Powrót doktora Dolittle

Okładka książki Powrót doktora Dolittle autora Hugh Lofting,
Okładka książki Powrót doktora Dolittle
Hugh Lofting Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Doktor Dolittle (tom 9) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Janina Mortkowiczowa

Kup Powrót doktora Dolittle w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót doktora Dolittle

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót doktora Dolittle

Rok na księżycu, mnóstwo notatek z tej kosmicznej przygody, ale jeszcze trzeba z tego Księżyca wrócić do Puddleby.

201 użytkowników ma tytuł Powrót doktora Dolittle na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Powrót doktora Dolittle na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót doktora Dolittle

Hugh Lofting
Brytyjski autor literatury dziecięcej, znany głównie jako twórca cyklu książek o rozumiejącym mowę zwierząt doktorze Dolittle.

Pięcioro dzieci i "coś" Edith Nesbit
Pięcioro dzieci i "coś"
Edith Nesbit
„Pięcioro dzieci i coś” to magiczna opowieść o rodzeństwie, które podczas wakacji odkrywa niezwykłe stworzenie — piaskoludka (Psammeada),spełniającego życzenia. Choć początkowo brzmi to jak spełnienie marzeń, szybko okazuje się, że każde życzenie niesie ze sobą nieoczekiwane i często kłopotliwe konsekwencje. Dzieci działają impulsywnie, kierują się emocjami, a ich przygody prowadzą do błędów, z których muszą wyciągać wnioski. Ponieważ książka została napisana na początku XX wieku, wiele elementów codziennego życia, ubioru i funkcjonowania społeczeństwa może wydawać się współczesnym dzieciom abstrakcyjne. Właśnie dlatego uważam, że obecność dorosłego podczas lektury może okazać się niezbędna — nie tylko do tłumaczenia realiów epoki, lecz także do wspólnej rozmowy o zachowaniach bohaterów. Zachowania dzieci przedstawione w książce również wydają się dziś nieco przestarzałe. Momentami są zbyt wyniosłe, inne zachowania — zbyt surowe czy pogardliwe. Trudno mi wyobrazić sobie współczesne dzieci reagujące w podobny sposób, co w pewnym stopniu wpływa na mój odbiór książki. Pod tym względem „Pięcioro dzieci i coś” nie zestarzało się najlepiej. Mimo tych zastrzeżeń jest to nadal przyjemna, lekka opowieść, raczej dla młodszych odbiorców. Nie jestem jednak przekonana, czy poleciłabym ją do samodzielnej lektury. Osobiście wolałabym czytać ją wspólnie z dzieckiem — nie tylko po to, by ułatwić zrozumienie realiów sprzed ponad wieku, lecz także po to, by móc wpływać na interpretację zachowań bohaterów i rozmawiać o wartościach, które wciąż są aktualne.
MaruMatsuka - awatar MaruMatsuka
oceniła na64 miesiące temu
Opowieści z Puddleby Hugh Lofting
Opowieści z Puddleby
Hugh Lofting
Tego w dzieciństwie nie doświadczyłem, bo były tylko: "Dr Dolittle i jego zwierzęta". "Podróż..", "Poczta..", "Cyrk..", "Ogród zoologiczny...", "Opera....", "Największa podróż..", "Dr Dolittle na Księżycu" i "Powrót..". Razem dziewięć, a ten jest dwunasty. No to mam noc nieprzespaną !!! Osiągalne na: https://docer.pl/doc/n1111x Tylko, że Hugh Lofting żył w latach 1886 – 1947, a pierwsze angielskie wydanie jest z 1952! Nie ze mną takie numery Brunner! Znajduję naciągane tłumaczenie w Wikipedii: „..'Dolittle's Puddleby Adventures' is a 'Doctor Dolittle' book written by Hugh Lofting. The book is a posthumous collection of stories that Lofting originally wrote during the 1820s for the 'Harald Tribune Syndicate' but here first include in book form...” Z takimi zbiorkami czy utworami publikowanymi po śmierci mam szerokie przykre doświadczenie, bo chciwość ludzka nie ma granic i drukuje się często to, czego autor nigdy by sam nie opublikował. Żywię nadzieję, że ta pozycja jednak się obroni. I tak dostaliśmy zlepek: po dwóch psich opowieściach, Wilka Morskiego i dalmatyńczyka Taranta, w Domu Psów Nierasowych, mamy Psie Pogotowie udzielające pomocy Geb – Geb a następnie historię detektywistyczną pt „Ogłuszony człowiek”, w której śledztwo prowadzi pies Kling, a bohaterką jest klacz Lilia Tygrysia. Połowę zaliczyliśmy, a drugą zaczynają „Skrzydłoszpony”. Teraz bohaterem jest londyński wróbel Pyskacz. Zbiorek bez ładu i składu, bo teraz akcja przenosi się do Afryki. A tu problem mody na piórka jaskólników, którymi kobiety Gu – Gu przystrajają swoje kapelusze. Doktor problem rozwiązał, a następne to opowiadanie Czerwia i końcowe pt „Zguba” w londyńskim ZOO. No cóż, kocham Doktora Dolittle już ósmą dekadę mojego życia i dlatego nie mogę mu dać mniej niż 7 gwiazdek, podkreślając słuszność moich obaw, co do wartości książek wydawanych po śmierci autora, gdy istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do jego woli. (Przypomnę tu „Kronosa” Gombrowicza czy wydane pośmiertnie trzy książeczki o. Józefa Marii Bocheńskiego zawierające szkice robocze). Polecam do czytania dzieciom, bo wymienione wady nie wpłyną na ich percepcję.
Wojciech Gołębiewski - awatar Wojciech Gołębiewski
Przygody Sinbada żeglarza Bolesław Leśmian
Przygody Sinbada żeglarza
Bolesław Leśmian
„Zwiedzaj wyspy, półwyspy, lądy i przylądki, I najdalsze zatoki, najskrytsze zakątki, Zwalczaj wszelkie przeszkody i wszelkie zawady! Pędź, leć, płyń bez ustanku! Posłuchaj mej rady! Tego ci życzy, ukłon przesyłając dworski, Kochający cię szczerze - twój druh Diabeł Morski” Wiele się w tej powieści dzieje, gdyż tytułowy wojażer odbywa siedem wypraw w nieznany daleki świat. Podróżujemy razem z nim po różnych krainach i poznajemy wciąż nowe postaci, czasem wręcz niewiarygodnie dziwaczne (jak to w baśni),a wszystkie historie łączy trzech bohaterów, stanowiących swoisty tercet egzotyczny (ma się rozumieć, nie ten od „Pamelo, żegnaj” ;-)) Najważniejszym bohaterem stanowiącym wierzchołek tego trójkąta, jest Sindbad Żeglarz – osierocony przez rodziców, nadziany złotem i innymi bogactwami, przystojny młodzieniec. Sekundują mu (każdy na swój sposób): wuj Tarabuk – niemiłosierny wierszokleta, namolny grafoman, który wykwitami swego beztalencia katuje otoczenie oraz żyjący w głębinach Diabeł Morski - „ryba z pękatym brzuchem, olbrzymią paszczą i strasznymi oczyma”, maszkara wielce złośliwa, „ma wszakże tę zaletę, iż jest uczona. Umie czytać i pisać”. Powołując do życia swojego Sindbada, Bolesław Leśmian zainspirował się „Baśniami z tysiąca i jednej nocy”, wyposażył go jednak w refleksyjny umysł, zdolny do snucia głębokich filozoficznych rozmyślań, a to oznacza, że Sindbad Leśmiana nie jest wagabundą czy pierwszym lepszym poszukiwaczem przygód, a jego podróże to bynajmniej nie awantury i wybryki. Przykład niespełnionego poety, wuja Tarabuka, może stanowić przestrogę dla innych aspirujących artystów, że życie artysty to kolce bez róży. Jeśli ktoś gustuje w opowieściach, gdzie rzeczywistość płynnie przechodzi w świat snu czy innej fantazji i lubi historie o dalekich egzotycznych krajach, pełne przygód, które koniec końców kończą się happy endem – „Podróże Sindbada Żeglarza” są dla niego. Nawet jeśli już dawno przestał być dzieckiem.
Apelajda Sękliwa - awatar Apelajda Sękliwa
oceniła na61 rok temu
Księga dżungli. Historia Mowgliego Rudyard Kipling
Księga dżungli. Historia Mowgliego
Rudyard Kipling
"Księga dżungli" najbardziej jest kojarzona z historią Mowgliego – są to trzy pierwsze opowiadania (rozdziały). Natomiast całość książki tworzy siedem opowiadań – każde przypada na jeden rozdział. Należą one do literatury fantastycznej. Występują tutaj bardzo upersonifikowane zwierzęta. Książka jest rewelacyjna pod kątem psychologicznym, ponieważ autor pod postacie zwierząt wprowadza ludzkie osobowości. To jest alegoryczny typ dzieła literackiego. Czas akcji lokuję w XIX wieku. Wskazują na to niektóre fragmenty tekstu. Przykładowo są to: istnienie ogrodu zoologicznego wspominane przez panterę Bagheerę, zjawianie się dominatorów ludzkich (przypuszczam, że Anglików) w otoczeniu krajowców z dobrze opaloną skórą (najprawdopodobniej Hindusów),uzbrojenie mieszkańców w postaci strzelb. Domyślam się, że wydarzenia dzieją się w znacznej większości na terenie południowych Indii, a wskazuje na to klimat, słownictwo, system kastowy, waluta (rupie i anny; kiedyś 1 rupia równała się 16 annom). Czwarte opowiadanie (rozdział) zatytułowane "Biała foka" rozgrywa się na terenie polarnym Ziemi pomiędzy Syberią a Alaską. Natomiast z rozdziału "Słudzy Jej Królewskiej Mości" (pierwszoplanowi bohaterowie to wielbłąd, wół, muł, koń i słoń) szczególnie zapada mi w pamięć Dwuogoniasty (ze względu na tylny ogon i przedni ogon-trąbę). Jest to słoń – duży (największy spośród wszystkich występujących tutaj zwierząt),ale strachliwy i delikatny oraz bardzo hałaśliwy. W każdym rozdziale główne role pełnią uosobione zwierzęta. Społeczny system zwierząt jest zorganizowany na ludzki sposób. Oprócz tego wszystkie zwierzęta bez problemu rozmawiają ze sobą i z ludzkim dzieckiem – Mowglim, który jest wychowywany przez watahę wilków. Występują sytuacje nierealne. Ogień nazywany jest przez zwierzęta "szkarłatnym kwieciem". Dla młodzieży końca XIX wieku i pierwszej połowy XX wieku to mogła być interesująca książka, ale teraz jej treść wydaje mi się przestarzała.
Miłośnik-Książek - awatar Miłośnik-Książek

Cytaty z książki Powrót doktora Dolittle