$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 226
AnnaR | 2018-11-20
O książce: Baletnica
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

"Dwa światy, dwie różniące się od siebie planety. Nie do pogodzenia. Nie wysilaj tych swoich szarych komórek, i tak nic z tego nie będzie."



Anna pochodzi z bogatej, szanowanej rodziny, jako córka senatora musi świecić przykładem, nie ma mowy o plamie na idealnym wizerunku polityka. Jest pilną studentką, uczęszcza na balet, lecz niestety nie może pochwalić się dużym gronem znajomych, bo osoby takie jak ona uważane są za nudne i wyniosłe. Posiada natomiast jedną ukochaną przyjaciółkę, na którą zawsze może liczyć. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że Ania tak naprawdę w ogóle nie decyduje o swoim losie, wszystkim dyrygują jej rodzice. Nie liczy się szczęście, a opinia publiczna, której każdy aspekt ich życia jest ściśle podporządkowany. Dziewczyna nie ma pojęcia, że jedna chwila może wszystko odmienić.



W momencie, gdy zostaje wybrana na korepetytorkę niepoprawnego, ale i niezwykle pociągającego kolegi, otwierają się przed nią drzwi nowych emocji i doznań. Chłopak, choć dotąd...

książek: 431
Bartek Kociszewski | 2018-11-20
O książce: Syn
Na półkach: 2018, Przeczytane, Ulubione
Dodana: wczoraj

Piękna opowieść dziejąca się na zachodzie USA. Rozbudowana saga rodzinna. Niezwykła historia, świetni bohaterowie. Polecam fanom Steinbecka.
8/10

książek: 194
Radek | 2018-11-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Bronisław Rzepecki, zajmujący się problematyką UFO od 1972 roku, w swojej niewielkiej objętościowo książce, koncentruje się wyłącznie na bliskich spotkaniach z niezidentyfikowanymi obiektami latającymi z terenu naszego kraju(celowo pomijając m. in. obserwacje nocnych świateł[NL], dziennych dysków[DD] czy obserwacji radio-wizualnych[RV]), przedstawiając nam przede wszystkim te przypadki, które badał osobiście. Książka podzielona jest na trzy rozdziały odpowiadające trzem stopniom bliskich spotkań z UFO, a każdy niemal przypadek zawiera dodatkowo fotografie miejsca, rysunek obiektu a nawet postaci, jeśli takowe się pojawiły. Czytelnik ma poczucie, że poszczególne zdarzenia zostały zbadane i opisane na tyle dokładnie, na ile było to możliwe, a różnorodność relacji zmusza do postawienia sobie przynajmniej kilku pytań dotyczących natury tego zjawiska.

książek: 72
to_ja_poczytam | 2018-11-20
O książce: Droga donikąd
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

S.T.A.L.K.E.R zajmuje u mnie - tak w sercu jak i na półce - szczególne miejsce, choć (aż do dzisiejszego dnia) miałam za sobą jedynie dwie z czterech (a w zasadzie to pięciu) książek M. Gołkowskiego w ramach tej serii, to twardo twierdziłam, że jest ona jedna z moich ulubionych.
Chociaż nie powinnam, bo czy można oceniać całą serię na podstawie jedynie jej wycinka?

Na szczęście okazało się, że aż tak bardzo się nie pospieszyłam z osądem. "Droga donikąd" była równie dobra jak poprzednie części. Zona po raz kolejny mnie pochłonęła, złapała w swe szpony i nie chciała wypuścić, ale ja to uwielbiam.
Co ważne, w książkach Gołkowskiego nie tylko o krew i akcję chodzi, jest tu głębszy sens, który okraszony fascynującym mnie miejscem - czarnobylską strefą zamkniętą - sprawia, że z tym większą ochotą wracam z Miszą do Zony, on do swojej, a ja do swojej.
Dlatego cieszę się, że została mi jeszcze jedna książka z Miszką i o zgrozo póki co ostatnia. Pewnie w swoim czasie, z tęsknoty i chęci...

książek: 226
AnnaR | 2018-11-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

"To jest miłość matki do dziecka. Jest całkowicie bezwarunkowa i nie da się jej niczym zniszczyć, z niczym porównać!"



Nowe sytuacje zawsze są równie mocno ekscytujące, co stresujące. Narodziny dziecka to wydarzenie najważniejsze w życiu kobiety, jak i mężczyzny, ale każde z nich przeżywa to na swój własny sposób. Nie należy się dziwić, przecież to matka nosi swe maleństwo pod sercem od dziewięciu miesięcy, stają się jednością, a gdy skarb osiąga stan, w którym może funkcjonować poza organizmem rodzicielki, bezsprzecznie jest dla niej numerem jeden. To fakt oczywisty i niezaprzeczalny, dziecko jest najwspanialszym cudem, spełnieniem marzeń, dla którego pragniemy jak najlepiej. Niestety, dość często zagubione zapominamy o sobie i partnerze, a przecież szczęśliwa mama to szczęśliwy brzdąc, natomiast rodzicielstwo powinno dzielić się na dwóch.




"Twoja kobieta, twoja żona, twoja ukochana stała się właśnie matką. Była nią już wcześniej, kiedy zobaczyła dwie kreski na teście. Kiedy...

książek: 326
Isobel | 2018-11-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Miałam po tym niepokojące sny o mrocznej stylistyce z motywami starych, rozpadających się, zagraconych, nawiedzonych domów, starych ludzi, niekończącego wspinania się po nieznanych platformach, wieściach o śmierci. Nie od razu sobie uświadomiłam prawdopodobną ich przyczynę jak po usłyszeniu stwierdzenia, że Lovecraft pisał demoniczne opowiadania.

książek: 45
kasia_recenzuje | 2018-11-20
O książce: Bang
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

"(...) bo emocje czynią ludzi słabymi, a ja nie mogę sobie na to pozwolić. Serce to broń, która, jeśli nie zostanie odpowiednio wyćwiczona, może zniszczyć swojego właściciela."

Nina jest młodą kobietą, której przydarzyło się w życiu zbyt wiele złego. Mało kto byłby w stanie udźwignąć ciężar, z którym na co dzień właśnie ona stara się funkcjonować. Po latach od traumatycznych wydarzeń z dzieciństwa Nina chce ostatecznie zrealizować plan zemsty na człowieku, który, świadomie lub nie, pozbawił ją szczęśliwych chwil w życiu, a zastąpił piekłem na ziemi. Wykorzystując swoje wdzięki szuka jedynie pionka, którym będzie mogła się posłużyć, a sama być poza kręgiem jakichkolwiek podejrzeń. Cały plan wydaje się nie należeć do najtrudniejszych, jednak Nina nie była w stanie przewidzieć jednego... budzącego się do życia własnego serca...

Książka "Bang" jest pierwszym tomem serii Czarny Lotos autorstwa E.K. Blair. Miałam okazję poznać historię Niny dzięki book tourowi u Natalii...

książek: 1087
Sargento_Garcia | 2018-11-20
Dodana: wczoraj

Książka do przeczytania w jeden wieczór, nic odkrywczego.
Idealnie nadaje się na reset umysłu po ciężkim dniu.

książek: 1266
Hari_Seldon | 2018-11-20
O książce: Mock
Dodana: wczoraj

Kolejne cofanie się w czasie. 1913 r., Eberhard Mock jest młodym wachmistrzem rozpoczynającym działalność w policji. Tutaj przyjdzie mu się zająć zagadką śmierci grupki gimnazjalistów na terenie Hali Stulecia, która niedługo ma zostać uroczyście otwarta.

Po raz kolejny poruszana jest tematyka tajnych stowarzyszeń i ich niezwykłych rytuałów. Bohater w trakcie śledztwa odkrywa coraz gęstszą sieć powiązań sięgającą różnych ważnych osobistości. Przy tym we wszystko zamieszane są piękne kobiety, a protagonista nie może ufać nawet swoim współpracownikom. Jak widać więc autor sięgnął tutaj po sprawdzone motywy, które wprawdzie nie są w stanie niczym zaskoczyć, ale za to tworzą gęsty mroczny klimat.

Przy czym sam wątek kryminalny jest dobrze poprowadzony. Często pojawiają się mylne tropy, które utrudniają śledztwo. Jednakże w momencie odkrycia prawdy zupełnie odmienia się postrzeganie całej sprawy. Na szczęście tym razem uniknięto nadmiernego zastosowania „deus ex machiny” i bohater w...

książek: 226
AnnaR | 2018-11-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Natalia z Kamilem znają się od dziecka. Oboje spędzali wakacje u swoich babć, byli dla siebie niczym rodzeństwo. Chłopak bezinteresownie opiekował się młodszą koleżanką, uczył nowych, ciekawych rzeczy, bronił przed każdym niebezpieczeństwem. Z czasem Natalia zaczyna postrzegać go w zupełnie innym świetle, ma nadzieję, że mimo różnicy wieku są jakieś szanse, by spojrzał na nią jak na kobietę godną jego miłości.


"Gdy miałam siedemnaście lat, jadąc do Słopnic, marzyłam, że Kamil dostrzeże we mnie moje wewnętrzne piękno i pozwoli to nam na nową relację, a nie tylko na przyjacielskie spotkania. Moje serce było pełne tęsknoty i nadziei na coś wyjątkowego między nami. Na to, że się we mnie zakocha. Cóż za rozpacz, kiedy okazało się, że ma inną: śliczną, długonogą blondynkę. Jak z taką konkurować? Cóż za niesprawiedliwość."



Niestety wszelkie nadzieje szybko okazują się być zaledwie złudzeniem. Zdruzgotana uświadamia sobie, iż od zawsze kochała przyjaciela, lecz dla niego zawsze będzie...

książek: 580
Sylwia | 2018-11-20
Na półkach: 2018, Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Książka bardzo mocno polityczna i stronnicza. Opublikowana w czasie, gdy książek pisanych w podobny sposób przybywa. Niestety, te wszystkie pozostałe książki są znacznie lepsze. Tą czyta się lekko, lecz bez emocji. Denerwuje kształtowanie rzeczywistości w taki sposób, w jaki chce Autor, który to wywiera duży wpływ na czytelnika.
Wypowiedzi jednoznacznie sugerują co powinniśmy myśleć. A historie opisane w książce - cóż, po lekturze "Będzie bolało" nie szokują już tak mocno, jednak... czasami chciałoby się tylko powiedzieć "nie, to nie powinno mieć miejsca".

książek: 2
Moniszko | 2018-11-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Krzysztof Kieślowski – człowiek legenda! Jego filmy są interesujące, nagrane w sposób wyjątkowy, żaden z nich nie jest bez wyrazu – każdy, ma coś do przekazania. I nie dziwię się. Ta książka bowiem dokładnie ukazała, jakim człowiekiem był – niezwykle ambitnym, mocno stąpającym po ziemi. Ta pozycja jest obowiązkowa dla każdego, kto kocha kino, szczerze polecam.

książek: 521
Bartosz Bugaj | 2018-11-20
O książce: Baśniobór
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Dwadzieścia lat temu z pewnością bym pokochał. Aktualnie cieszy, choć wyraźnie czuć do jakiej kategorii wiekowej jest adresowana.

książek: 2
Moniszko | 2018-11-20
O książce: Jacek
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jacka Kuronia albo się kocha, albo nienawidzi. Ja zaliczam się do pierwszej grupy, gdyż uważam, że zrobił dla Polski naprawdę wiele dobrego. Zresztą, budził mieszane uczucia nie tylko pośród ludzi, którzy go nie znali, ale również w najbliższym otoczeniu. Nie tylko pomagał robotnikom, ale w późniejszym okresie robił wszystko, aby rozwiązywać strajki. Jedna z najlepszych książek jaką miałem okazję przeczytać, polecam każdemu!

książek: 243
glasscloud | 2018-11-20
O książce: Obce dziecko
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo dobra książka, która trzyma w napięciu od samego początku, do samego końca. Losy bohaterów wciągają bez reszty, cały czas coś się dzieje, a każdy oddzielny wątek składa się w końcu na jedną całość. Może nie do końca prawdopodobną, bo do kilku rzeczy mogłabym się przyczepić, jednak można na to przymknąć oko, jako że jest to tylko zwykła powieść mająca zapewnić czytelnikowi rozrywkę i w tej roli sprawdza się doskonale.

książek: 483
bractworozy | 2018-11-20
O książce: Tylko cień
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

kolejna książka francuskiej autorki, którą udało mi się upolować i przeczytać
niestety czyścieć niewinnych jest o wiele lepszy

od początku nie polubiłam głównej bohaterki - cloe to arogancka, zbyt pewna siebie, egoistyczna damulka
za to od samego początku spodobał mi się alexander gomez - gliniarz z tajeminicą i buźką mordercy

sama książka przez pewien moment jest nudna, bo skupia się tylko na biednej i zestresowanej cloe, która nie wie co się dzieje i uważa, że wszyscy ją opuścili i nikt jej nie rozumie...

jednak autorka jest najlepsza w końcówkach - nie ma tu słodyczy, ani różowości - nikt nie żyje długo ani tym bardziej szzczęśliwie

książek: 267
PapierowaStrona | 2018-11-20
O książce: Kaznodzieja
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Super książka wciągająca od pierwszej strony podobnie do poprzedniej części. Napisałam podobnie, ponieważ ta wciągnęła mnie bardziej. Coś czuję, że Camilla Läckberg stanie się moją ulubioną autorką. Jej kryminały to nie tylko kryminały a również historie obyczajowe. Podoba mi się bardzo pomysł autorki aby podzielić książkę na pomniejsze podrozdziały, dzięki temu mamy szanse zobaczyć sprawę z perspektywy kilku różnych osób. Jak i również wczuć się częściowo w życie osobiste postaci. Polecam każdej osobie która lubi takie klimaty.

książek: 443
Tina Pohorylle | 2018-11-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ta książka wzbudziła we mnie szalenie mieszane uczucia. Z jednej strony, została napisana naprawdę pięknym językiem, który przyjemnie się obserwuje. Z drugiej, fabuła wlokła się niemiłosierność. Dopiero kilka ostatnich rozdziałów sprawiło, że historia zaczęła mnie interesować. Na uwagę zasługują ciekawie skonstruowani bohaterowie.

Mimo wszystko, chciałabym sięgnąć po inne powieści autorstwa Shirley Jackson, bo ciągle czuję, iż mogę się prawdziwie zachwycić.

książek: 481
mellon_collie | 2018-11-20
Dodana: wczoraj

Najbardziej mi się tu podoba brak łzawości. Frankl nie chce nikogo wzruszać, gdy mówi o braniu odpowiedzialności za swoje życie i samodzielnemu poszukiwaniu w nim sensu. To nieprzyjemna rzecz do przeczytania i wymaga wielkiej pracy, nie ma tu miejsca na natychmiastowe katharsis. I to jest tak atrakcyjne w logoterapii, przynajmniej dla mnie, że zmusza do wzięcia życiowego steru w swoje ręce, bo nikt tego za nas nie zrobi.

książek: 73
Krzysiek Wilusz | 2018-11-20
O książce: Pokuta
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Muszę szczerze przyznać, że jest to najlepsza książka Maxa Czornyja, jaką przeczytałem. Czytało się to o wiele lepiej od "Grzechu", nie mówiąc już o "Ofierze". Krótkie rozdziały, ciągłe zwroty akcji, opisy sekcji zwłok, ciągła niewiadoma kim jest Cztery Iks. To wszystko powoduje, że "Pokuta" Maxa Czornyja jest doskonałym zakończeniem serii z Komisarzem Deryło :)


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd