Żywe trupy. Tom 7. Cisza przed burzą

- he Walking Dead Vol. 7: The Calm Before
- 2026-03-16
- 2026-03-16
- Maciej Drewnowski
Świat, jaki znaliśmy, już nie istnieje. Nie ma władzy. Nie ma supermarketów. Nie ma telewizji. Za to są STWORY. Ciągle głodne, bezustannie polujące na ludzi i zwierzęta. Poruszają się dzięki dziwnej namiastce życia, choć tak naprawdę są martwe. ŻYWE TRUPY. W świecie opanowanym przez śmierć nie wystarczy rozpamiętywanie utraconych dni. Musimy walczyć, by kiedyś móc rozpocząć nowe życie.
Co tu dużo mówić. Siódmy tom bestsellerowej serii Roberta Kirkmana. Pozycja obowiązkowa!
Kup Żywe trupy. Tom 7. Cisza przed burzą w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywe trupy. Tom 7. Cisza przed burzą
W świecie apokalipsy trudno o ciszę, o chwilę spokoju, o moment wytchnienia od walki o przetrwanie. I gdy już jednak nadejdzie taki czas..., to wówczas pojawia się ten oto podświadomy niepokój, że ów cisza może być ciszą przed czymś bardzo złym, bardzo dramatycznym, bardzo straszliwym... Takie poczucie towarzyszy z pewnością bohaterom siódmego tomu komiksowego cyklu „Żywe trupy”, który to nosi podtytuł „Cisza przez burzą”. Zapraszam was do poznania recenzji tej opowieści, która to w ramach nowego wydania serii ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Taurus Media.
Po ucieczce Ricka, Glenna i Michonne z Woodbury i ich powrocie do więzienia, codzienność życia wróciła jakby do normy. Oczywiście w nieodległej perspektywie istnieje niepewność względem zemsty Gubernatora, ale póki co mieszkańcy opuszczonego zakładu karnego mogą skupić się na swoich sprawach - romansach, przygotowaniach do ślubu, czy też narodzinach dziecka w przypadku Lori. Bardzo szybko jednak okaże się, że i w tak pozornym czasie może dojść do wielkiej tragedii, o czym przekona się na własnej skórze jeden z doskonale nam znanych bohaterów...
Jak wskazuje sam tytuł i powyższy zarysy fabuły, tym razem mamy do czynienia z nieco spokojniejszą odsłoną tej kultowej już serii. Spokojniejszą, co nie oznacza wcale że nudną, gdyż dzieje się tu naprawdę wiele, ciekawie i nierzadko dramatycznie, gdy jeden z mieszkańców więzienia zostanie ugryziony przez żywego trupa, co nie koniecznie musi oznaczać jego przemianę. Tym razem Robert Kirkman postawił na ukazanie międzyludzkich i bardzo skomplikowanych relacji pomiędzy bohaterami, którzy kochają, czasami zdradzają, ale też i okazują się być wiernymi sobie w najbardziej dramatycznych chwilach, gdzie to jedność może zadecydować o ich przetrwaniu.
Wiem, że nie wszystkim podoba się ilustracyjna postać tej serii, czyli czarno-białe, pociągnięte mocno surową kreską, niezwykle realistyczne rysunki Charliego Adlarda. Jednakże ja będę bronić tego konceptu, gdyż to w ten sposób możemy odbierać tę opowieść jako coś niezwykle mrocznego i przerażającego nie tyleż samymi rysunkami żywych trupów, ale właśnie pustką, beznadzieją i okrucieństwem tego świata, gdzie zombie i ludzie są równie niebezpieczni. Nie wyobrażam sobie np. bardziej kolorowej scenerii, gdyż to byłoby po prostu zbyt sztuczne.
Oczywiście zapewne każdy z nas widział serial oparty na tej komiksowej serii – przedstawiający te wszystkie wydarzenia w nieco innej postaci, ale w mej ocenie i tak wygrywa komiks – choćby pod tym względem, że tu działa nasza wyobraźnia, która pozwala nam odbierać tych bohaterów i ich losy w inny sposób, taki trochę nasz, własny. I to jest naprawdę niezwykłym doświadczeniem, którego to czytelniczym grzechem byłoby sobie odmawiać.
To kolejna udana odsłona tej serii, być może nieco mniej rozpędzona, nieco bardziej statyczna i nieco bardziej skupiona na ludziach, nie zaś na całym tym apokaliptycznym świecie. Taka przerwa od wartkiej akcji - nie pierwsza już zresztą, jest jednak w mej ocenie potrzebna, by chociażby zastanowić się nad tym, jak wiele już przeszli i jak bardzo zmienili się ci nasi bohaterowie - czasami na lepsze, ale czasami i na gorsze. I jest to oczywiście dobra rozrywka, która niesie frajdę, zapewnia wielkie emocje i sprawia, że nie możemy doczekać się już kolejnego tomu - tym razem znaczonego walką, przerażającą walką.
Słowem podsumowania – komiksowy album „Żywe trupy. Cisza przez burzą”, to świetnie opowiedziana historia, udana próba ukazania bohaterów tej opowieści, jako zwykłych ludzi, jak i wreszcie tytułowa chwila wytchnienia przed burzą, której to pierwsze oznaki znajdziemy już na ostatnich stronach tego tytułu. I dlatego też z jak największym przekonaniem polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten komiks – jakość, wielkie emocje i przednia zabawa są gwarantowane.