto Wisienki. Odwiedzimy wujka, który jest zegarmistrzem. Wysłuchamy plotek sąsiadki Dominiki. Przygotujemy królewskie śniadanie, a także weźmiemy kąpiel z olbrzymią ilością piany. Te i wiele innych opowiastek znajdziemy w książce Joanny Krzyżanek.

Każda historyjka stwarza okazję do przemycenia wielu cennych wskazówek na temat tego, co wolno, a czego nie; jak powinno się postępować, a czego należy się wystrzegać. Dookoła danej historyjki znajdują się sympatyczne ilustracje autorstwa Teresy Zalewskiej - Hogi wraz z dobrymi radami - zasadami savoir - vivre. Dzięki nim dziecko dowie się wielu cennych informacji, które pomogą mu zrozumieć zasady rządzące naszym światem. Pomogą mu się odnaleźć w każdej sytuacji, w której dane mu będzie się znaleźć. Każda wskazówka jest krótka i bardzo zrozumiała, dzięki czemu będzie prostsza w przyswojeniu dla naszej pociechy.

Moim zdaniem książka powinna zainteresować wielu rodziców. Przecież każdy z nas pragnie dla naszego dziecka tego, co najlepsze. Chce przekazywać mu wiedzę, która sprawi, że wyrośnie na odpowiedzialnego, mądrego i właściwie postępującego człowieka. A nie da się tego uzyskać bez nauczenia dziecka właściwych zasad postępowania. Dlatego też warto zwrócić uwagę na "Dobre maniery, czyli savoir - vivre dla dzieci", gdyż jest to książka, która zawiera doprawdy dużo cennych wskazówek, które pomogą każdemu dziecku odpowiednio wkroczyć w dorosłe życie i wieść je w zgodzie z panującymi zasadami i obyczajami.

Moja ocena: 5/6
recenzja z mego bloga: http://magicznyswiatksiazek.blogspot.com/2013/05/225-dobre-maniery-czyli-savoir-vivre.html

64 użytkowników ma tytuł Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci

Joanna Krzyżanek
Joanna Krzyżanek
Autorka bajek dla dzieci Wywiad z Joanną Krzyżanek: - http://czasdzieci.pl/ksiazki/wywiady,art,id,77409a.html Joanna Krzyżanek - ma czarne włosy przypominające druciki, niebieskie oczy i kilka pięknych zmarszczek na czole. Jest miłośniczką liter i gałgankowych gąsek. Pisze opowiastki, rymowanki i listy do przyjaciół. Lubi biegać nad rzeczką, podróżować pociągiem, siedzieć w kawiarence, czytać książki, pić herbatę z różaną konfiturą, podziwiać kolorowe cynie, zbierać kasztany, obserwować krople deszczu spływające po dachówkach i łapać śniegowe płatki. Potrafi uszyć z gałganków gąskę, policzyć poziomki na tarcie, zrobić ciasto z marchewek, lemoniadę z zielonej pietruszki i sorbet z malin. Prowadzi warsztaty literackie, ortograficzne, gramatyczne, plastyczne, teatralne i kulinarne. Spotyka się z dziećmi w bibliotekach, pracowniach, szkołach i przedszkolach.

Okładka książki Nowe przygody Bolka i Lolka Wojciech Bonowicz, Grzegorz Gortat, Ewa Karwan-Jastrzębska, Joanna Olech, Anna Onichimowska, Michał Rusinek, Wojciech Widłak, Maciej Wojtyszko
Okładka książki Najpiękniejsze opowiadania dla dziewczynek. Emily Barnoff, Caroline Spatz
Najpiękniejsze opowiadania dla dziewczynek. Emily Barnoff, Caroline Spatz

Cytaty z książki Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci

Dodaj cytat z książki Dobre maniery czyli savoir-vivre dla dzieci