Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę

Okładka książki Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę autorstwa Yvette Żółtowska-Darska
Yvette Żółtowska-Darska Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Wydarzyło się naprawdę (tom 13) Seria: Wydarzyło się naprawdę biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Wydarzyło się naprawdę (tom 13)
Wydarzyło się naprawdę
Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę
2025-03-12
2025-03-12
„Pielęgnuj swój talent, wykorzystaj go i ciężko pracuj.
Zastosuj się do mojej rady, a będziesz mógł osiągnąć wszystko”.
Zlatan Ibrahimović
Był dzieckiem, kiedy skradziono mu ukochanego BMX-a, po czym on sam, z biedy, nauczył się kraść rowery. Miał dziewięć lat, gdy rozdzielono go z siostrą. I trzynaście, kiedy rodzice kolegów zażądali usunięcia go z klubu. Za młodu uważany za trudnego i szalonego, dziś jest legendą światowego futbolu. Dlaczego? Bo miał charakter i wytrwał nawet wtedy, gdy nikt na niego nie stawiał.
Poznaj historię Zlatana. Syna bałkańskich emigrantów, który w ojczystej Szwecji stał się popularniejszy od króla. Byłego kapitana szwedzkiej reprezentacji i czołowego napastnika Malmö FF, Ajaksu, Juventusu, Interu Mediolan, Barcelony, Milanu, PSG, LA Galaxy i Manchesteru United. Wreszcie – autora bodaj najbardziej efektownej bramki w historii futbolu.
IBRA to uniwersalna opowieść, która – choć ściska za gardło – pozwala wierzyć, że nawet z pogmatwanego i bardzo trudnego dzieciństwa można się wyzwolić. A także pokazuje, że warto być… innym.
Przeczytaj i przekonaj się, że to wszystko
WYDARZYŁO SIĘ NAPRAWDĘ.

Kup Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę

Proszę Państwa, tak się nie robi! Książka jest reklamowana jako ”nowość”, ok, nowość wydawnicza, ale należałoby zaznaczyć, że to przedruk z 2015 z innego wydawnictwa. Biografia kończy się w 2012 roku, a I wydanie w SQN to rok 2025…

11 użytkowników ma tytuł Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę

Yvette Żółtowska-Darska
Yvette Żółtowska-Darska
Jest absolwentką polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Pracowała w agencji reklamowej McCann-Erickson, koncernie L'Oréal oraz polskiej edycji ELLE. Przez 7 lat kierowała kanałem TVN Style, który wtedy stał się najbardziej oglądaną telewizją dla kobiet. Jej pomysłami są m.in. programy: "Magiel towarzyski", "Pani Gadżet" i "Wiem, co jem" oraz polskie licencje "Trinny i Susannah ubierają Polskę" i "Perfekcyjna Pani Domu". Wielbicielka futbolu, fotografii i Toskanii. Mama 10-letniego syna. Zainspirowana jego pasją do piłki nożnej i "bajkami na dobranoc", które mu opowiadała, postanowiła napisać serię książek dla dzieci o ich piłkarskich idolach.

Więcej niż klub Paweł Beręsewicz
Więcej niż klub
Paweł Beręsewicz
Autorem książki „Więcej niż klub” jest Paweł Beręsewicz piszący książki dla dzieci i młodzieży, mający na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień. Czytelnicy cenią sobie jego trafność spostrzeżeń i celny dowcip. Tytuł na pewno nawiązuje do klubu, w którym grają bohaterowie książki – Filip (Messi) i Marek (Ronaldo). Z drugiej jednak strony może nawiązywać do motto Barcelony, o której w książce jest dość sporo, między innymi o klubie, juniorach i La Masii. Książka opowiada o chłopcach grających w Wojewódzkiej Lidze Przyszłych Gwiazd, w klubie GKS Frutex Pięknogóra. Wyniki nie były za dobre, zespół był nawet na ostatnim miejscu. Po wycofaniu się sponsora przez pożar w mieście i przejściu do klasy pewnej Ewy, wszystko się zmieniło. Ewa stała się agentką trzech młodych piłkarzy, wzięła na siebie rolę kierowniczki zespołu i potrafiła załatwić wiele spraw m.in ciepłą wodę w prysznicach, zmianę gospodarza meczu, trenera czy transfer zawodnika. W pewnym monnecie pojawia się trener, który jest nauczycielem w szkole i grał kiedyś w La Masii z Messim. Pod jego wodzą drużyna się podnosi i wygrywa Mistrzostwo. Na mecz przyjeżdża jego znajomy – agent z Barcelony. Do szkółki dostaje się Filip, który nie może się zdecydować czy wyjechać. Messi, Ronaldo, Casillas, Ibrahimovic, Neymar, Van Persie i Mourinho w jednym klubie? To możliwe. Tylko w w GKS Frutex Pięknogóra. Trener z Barcelony, który grał z Messim, skaut z Katalonii, wyjazd na testy do La Masii, oferta z Barcelony? Tylko w tej książce. Przeczytajcie sami!
SportBooksPl - awatar SportBooksPl
Szczuroburger David Walliams
Szczuroburger
David Walliams
„Szczuroburger” to moje kolejne spotkanie z twórczością Davida Walliamsa — i muszę przyznać, że za każdym razem autor potrafi mnie zaskoczyć. Choć sięgam po jego książki z coraz większymi oczekiwaniami, to on za każdym razem serwuje coś nowego, świeżego i absolutnie nieprzewidywalnego. Tym razem również nie zawiódł — chociaż przyznaję, że momentami było naprawdę… przerażająco! Fabuła skupia się na losach Zoe, dziewczynki, której życie zdecydowanie nie jest usłane różami. Po śmierci mamy jej codzienność staje się ponura i pełna trudnych emocji. Ojciec, pochłonięty własnymi problemami, przestaje być wsparciem, a sytuacji nie ułatwia okrutna macocha i szkolna prześladowczyni. W tym wszystkim Zoe zostaje praktycznie sama… no, prawie — bo ma swojego szczura, który okazuje się nie tylko jej przyjacielem, ale i kluczem do dość dziwacznej przygody. Walliams nie boi się poruszać trudnych tematów – biedy, samotności, żałoby – ale robi to z charakterystycznym dla siebie humorem i wyczuciem. W „Szczuroburgerze” czuć też lekką nutę grozy, zwłaszcza gdy na scenę wkracza niejaki Burt – właściciel odrażającej budki z burgerami i człowiek, którego lepiej nie spotkać po zmroku… Ale mimo tych mroczniejszych momentów książka nie traci lekkości. Wręcz przeciwnie – balansuje idealnie między wzruszeniem, śmiechem i lekkim dreszczykiem. To fantastyczna lektura – odważna, zabawna, trochę straszna, ale przede wszystkim mądra. Walliams znowu pokazuje, że potrafi pisać o rzeczach ważnych w sposób przystępny, błyskotliwy i pełen serca. Polecam „Szczuroburgera” każdemu, kto ceni dobre, niebanalne książki dla młodszych (i nie tylko!) czytelników.
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na89 miesięcy temu
Polityka. To, o czym dorośli ci nie mówią Boguś Janiszewski
Polityka. To, o czym dorośli ci nie mówią
Boguś Janiszewski Max Skorwider
Wyobraźcie sobie, że polityka to ogromna gra planszowa, w której wszyscy biorą udział, ale nikt nie rozdaje instrukcji. Każdy przesuwa swoje pionki, zmienia zasady w trakcie i próbuje przekonać innych, że tylko on gra. Brzmi jak chaos? Owszem. Ale właśnie od tego zaczyna Boguś Janiszewski w książce „Polityka. To, o czym dorośli Ci nie mówią”, pokazując młodym czytelnikom, że świat polityki wcale nie musi być nudny, a już na pewno nie niezrozumiały. 🤵 Autor z typową dla siebie lekkością tłumaczy, czym właściwie jest władza i skąd się bierze, jak działają państwa, dlaczego ludzie płacą podatki (choć woleliby kupować lody) i po co istnieją partie polityczne. Nie brakuje też tematów takich jak konstytucja, wybory czy prawa obywatelskie. Wszystko to opisane jest z humorem, dystansem i prostym językiem, który nie obraża inteligencji młodego czytelnika, tylko zachęca go do samodzielnego myślenia. 🤵 Ogromną rolę w tej książce odgrywają ilustracje Maxa Skorwidera. To nie są zwykłe obrazki do tekstu, to prawdziwe minikomedie w rysunkach! Zabawne, pełne drobnych szczegółów i komentarzy, pomagają zrozumieć nawet najbardziej skomplikowane pojęcia. Dzięki nim rozmowy o demokracji, sejmie czy konstytucji przypominają raczej komiksową przygodę niż nudną lekcję WOS-u. 🤵 Czy warto sięgnąć po tę książkę? Zdecydowanie tak! To świetna pozycja nie tylko dla dzieci i młodzieży, ale też dla dorosłych, którzy czasem sami gubią się w politycznym gąszczu. Janiszewski i Skorwider udowadniają, że o poważnych sprawach można mówić z uśmiechem i że nawet temat tak trudny jak polityka może być zrozumiały, śmieszny i inspirujący. 🤵 Jeśli chcesz wreszcie dowiedzieć się, o co chodzi w tym całym zamieszaniu z politykami, wyborami i obietnicami bez pokrycia, ta książka to Twoja mapa do świata dorosłych. I co najlepsze jest naprawdę zabawna.
Basia Ott - awatar Basia Ott
Pan Smrodek kąpie się tylko w oczku wodnym! David Walliams
Pan Smrodek kąpie się tylko w oczku wodnym!
David Walliams
David Walliams po raz kolejny udowadnia, że ma niezwykły talent do tworzenia opowieści, które bawią dzieci i jednocześnie przemycają ważne przesłania. „Pan Smrodek” to historia nietypowej przyjaźni między Chloe – dziewczynką zmagającą się z samotnością i brakiem zrozumienia w domu – a bezdomnym mężczyzną, którego wszyscy w okolicy znają właśnie jako Pana Smrodka. Na pierwszy rzut oka jest to zabawna, pełna nieco obrzydliwych opisów (które dzieci uwielbiają!) książka o dziwacznym, śmierdzącym włóczędze. Ale im głębiej się w nią wchodzi, tym wyraźniej widać, że to przede wszystkim opowieść o akceptacji, empatii i o tym, by nie oceniać ludzi wyłącznie po wyglądzie. Walliams znakomicie balansuje między humorem a wzruszeniem, dzięki czemu czytelnik może się śmiać, a chwilę później poczuć wzruszenie lub zadumę. Bardzo podoba mi się to, że autor w prosty sposób pokazuje dzieciom problemy społeczne – takie jak samotność, bezdomność czy brak zrozumienia ze strony rodziny – nie moralizując, a raczej opowiadając historię, która sama niesie ważne lekcje. Książka jest dodatkowo wzbogacona ilustracjami Quentina Beake’a, które idealnie podkreślają absurdalne i zabawne elementy fabuły. Dzięki temu całość jest jeszcze bardziej przystępna i atrakcyjna dla młodszych czytelników. „Pan Smrodek” to nie tylko zabawna opowieść pełna typowego dla Walliamsa humoru, ale też piękna lekcja o przyjaźni i wrażliwości. To książka, która bawi, wzrusza i daje do myślenia – zarówno dzieciom, jak i dorosłym, którzy sięgną po nią razem ze swoimi pociechami.
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na77 miesięcy temu
Gracze Bogdan Rymanowski
Gracze
Bogdan Rymanowski
Pan Rymanowski jest jednym z niewielu dziennikarzy głównego nurtu, którego cenię i którego faktycznie można nazwać dziennikarzem. Zawsze ceniłem jego refleksje i spostrzeżenia na temat futbolu i nie raz udowadniał, że wie o co chodzi w piłce nożnej. W jego książce mamy zbiór kilkunastu wywiadów z jednymi z najlepszych zawodników w historii polskiej piłki. Są oczywiście Boniek i Lubański, jest jak zawsze barwny Tomaszewski i nieco rubaszny Lato. Jest też Banaś, którego poznało ostatnio szersze grono młodszych kibiców. Iwana bardzo dobrze można było poznać już przy "Spalonym", więc wiele nowego się o nim tu nie dowiemy. Podobnie jak w przypadku Bońka i Lubańskiego, bo oni akurat bardzo często są bohaterami wywiadów i ktoś, kto zwyczajnie siedzie głęboko w temacie zna już ich bardzo dobrze i ciężko czymś zaskoczyć. Duże słowa uznania dla autora, że w wybranym przez niego gronie znaleźli się też pozostający zawsze trochę w cieniu Adam Musiał czy Władysław Żmuda. Ciekawa była też rozmowa z Janem Urbanem i z Markiem Citką. Nawet Roman Kosecki i Jerzy Brzęczek, który w momencie powstania książki był jeszcze "wujkiem Błaszczykowskiego" mają wiele do powiedzenia. Choć uważam jednak, że tę czwórkę można było w pewnych aspektach jeszcze bardziej pociągnąć za język. Na minus jednak trzeba zaliczyć rozdział o Lewandowskim. Skoro jest na okładce, to pewnie każdy myśli, że też będzie wywiad, a tu niespodzianka - zbiór wypowiedzi o Robercie bohaterów książki. W rozmowy wplecione są wypowiedzi innych zawodników czy osób ze świata piłki, albo cytaty z innych wywiadów czy książek. Dla młodego kibica pozycja obowiązkowa, dzięki której może zainteresować się historią polskiej piłki. Dla miłośników tematu będzie to jednak raczej ciekawostka, bo ja osobiście liczyłem na więcej smaczków. Szkoda też, że autor nie przeprowadził rozmowy z kimś, kto swój szczyt osiągał na przełomie lat 50. i 60., bo też mieliśmy wtedy wybitnych piłkarzy, którzy na pewno mają wiele do opowiedzenia...
Pyrlus - awatar Pyrlus

Cytaty z książki Ibra. Chłopak, który odnalazł własną drogę