rozwiń zwiń

Życie w kolorze muszli

Okładka książki Kruczogranatowe Adriana Lisboa
Średnia ocen:
Czytelnicy: 109 Opinie: 10

Dla trzynastoletniej Evangeliny życie kończy się w lipcu. I w lipcu zaczyna się na nowo. Z upalnych plaż Rio de Janeiro Vanja przenosi się do Kolorado, na przedmieścia Denver na skraju pustyni. W Brazylii pozostawia ciotkę (która nie jest jej ciotką), a w Stanach Zjednoczonych odnajduje ojca (który nie jest jej ojcem). Vanja zostawia wszystko, co znała, i wyrusza na poszukiwanie tego, czego nigdy nie dane jej było poznać: okruchów dawnego życia jej matki i własnych korzeni.

Adriana Lisboa to jedna z najbardziej uznanych współczesnych pisarek brazylijskich, autorka powieści, opowiadań i zbiorów poezji. W Polsce ukazała się dotychczas jej „Symfonia w bieli”, nagrodzona w 2003 roku Prémio José Saramago.

„Kruczogranatowe” to w pewnym sensie powieść drogi, gdzie najważniejsza jest nie sama podróż i odkrywanie nowych miejsc, ale poznawani w nich ludzie i ich historie. Są to przede wszystkim historie imigrantów, którzy podobnie jak Vanja szukają dla siebie miejsca w Stanach Zjednoczonych. W trakcie poszukiwań dziewczyna, niczym klamra, spina losy swojej matki, jej byłego męża i dawnych przyjaciółek, dziewięciolatka z Salwadoru i wielu innych osób pochodzących z różnych krajów i kultur. Choć Vanja spotyka na swojej drodze tak wiele osób, w gruncie rzeczy pozostają one na drugim planie opowieści. Wyjątek stanowi Fernando, były mąż matki, którego wspomnienia z okresu spędzonego w komunistycznej partyzantce w latach 70. przeplatają się ze współczesnymi wydarzeniami. Dla polskiego odbiorcy te fragmenty mogą być nieco trudniejsze w odbiorze, ale tym bardziej wartościowe, że odsłaniają przed nami wydarzenia z niedawnej historii Brazylii.

W powieści Vanja to trzynastoletnia dziewczynka, ale opowiada o wydarzeniach z tamtego okresu swojego życia już jako dorosła kobieta. Dzięki temu „Kruczogranatowe” nie sprawia wrażenia powieści dla młodzieży, a świeże, młodzieńcze spojrzenie na świat splata się w książce z dojrzałymi przemyśleniami. Styl powieści wyraźnie nawiązuje do poetyckiego dorobku autorki – Adriana Lisboa potrafi tworzyć ciekawe konstrukcje i budować zaskakujące metafory, dzięki którym ta w gruncie rzeczy prosta historia nabiera niespotykanego smaku i charakteru, zapewniając przyjemną lekturę na wysokim poziomie.

Agnieszka Kruk

Kup w ulubionej księgarni

Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów), „Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja