Okładka książki Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna autorstwa James O'Heare
James O'Heare Wydawnictwo: Galaktyka popularnonaukowa
popularnonaukowa
Aggressive Behaviour in Dogs
2009-01-01
2009-01-01
Anna Król
Poradnik dla behawiorystów. Dotyczy rozwiązywania problemów, które sprawiają psy agresywne. Podłoże zachowań agresywnych. Analiza przypadków. Naukowe podejście do problematyki zachowań agresywnych u psów.

Kup Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna

Książka napisana dość trudnym językiem, zawiera wiele informacji teoretycznych, które przydają się do pracy z psem. Porządkuje wiedzę i pomaga w pracy z własnym pupilem, o ile ma się już podstawową wiedzę na temat.

Bardzo wartościowa książka choć naukowy język chwilami może być nużący. Książka raczej dla osób pracujących z psami jednak też pasjonatom pozwoli na szersze spojrzenie na zachowania agresywne u psów.

Kompedium wiedzy na temat podstawy psychologii psów z naciskiem na zachowania agresywne. Często korzystam, gdy chcę sobie odświeżyć teorię. Nie polecam laikom, gdyż osoby "nie wtajemniczone" mogą się pogubić lub chcieć samodzielnie wprowadzić terapię, co może przynieść opłakane skutki. Jednak obowiązkowa lektura dla wszystkich zawodowo stykających się z psami tak jak ja.

149 użytkowników ma tytuł Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna

Tajemnice umysłów zwierząt: ewolucja, zachowanie i procesy poznawcze Clive D. L. Wynne
Tajemnice umysłów zwierząt: ewolucja, zachowanie i procesy poznawcze
Clive D. L. Wynne
Bardzo dobra, choć niełatwa książka opisująca zagadnienia z zakresu etologii i tzw. psychologii porównawczej zwierząt, ale nie jest ona przeznaczona dla szerokiego grona czytelników. Aby ją zgłębić i w pełni docenić nakład pracy autorów należy posiadać przynajmniej podstawowe wiadomości z zakresu psychologii, behawioryzmu, anatomii, czy fizjologii. Autorzy niebezkrytycznie opierają się na wielu różnorodnych badaniach naukowych, podkreślając jednocześnie fakt, jak ważna jest ich metodyka oraz interpretacja (często różni badacze wyciągają diametralnie odmienne wnioski na podstawie tych samych obserwacji!). Czasami jest tak, że w wyniku dobrze zaplanowanego eksperymentu zamiast klarownych odpowiedzi dostrzegamy jeszcze więcej pytań. Każdy rozdział podsumowują interesujące wnioski, prowokujące do dalszego zgłębiania literatury, czy chociażby uważnego obserwowania zachowań prezentowanych przez nasze domowe zwierzaki. Wskazanych jest sporo źródeł - internetowych i klasycznych (niestety tylko w języku angielskim). Jeśli chcemy zagłębić się w fascynujący świat zwierząt zamieszkujących naszą planetę i samemu sobie odpowiedzieć na pytania czy posiadają one samoświadomość, jak porozumiewają się, w jaki sposób i co zapamiętują, co to jest kompas słoneczny i wiele, wiele innych, to polecam uważne przeczytanie tej pozycji, warto!
Octopus - awatar Octopus
Historia zwierząt kręgowych Henryk Szarski
Historia zwierząt kręgowych
Henryk Szarski
Książka nieco mnie zaskoczyła, gdyż po tytule spodziewałem się po niej czegoś nieco innego, niż otrzymałem. Tytuł "Historia zwierząt kręgowych" sugeruje, że książka powinna skupiać się na przeszłości, na paleozoologii, zachowując chronologię, od najstarszych kręgowców do współczesnych. I właśnie taka ta książka... nie jest. Otóż okazuje się, że książka ta prawie wcale nie dotyczy paleontologii i gatunków wymarłych, tylko skupia się na współczesnych (wyjątkiem jest rozdział o rybach, gdzie jest faktycznie sporo o gatunkach wymarłych). Jest za to świetnym, uporządkowanym i wnikliwym przeglądem gromad, rzędów i rodzin kręgowców. I właśnie według systematyki, a nie stratygrafii uporządkowane są rozdziały książki. Nie można jednak powiedzieć, że tej tytułowej "historii" w książce całkiem nie ma - jest, o tyle, że autor, tłumacząc różne cechy anatomiczne poszczególnych zwierząt współczesnych, próbuje każdorazowo odpowiedzieć na pytanie o ich pochodzenie. To, co mnie w tej książce najbardziej pozytywnie zaskoczyło, to dwie rzeczy - po pierwsze to, że książka jest wprost naszpikowana wiedzą - autor nie traci czasu swojego i czytelników na jakieś "lanie wody", a po drugie, że autor próbuje jak najpełniej opisać poszczególne grupy zwierząt, dostarczając, nierzadko bardzo ciekawej, wiedzy nie tylko o najważniejszych cechach zwierząt, ale również o tych, o których raczej się nie myśli. Wielokrotnie byłem zaskoczony, otrzymując niesamowicie ciekawą odpowiedź na pytanie,... którego nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby je zadać! Tak więc, podsumowując, książka, choć nie jest tym, czego się spodziewałem, jest świetna - jedna z lepszych, jakie przeczytałem!
JA-TM - awatar JA-TM
Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka Marta Zaraska
Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka
Marta Zaraska
Trochę dałam się nabrać, bo myślałam, że to pozycja zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej. A jednak autorka co rusz pisze, że MY CHCEMY JEŚĆ MIĘSO, TAKIE SĄ POWODY, PRZEZ KTÓRE TO ROBIMY... No nie wiem, co robi autorka (wiem tyle, że nie trzyma się ściśle zasad, w które chyba - zgodnie z tą książką - wierzy),ale ja raczej czułam się dziwnie, gdy były mi wciskane w usta słowa, których nie powiedziałam od blisko 10 lat. W książce pojawia się wiele trafnych spostrzeżeń, garść wiedzy z badań itd., ale ostatecznie stawiana jest tu teza, której ja okropnie nie lubię, czyli DOGADZAJ LUDZIOM, UŁATWIAJ IM ŻYCIE, TWÓRZ SZTUCZNE MIĘSO, BO INACZEJ SIĘ NIE ZMIENIĄ. No okej, ja nadal wierzę, że ludzie kiedyś dojdą do moralnych wniosków, a nie, że potrzebują substytutu mięsa za tysiące dolarów, by mogli chociaż przemyśleć ograniczanie tego krwawego precedensu. Bez tego nadal będziemy mieć przed sobą rzesze ludzi, których przerasta nawet prosty w swoich zasadach system kaucyjny (i to tylko dlatego, że czegoś od nich wymaga!). Moim zdaniem w "Mięsoholikach" obrywa się zwłaszcza wegetarianom, bo autorka kilkukrotnie przywołuje badania twierdzące, że większość wegetarian JADŁO MIĘSO W OSTATNIM TYGODNIU (????????). Ja na szczęście takich jeszcze nie poznałam, ale powtarzanie tego kilkukrotnie zdaje się usprawiedliwiać jedynie autorkę, nie podziała przecież motywująco na tych, którzy zdecydowali się na zmianę. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że istnieją ludzie, którzy nie czują pokusy, nie traktują po prostu zwierząt na równi z ziemniakami. Nie są dla mnie jedzeniem. Ponieważ autorka przywołuje tu przykład umami, od razu dodam, że jak 10 lat temu powiedziałam, że przechodzę na wegetarianizm to wszyscy się śmiali, bo byłam tak zapalonym mięsożercą i potrafiłam się czepiać całej rodziny, że od 3 dni nie było kotleta na obiad. Moja mama to wręcz płakała ze śmiechu. Jednocześnie od momentu podjęcia tej decyzji nie czułam pokusy ani razu, by włożyć mięso do ust. Wolałabym, żeby z tej książki ktokolwiek wywnioskował, że z powodów moralnych da się być wegetarianinem lub weganinem na całego i nie myśleć o mięsie w kategoriach jedzenia. Nie pamiętam jednak, by padły tu jakiekolwiek pochwały dla ludzi, którzy mają zasady i się do nich stosują.
muzyczkaxd - awatar muzyczkaxd
Seks a religia. Od balu dziewic po święty seks homoseksualny Dag Øistein Endsjø
Seks a religia. Od balu dziewic po święty seks homoseksualny
Dag Øistein Endsjø
Religia nie odnosi sie tylko do kwestii wiary, ale dyktuje zasady dotyczące życia codziennego, zatem obejmuje swoim zasięgiem również czynniki seksualne. Religijne reguły określają praktycznie każdą dziedzinę życia wierzącego, jej religijny aspekt też jest dość rozbudowany, dlatego autor skupił się tu zaledwie na najbardziej istotnych i charakterystycznych powiązaniach przedstawiając najważniejsze wzorce seksualne panujące w głównych wyznaniach. Tekst został podzielony na rozdziały tematyczne.Zagadnienia oczywiście odnoszą się do relacji na linii religia-seks, w stosunku do jednostki, jak i w konsekwencji do całego społeczeństwa. Autor przytacza argumenty, pokazuje daną kwestię w różnym wymiarze, pod kątem podejścia do danego zagadnienia z punktu różnych religii. Stara się być przy tym obiektywny, nie ocenia, a jedynie dostarcza czytelnikowi pełnego obrazu by zwiększyć naszą świadomość. Czym w ogóle jest seks, które działania są temu przypisane, a które mogą co najwyżej uchodzić za pieszczotę i to tą dozwoloną? Praktycznie w chrześcijaństwie i buddyzmie seksualność jest zakazana, bo oddala człowieka od spełnienia w wymiarze duchowym, tak samo jak rodzina. Dlatego wszelka wstrzemięźliwość, oddanie się medytacjom, pójscie do zakonu jest cenione najwyżej, bo wznosi takiego człowieka ponad innych w dążeniu do doskonałości. Chyba mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wiara chrześcijańska nawet seks małżeński uznaje jako grzech. To co dotyczy ciała, a zatem jest materialne, nie przysłuży się naszej duchowości. Inne spojrzenie będzie mieć islam, który nie upatruje niczego wzniosłego we wstrzemięźliwości, a wręcz dostrzega marnotrawstwo na tym polu. Tak samo zresztą jak hinduizm i judaizm. Wspominam jedynie o drobnym wycinku tego, co oferuje nam ta publikacja na początek. Poza tym temat jest tak szeroki, że jest oczywistością, iż nie sposób zgłębić go w jednej książce, na tyle, by omówić wszystko co wiąże się z seksualnością postrzeganą w duchu religii. Ale z pewnością jest dobrym wyjściem do przyjrzenia się tematowi, wszelkim ograniczeniom nakładanym człowiekowi przez religie.
Aksamitt - awatar Aksamitt
Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt Bogdan Sadowski
Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt
Bogdan Sadowski
Każdy biolog wie, że na nasze zachowanie ma wpływ przede wszystkim szereg substancji chemicznych, procesów fizycznych oraz współdziałania szlaków molekularnych w naszym organizmie. Mimo, że jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego i z końcem roku zostanę także (mam nadzieję) magistrem biologii, to złożoność ludzkiego ciała nie przestanie mnie zadziwiać. Wydawnictwo Naukowe PWN w jednej ze swoich książek przedstawia nam zawiły, momentami trudny do zrozumienia, a jednak fascynujący świat leżący u podłoża ludzkiego zachowania. Publikacja zaczyna się od rozdziału "Zachowanie jako przedmiot badań", gdzie autor opisuje czym jest ta gałąź nauki i jakimi metodami bada się ją na co dzień. Duży nacisk położony jest na metody badań czynności mózgu, co najbardziej mnie interesuje. Swoją pracę magisterską poświęciłam bowiem badaniu oscylacji mózgowej metodą EEG u anestetyzowanych szczurów. Kolejne rozdziały przynoszą nam wiedzę na temat wpływu genetyki i dziedziczenia na zachowanie zwierząt i ludzi. Jestem nastawiona bardzo sceptycznie do przywiązywania tak dużej roli do "dziedziczenia określonych zachowań", chociaż nie można podważyć faktu, że chcąc, nie chcąc dziedzicznymi w genach nie tylko cechy fizyczne, jak kolor oczu czy budowę ciała, ale i określone zachowania. Ja niestety odziedziczyłam same wady, dolegliwości i trudne do zniesienia cechy charakteru. Najlepiej oceniam jednak te rozdziały, które traktują o naszych zmysłach. W jaki sposób odbieramy bodźce bólowe i jakie substancje są za niego odpowiedzialne? W jaki sposób powstaje obraz na naszej siatkówce i czym charakteryzują się najpowszechniejsze wady wzroku? Czym uwarunkowane jest nasze agresywne, obronne zachowanie, a jak pracuje nasz mózg podczas snu? Tych wszystkich wspaniałych i zadziwiających rzeczy dowiecie się, czytając tę książkę. Z pewnością wszystkich zainteresuje także fragment poświęcony procesowi uczenia się. Niby wszyscy wiemy, iż najważniejsza jest systematyczność i częste powtarzanie materiału. Ale wiecie dlaczego? Za wszystko odpowiedzialne są mechanizmy zwane LTP oraz LTD. Co oznaczają te skróty? Ja już wiem, teraz Wasza kolej :)
kolmanka - awatar kolmanka
oceniła na713 lat temu

Cytaty z książki Zachowania agresywne u psów. Analiza przypadków, zapobieganie i terapia behawioralna

Ciekawostki historyczne