$COOKIE_INFO$
Najnowsze opinie czytelników
książek: 103
Piotr | 2017-04-24
Dodana: dzisiaj

pełne omówienie cyklu na http://literackapodroz.blogspot.com/

książek: 357
Selena | 2017-04-24
O książce: Zdradzona
Dodana: dzisiaj

Czasami kończę niektóre książki tylko po to, aby je skończyć i zaznaczyć w liście jako przeczytane...

Kiedy zaczynasz czytać jakąś książkę tak naprawdę nie wiesz co cię czeka. Powody, dla których po nią sięgnąłeś są różne: ładna okładka, chwytliwy tytuł, ciekawy opis, duża liczba ocen, czy też polecające komentarze. Ale to, czy powieść ci się spodoba zależy tylko od twojego gustu.
Jeśli okaże się, że dana książka nie jest tym na co miałeś nadzieję, stajesz przed wyborem: porzucić?, czy kończyć?

Dotyk ciemności to seria zwykła. Prosta, przeciętna, nijaka, nieskomplikowana i niewymagająca. To seria, która mogłaby się sprawdzić w przypadku młodego, początkującego czytelnika, który dopiero raczkuje w czytelnictwie i szuka jedynie rozrywki. Byłaby dobra dla kogoś, kto nie przejmuje się tym czy autor potrafi zaskoczyć, buduje interesujące relacje między bohaterami, tworzy niezwykłe charaktery i posługuje się bogatym językiem.
To seria, która dla czytelnika z kilkuletnim stażem wyda...

książek: 103
Piotr | 2017-04-24
Dodana: dzisiaj

pełne omówienie cyklu na http://literackapodroz.blogspot.com/

książek: 101
monasco | 2017-04-24
O książce: Solaris
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

„My, my jesteśmy pospolici, jesteśmy trawą wszechświata i szczycimy się tą naszą pospolitością, że taka powszechna, i myśleliśmy, że wszystko można w niej pomieścić.”
„Człowiek wyruszył na spotkanie innych światów, innych cywilizacji, nie poznawszy do końca własnych zakamarków, ślepych dróg, studni, zabarykadowanych, ciemnych drzwi.”
„To nie jest operacja "Myśl", tylko "Rozpacz". Teraz trzeba tylko jednego, człowieka, który miałby dostateczną odwagę i wziął na siebie odpowiedzialność za decyzję, ale ten rodzaj odwagi większość uważa za zwykłe tchórzostwo, bo to jest odwrót, uważasz, rezygnacja, ucieczka niegodna człowieka. Tak jakby godne człowieka było brnąć i grzęznąć, i tonąć w czymś, czego nie pojmuje i nigdy nie pojmie.”

książek: 127
Marcin | 2017-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Wydawać by się mogło, że Ku Klux Klan to mroczna organizacja należąca do już do niechlubnej historii Stanów Zjednoczonych, a tymczasem działa ona nadal, znajdując wielu entuzjastów szczególnie na terenie tzw. Pasa Biblijnego. W życiu mieszkańców tych południowych stanów bardzo ważne miejsce zajmuje religia, a jawne opowiadanie się za segregacją rasową jest przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycją. To konserwatywna Ameryka zupełnie odmienna od kosmopolitycznego Nowego Jorku czy liberalnej słonecznej Kalifornii. Tutaj popiera się się Trumpa i jego antyimgracyjne pomysły, współziomka Clintona byłego gubernatora Arkansas uważa się za zdrajcę, który sprzeniewierzył się protestanckim zasadom, a Obamy w ogóle nie uznaje się za prezydenta. Atutem książki jest obiektywizm autorki, która daje swoim bohaterom prawo do przedstawienia swoich kontrowersyjnych poglądów, a ich ocenę pozostawia czytelnikom. Zaskakujące i lekko przerażające jest to, że wcale nie jest ona jednoznaczna, bo...

książek: 54
Julia | 2017-04-24
O książce: Kasacja
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Na tle innych powieści tego autora książka wypada raczej przeciętnie. Bardzo przyjemnie się czyta, fabuła wciąga, ale postaci są nieco "spłaszczone". Może następna powieść z tej serii będzie miała więcej charakteru.

książek: 124
Plopcik | 2017-04-24
O książce: Bezsilni
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Wciągająca, napisana łatwym, prostym i przyjemnym językiem. Niestety chciałam przeczytać kryminał, a razej miałam wrażenie, że czytam drama z elementami romansu i czegośna kształt psychologicznej książki o rozterkach bohaterów. Polecam czytać w momencie gdy masz dużo wolnego czasu. :)

książek: 80
agus7813 | 2017-04-24
O książce: Tylko Ty
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nie chciała bym być w takiej sytuacji jak bohaterka książki.Polecam przeczytać książkę ciekawa,intrygująca i zarazem smutna.

książek: 473
Alex | 2017-04-24
O książce: Grzech
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Przeszłość prędzej czy później da o sobie znać. Można próbować o niej zapomnieć, starać się zepchnąć wspomnienia w jak najdalsze zakamarki pamięci, a ona i tak uderzy w najmniej spodziewanym momencie w najsłabszy punkt, potem znowu człowiek musi zmierzyć się z tym co już było oraz wciąż zrani dotkliwie. Czy da się uwolnić od jej brzemienia? Ale może to ludzie sami wracając do pewnych wydarzeń nie pozwalając zabliźnić się starym ranom i wymierzają sobie karę się za coś co jest grzechem tylko w ich mniemaniu?

Z daleka od hałasu stolicy Ola pragnie odpocząć, sielska wiejska okolica dobrze prezentuje się na ekranie komputera i zachęca do odwiedzin. Zresztą nie tylko to kieruje kobietą, w tym konkretnym miejscu ma pewną sprawę do załatwienia i nie zamierza dłużej zwlekać. Oczywiście afiszowanie się z nieurlopowym celem wyjazdu nie wchodzi w grę, wszystko musi pozostanie jej tajemnicą. Wakacje rozpoczynają się inaczej niż Ola sobie zaplanowała, ale nic ją nie powstrzyma, nawet prośby...

książek: 5
Shamandalie | 2017-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Tę książkę czytałam chyba rok temu, ale nadal tkwi mi w pamięci.
Historia jest naprawdę ciekawa. Pokazuje, jak wygląda dziecięca (albo raczej bardziej nastoletnia) przyjaźń kilku chłopców, rzeczy, które w pewnym wieku są wyzwaniem i problemem. Wszystko jest zapisane bardzo sympatycznie, interesująco.
Muszę przyznać, że bardzo przeżywałam "Chłopców z Placu Broni". Ruszały mnie ich wzloty oraz upadki, popłakałam się po śmierci Nemeczka, a reakcja Boki na wieść o śmierci Nemeczka przemówiła do mnie jak żaden inny taki opis. Miałam w sumie małe załamanie, gdy ich Plac miał zostać zniszczony.
Cóż, książka była z pewnością cudowna i wyjątkowa oraz nie zawahałambym się ani chwili, by ją komuś polecić. Cieszę się, że w tym roku przeczytam ją jeszcze raz — jako lekturę :)

książek: 609
FromNorwayWithLove | 2017-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

"Dziś wolałabym..." to pierwsza książka Herty Muller, którą przeczytałam. Nie ostatnią, z pewnością.

Muller zmusza słowa, by układały się w smutne piosenki, ale piosenki prawdziwe. Na płótnie rzeczywistości tka barwne latawce i puszcza je wolno w świat, ku nam, tym, którzy chcą słuchać.
Pewne akapity to arcydzieła same w sobie. Na przykład ten, znajdujący się na 31 stronie wyadania z 2004 roku (wyd. Czarne):

"Motorniczy zdrapał z drugiego rogalika sól. Grube kryształki szczypią w język i rysują szkliwo zębów. Sól wywołuje też pragnienie, może nie chce pić za dużo wody, ponieważ w trasie nie może pójść do kibla i ponieważ człowiek bardziej się poci, jeśli dużo pije. Mój dziadek opowiadał, że ludzie w obozie myli zęby solą odparowaną z wody. Brali ją do ust i rozcierali czubkiem języka na zębach. Ale tamta sól była drobna jak pył. Pierwszego rogalika kierowca zjadł, a potem napił się z butelki, miejmy nadzieję, że była to woda. Przez skrzyżowanie przejeżdża otwarta ciężarówka z...

książek: 81
Anna | 2017-04-24
O książce: Czas burzy
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

„Czas Burzy” wzbudza we mnie pozytywne emocje, ponieważ autor w ciekawy sposób opisuje wszystko to co się wydarzyło kiedyś.
Doskonale autor przedstawił losy bohaterów, z którymi się zaprzyjaźnił od 5 lat i chciał się podzielić z czytelnikiem swoją zdobytą z książek wiedzą.

Gdy przeczytałam sam początek prologu to miałam poczucie, że chce wiedzieć więcej na temat dalszych bohaterów. Łzy pojawiły się kiedy moją imienniczkę Annę, żonę troskliwą Witalija zabito wraz z jej synami. Ból po stracie Anny i synów był dla Witalija chlebem codziennym dopóki nie powróciła Marta. Razem łatwiej przeżywa się ból.

Nie miałam możliwości przeczytania książki pt. „Czasu tęsknoty”, ale wystarczyło zapoznać się z tą częścią, aby zrozumieć co czuli bohaterzy.

Jeśli chcecie poznać historię, lubicie odkrywać cząstkę skrywaną w uczuciu ,które miało szansę przetrwać, a zniszczy to tylko czas wojny to warto się o tym przekonać.

Zadacie sobie wiele pytań ,gdyż ja podczas czytania sobie zadałam....

książek: 1025
HERBACIARA | 2017-04-24
O książce: Ręczna robota
Dodana: dzisiaj

Moje miasto, mój fyrtel i do tego wspomnienia z młodości, ale to nie wszystko - jest jeszcze treść i świetny język. Nawet nie przeszkadzały mi wyjaśnienia tzw. szczegółów ówczesnego czasu, które dla mnie były oczywiste, zaś dla później urodzonych mogłyby być niejasne. POLECAM lekturę, która kolejny raz utwierdziła mnie w przekonaniu, że polscy autorzy kryminałów są po prostu świetni i w moim prywatnym rankingu zajmują "pierwszą dziesiątkę" - mam nadzieję, że tak już pozostanie!

książek: 61
Desari | 2017-04-24
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Arienne, młoda czarodziejka, szukając schronienia przed grożącym jej niebezpieczeństwem, postanawia zaufać Przeznaczeniu. Uzbrojona jedynie w magiczne umiejętności oraz kobiecą intuicję i spryt, przybywa do siedziby Związku – bractwa rządzonego twardą męską ręką, gdzie nie ma miejsca dla inteligentnych, uzdolnionych kobiet, takich jak ona. Zmuszona znosić liczne upokorzenia ze strony bezwstydnych Związkowców, Arienne wchodzi pod protektorat jednego z najsilniejszych i najgroźniejszych z nich. Nie spodziewa się jednak, że za sprawą intrygującego czarnowłosego mężczyzny cały jej plan się skomplikuje, zaś Los wyznaczy im wspólną misję.

Arienne to bardzo młoda dziewczyna, która jeszcze nie do końca wie jaka jest jej rola w świecie. Jest bardzo krucha, mimo że posiada wielką moc. Nie do końca jeszcze rozumie okrucieństwo, jakie może zaoferować świat. Postanawia jednak zaufać przeznaczeniu i udaje się do Czarnej Twierdzy - bractwa, gdzie zdanie kobiety się nie liczy. Jest przerażona...

książek: 141

Uzależnienia jakie zostały tutaj opisane obszerniej to pracoholizm, siecioholizm, jedzenioholizm, zakupoholizm, hazard. Inne są tylko jako wzmianka, a autorka odsyła do innych publikacji. Jedynym pocieszeniem jest opis ogólny(jeden rozdział) uzależnień od czynności.

Zdecydowanie zaletą jest podejście holistyczne do tego tematu(biologiczne, społeczne, psychologiczne). Opisane propozycje leczenia uzależnień są bardzo trafne. Leczenia wymagającego dużego nakładu pracy. Mimo to uważam że są to najskuteczniejsze metody leczenia uzależnień. Niestety zostały opisane skrótowo. Co za tym idzie osoba, która szuka tutaj sposobu walki z uzależnieniem może się zawieść. Tyle że nie jest to poradnik. Natomiast osoba szukająca wiedzy o uzależnieniach od czynności powinna być zadowolona.

Mimo tego że widzę w niej niedociągnięcia w wydaniu(np. brak indeksu rzeczowego), to treść publikacji jest konstruktywna i wiarygodna, a układ książki łatwy do przyswajania informacji.

książek: 291
Malaj | 2017-04-24
O książce: Alfabet Suworowa
Na półkach: Sowiety, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Sam alfabet, to raczej taki sobie. Lepszy jest wywiad.

książek: 982
Ania | 2017-04-24
O książce: Ślady
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Tylko bardzo dobra. Tylko, bo patrząc na opinie innych czytelników liczyłam na dużo więcej.
Do niczego się nie przyczepię, nie mam książce nic do zarzucenia.
"Ślady" są bardzo dobrze napisane, spójne i przemyślane.
Historie są odrębne, a jednocześnie łączą się ze sobą. Książka dobrze się czyta, ale muszę przyznać, że nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia.
Czułam przesyt nadmiarem zła, cierpienia i bólu. Bez światełka, maleńkiej iskierki nadziei...

książek: 299
Alice | 2017-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czyta się szybko. Książka opowiada o dzisiejszym, pełnym zgiełku świecie; pozornych, płytkich, powierzchownych znajomościach i samotności w wielkim mieście. "Bo ludzi tylu, a człowieka coraz mniej" można rzec. O tym jak bardzo się pragnie miłości, przyjaźni, zmiany na lepsze i o tym, że rozczarowanie rzeczywistością boli. Bogaty język autorki książki ubarwia lekturę. Udało się w niej zawrzeć autentyczny dramat osamotnienia jednej z głównych bohaterek.

książek: 2
misieksb | 2017-04-24
O książce: Worek kości
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Przyjemna pozycja na zimne wieczory. Trochę romantyzmu, trochę duchów - luźniejsza pozycja po przerażającym 'Lśnieniu'

książek: 119
Pani-ze-świetlicy | 2017-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Każdy z nas może odnaleźć w sobie dwoistość natury - doktora J. i pana H. Książka ma głębię. Ciekawe "doznanie".


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd