Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce

Okładka książki Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce autora Andrzej Morozowski, Tomasz Sekielski, 9788361299820
Okładka książki Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce
Tomasz SekielskiAndrzej Morozowski Wydawnictwo: G+J reportaż
reportaż
2009-01-01
2009-01-01

Kup Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce

Ciekawe, różnorodne wspomnienia i opinie. Jedno przewija się prawie we wszystkich wypowiedziach: Kaczyńscy /teraz już jeden i to ten zjadliwszy/ są zagrożeniem dla zdrowia społecznego

Nie podobają mi się te wywiady. Niczego ciekawego się nie dowiedziałam. Panowie dziennikarze się nie postarali, mam wrażenie jakby nie wydobyli całego potencjału z ludzi z którymi rozmawiali.

Zbiór opowieści dla lemingów, gdy czytamy uważnie to łatwo wychwycimy lewicowe poczucie wyższości płynące z wypowiedzi odpytywanych osób. Poglądy przez te osoby prezentowane to dobry materiał do analizy dominującego w "naszych elitach", kosmopolitycznego podejścia do świata.

108 użytkowników ma tytuł Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce na półkach dodatkowych

Okładka książki Polityka i inne demony Dariusz Ćwiklak, Tomasz Sekielski, Andrzej Stankiewicz, Krzysztof Varga
Okładka książki Zabójczy pocisk Wojciech Chmielarz, Ryszard Ćwirlej, Marta Guzowska, Jakub Małecki, Robert Małecki, Marta Matyszczak, Remigiusz Mróz, Joanna Opiat-Bojarska, Łukasz Orbitowski, Katarzyna Puzyńska, Małgorzata Rogala, Olga Rudnicka, Tomasz Sekielski, Bartosz Szczygielski
Tomasz Sekielski
Tomasz Sekielski
olski dziennikarz radiowy i telewizyjny, autor filmów dokumentalnych, reportaży telewizyjnych i książek. Scenarzysta i reżyser filmu dokumentalnego Tylko nie mów nikomu (2019),który opisał wykorzystywanie seksualne dzieci w Kościele katolickim w Polsce i wywołał ogólnokrajową dyskusję. Na przestrzeni lat Sekielski był związany z redakcjami TVN, TVN24, TVP1, TVP Info, Wprost, Nowej TV, Wirtualnej Polski i Onetu. Wraz z Andrzejem Morozowskim był współgospodarzem programu Teraz my! w TVN. W 2006 roku śledztwo dziennikarzy ujawniło rozmowy pomiędzy grupą polityków rządzącej partii Prawo i Sprawiedliwość i jedną z posłanek. Publikacja doprowadziła do wybuchu tzw. afery taśmowej. Część komentatorów twierdziła, że nagrania są dowodem korupcji politycznej rządzącej partii. W 2018 roku Sekielski zapoczątkował własny kanał na YouTube. Za swoją pracę otrzymał szereg nagród dziennikarskich, w tym Nagrodę im. Andrzeja Woyciechowskiego (2006, 2019),Grand Press (2006),Wiktora (2006, 2019),Telekamery (2007, 2008) i MediaTory (2010, 2019).

Płoną koty w Biłgoraju Artur Sporniak
Płoną koty w Biłgoraju
Artur Sporniak Jan Strzałka Janusz Palikot
Jest to wywiad przeprowadzany przez dwóch dziennikarzy "Tygodnika Powszechnego": Artura Sporniaka i Jana Strzałkę, których nie darzę swoim uznaniem. Janusz Palikot jest magistrem filozofii, który później nie dokańcza przewodu doktorskiego z powodu zmian ustrojowych (z końca lat osiemdziesiątych XX wieku) i zajęcia się prowadzeniem prywatnej działalności gospodarczej. Osiąga sukcesy i wiąże się z branżą alkoholową. Z treści wyłania się obraz nietuzinkowego człowieka, który, o dziwo, fascynuje mnie! Jest filozofem, stąd jego rozważania nad dylematem: mieć czy być. Według mnie stara się połączyć oba zagadnienia w swoim życiu. Z jego wypowiedzi – które wydają mi się szczere – wynika, że posiadanie dużej ilości pieniędzy nie pomaga człowiekowi stać się lepszym moralnie. W ogóle wydaje mi się, że on otula czytelnika... szczerością. Prezentuje bardzo interesujące opisy, wspomnienia, sposób życia. Przyjemnie się to czyta. Jednak z wieloma poglądami nie zgadzam się. Jest jednym z głównych organizatorów obchodów Roku Gombrowiczowskiego, ponieważ określa siebie wielbicielem Witolda Gombrowicza, to promuje twórczość tego pisarza. Darzy estymą Czesława Miłosza, z którym później nawiązuje znajomość. Woli Mszę Świętą odprawianą po łacinie – tak jak było dawniej. Twierdzi – i z tym się zgadzam – że wtedy można odnaleźć "sacrum", a w obecnej liturgii czasem trudno je w ogóle zauważyć. Moja ocena waha się pomiędzy 6 a 7 gwiazdkami. Chcę za jakiś czas powrócić do tej książki.
Miłośnik-Książek - awatar Miłośnik-Książek
Passa Daniel Passent
Passa
Daniel Passent Jan Ordyński
Powojenna historia Polski, miniona epoka na tle burzliwych zmian polityczno-społecznych opowiedziana przez pryzmat życia Daniela Passenta, polskiego dziennikarza, publicysty, pisarza, tłumacza i dyplomaty, jednym słowem intelektualisty, otoczonego wachlarzem przyjaciół gotowych wspierać w chwilach dobrych i złych oraz gronem nieprzyjaciół zawsze gotowych do demaskowania błędów i moralizatorskich pouczeń. Wieloletni felietonista tygodnika „Polityka” przyznaje: „chętnych do rozliczania mojej osoby nie brak”. Książka biograficzna, powstała, gdy Daniel Passent miał 74 lata, to ważna informacja, perspektywa czasowa pozwala na oddzielenie spraw ważnych, od tych mnie istotnych, namysł nad własnym życiem i czasem minionym, bardziej obiektywny rejestr zdarzeń, rzetelną ocenę dokonanych wyborów i mniej dramatyczne przeżywanie problemów. Pewne rzeczy można ujrzeć dopiero z dalszej perspektywy, gdy łódź naszego życia oddala się na zakręcie rzeki. Wiedza z zakresu szeroko pojętej polityki nie jest moją mocną stroną, książkę przeczytałam z uwagi na wysoką kulturę słowa i warsztat dziennikarski autora, zachowałam w pamięci fragment o przemijaniu / odchodzeniu: - „Jestem pogodzony, nie uciekam w religię, nie wierzę w życie pozagrobowe, nie szukam żadnego innego pocieszenia. Chciałbym umrzeć tak, jak mój teść, człowiek wielkiej dobroci, Stanisław Orawiński, który w ostatnim dniu swojego życia przywiózł mi do domu obiad, bo byłem chory, po czym wrócił do siebie, położył się spać i zasnął na wieki”.
Jeanne - awatar Jeanne
Podróże małe i duże, czyli jak zostaliśmy światowcami Wojciech Mann
Podróże małe i duże, czyli jak zostaliśmy światowcami
Wojciech Mann Krzysztof Materna
Jakoś w kwietniu tego roku wkręciłem się namiętnie w oglądanie „Za chwilę dalszy ciąg programu”. O dziwo, na YouTube są tej audycji dość pokaźne zasoby. Na fali fascynacji programem i moimi wcześniejszymi doświadczeniami ze świetnymi książkami Wojciecha Manna sięgnąłem po relacje z podróży duetu MdM. Bawiłem się doskonale! Książka jest idealna na letnią porę, na wakacje i – nomen omen – by zabrać ją w podróż. Panowie Mann i Materna zjeździli kawał świata. Wspólnie też. W lekkiej, anegdotycznej formie, okraszonej mnóstwem świetnych zdjęć, opisują różne perypetie, jakie przydarzyły im się w podróży. A to wymienili w Turcji papierosy na lokalną walutę, którą chcieli zapłacić w Grecji, a tu się okazało, że te banknoty wycofano z obiegu 20 lat temu; a to zwiedzali Weronę z Władysławem Żmudą; innym razem za obiad w Palermo, na który nie było ich stać, zapłaciła mafia. Byli też na wyścigach formuły 1 w Budapeszcie, w Lozannie, w Acapulco, na golfie w RPA, no i przede wszystkim w USA. Na Batorym zabawiali gości jako artyści od okrętowych rozrywek, w Nowym Jorku nagrywali odcinek „ZCDCP”, ba! nawet przeżyli przygody, które potem przerobili na skecze nagrane w USA. Jest też historia o tym, jak stworzyli i prowadzili występy cyrkowe w katowickim Spodku, jak Mann pojechał na wschód – do Lwowa i Petersburga, oraz przepiękny passus autorstwa Materny poświęcony Edwardowi Kłosińskiemu i ich wspólnym wyprawom do Toskanii na narty. Pięknie wydana, świetna książka napisana z gustem, taktem i inteligencją.
Mister Oizo - awatar Mister Oizo

Cytaty z książki Piękna dwudziestoletnia. 12 rozmów o wolnej Polsce