$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 231
Margaret | 2017-03-27
O książce: Nie poddawaj się
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Szczerze mówiąc, zawiodłam się. Po książce Rainbow Rowell spodziewałam się zdecydowanie więcej. Tymczasem, nie oszukujmy się, napotkałam słabo napisaną historię, tak bardzo wzorowaną (i to nieumiejętnie) na Harrym Potterze, że aż kuje w oczy. Magiczne zaklęcia chciałabym móc pozostawić bez komentarza. Płytkie, infantylne, śmieszne w samym brzmieniu.
Ale. Ale, ale. Bardzo dobrze, że autorka próbuje nowych rzeczy. No cóż - nie udało się (choć może niektórzy mają inne zdanie na ten temat). Jak widać fantastyka to nie bajka Rowell. Jednak skąd miałaby o tym wiedzieć, gdyby nie podjęła się takiego zadania? Czapki z głów, drodzy państwo, pisarka nie boi się wyzwań. Osobiście radziłabym jej skupić się na pisaniu młodzieżowych obyczajówek w swoim niepowtarzalnym stylu, bo bez wątpienia wychodzi jej to najlepiej.
Wszystkich, którzy spotkali się z Rainbow Rowell po raz pierwszy z "Nie poddawaj się" i są zawiedzeni, odsyłam do jej pozostałych książek. Nie skreślajcie jej! Nie pożałujecie...

książek: 16
Ewa | 2017-03-27
O książce: Łotrzyki
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Mam mieszane uczucia co do tej książki. Już sama okładka mąci nam w głowach, kusząc dwoma nazwiskami: Matrin’a i Dozois. Podpis: Książę Łotrzk ze świata Gry o tron, opowieść o Daemonie Targaryenie. Książka dość taka... opasła, wydaje się idealna dla fanów Georga. Ale jak tylko przyjrzymy się dobrze, okazuje się, że jest to zbiór 21 opowiadań, 21 autorów. Z czego Martin pokusił się o zapełnienie 38 stron z 992. Ja jestem kiepska z matematyki, ale wyszło mi, że bardziej uczciwe byłoby od razu zaznaczyć, że jest to zbiór opowadań różnych autorów (i tu podać z dwa trzy znaczniejsze nazwiska), a nie sugerować, że oto dostaniemy na tacy historie rodu Targaryenów rozpisana niczym „Chłopi” Reymonta.

No ale do rzeczy. Już wzieliśmy, odeszliśmy od kasy/ lady biblioteki/ kupiliśmy ebook. Nie ma odwrotu. Mamy. Trzeba przeczytać. No i... opowiadania jak opowiadania. Cześć świetna, część dobra, do tego szczypta przynudzania i zastanawiania się: co ja w właściwie przeczytałam/łem?
Z jednej...

książek: 532
Metal Szlachetny | 2017-03-27
O książce: Submarino
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Nawet nie wiesz kiedy dobrowolnie zanurzasz się w bagnie. Bo napisani krótkimi, prostymi zdaniami bohaterowie, w których jest więcej treści, niż się na pierwszy rzut oka wydaje, zaczynają być niebezpiecznie prawdziwi. Język boleśnie demaskuje życie kurczące się wciąż do tej jednej, jedynej, nie do zastąpienia nawet przez miłość, potrzeby uśmierzenia głodu.

książek: 210
samohood | 2017-03-27
O książce: Emma
Dodana: dzisiaj

Bardzo się męczyłam, czytając tę książkę. Duma i Uprzedzenie skradła moje serce i zaczęła moją miłość do klasyków, jednak ta powieść była bardzo nużąca. Nie polubiłam Emmy, była samolubna, wszystkowiedząca i zarozumiała. Mimo wszystko bardziej wolałam Harriet, ponieważ była miła i dobra. Sporą część dialogów uważam za nie potrzebną i można je było spokojnie opuścić. Mimo wszystko bardziej wolałam Harriet, ponieważ była miła i dobra.

książek: 420
Carmen | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Są takie książki, które ciężko zrecenzować. Nieważne, czy wciągają czy też nie. Po prostu takie są. ”Księżyc jest kobietą” Joanny Gawrych-Skrzypczak zdecydowanie zalicza się do tej wąskiej grupy. Bardzo trudno będzie mi jakoś zgrabnie ubrać w słowa moje myśli, ale spróbuję. Do dzieła!

„Księżyc jest kobietą” to – najprościej mówiąc – opowieść, która toczy się na trzech płaszczyznach. Każda opowieść ma swojego głównego bohatera. Jednak to nie koniec rewelacji. Autorka, opisując losy poszczególnych bohaterów, postanowiła korzystać z przywileju skoku w czasie. Robiła to często i gęsto, dlatego też czasami trzeba się było chwilę zastanowić, kim są nowe postacie. A oto 3 historie:

1 Jersey, The Channel Islands – akcja dzieje się głównie podczas drugiej wojny światowej. W tej historii bohaterem numer jeden jest tajemniczy więzień, który jest Polakiem. Ma waleczne serce i mnóstwo sekretów. Jego historia zajęła w mym sercu szczególne miejsce, ponieważ Karol sam ze sobą prowadził...

książek: 5

Historia skierowana bardziej dla młodszych odbiorców, dlaczego tak myślę? Po pierwsze prosty styl pisania autorki, opisy, dialogi et cetera..
kolejna sprawa główna bohaterka jak i poboczni są dziećmi i nie było by w tym nic złego, ale osoba mająca 20 lat nie potrafi zrozumieć zachowań tych bohaterów i ich sposób myślenia i działania. Gdybym była w przedziale wiekowym od 12-16 roku życia, myślę że szalenie by mi się podobała. Bo podkreślam to jest naprawdę dobrze napisana książka. Ale z takich historii okazuje się na tym przykładzie już "wyrosłam"

Idea autorki jest ciekawa, mamy czas po drugiej wojnie światowej. Polskę okupowana przez komunistów. I bam spada pierwszy anioł na ziemie polskie…. Główna bohaterka trafia do klasztoru… i tutaj zaczynają się tajemnice

Co do tych intryg to myślę ze książka spokojnie mogłaby być o te przynajmniej 100 stron krótsza. Rozwiązywanie zagadek przez bohaterów za bardzo się wlecze. Nastał ten moment, że im dalej zagłębiałam się w lekturę, tym...

książek: 2822

Tytuł: "Marlene"
Autor: Hanni Münzer
Liczba stron: 552
Wydawnictwo: Insignis
Data premiery: 29/03/2017

Wyczekiwana kontynuacja bestsellera "Miłość w czasach zagłady"!

Jakiś czas temu miałam przyjemność przeczytać debiut literacki Hanni Münzer i chociaż była to fikcyjna powieść historyczna - okazała się bardzo dobra.
W poprzedniej części wydarzenia skupiały się na współczesności jak i przeszłości. Akcja rozgrywała się między innymi wokół młodziutkiej Debory Berchinger, jak i jej rodziny...

Tym razem autorka postanowiła nam przybliżyć losy jej przyjaciółki - Marlene Kalten. Kto czytał poprzednią część będzie miał dużo łatwiej w rozróżnieniu bohaterów, choć oczywiście nie jest to sztywna zasada i możecie zacząć czytać osobno losy Marlene.

Książka ujęła mnie nie tylko sprawnie wplecioną historią, w tło fikcyjnych wydarzeń, lecz także postawą głównej bohaterki. Marlene bowiem to członkini ruchu oporu, która posiada wielką odwagę, wolę walki, a tym samym nawet w najgorszej...

książek: 624

O rety.... i dlaczego ja tak długo zwlekałam z jej przeczytaniem?!
Książka jest bardzo dobra, wbrew pozorom nie tylko dla młodszych czytelników, a na pewno doceni ją każdy fan Pięknej i Bestii ;)
Serdecznie polecam :)

książek: 547
Like_a_Storm | 2017-03-27
Dodana: dzisiaj

Kiedy byłem dzieckiem, często siadaliśmy z tatą przy stole i braliśmy do ręki książkę. Muszę przyznać, że chociaż mój ojciec nie lubi czytać, tak po Cejrowskiego sięgał z ochotą i często do niego wracał. Zupełnie tak, jak ja.

To nie jest zwyczajna książka. Jest napisana językiem Cejrowskiego. Ten facet zna się na rzeczy, sprzedał lodówkę i ruszył w świat, nie oglądając się za siebie. Dlatego tak bardzo cenię jego opowieści. Są prawdziwe, absolutnie fenomenalne i przezabawne.

książek: 1279
paprotkowa | 2017-03-27
O książce: Próba
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

W małym miasteczku wybucha skandal obyczajowy, bo nieletnia uczennica wdaje się w romans ze swoim profesorem. Po upływie pewnego czasu od tych wydarzeń, grupa studentów Instytutu Dramatu - by zaliczyć semestr - przygotowuje spektakl, który opowiada historię Victorii i prof. Saladina. Spektakl z założenia ma potępiać zachowanie uczennicy i ukazać ją w niekorzystnym świetle. Sprawa jednak mocno się komplikuje, kiedy odtwórca głównej roli odkrywa, że dziewczyna, z którą zaczyna się spotykać, jest siostrą Victorii, a - co gorsza - zamierza ona przyjść na premierę wraz z rodzicami, nie wiedząc o czym będzie traktowało przedstawienie. Temat romansu uczennicy z nauczycielem wydaje się znany i oklepany, jednak "Próba" napisana jet w sposób inny, niż większość książek. Czytelnik do końca nie wie, co jest tylko próbą do spektaklu, a co dzieje się naprawdę. Poznajemy myśli bohaterów, ich zamiary, retrospekcje różnych wydarzeń...ale Catton cały czas utrzymuje nas w niepewności, czy faktycznie...

książek: 149
girlinether | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czytane młodszej siostrze, która szczególnie zachwycona nie była (i to nie przez mój brak talentu recytatorskiego). Uważam, że książki dla dziesięciolatki powinny mieć więcej przesłań.

książek: 75
MagdaLena | 2017-03-27
O książce: Inwigilacja
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Długo wyczekiwana i pochłonięta w jeden dzień ... nie mogłam się oderwać. Serce mnie bolało kiedy czytałam jakie kłody pod nogi rzuca Autor moim ukochanym bohaterom, przy zakończeniu niemalże się popłakałam. Ale Chyłka zapewne i tym razem zbuduje sobie z tych kłód schody. Z niecierpliwością czekam na kollejną część :)

książek: 225
Monika | 2017-03-27
O książce: Chemia śmierci
Na półkach: 2017, Kryminały, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Pierwszy raz czytam kryminał, który specjalizuje się w szczegółach związanych z antropologią. Dokładne informacje są wystarczające, żeby wyobrazić sobie co stało się z ciałem po jego śmierci. Opisy mogą wydawać się nawet kontrowersyjne, jednak dla mnie było to coś nowego, przez co czytanie sprawiło mi niezwykłą przyjemność.
Z ulgą również przyjęłam zakończenie, które okazało się być w pewnym sensie happy endem. Lubię historie z dreszczykiem, w które wplatany jest romans. tak było również w tej pozycji. Fabuła bardzo mnie wciągnęła. Przeczytałam w jeden wieczór!

książek: 1433
deana | 2017-03-27
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

,,Tchnienie śniegu i popiołu" to kolejny tom z cyklu ,,Obca". Właściwie, jego struktura w niczym się nie różni od tego, do czego wcześniej przyzwyczaiła nas Diana Gabaldon. Wnikliwie i bardzo szczegółowo opowiada o kolejnych latach wspólnego życia rodzin Fraser i McKenzie w latach 70-tych XVIII wieku.

Sytuacja polityczna tego okresu staje się coraz bardziej napięta. Czuć w powietrzu nadciągającą wojnę o niepodległość stanów Ameryki. Bohaterowie, czasem wbrew sobie zostają zaplątani w dziejową zawieruchę i zostają zmuszeni do zdecydowanego opowiedzenia się po którejś ze stron konfliktu. Ale powieść Gabaldon to nie tylko polityka - to także fascynująca opowieść o życiu, miłości, przyjaźni i poświęceniu. Na szczęście autorka zafundowała nam w tym tomie więcej akcji oraz zaskakujących zwrotów fabularnych. Momentami idealnie stopniowała napięcie i pochłaniała na długie chwile, ale nie byłaby sobą gdyby w prawie takich samych proporcjach nie dokładała małoistotnych detali i...

książek: 96
sobi940 | 2017-03-27
O książce: Głowa Minotaura
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

To pierwsza książka tego autora przeczytana przeze mnie i całkiem udana. Co prawda trochę denerwowały mnie zachowania głównych bohaterów oraz zbyt długie wprowadzenie w śledztwo, ale świetne (oraz dosyć mocne) zakończenie zrekompensowało wszystko.

książek: 1930
skarbka78 | 2017-03-27
Dodana: dzisiaj

Z ogromną przyjemnością wysłuchałam audiobooka rewelacyjnie przeczytanego przez Artura Barcisia. Książka napisana z ogromnym poczuciem humoru, lekka, łatwa, przyjemna i poprawiająca humor. Rozdziały opowiadają naprzemiennie o bieżących wydarzeniach oraz o przeszłości obecnego stulatka. A było to życie niebanalne i bardzo ciekawe. Serdecznie polecam :-)

książek: 44
Anettet | 2017-03-27
O książce: Balsamista t. 1
Na półkach: Mangi, Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Specyficznie opowiedziana historia pewnego balsamisty, który trudzi się tą pracą w Japonii, kraju dość niechętnie nastawionemu na balsamowanie. Jednak każda z historii dotyka tak naprawdę przeżywania śmierci.

książek: 44
Anettet | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Zabawny zbiór wspomnieć z podróży do Ameryki Południowej. Nic chyba nie przebije przekraczania granicy na książeczkę z ZUS-u :). Nigdy też nie wiadomo jakie jeszcze dziwne przypadki spotkają Pana WC.

książek: 1
Kropka85 | 2017-03-27
O książce: Pozbawieni ojczyzny
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

"Meandry losu" to książka, która ciekawie opowiada zdarzenia z pierwszego roku po wybuchu II wojny światowej. W prosty i bardzo przystępny sposób opisuje realia tamtego okresu, ale ukazuje je z innej perspektywy. Książka opowiada o życiu, rozterkach i niepokojach przeciętnych ludzi, którym przyszło żyć w tak zmienionych warunkach ale też o ludzkich zachowaniach i wyborach... Autor w ciekawy sposób łączy fakty historyczne z treścią powieści i edukuje czytelnika odnośnie historii tamtego czasu... Książka poszerza wiedzę historyczną czytelnika, a może nawet uczy jej od podstaw. Każdy zainteresowany tematem sowieckiej okupacji powinien ją przeczytać.

Pełna recenzja książki na stronie:
http://moznaprzeczytac.pl/meandry-losu-tom-i-pozbawieni-ojczyzny-niwen/

książek: 1547
Roman Dłużniewski | 2017-03-27
O książce: Człowiek nietoperz
Dodana: dzisiaj

Soczysty język, dialogi prosto z życia, pomysłowo skonstruowana fabuła. Czego chcieć więcej ? Nie bardzo rozumiem sceptyczne opinie o tej książce. (sorry, UMD :)), Zgoda, nie jest tak porywająca jak Trylogia z Oslo, ale niczego nie można tej powieści zarzucić. Australijskie legendy czytałem z dużym zaciekawieniem, tak samo jak opisy Sydney. Bardzo dobra książka. Zabieram się teraz za "Karaluchy".


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd