$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 83
invecta96 | 2017-05-26
O książce: Mała księżniczka
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jedna z tych książek, do których mam wielki sentyment i mimo mojego wieku co jakiś czas z chęcią do niej wracam.

książek: 49
Herbaciana Róża | 2017-05-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Magdaleny Witkiewicz wypadło jak najbardziej pozytywnie. Po książkę sięgnęłam z polecenia Cat Vloguje, która bardzo ją zachwalała. Ta rekomendacja w połączeniu z cudowną okładką sprawiła, że pozycja ta wylądowała na pierwszym miejscu moich must read’ów i jak najszybciej chciałam zabrać się za poznawanie tej historii.

Fabuła skupia się na głównej bohaterce – Zosi Krasnopolskiej. Jest to kobieta, a właściwie nastolatka, ponieważ poznajemy ją już w latach szkolnych. Wraz z biegiem książki obserwujemy jak dorasta, podejmuje ważne decyzje i stawia czoła wyzwaniom życia codziennego. Stosunkowo stabilne życie przerywa jej otrzymany niespodziewanie spadek, którym jest willa w Rudzie Pabianickiej podarowana przez bliską Zosi osobę. Dom, choć urzekający kryje w sobie wiele tajemnic, ma bogatą przeszłość, która może rzutować na dalsze losy bohaterki i osób z jej otoczenia. Jednak czy historia na pewno lubi się powtarzać? Kiedy na drodze Zofii stanie...

książek: 105

Książkę kupiłam będąc w obozie Auschwitz-Birkenau. Czytając widziałam w myślach miejsca wspomniane w tekście. I naprawdę ciężko mi było przyswoić sobie, że między tymi blokami kiedyś chodzili ludzie skazani na śmierć przez człowieka, któremu nic nie zrobili.

Byli bezbronni.

Nie mogli stawiać oporu.

Nie mieli na to nawet sił.

Ta historia jest niezwykła z tego względu, że opowiadana jest przez człowieka, który był w obozie, ale jego sytuacja była "bezpieczniejsza" niż pozostałych więźniów. To źle brzmi, wiem o tym. Pan Nyiszli wiedział ile żyje członek Sonderkommanda - około 4 miesięcy. Miał bezpośrednią styczność z okrytym złą sławą doktorem Mengele. I mimo to, udało mu się przeżyć.

Nie mogę uwierzyć w to, jak wiele zła może wyrządzić człowiek drugiemu człowiekowi. Oby to nigdy się nie powtórzyło.

książek: 861
assina | 2017-05-26
O książce: Angielskie lato
Dodana: wczoraj

Młodzi duchem, młodzi ciałem.



Tak się składa, iż rozpoczęłam swój sezon wakacyjny i książki z latem w tle są teraz bardzo mile widziane w mojej biblioteczce. Zaczęło się od "Angielskiego lata" i mam nadzieję, że na tym się nie skończy ;). Co tu dużo mówić! Anglia, słoneczko oraz deszczyk, morze, klify, a do tego płomienny romans młodego chłopaka i starszej, znacznie dojrzalszej kobiety. Sceneria wręcz idealna na ciepłe dni.
I tak to mniej więcej wyglądało.
Nie było fajerwerków, na które liczyłam. Żałuję, iż autorka nie skupiła się bardziej na relacji Wojtka i Anny, bo pomysł na powieść stworzyła naprawdę udanie. I choć książka nie zrobiła na mnie jakiegoś ogromnego wrażenia, mimo wszystko uważam ją za dobrą pozycję. Historia nie jest banalna, a Małgorzata Mroczkowska napisała ją bardzo dobitnie, z łatwością przychodziło mi przemieszczenie się do jej małego świata. Również dobrze spisała się w przedstawieniu tej nielicznej grupki bohaterów. I do tego koniec -...

książek: 232
Siostra_Kopciuszka | 2017-05-26
Dodana: wczoraj

'' Prawda jest plastyczna , trzeba tylko wybrać odpowiedniego eksperta ''

Ta niesamowicie ciekawie napisana książka mnie zwyczajnie oszukała . Większość znanych mi osobiście czytelników twierdzi , kiedy rozmawiamy o książkach , że mają swoich ulubionych bohaterów . Kibicują im , trzymają ich stronę itd . Ja też tak mam . W '' Zaginionej dziewczynie '' moją ulubienicą została oczywiście Amy Dunne . Akcja lektury zaczyna się w dniu kiedy małżeństwo Amy i Nick Dunne obchodzi piątą rocznicę ślubu . Nick kiedyś pracował w redakcji gazety , ale pogłębiający się kryzys pozbawił go tej pracy . Amy jest magistrem psychologii i zawodowo pisuje quizy psychologiczne do gazet dla kobiet . Wydaje się że małżeństwo jest zgodne i szczęśliwe , tym bardziej że swoje rocznice obchodzą w dość specyficzny sposób . Niestety piąta rocznica będzie zupełnie inna . Kiedy bowiem Nick wraca do domu okazuje się że żona zniknęła , a bałagan w domu wskazuje na to że została porwana . Co się dzieje dalej ?...

książek: 105
Owczy | 2017-05-26
O książce: Piramidy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

„Piramidy” zaczynają się świetnie. Z przyjemnością poznaję kolejne miejsca i profesje w Ankh-Morpork, a tym razem był to dokładny opis Gildii Skrytobójców. Z czasem, gdy miejsce akcji przenosi się do Djelibeybi opowieść traci podparcie i staje się nieco chaotyczna, jednak bez znacznego ubytku dla całości. Minusem są w tej odsłonie Świata Dysku niemrawi bohaterowie. Brak im cech charakterystycznych i polotu, przez co ciężko się do nich przywiązać. Dużo ciekawsze są postacie drugoplanowe: zmarły faraon, rodzina budowniczych piramid, wielbłąd, jednak trudno zbudować na nich szkielet książki, przez co staje się ona zlepkiem parodii i paradoksu. Nie znaczy to, że jest zła. Starożytne idee, historyczne postacie, nauka, motywy biblijne przerysowane są w przepiękny sposób i dla samego dowcipu oraz czystej rozrywki warto zwiedzić „Piramidy”. Chcący prawdopodobnie znajdzie tam również niejedną uniwersalną mądrość, jak we wszystkich zresztą dziełach Pratchetta.

książek: 988
Dorotka_eu | 2017-05-26
Na półkach: Przeczytane, Z biblioteki, 2017
Dodana: wczoraj

Wyjątkowa. Może nie czyta się jej z zapartym tchem, ale porusza i odkrywa prostotę istnienia w sposób bardzo osobliwy. Punkt widzenia autystycznej bohaterki bardzo różni się od sposobu postrzegania świata osób - jak nas ona określa - neuronormatywnych. A jednak to dla nas jest to postrzeganie pouczające i wartościowe. To my możemy w nim odkryć rzeczy, których sami odkryć nie potrafimy. Ważna książka. Myślę, że nie tylko dla mnie.

książek: 80
Olivia | 2017-05-26
O książce: Osamotniona Dora
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

To zdecydowanie jedna z książek z tej serii, które lubię najbardziej. Może nie ulubiona ale wydaje mi się, że na 2 miejscu razem z niektórymi innymi książkami.

książek: 17
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Tematyka książki jest dość jasna więc nad tym rozwodzić się nie będę, dobra dla każdego kto chciał by gdzieś ruszyć w świat, nie na mazury ani w Bieszczady ale znowu też za bardzo nie wie gdzie lub nie potrafi się zmobilizować a może nawet uważa że bez wora kasy się nie obędzie. Książka człowieka który po prostu uwielbia kontakty z obcymi kulturami, zwyczajami a przede wszystkim ludźmi. Napisana albo nawet opowiedziana językiem takim powiedzmy swojskim, dobra dla każdego kto po prostu lubi tułać się choć w najmniejszym stopniu po świecie lub po prostu grzeją go takowe klimaty i nie koniecznie nawet na rowerze musi lubić jeździć.

książek: 2311
Kasiek m | 2017-05-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2017 rok
Dodana: wczoraj

http://kasiek-mysli.blogspot.com/2017/05/wiecznosc-bez-ciebie-bozena-gaczynska.html

książek: 5941
Pyromaniac | 2017-05-26
Dodana: wczoraj

W końcu 2 rok nauki za pasem i w końcu czas! Czytałam tę książkę od zimy, czas nie pozwalał na nic i tak się z nią zżyłam.. :) Przyjemnie się czytało co jakiś czas tę spokojną historię. Dla fanów nie wiadomo jakiej akcji - odradzam. To w sam raz na spokojny wieczór, pomaga się zrelaksować. Opowiada historię Nell - cudowna dziewczyna, jak i równie irytująca. Ale bez tego nie byłoby praktycznie żadnej historii - gdyby zrobiła to, co trzeba - to już nie byłaby tą samą Nell :) Polecam!

książek: 1736
Edi_Edi | 2017-05-26
Dodana: wczoraj

Sendker popełnił ckliwą książeczkę, grająca na emocjach chyba głównie kobiet. Birmańskie przesądy, wierzenia, bieda, kalectwo i wielka wielka wielka miłość kwitnąca w warunkach skrajnie niesprzyjających. Słodko-mdła "Sztuka słyszenia bicia serca".

książek: 5772

Poznajemy dwie kobiety pierwsza z nich to Marta, która ma wszystko, kochającego, dobrego męża Filipa, płatną, dobrze pracę, mieszka na osiedlu w ekskluzywnym, eleganckim mieszkaniu. Marzy o posiadaniu własnego dziecka,żeby zostać matką, pomimo ciągłych starań kończyły się niepowodzeniami i kolejnymi poronieniami,. Bardzo pragnie zostać matką tego najbardziej chce na świecie,żeby nosić dziecko pod swym sercem.
Druga kobieta to Iwona, która samotnie wychowuje dwójkę swoich dzieci, pracująca jako woźna w szkole, która żyje bez męża on zostawił swoją rodzinę i założył za inną partnerką.
Pewnego dnia ścieżki obu kobiet się krzyżują nagle w dramatycznym momencie ich życia obie się spotykają poznają bliżej. Marta chce by Iwona została surogatką dla jej dziecka, które ona urodzi jej, na początku kobiety się dogadują wspólnie zawierają umowę, że po narodzinach dziecka Iwony, odda Marcie, lecz po jakimś czasie Iwona nawiązuje silną, matczyną więź pomiędzy swoją córeczką Kają i nie chce się...

książek: 233
Justyna | 2017-05-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Poradnik pełen pozytywnych afirmacji (również Louise Hay) raczej dla młodych dziewcząt.

książek: 80
Olivia | 2017-05-26
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jedna z dwóch książek z tej serii, którą jako pierwszą przeczytałam. Teraz razem z siostrą kolekcjonujemy te książki i książki z serii "Na pomoc zwierzakom". Z tej kolekcji mamy już chyba 20 książek z czego prawie wszystkie już przeczytane :).

książek: 26
Aliss | 2017-05-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nie lubie kiedy główny bohater ma dzieci a jesli do tego są to nieślubne dzieci i jest ich aż tyle... Nie mogłam sie przez to do niego przekonać. Do tego ten trójkąt miłosny którego nie jestem fanką. Zawsze ale to dosłownie zawsze wszystko układa się inaczej niż sobie ułożę w głowie i potem jestem rozczarowana :( Szczerze mówiąc nie oceniam tej książki obiektywnie bo kierują mną moje własne przyzwyczajenia więc jeśli ktoś chce się sugerować moją oceną to szczerze odradzam.

książek: 80
Olivia | 2017-05-26
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jedna z dwóch książek z tej serii, którą jako pierwszą przeczytałam. Teraz razem z siostrą kolekcjonujemy te książki i książki z serii "Na pomoc zwierzakom". Z tej kolekcji mamy już chyba 20 książek z czego prawie wszystkie już przeczytane :).

książek: 1252
Vilsa | 2017-05-26
O książce: Małe życie
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2017
Dodana: wczoraj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

800 stron traumatycznych przeżyć, wielkich emocji. No, prawie 800, bo pierwsze 100-150 stron to niezbyt interesujące wprowadzenie do historii o przyjaźni czterech mężczyzn. Przyznam szczerze, że Malcolm i JB byli mi obojętni i ich wątku, jak na mój gust, mogłoby nie być wcale lub mógłby być tylko tłem do historii Jude'a i Willema.
Jude... To jeden z najbardziej interesujących bohaterów książkowych, jakich udało mi się dotychczas poznać. Pragnęłam poznawać jego historię, dowiadywać się, co sprawiło, że jest takim zamkniętym człowiekiem. I autorka powoli wylewała nam jego obawy, lęki, jego mroczne tajemnice, straszną przeszłość. Łzy leciały mi bez opamiętania. Im więcej się dowiadywałam, tym bardziej płakałam, ile jeszcze złego musiał wycierpieć ten człowiek.
Dopiero Willem, Andy, Harold i Julia sprawili, że był dla kogoś ważny. Ale jak mocno bolało, kiedy mimo ich wysiłków, nie potrafił dostrzec, jak silnie jest kochany...
Relacja z Willemem to jedno z najpiękniejszych opisów,...

książek: 1187
annaroza | 2017-05-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Po ostatnich lekturach, miałam ochotę na jakąś odmianę. Coś lekkiego, zabawnego, w miarę współczesnego... Odniosłam wrażenie, że "Klub Mało Używanych Dziewic" powinien spełniać te kryteria. Tytuł zapowiadał się zabawnie. Choć nie było tak zabawnie, jak się spodziewałam. Humor jest, ale raczej sytuacyjny. Wydaje mi się, że w filmie, odpowiednio zagrane, niektóre scenki mogą wywołać salwy śmiechu. Opis niestety nie oddaje do końca ich potencjału. Dla mnie to po prostu przeciętna powieść z gatunku, który nie należy do moich ulubionych. Szybko się czyta i jeszcze szybciej zapomina. Choć muszę przyznać, że polubiłam bohaterki i były momenty, kiedy ciężko było mi się oderwać od książki, tak ciekawiły mnie ich perypetie.

książek: 15

Bardzo dobra książka. Praktyczny format książki.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd