ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać376
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Korsyka. Tygiel tożsamości

- reportaż
- Oblicza świata
- 2025-05-27
- 2025-05-27
Korsyka to perła Morza Śródziemnego, wyspa zachwycająca surowym pięknem i fascynująca nieugiętością charakteru mieszkańców. Kraina pełna tajemnic i cieni przeszłości ukrytych w języku, kuchni, muzyce i wiekowych tradycjach.
Książka prowadzi w głąb korsykańskiej duszy. Strona po stronie odkrywa autentyczne oblicze wyspy, mającej do zaoferowania znacznie więcej niż tylko bajeczne krajobrazy. Wyjaśnia, skąd się wzięły u Korsykan umiłowanie wolności i silna więź z ziemią, na której żyją. Opowiada o regionalnym języku i o tym, jak narodziła się miejscowa mafia. Daje wgląd w wyspiarską codzienność i wyjaśnia korsykański „problem” z Francją kontynentalną. Zachęca do spróbowania lokalnych specjałów kulinarnych.
Autorka, od kilku lat mieszkanka Korsyki, zaprasza w podróż po tej wyjątkowej wyspie, na której czas wydaje się płynąć wolniej, a szepty przodków przenikają codzienne życie.
Kup Korsyka. Tygiel tożsamości w ulubionej księgarnii
Korsyka. Tygiel tożsamości
Korsyka dotąd była mi kompletnie nieznana. Autorka, mieszkająca tam z rodziną, ciekawie opisała życie i kulturę tego regionu. Smutne, że język korsykański zanika, mimo nauczania go w szkole. Wypiera go francuski. Też ubywa mieszkańców Korsyki. Zdumiewające jest to, że ludzie tam mają dość duże zezwolenie na broń do polowania. Smaki owoców, kiełbas czy serów królują wśród tamtejszej kuchni. Maria Renaud zwięźle i nienudnawo opisała historię Korsyki i problemów z jakimi się mierzy. Dzięki temu rozumie się bardziej jej mieszkańców, którzy próbują bronić kultury i niezwykłości tej wyspy. Była to lekka i przyjemna lektura, a przy tym odkrywcza.
Oceny książki Korsyka. Tygiel tożsamości
96 użytkowników ma tytuł Korsyka. Tygiel tożsamości na półkach głównych- Chcę przeczytać 63
- 2025 3
- Podróżnicze 1
- Reportaż 1
- Literatura Faktu/Biografie/Literatura popularnonaukowa/Literatura podróżnicza 1
- PODRÓŻE MAŁE I DUŻE 1
- Popularnonaukowe 1
Inne materiały dotyczące książki Korsyka. Tygiel tożsamości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Korsyka. Tygiel tożsamości
Korsyka. Tygiel tożsamości.
Pozwoli ona znacznie pogłębić doświadczenie swojej podróży, daleko poza same tylko typowo turystyczne doznania pocztówkowych widoków, plaż..
Książka Pani Marii nie jest przewodnikiem turystycznym. Autorka w każdym zdaniu, historii, informacji - pokazuje, z ogromnym szacunkiem, miłością, wrażliwością i otwartością - ‘duszę’ tej wyspy, z perspektywy jej mieszkańców, przeszłości i teraźniejszości, przyrody, smaków, tradycji, codzienności.
We wcześniejszych opiniach ktoś napisał, że książka jest bardzo wciągająca - nie można się od niej oderwać :). Zgadzam się z tym w 100%.
Uwielbiam podróżować, najbardziej jeśli mogę poznawać czy odwiedzać dane miejsca także poprzez kontakt z ludźmi, którzy je zamieszkują, znają, kochają. “Korsyka. Tygiel tożsamości” jest dla mnie taką podróżą!
Moja opinia jest bardzo osobista, płynąca z serca, bo Korsyka to dla mnie miejsce bardzo szczególne, które poznaję i kocham od prawie 20 lat.
Byłam bardzo ciekawa tej książki, znam różne publikacje, przewodniki o Korsyce, ciekawiło mnie jednak, jak widzi to miejsce mieszkająca tam Polka. Jakie ma spostrzeżenia, odczucia, doświadczenia?
Od pierwszych słów czułam się, jak podczas rozmowy z najbliższą osobą, z którą ma się wspólną lub podobną historię, doświadczenia, wartości. Rozmowy, której nie chce się zakończyć, bo wciąż jest jeszcze tyle, do podzielenia się, porównania, poznania.
Dziękuję Pani Mario!!!
Korsyka. Tygiel tożsamości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam książkę osobom planującym swoją pierwszą, ale też kolejną podróż na Korsykę.
Książka jest niesamowita. Wciąga lepiej niż nie jeden kryminał Cobena. Czytałam książkę podczas urlopu na Korsyce i dzięki temu dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Nie jest to nudny przewodnik, przy którym się zasypia tylko mnóstwo ciekawych historii. Widać, że autorka włozyła dużo serca i pracy w książke. Są w niej informacje, których nie znajdziecie nigdzie indziej a do tego zwyczajnie przyjemnie się czyta :) Dzięki tej ksiązce czuje, że mój urlop miał sens i dzięki niej poznałam historię i kulturę Korsyki i Korsykan.
Polecam z całego serca i dziękuję autorce za umilenie mi urlopu :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, ale za mało o samych ludziach. Mieszkając na Korsyce kilka lat z pewnością dałoby się z tego wyciągnąć więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKorsyka dotąd była mi kompletnie nieznana. Autorka, mieszkająca tam z rodziną, ciekawie opisała życie i kulturę tego regionu. Smutne, że język korsykański zanika, mimo nauczania go w szkole. Wypiera go francuski. Też ubywa mieszkańców Korsyki. Zdumiewające jest to, że ludzie tam mają dość duże zezwolenie na broń do polowania. Smaki owoców, kiełbas czy serów królują wśród tamtejszej kuchni.
Była to lekka i przyjemna lektura, a przy tym odkrywcza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towciągające i arcyciekawe dzieło o róznych mniej i bardziej znanych tradycjach i zjawiskach korsykańskich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to perełka – podobnie jak sama Korsyka.
Świetny jest sposób, w jaki autorka splata różne wątki. Historie się przenikają, tworząc żywy, dynamiczny obraz Korsyki. Mamy tu mnóstwo kontekstów, odniesień i ciekawostek, które nie przytłaczają, a wręcz przeciwnie – rozbudzają ciekawość i zachęcają do dalszego zgłębiania tematu.
Widać, że autorka zna Korsykę od podszewki i naprawdę ją kocha. Ta książka to nie tylko reportaż, to także kawałek jej serca.
Ogromnym plusem jest styl pisania – prosty, przystępny, a jednocześnie pełen emocji i autentycznego zaangażowania. Czyta się błyskawicznie, bo każda strona niesie coś ciekawego i nowego.
Dla każdego znajdzie się tu coś interesującego – niezależnie od tego, czy ciekawi Cię historia, języki, kuchnia czy społeczno-polityczne zawiłości. To książka, która pozwala naprawdę poczuć klimat wyspy i zrozumieć, czym dla Korsykan jest ich tożsamość.
Bardzo polecam! ♡ To z jednej strony wciągająca lektura, a z drugiej prawdziwa podróż w głąb tej fascynującej wyspy.
Ta książka to perełka – podobnie jak sama Korsyka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd pierwszych stron wciągnęła mnie swoją różnorodnością i głębią. Choć porusza wiele tematów – od historii, przez kuchnię, język, kulturę, aż po zjawiska tak nieoczywiste jak korsykańska mafia – wszystko układa się w spójną, barwną opowieść o tej niezwykłej wyspie.
Świetny jest sposób, w jaki autorka splata różne wątki....
Bardzo miło czytało mi się o Korsyce. Sama książka wciąga, powiedziałabym im dalej tym lepiej - może autorka musiała się ,,rozkręcić". Nie czuć, że to debiut literacki Marii. Podobało mi się obiektywne przedstawienie Korsyki - nie jest ona ani wybielona ani też niepotrzebnie skrytykowana. Miła lektura na wakacje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[WSPÓŁPRACA RECENZENCKA]
www.karolinalubas.pl
Korsyka. Tygiel tożsamości to fascynujący reportaż, który zabiera czytelnika daleko poza turystyczne broszury. Autorka – od kilku lat mieszkanka wyspy – prowadzi nas przez meandry korsykańskiej tożsamości, historii i codzienności. Opowiada o umiłowaniu wolności, złożonych relacjach z Francją, lokalnym języku i tradycjach, a także o mniej znanych aspektach, jak działalność mafii czy życie w górskich wioskach. Całość napisana jest z wyczuciem, wrażliwością i ogromnym szacunkiem dla miejsca i ludzi.
To książka dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż pięknych widoków – chcą zrozumieć ducha wyspy.
[WSPÓŁPRACA RECENZENCKA]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towww.karolinalubas.pl
Idealna lektura przed wyjazdem na Korsykę. Na podstawie treści można ułożyć własny plan podróży, przygotować się na kulinarne specjały i spojrzeć ze zrozumieniem na uliczne "grafitti".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka świetna. Obowiązkowy punkt programu przed podróżą na Korsykę. Zastępuje nawet najlepszy przewodnik, bo w lekkiej, formie poznajemy historie wyspy, zwyczaje, sytuację społeczną i polityczną. Niech to jednak nie przeraża czytelnika, bo książka jest napisana z taką werwą, że można ją „połknąć” w kilka wieczorów. Czytając czuje się, że Autorka kocha Korsyka i włożyła ogromną pracę w merytoryczne przygotowanie.
I koniecznie przed podróżną trzeba wynotować wszystkie smaczki kulinarne, o których pisze Autorka, żeby mieć gotową check listę przed wizytą w restauracji :)
Książka świetna. Obowiązkowy punkt programu przed podróżą na Korsykę. Zastępuje nawet najlepszy przewodnik, bo w lekkiej, formie poznajemy historie wyspy, zwyczaje, sytuację społeczną i polityczną. Niech to jednak nie przeraża czytelnika, bo książka jest napisana z taką werwą, że można ją „połknąć” w kilka wieczorów. Czytając czuje się, że Autorka kocha Korsyka i włożyła...