Jej opowieść o Shim Chong tom 2

Okładka książki Jej opowieść o Shim Chong tom 2 autora Seri, 9788383890333
Okładka książki Jej opowieść o Shim Chong tom 2
Seri Wydawnictwo: Waneko Cykl: Jej opowieść o Shim Chong (tom 2) komiksy
komiksy
Jej opowieść o Shim Chong (tom 2)
그녀의 심청 / Her Shim Chung
2025-05-24
2025-05-24
Karolina Pluta

Kup Jej opowieść o Shim Chong tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jej opowieść o Shim Chong tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jej opowieść o Shim Chong tom 2

Shim i nowa żona kanclerza - czy tylko ja mam przyjemne skojarzenie z fabułą "Zapisków zielarki"? Skojarzenie zdecydowanie na plus, chociaż bardzo luźne.
Żebraczka - teraz bardziej jako służąca - okazuje się dla swojej pani nie tyle przydatna, co niezbędna. Czyżby kroiła się przyjaźń?
Jestem zachwycona- to jedna z tych historii, które wciągają i pozostają w myślach na dłużej.

Drugi tom Jej opowieść o Shim Chong toczy się wokół walki o wpływy na dworze kanclerza. Starszy mężczyzna jest ciężko chory i nie jest z nim najlepiej. Shim Chong jako pomoc żony kanclerza opiekuje się podupadający nam zdrowiu wpływowym człowiekiem. W tym samym czasie synowa knuje, by pozbyć się kobiety i zwiększyć swoje wpływy w okolicy. Gdy na jaw wychodzi, że ktoś podawał truciznę kanclerzowi oskarżenia padają w kierunku Shim Chong i jej pani. To zdarzenie staje się początkiem rywalizacji o wpływy i pozycję pomiędzy żona kanclerza a kobietą, która pragnie ją wykończyć i zdobyć władze dla swojego męża. Jak zakończy się ta rywalizacja?

Gierki
To, co wychodzi super w tym tomie Jej opowieść o Shim Chong, to rozgrywka toczona pomiędzy bohaterkami a ich rywalką. Mamy ukazane to, jak walczy się w ukryciu, tak by na pozór wszystko wyglądało normalnie. Obie kobiety starają się zastawiać na siebie pułapki, budować sojusze i stawić się w lepszym świetle, tak by dwór źle oceniał tę drugą. Synowa kanclerza z początku ma przewagę, ale sprytne zagrania ze strony Shim Chong i jej pani mocno mieszają w sytuacji.

Knucie, intrygi i przemoc domowa.

Knucie, intrygi i przemoc domowa.

44 użytkowników ma tytuł Jej opowieść o Shim Chong tom 2 na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Jej opowieść o Shim Chong tom 2 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jej opowieść o Shim Chong tom 2

Jej opowieść o Shim Chong tom 1 비완
Jej opowieść o Shim Chong tom 1
비완 Seri
{współpraca reklamowa z @wydawnictwowaneko} Tytułowa bohaterka tej manhwy, Shim Chong jest żebraczką walczącą o swoje i ojca przetrwanie. Dziewczyna jest powszechnie pogardzana przez mieszkańców swojej wioski (chociaż początkowo czuli do niej litość). Pewnego dnia bohaterka ratuje życie pewnej kobiecie, która okazuje się być narzeczoną pewnego kanclerza. W ramach wdzięczności Panna młoda zaprasza Shim Chong na swoje zaręczyny. Między dwiema kobietami rodzi się nić porozumienia, która wkrótce przekształca się w coś więcej. To nie jest typowe girls’ love. Ten tytuł jest pełna przygnębiających scen, które wręcz bolą, gdy się ten tytuł czyta. Dziewczyny mimo różnic klasowych są bardzo nieszczęśliwe, marzą nawet o śmi3rci (nie próbują jednak się z@bić. Humoru i gagów w tej manhwie jest wyjątkowo mało, dużo więcej jest zaś melancholii. Relacja między dziewczynami jest delikatna, ale pełna drobnych gestów (robią wspólne kąpiele, odgarniają sobie nawzajem kosmyki włosów). Widać, że się wspierają. Kreska w tej manhwie jest zaś taka piękna! 😍 Cały ten komiks został wydany w pełnym kolorze, można więc podziwiać staranne ilustrowane panele. Najbardziej mi się podobają kwiaty, one są prześlicznie narysowane. Będę kontynuować tę serię (jest ona zakończona w siedmiu i jednym dodatkowym tomie). Przez smutny nastrój w tym tomie bardzo się boję, że miłość między głównymi bohaterkami okaże się tragiczna. Ciekawość jednak zwycięża, sięgnę więc po kolejne tomy. Zapowiada się naprawdę dobra historia z wątkiem zakazanego romansu.
Czytam_z_papugami - awatar Czytam_z_papugami
Sąsiedzka opowieść tom 1 Ai Yazawa
Sąsiedzka opowieść tom 1
Ai Yazawa
👡Sąsiedzka opowieść👡 4,5/5 Q - childhood friends to lovers - hot or not? Marząca o karierze projektantki mody Mikako to pilna uczennica Technikum Artystycznego Yazawa (potocznie nazywanego Yazagaku). Mieszkający po sąsiedzku Tsutomu to przyjaciel, z którym trzyma się praktycznie od urodzenia. Mikako nie potrafi ukryć smutku spowodowanego tym, że Tsutomu po rozpoczęciu nauki w Yazagaku poznaje nowy świat w pojedynkę… (Opis pochodzi od wydawcy) Sięgnęłam po tę mangę nie wiedząc o niej za wiele poza tym kim jest autorka oraz, że jest to prequel bardzo dobrego Paradise Kiss (główna bohaterka jest starszą siostrą Miwako z poprzednio wspomnianej serii). A, że uwielbiam mangi Yazawy, tak jej kolejny tytuł znowu pokochałam! Jest to niby kolejna typowa manga shoujo, ale cały ten tytuł jest w sobie perełką. Największym plusem jest na pewno Mikako, czyli nasza główna bohaterka. W Paradise Kiss ciężko mi było się o niej wypowiedzieć, z powodu zbyt krótkiej obecności postaci w tej mandze, ale nastoletnią Mikako nie da się nie lubić! Inne postaci poboczne też zostały świetnie nakreślone, każdy z nich ma w sobie coś wyjątkowego, dzięki czemu nie da się ich nie lubić! Nigdy nie przestanę się zachwycać kreską Yazawy. Mimo swej specyfiki, jest jak dla mnie oryginalna, designy postaci są świetne. Bohaterowie tej mangi wyglądają jak z gazet o modzie (chyba przez to, że większość z nich uczęszcza do technikum artystycznego). Co, co czytali inne mangi od osoby autorskiej, zapewne wiedzą, jak realistyczne są postaci Yazawy, tak w tej mandze jest identycznie. Jeżeli lubicie shoujo w oldschoolowym stylu oraz modę, śmiało można sięgnąć po ten tytuł. Jeżeli nawet lubicie mangi od Ai Yazawy - musicie „Sąsiedzkie opowieści” przeczytać! Czekam z niecierpliwością na wydanie kolejnych tomów (tak jak ParaKiss, manga jest zakończona na 5 tomach) #gokinjomonogatari #neighbourhoodstory #aiyazawa #aiyazawamanga #mikakokouda #manga #mangastagram #bookstagram #bookstagrampolska #2025 #may2025
Czytam_z_papugami - awatar Czytam_z_papugami
Bukiet z naszych uczuć Keiko Iwashita
Bukiet z naszych uczuć
Keiko Iwashita
posłowia i wstępy czy koncentrujecie się na treści? Ostatnio byłam jednym posłowiem załamana, ale tym razem to właśnie posłowie zrobiło robotę! Dziś będzie komiks "Bukiet z naszych uczuć", który recenzuję wam dzięki współpracy z @mangastore_pl @wydawnictwokotori Nie wiedziałam czego się spodziewać po tej krótkiej jednotomowej mandze, ale wpadła mi jakiś czas temu w oczy okładka i muszę przyznać, że kolorowe rysunki autorki są przepiękne. W czerni i bieli są takie dosyć typowe dla mang dla dziewcząt. Historia opowiada o dziewczynie, której ojciec zaciągnął długi i uciekł, porzucając swoją nastoletnią córkę pod drzwiami swojej pracy dorywczej w kwiaciarni. Licealistka nie mając gdzie iść zostaje przygarnięta przez właściciela kwiaciarni, któremu od tego czasu pomaga w prowadzeniu biznesu. Do tej pory dziewczyna skoncentrowana na wyglądzie zaczyna ciężką pracę z kwiatami, którą powoli poznając lubi coraz bardziej. Przy okazji zakochuje się we właścicielu, który ma 25 lat i o ile za klika lat taka różnica wieku nie byłaby drastyczna, to jednak jest dosyć poważny powód, żeby ten nie był zainteresowany, choć ma też inny powód - sam kiedyś był z 7 lat starszą kobietą, która go porzuciła. No, ale co ma z tym wspólnego posłowie? A no autorka opowiada, że kwiaciarnia z komiksu jest wzorowana na prawdziwej, a autorka specjalnie do komiksu postanowiła pomagać w niej, żeby mieć materiały do niego. Co oznacza, że wszystkie dane o roślinach czy pracy w kawiarni jest bazowana na prawdziwych doświadczeniach - trochę takie studium pracy w kawiarni. Czy była to przyjemna lektura? Myślę, że tak, ale taka na raz. Nie będę do niej wracać myślami i pewnie drugi raz nie przeczytam, ale może ktoś z was szuka akurat komiksowych okruchów życia, lekkich do czytania, choć poruszająca poważne tematy - rozstania, ocenianie po pozorach, wybaczenie innym i samemu sobie.
technikolore Bazyl - awatar technikolore Bazyl
Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 1 Ryoko Kui
Dungeon Meshi - Lochy i smakołyki tom 1
Ryoko Kui
🍓 Dungeon Meshi 🍓 🍓 Ten tytuł jest mi dobrze znany za sprawą anime, które całkowicie podbiło moje serce, dlatego ogromnie się cieszę, że na polskim rynku pojawiła się także manga 😤 🍓 Historia może na pierwszy rzut oka wydawać się mało ciekawa, bo skupia się na gotowaniu, ALE nie są to zwyczajne potrawy 👀 Składnikami są potwory, które bohaterowie spotykają na swojej drodze w lochach. Oczywiście to nie jedyny cel ich wyprawy - główną misją jest odnalezienie smoka, który pożarł siostrę Laiosa, by móc ją przywrócić do życia. Dlatego razem z nimi będziemy przemierzać kolejne piętra lochów, które nie są takie zwyczajne i skrywają wiele różnych istot jak i tajemnic. 🍓 Dlatego jest to naprawdę angażująca historia! Bo dostajemy ciekawie skonstruowane lochy, które potrafią nie raz zaskoczyć tym, co skrywają. A sam proces przygotowywania potraw jest niezwykle intrygujący. Widać, że każdy najmniejszy szczegół został dokładnie przemyślany przez autora. 🍓 No i tak bardzo doceniam poczucie humoru w tej mandze. Bo podczas czytania cały czas śmiałam się na głos. Szczególnie rozbrajają mnie memiczne miny bohaterów. Chociaż Marcille jest w tej kwestii absolutną mistrzynią. Uwielbiam, jak bardzo jest zniesmaczona jedzeniem potworów i jak uparcie się temu opiera… by ostatecznie zajadać się nimi ze smakiem xD 🍓 W dodatku całość dopełnia przyjemna dla oka kreska oraz bohaterowie, których zdążyłam szczerze pokochać. Ponieważ tworzą pocieszną grupkę, dzięki czemu nie brakuje zarówno zabawnych momentów, jak i takich, które potrafią chwycić za serce. Widać, że naprawdę wiele dla siebie znaczą 🥹 🍓 Dlatego jeśli szukacie historii, która Was rozbawi, ale też wciągnie w ciekawy świat odkrywany u boku bohaterów - tak, że poczujecie się jak część ich drużyny. To koniecznie sięgnijcie po Dungeon Meshi. Obiecuję, że się nie rozczarujecie, a przygoda, którą przeżyjecie, na długo zostanie w Waszej pamięci 🥹
_asyl_ - awatar _asyl_
Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1 Rikachi
Nina z Gwieździstego Królestwa tom 1
Rikachi
Witajcie kochani 💖 Kojarzy się może tytuł "Freyja. Fałszywy książę"? Jeśli tak i nie możesz się doczekać kolejnych tomów tej mangi, to mam dla was coś idealnego. Choć co prawda tu główna bohaterka nie udaje płci przeciwnej i następcy tronu. Poznajcie Ninę z Gwieździstego Królestwa ✨ Oczy Niny, z racji na ich niezwykły kolor, były dla tej młodej sieroty odwiecznym źródłem problemów. Pewnego dnia okazało się jednak, że to właśnie przez nie przypadnie jej zadanie... udawania zmarłej księżniczki?! Jak odnajdzie się na królewskim dworze, w samym centrum pałacowych intryg? Nie ukrywam jest to jeden z nowszych tytułów, który nie tylko zauroczył mnie swoją kreską, ale i ogromnie zaciekawiły wykreowanym światem, fabułą oraz postaciami - a nie ukrywam, że w tym roku nie jeden nowszy tytuł sobie odpuszczam po pierwszym lub drugim tomie, gdyż nie czuję potrzeby, aby dalej w niej siedzieć. Tu jednak czuję się jak przy poznawaniu każdego kolejnego tomu Freyji - i każdy mnie zachwyca. Dlatego też mam ogromną nadzieję, że z Niną będzie dokładnie tak samo. Już od pierwszego tomu dzieje się się nie mało, bo nie tylko porwanie i nauczanie głównej bohaterki, jak zachowywać się i udawać zmarłą księżniczkę, ale również przekonać dwór, że nią jest. Także jeśli szukacie tytułu, który posiada w sobie dworskie klimaty, udawanie zmarłego członka tejże rodziny oraz niemałą ilość komizmu sytuacyjnego to gorąco polecam! A za możliwość poznania pierwszego tomu tej genialnej serii dziękuję @wydawnictwowaneko Moja ocena to 9/10 🌟
Klaudia Czytelniczka-z-Księżyca - awatar Klaudia Czytelniczka-z-Księżyca
oceniła na97 miesięcy temu