Najnowsze artykuły

- Antologia Literatury Mezopotamskiej
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- Krystyna Szarzyńska
Kolejny, czwarty tom Antologii literatury mezopotamskiej . Już 5000 lat temu w Mezopotamii istniały miasta-państwa, których władcy zajadle walczyli ze sobą o bogactwa i wpływy. Ich bohaterskie czyny opiewano w eposach ? początkowo w przekazach ustnych, potem zapisywanych na glinianych tabliczkach. Przytoczone w tym tomie eposy zostały uszeregowane wg chronologii panowania opiewanych w nich władców.
Kup Eposy sumeryjskie w ulubionej księgarnii
Oceny książki Eposy sumeryjskie
65 użytkowników ma tytuł Eposy sumeryjskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 38
- Mezopotamia 2
- Historia 2
- Antologie 1
- Targi Książki Historycznej 1
- Studia 1
- Starożytność 1
- Absolutnie 1
Tagi i tematy do książki Eposy sumeryjskie

praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eposy sumeryjskie
„Eposy sumeryjskie” wydawnictwa Agade to, jak nazwa wskazuje, zbiór trzynastu dość krótkich eposów stanowiących istotną część spuścizny piśmienniczej kultury Sumerów. Wiernego tłumaczenia nigdy nietłumaczonych wcześniej na jęz. polski tekstów z oryginalnych tabliczek dokonała Krystyna Szarzyńska, asyriolożka i sumerolożka, tłumaczka wielu tekstów z języka sumeryjskiego, związana z Wydziałem Orientalistycznym UW. Eposy pochodzą z okresu neosumeryjskiego (ok. 2115 – 2004 p.n.e.) oraz starobabilońskiego (ok. 2004 – 1595 p.n.e.),choć opisują wcześniejsze wydarzenia. Tematyka eposów koncentruje się na zmaganiach sumeryjskich władców toczących bitwy ze swoim przeciwnikami.
Można wyróżnić trzy cykle zawarte w tym tomiku:
1) Cykl o Gilgameszu, na który składa się pięć oddzielnych eposów (epizodów). Dwa z nich („Gilgamesz i Huwawa”, „Gilgamesz i Byk Niebiański”) zostały później zawarte (nieznacznie się różniąc) w najdłuższej nam znanej, niejako oficjalnej, wersji niniwejskiej Eposu o Gilgameszu (dostępnej po polsku w tomiku „Epos o Gilgameszu” również wyd. Agade, Warszawa 2000). W skład wersji niniwejskiej weszła również część epizodu „Gilgamesz, drzewo halub i świat podziemny”, zaś po części jest to nowa opowieść. W całości nowymi (debiutującymi po polsku dzięki wyd. Agade) i oddzielnymi epizodami są „Gilgamesz i Agga z Kisz” oraz „Śmierć Gilgamesza”.
2) Cykl o Arattcie, na który składają się cztery eposy, lecz dostajemy trzy z nich, gdyż z tego czwartego (chronologicznie trzeciego) ponoć niewiele zostało, jak wyjaśnia tłumaczka (choć mimo wszystko szkoda, że nie został dodany). Są to: „Enmerkar i Pan Aratty”, „Enmerkar i Ensuhkeszdana” oraz „Lugalbanda z Ung” (poza Polską lepiej znany jako Lugalbanda i ptak Anzu). Ten pominięty to „Lugalbanda w Jaskini Górskiej”.
3) Cykl zwycięski, na który składają się cztery eposy – tematem głównym są zwycięstwa władców nad innymi. Zwycięstwa miasta Lagasz nad miastem Ummą opisują następujące eposy: „Zwycięstwa króla Eanatuma z Lagasz”, „Zwycięstwo Eanatama z Lagasz nad Ummą” oraz „Zwycięstwo Entemeny z Lagasz nad Ummą”. Prócz tego o zwycięstwie Sumerów nad Gutejami opowiada „Zwycięstwo Utuhengala z Unug nad Gutium”.
Oprócz tego znajduje się jeszcze jeden epos niepasujący do żadnego z powyższych cyklów, jest to „Śmierć króla Urnammu z Uri”, który nie jest takim stricte eposem jak powyższe, ale tłumaczka (i redaktorka zarazem) wyjaśnia, dlaczego zdecydowała się go tu umieścić.
Dla osób zainteresowanych mitologią starożytną, literaturą starożytną lub historią Mezopotamii tomik ten jest z pewnością co najmniej ciekawostką godną odnotowania.