Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie

- zdrowie, medycyna
- 2025-05-07
- 2025-05-07
- Aleksandra Weksej
Najodważniejsza i najzabawniejsza książka o menopauzie. Nie musisz się bać, nie musisz się wstydzić, nie musisz cierpieć!
Hollywoodzka aktorka Naomi Watts miała 36 lat i była u szczytu kariery, gdy usłyszała od lekarza: to początek menopauzy. Szok? Tak. Koniec świata? Absolutnie nie!
Gwiazda „Mulholland Drive” w niezwykle szczery i odważny sposób opowiada historię, którą łączy z najnowszymi badaniami oraz wiedzą lekarzy, dietetyków i psychologów.
Aż 82% Polek boi się menopauzy. 70% nie wie, czym ona naprawdę jest. Kobiety czują się zagubione i często błędnie interpretują objawy, a lekarze z powodu braku wiedzy nie przekazują im rzetelnych informacji i wielokrotnie stawiają mylne diagnozy.
Czym się różni perimenopauza od menopauzy? Czemu tak często boli mnie bark? Dlaczego nie mogę sobie przypomnieć żadnego nazwiska? Czy już zawsze będę się budzić o trzeciej w nocy? Czemu tyję, choć jem coraz mniej? Czemu ludzie są tak irytujący? Czy to nowotwór, wczesny alzheimer, a może po prostu spadek estrogenu, któremu można zaradzić?
Naomi Watts w swojej przełomowej książce rozprawia się z największym lękiem milionów kobiet. Odczarowuje temat tabu i przekonuje, że wystarczająco długo starano się nas uciszyć i zawstydzić.
Ta książka przygotuje cię na zmiany, rozwieje wątpliwości, wyposaży w skuteczne narzędzia i pokaże, że zamiast cierpieć, możesz działać i dobrze się bawić.
Kup Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie
Oceny książki Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie
164 użytkowników ma tytuł Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie na półkach głównych- Chcę przeczytać 82
- 2025 7
- 2026 3
- Zdrowie 2
- NonFiction 1
- Poradniki/Rozwój osobisty 1
- Popularnonaukowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie
W pigułce ujęta większość najważniejszych spraw związanych z menopauzą. I przede wszystkim wyraźny ton "to jest ważna sprawa" i nie należy jej lekceważyć i bagatelizować.
Napisana lekkim i przystępnym językiem. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana lekkim i przystępnym językiem. Polecam.
Dobra jako lekka, przyjemna lektura poruszająca temat menopauzy. Takie trochę "wprowadzenie do tematu" - nie jest to pozycja medyczna, raczej zestaw anegdot, opowieści o życiu w menopauzie i sposobach na radzenie sobie z nią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrafnie ujęte, że to naturalna część życia kobiety i nie powinno się przemilczać tematu menopauzy.
Kilka pierwszych rozdziałów – na wagę złota. Mnóstwo ważnych informacji, krótko mówiąc: coś, co każda kobieta wiedzieć powinna (a często nie wie, ba, nawet nie przypuszcza!). Dalej już nieco słabiej. Trochę przemyśleń autorki, troszkę moralizatorstwa. Niepotrzebne moim zdaniem rady dotyczące ubioru i makijażu (z kilkoma stanowczo nie mogę się zgodzić!) czy odżywiania (to z kolei zbyt obszerny temat, który został mocno uproszczony; zalecałabym ostrożność). Różne tematy i zagadnienia zostały spłycone, ledwie muśnięte – można to poniekąd zrozumieć, wszak gdyby książka miała być kompendium wiedzy o menopauzie, musiałaby się chyba rozrosnąć dziesięciokrotnie, jednak te nadmierne uproszczenia bywały irytujące. Sporo niepotwierdzonych informacji ("Słyszałam, że...") – po co właściwie czytać o czymś, co autorka jedynie zasłyszała, a nie zostało naukowo potwierdzone?
Zaletą jest wielka życzliwość, z jaką autorka zwraca się do czytelniczek, trudno nie zauważyć jej humoru i otwartości, niezbędnej do opisania bardzo nieraz prywatnych historii (niektóre czytelniczki na pewno to docenią, dla mnie nie było konieczne czytać aż tyle o życiu autorki).
Dlaczego więc przyznaję tak wysoką ocenę pomimo wymienionych zastrzeżeń? Właśnie za tę wiedzę przekazaną w kilku pierwszych rozdziałach. Sporo mi wyjaśniła, mimo że o menopauzie czytam dużo i nie od dziś. Chyba najważniejsze, co wyniosłam: gdy masz jakiś problem zdrowotny, najpierw wyklucz menopauzę jako przyczynę (nawet jeśli wydaje się nie mieć z nią nic wspólnego),a dopiero potem diagnozuj się pod kątem innych przyczyn.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPanowie, my też powinniśmy czytać takie książki. Autorka/Aktorka w sposób rzeczowy, ale też z humorem opisuje jak życie naszych kobiet, ale i nasze, zmienia się w pewnym momencie. Daje wiele wskazówek jak postępować z objawami menopauzy i jak ograniczyć ich uciążliwość.
Można się przyczepić do zbytniego promowania swojej marki i produktów, ale ogólnie bardzo pomocna i potrzebna pozycja.
8/10 na zachętę :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna się przyczepić do zbytniego promowania swojej marki i produktów, ale ogólnie bardzo pomocna i...
Warto dla pozytywnej energii płynącej z lektury! Jakkolwiek amerykańskie realia medyczne są nieco inne od naszych, wartość pozostałych rad - bezcenna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka nie zachęca ale zapewniam, że warto zajrzeć i zmienić perspektywę patrzenia na kobiety dojrzałe.
Z jedną rzeczą nie mogę się tylko zgodzić. Plaster z estrogenami ma tak wielu producentów (a jednak nazbyt często jest w trybie”brak towaru”) ale zapewniam, że nie trzeba używać oleju silnikowego, żeby zabrać resztki kleju. Wystarczy zwykły olej jadalny/oliwka do ciała/ tłusty krem. Po prostu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która doda ci siły i wiary, że życie nie kończy się wraz z ostatnią menstruacją.
Nie jest to pierwsza książka, którą przeczytałam o menopauzie, ale zdecydowanie jedna z lepszych. Przystępna w treści bez nadmiaru naukowych określeń. Pisana od serca i ku ich pokrzepieniu. Źródło dużej ilości przydatnej wiedzy. Gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Już się nie boję" Naomi Watts to pozycja po którą powinna sięgnąć każda kobieta po 35 roku życia, a nawet wcześniej.
Noami nie owija w bawełnę, nazywa rzeczy po imieniu, jest przy tym niezwykle zabawna i szczera. Autorka oprócz osobistej historii i własnych doświadczeń przekazuje nam sporo konkretnej wiedzy. Możemy się dowiedzieć czym różni się perimenopauza od menopauzy, jaki ma wpływ na nasze zdrowie i psychikę, dlaczego czasem mamy problemy z pamięcią i nie możemy sobie przypomnieć żadnego nazwiska, oraz mamy problemy ze snem, tyjemy, choć wcale nie jemy więcej. Książka pokazuje różne sposoby jak sobie radzić z problemami, przedstawione są też historie innych kobiet, a także zawiera dużo praktycznej wiedzy na temat zastępczej terapii hormonalnej. Autorka pisze, prosto, przystępnie co sprawia, że książę czyta się lekko i przyjemnie. Każdy rozdział kończy się podsumowaniem najważniejszych tematów, dzięki czemu można szybko do nich wrócić, aby sobie przypomnieć;)
Ta książka to świetny przewodnik po czasie, który czeka każdą z nas, a menopauza to nie koniec tylko kolejny etap naszego rozwoju.
Ja sama jestem już w wieku (45+) w którym ten temat mocno mnie dotyczy i trochę żałuję, że nie było takiej książki kilka lat wcześniej, abym mogła z większą świadomością przygotować się na ten etap.
Polecam gorąco wszystkim kobietom, a także Waszym partnerom, aby mogli lepiej zrozumieć co się z nami dzieje.
Za książkę bardzo dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAktorka miała 36 lat, była u szczytu kariery i powoli myślała o powiększeniu rodziny, gdy usłyszała od lekarza, że ma początki menopauzy. Jak ta informacja wpłynęła na jej dalszą karierę i życiowe decyzje?
Noami nie owija w bawełnę, nazywa rzeczy po...
Pierwsza połowa świetna, konkretna, potem zabrakło tematu, lub jest autopromocją przedsięwzięć biznesowych autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaomi Watts nie skupia się tutaj na blaskach swojej kariery, choć oczywiście napomknęła tu i ówdzie o trudnych początkach. jako kolejna australijska aktorka zaprzyjaźniła sie z Nicole Kidman. Fabryka snów na początku się na niej nie poznała, a kobieta nawet rozważała zmianę zawodu. Dopiero Lynch z jego Mulholland Drive stali się przepustka do spektakularnej kariery. Jednak książka głównie traktuje o zmorze wszystkich kobiet- menopauzie. Jako 36latka Naomi została zdiagnozowana jako osoba wchodząca w menopauzę, a z pewnością takich kobiet jest tysiące. Widmo nieposiadania dzieci było takim sygnałem ostrzegawczym, że przewartościowała swoje życie i w dość zaawansowanym wielu po 40stce została matką. Swoje perypetie z przedwczesną menopauzą opisała bez ogródek. Mając zasoby zaczęła aktywnie działać na rzecz kobiet, znajoma lekarka zaczęła opracowywać skuteczne leki. Aktorka dzieli się swoimi doświadczeniami z zastępczej terapii hormonalnej, z tego jak jej organizm reagował na estrogen, progesteron oraz kombinacje z testosteronem. Watts rozwija tez swój zakład produkcji kosmetyków dla kobiet z różnymi problemami. Atakuje też koncerny za ignorowanie potrzeb kobiet w średnim wieku.