Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1

- komiksy
- Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania (tom 1)
- Exorcist wo otosenai
- 2025-02-26
- 2025-02-26
- Wojciech Gęszczak
Chłopak, który według władz Kościoła ma szansę stać się najsilniejszym egzorcystą, zdolnym dźwigać na swoich barkach losy całej ludzkości. Walka z demonami to wszystko, co zna i wszystko, czego pragnie. Ale czy wolno mu będzie znaleźć w swoim sercu miejsce na... miłość?!
Kup Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1
26 użytkowników ma tytuł Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1 na półkach głównych- Przeczytane 18
- Manga 3
- Serie 2
- 2025 2
- Mangi 2
- Romans 1
- Nadprzyrodzone moce 1
Tagi i tematy do książki Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1
Cytaty z książki Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1
Dodaj cytat z książki Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Make the Exorcist fall in love - Egzorcysta nie do wyrwania tom 1
"Sztampowa' to pierwsze słowo jakie przyszło mi na myśli podczas czytania. Potem się poprawiłam. Widać, że autor się bawi i specjalnie tak zrobił.
Pod koniec trochę zaskakuje. Wygląda mi na przemyślaną fabułę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod koniec trochę zaskakuje. Wygląda mi na przemyślaną fabułę.
Ciekawa momentami zabawna manga w chrześcijańskim klimacie. Imponujące walki młodego Księdza wybitnego egzorcysty z demonami, a zarazem.... jakby hardcorowa komedia romantyczna ;p Bardzo fajne połączenie, trafiło w mój gust. Będę kontynuowała tą serię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobało mi się. Aż jestem zaskoczony
Podobało mi się. Aż jestem zaskoczony
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze napisana manga, która korzysta z utartych schematów prowadzenia opowieści o zdolnym bohaterze, który poszukuje miłości. Warto pokreślić, że został oddany fajny klimat egzorcystów oraz dobrze zachowana akcja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi było ocenić ten 1 tom. Pierwsza połowa w ogóle mi się nie podobała i zwyczajnie czułem nudę , ale już druga połowa mnie wkręciła. A jeden wątek naprawdę mnie zaskoczył. Co do kolejnych tomów to jak wyjdzie 2 tom to pewnie przeczytam i wtedy się okażę czy będę kontynuować czytanie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłość wisi w powietrzu dzięki mandze Make the Exorcist fall in love. Jak na pierwszy tom historia wypada dobrze, sporo tu motywu chrześcijańskiego i biblijnego połączonego z humorem i intrygą miłosną. Manga bardziej europejska niż japońska. Również ma świetne rysunki i mocno akcyjne walki. Szkoda że format jest taki mały jak na te rysunki. W większym prezentowałyby się lepiej. Ogólnie niezły tytuł.
Miłość wisi w powietrzu dzięki mandze Make the Exorcist fall in love. Jak na pierwszy tom historia wypada dobrze, sporo tu motywu chrześcijańskiego i biblijnego połączonego z humorem i intrygą miłosną. Manga bardziej europejska niż japońska. Również ma świetne rysunki i mocno akcyjne walki. Szkoda że format jest taki mały jak na te rysunki. W większym prezentowałyby się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet w walce dobra ze złem znajdzie się miejsce na historię o miłości. W końcu, według wiary chrześcijańskiej, miłość jest „dążeniem do dobra”. Często jednak przedkładamy nad miłość inne, według nas ważniejsze sprawy. Tak właśnie robi bohater najnowszej mangi wydawnictwa Waneko, zatytułowanej Make the Exorcist Fall in Love.
Nasz bohater, nastoletni ksiądz, ma jednak dobre usprawiedliwienie by nie zawracać sobie głowy miłością. Jest wybrańcem, egzorcystą którego, misją jest pokonanie władcy demonów, Szatana. Nim jednak do tego dojdzie, będzie musiał zmierzyć się z wieloma przeciwnikami, w tym przedstawicielami grzechów głównych. Jednocześnie, musi ochronić, skrywającą mroczną tajemnicę, utalentowaną malarkę, która pragnie uwieść bohatera. Ach, miłość wisi w powietrzu w Make the Exorcist Fall in Love.
Manga łączy w sobie elementy akcji i komedii romantycznej, choć w pierwszym tomie romans dopiero zostaje zarysowany. Nasz bohater to w końcu ksiądz, na dodatek z bardzo ważną misją. Szybko dostrzegamy jednak, że między nim, a Imuri Atsuki, malarka którą ma chronić, powoli rodzi się niewidzialna nić zrozumienia. Jednakże, w niespodziewanym zwrocie akcji, artystka nie jest tym za kogo naprawdę się podaje, co nadaje temu wątkowi drugiego dna.
Bardzo spodobał mi się sposób w jaki autorzy mangi, Aruma Arima i Masuku Fukayama, łączą ze sobą humor, motywy religijne i świetne sceny walki. W zasadzie, już pierwsze starcie głównego bohatera, z władczynią demonów imieniem Asmodeusz wypada wyśmienicie. Posługując się bardzo oryginalnym pomysłem, twórcy wykorzystują przeciwko księdzu moce uwodzenia sukkuba, łącząc horror z humorem.
Ilustracje są pełne detali, a ogromne wrażenie robią zwłaszcza walki z demonami, dynamiczne i klimatyczne. Warstwa wizualna mangi świetnie sprawdza się także w scenach flirtu, który inicjuje oczywiście Atsuki, wyciągając na wierzch skrywane przez księdza emocje. Bardzo przypadł mi do gustu również fakt, że główny bohater jest bardzo niepozorny, ale w jego małym, wątłym ciele skrywa się silny duch i świetnie nam to pokazano.
Make the Exorcist Fall in Love posiłkuje się również nawiązaniami do kultury chrześcijańskiej, nieraz cytując biblię. Mammona, Belfegor, Lucyfer, te i inne demony znajdujemy w okultystycznych tradycjach. Do tego, Szatan ma się odrodzić, co z kolei sugeruje nawiązanie do historii przedstawionej w filmie Omen. Te religijne elementy, jeśli można by je tak określić, stanowią o unikalnym klimacie mangi, która za sprawą elementów grozy przywodzi na myśl samego Egzorcystę z 1973 r.
Choć to dopiero początek tej historii, pierwszy tom Make the Exorcist Fall in Love zaprezentował mi wiele pozytywnych elementów, za sprawą których zaangażował się w historię bezimiennego księdza i jego poszukiwań miłości, ukrytych gdzieś za misją pokonania demonów i ochrony tajemniczej artystki. Manga ma w sobie akcję, humor, świetne ilustracje, a przede wszystkim interesującą fabułę z miejscem na rozwój. Właśnie dlatego warto po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNasz bohater, nastoletni ksiądz, ma jednak dobre...