Gwiezdne Wojny: Pakt na Bakurze

- Star Wars: The Truce at Bakura
- 1995-01-01
- 1995-01-01
- Radosław Kot
Ssi-ruuk, dawni sojuszniczy Imperium, po śmierci imperatora szykują się do podboju galaktyki. Obi-Wan Kenobi wysyła Luke’a z misją na planetę Bakura, skąd zostały odebrane sygnały nieprzyjaciela. Rebelianci i wojska Imperium jednoczą swe siły, chcąc stawić czoło wspólnemu wrogowi. Aby uniknąć otwartej wojny próbują jeszcze zażegnać konflikt na drodze dyplomatycznej. Losy całej galaktyki zależą od mediacyjnych talentów księżniczki Leii...
Kup Gwiezdne Wojny: Pakt na Bakurze w ulubionej księgarni
Oceny książki Gwiezdne Wojny: Pakt na Bakurze
389 użytkowników ma tytuł Gwiezdne Wojny: Pakt na Bakurze na półkach głównych- Przeczytane 290
- Star Wars 29
- Gwiezdne Wojny 7
- Star Wars 7
- Star Wars 5
- Gwiezdne wojny 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiezdne Wojny: Pakt na Bakurze
Nie jest to arcydzieło, ale ze względu na pierwsze spotkanie Lei z Anakinem i pierwszą sympatię Luka warto przeczytać. Technologia obcych moim zdaniem przekombinowana nawet jak na SW. Początek się dłuży, ale ostatnie 100 stron trzymało cały czas w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodszedłem do niej bez żadnych oczekiwań i miło się zaskoczyłem. Bardzo mocna utrzymana w filmowym klimacie i mi, jako fanowi Oryginalnej Trylogii, bardzo przypadła do gustu. O ile koncepcja nowego wroga nie do końca do mnie przemówiła, to reszta wątków naprawdę utrzymana na przyzwoitym poziomie. Bardzo przyjemna i lekka książka, która daje jeszcze więcej wspólnego czasu naszym ulubionym bohaterom oraz rozwija ich relacje, jak i same postacie.
Podszedłem do niej bez żadnych oczekiwań i miło się zaskoczyłem. Bardzo mocna utrzymana w filmowym klimacie i mi, jako fanowi Oryginalnej Trylogii, bardzo przypadła do gustu. O ile koncepcja nowego wroga nie do końca do mnie przemówiła, to reszta wątków naprawdę utrzymana na przyzwoitym poziomie. Bardzo przyjemna i lekka książka, która daje jeszcze więcej wspólnego czasu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo był patent na dobrą powieść - świetny pomysł w założeniu, świeży, pokazanie innego układu sił i wreszcie bez typowego - imperium zła. Ale niestety napisane jest bardzo przeciętnie i ostatecznie pozostaje przy schematach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednia
Średnia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest taka zła.
Nie jest taka zła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą jakieś zawody na wciskanie kobiet w objęcia luke'a?
Są jakieś zawody na wciskanie kobiet w objęcia luke'a?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPakt na Bakurze, nie wiem czy tutaj się zaczyna walka z Juzan Wongami czy jeszcze nie? Nie pamiętam, ale mega!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem trochę książek w młodości :) . To książka z mojej półki "różności", wrzucam tu te setki książek które przeczytałem w życiu w latach 2000-2019. Przeczytałem jakieś chore ilości książek z serii Star Wars...
Książka napisana dobrze, pomysł na fabułę w tak różnorodnym uniwersum - nowy i świeży. Koncepcja współpracy rebelii i imperium, wymuszonej przez okoliczności - bardzo ciekawa. Tłumacz też spisał się dobrze. Autor trzyma się realiów uniwersum.
Skąd więc taka ocena?
No niestety stąd, że "Pakt na Bakurze" poznałem po lekturze trylogii Thrawna. Timothy Zahn podniósł poprzeczkę niebywale wysoko, że trudno mi stwierdzić, czy jeszcze którykolwiek z autorów tworzących w tym uniwersum zbliży się do tego pułapu.
Książka oczywiście dla fanów fandomu i gatunku jest ciekawa, na pewno będzie wartościowym nabytkiem w księgozbiorze. Najpoważniejszym zarzutem do tej pozycji jest brak klimatu, który potrafił stworzyć Zahn.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkąd więc taka ocena?
Książka stosunkowo dobrze napisana - lekko się czyta, ciekawie rozpisana postać Gaerieli i to co najważniejsze, obala naiwne zakończenie Powrotu Jedi, gdzie zniszczenie Gwiazdy Śmierci i pozbycie się Imperatora zwiastuje rychły pokój we wszechświecie. Siły Imperium to masa jednostek rozlokowanych na wielu światach, a nie tylko Gwiazda Śmierci i kilka niszczycieli rozlokowanych w jej pobliżu. Na plus jeszcze wewnętrzna walka Lei ze świadomością, że największy potwór galaktyki okazał się jej ojcem. W filmie lekką ręką przyjmuje informację o posiadaniu brata i więzach krwi z człowiekiem, który zamordował jej przybranych rodziców oraz zniszczył jej rodzinną planetę, Alderaan.
Na minus niestety rasa Ssi-ruuków, powód ich przybycia na tereny znanej nam wszystkim galaktyki i sposób w jaki wykorzystują pojmanych na Bakurze ludzi.
Finalnie spokojnie mogę dać tej książce 6/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie najgorsza. Wydarzenia zaraz po Powrocie Jedi. Siły Sojuszu zmęczone po ostatniej bitwie muszą stawić czoło zagrożeniu płynącemu od nieznanej rasy.