Zapłacisz krwią

Okładka książki Zapłacisz krwią autora Nora Roberts, 9788368419696
Okładka książki Zapłacisz krwią
Nora Roberts Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: In Death | Oblicza śmierci (tom 11) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
In Death | Oblicza śmierci (tom 11)
Judgement in Death
2025-06-18
2001-01-01
9788368419696

Kup Zapłacisz krwią w ulubionej księgarnii

Zapłacisz krwią

Oceny książki Zapłacisz krwią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapłacisz krwią

Pomimo że jest to już 15 książka z tej serii, którą przeczytałam, to dopiero druga, w której od razu wiedziałam kto jest mordercą.
Bardzo dużo się dzieje w tym tomie. Dużo nerwów, gniewu, zazdrości... ale też wzruszeń, miłości i lojalności. Na końcu, ostatnia scena bardzo mnie wzruszyła.

Świetny kryminał Dallas i jej ekipa jak zawsze niezawodni.

Świetny kryminał Dallas i jej ekipa jak zawsze niezawodni.

708 użytkowników ma tytuł Zapłacisz krwią na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł Zapłacisz krwią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zapłacisz krwią

Nora Roberts
właśc. Eleanor Marie Robertson. Nora Roberts urodziła się w Silver Spring, stan Maryland, jako najmłodsza z pięciorga dzieci. Po nauce w szkole katolickiej prowadzonej przez zakonnice, wzięła młodo ślub i osiedliła się w Keedysville, w Marylandzie. Pracowała krótko jak aplikant adwokacki. "Pisałam szybko, ale nie umiałam literować, byłam najgorszym aplikantem adwokackim kiedykolwiek," mówi teraz. Po narodzinach synów, Dana i Jasona, pozostała w domu i pracowała dorywczo. Zamieć w lutym 1979 zmusiła ją, by spróbować innej, twórczej pracy. Zasypana śniegiem, z synami w wieku trzech i sześciu lat, bez żadnego przedszkola w zasięgu wzroku i zmniejszającymi się zapasami czekolady. Urodzona w rodzinie czytelników, Nora zawsze coś czytała albo wymyślała historyjki. Podczas tej pamiętnej zamieci, wyciągała ołówek i notatnik i zaczęła zapisywać jedną z tych historii. Tak rozpoczęła się jej kariera. Kilka rękopisów i odrzuceń później, jej pierwsza książka, Irlandzka wróżka, została opublikowana przez amerykańskie wydawnictwo Silhouette w 1981 roku. Nora spotkała swojego drugiego męża, Bruce’a Wildera, kiedy wynajęła go do zbudowania półek na książki. Pobrali się w lipcu 1985 roku. Od tego czasu powiększyli dom, podróżowali po całym świecie i otworzyli razem księgarnię. Przez lata, Nora zawsze była otaczana przez mężczyzn. Nie tylko była najmłodsza w jej rodzinie, ale była też jedyną dziewczyną. Wychowała dwóch synów. Dzięki temu Roberts dość dobrze poznała tajniki męskiego umysłu, co zostało docenione przez jej czytelniczki. Nora Roberts należy do wielu zrzeszeń pisarzy oraz jest laureatką wielu nagród, które dostała od swych kolegów po fachu i wydawnictw.

Srebrny błysk śmierci Nora Roberts
Srebrny błysk śmierci
Nora Roberts
Możesz udać się na jeden dzień do przyszłości. Kogo ze sobą zabierasz? Nowy Jork 2059 nie śpi. Pulsuje neonem, technologią i cieniem, który kryje się między luksusem a zepsuciem. Brutalne morderstwo w ekskluzywnym hotelu okazuje się zaledwie pierwszym ruchem w grze prowadzonej przez kogoś, kto zabija jak artysta — precyzyjnie, bezbłędnie, bez śladów. Kryminał, w którym stawką nie jest tylko sprawiedliwość. Stawką jest życie kogoś, kogo nie można stracić. Porucznik Eve Dallas to ogień zamknięty w policyjnej odznace. Twarda, bezkompromisowa, naznaczona własną przeszłością. Nie odpuszcza, nawet gdy sprawa przestaje być zawodowa, a zaczyna być osobista. Gdy trop prowadzi w stronę jej męża, granica między obowiązkiem a prywatną wojną zaciera się całkowicie. Zabójca jest znany. Jego metody są opisane. A mimo to wymyka się jak duch i właśnie ta bezsilność buduje najmocniejsze napięcie. Największą siłą powieści nie jest sama zagadka, lecz relacje. Duet Eve i Roarke’a działa jak precyzyjna broń. Ona intuicja i upór, on chłodna kalkulacja i wpływy sięgające miejsc, do których policja nie ma dostępu. Ich partnerstwo jest mroczne, namiętne i oparte na bezwzględnej lojalności. To nie cukierkowy romans w tle śledztwa, ale związek, który potrafi przetrwać w samym centrum burzy. To thriller, który czyta się szybko. Dynamiczne dialogi, krótkie sceny, napięcie podszyte niepokojem. Być może nie każda zagadka zaskakuje, ale atmosfera rekompensuje wszystko. Mrok, futurystyczne tło i poczucie, że zło nie zawsze kryje się w ciemnej uliczce — czasem siedzi przy stole, uśmiecha się i czeka na idealny moment.
mucha_w_ksiazkach - awatar mucha_w_ksiazkach
ocenił na71 miesiąc temu