ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia

- literatura dziecięca
- 2024-01-01
- 2024-01-01
Zabawnie terapeutyczna lektura dla całej rodziny! Poznajcie UCZUCIAKI, dzięki którym zrozumiecie swoje emocje! Józio Mazurek chodzi do przedszkola i ma bardzo emocjonujące życie. Tyle się u niego dzieje: pierwsza nocowanka u kolegi, piąte urodziny, wycieczka do lunaparku, udział w przedszkolnym teatrzyku... Codziennie i wszędzie towarzyszą mu uczuciaki, które mają bardzo dużo do powiedzenia. Kacha Chacha, Rostek Złostek, Jadzia Smuteczek, Maniek Rozczarowaniek, Jan Lęk czy Krzychu Nadzieja co prawda wpadają do niego niezapowiedziani, ale zawsze zostają ciepło przywitani. Bo Józio wie, że niezaopiekowane emocje mogą zrobić w życiu straszny bałagan.
Kup Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia w ulubionej księgarnii
Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia
Lubicie rozmawiać o swoich emocjach? No właśnie, niekoniecznie! Musicie jednak pamiętać, że dzieci uczą się poprzez obserwację i naśladowanie. Bądźmy dobrym wzorem i dbajmy o to, żeby dawać przykład własnym zachowaniem. Nie bójmy się powiedzieć, że też mamy gorsze dni, że towarzyszy nam smutek, złość, strach, opowiadajmy, o ty, co nam pomaga w radzeniu sobie z emocjami. Nasza otwartość nauczy dzieci przeżywania smutku, bólu... i mówienia o swoich emocjach. Bardzo dobrym narzędziem wspierającym naszą pogadankę dydaktyczną będzie pięknie wydana książeczka pt. „Uczuciaki, czyli rozgadane emocje Józia” autorstwa pani Patrycji Południkiewicz-Kędzior. Ta zabawna terapeutyczna lektura stanowi doskonałą lekcję dla wszystkich członków rodziny. Głównym bohaterem jest Józio Mazurek, mały chłopiec, który chodzi do przedszkola i ma bardzo emocjonujące życie. Tyle się u niego dzieje: pierwsze nocowanie u kolegi, piąte urodziny, udział w przedszkolnym teatrzyku... Codziennie i wszędzie towarzyszą mu uczuciaki, które mają bardzo dużo do powiedzenia. Kacha Chacha, Rostek Złostek, Jadzia Smuteczek, Maniek Rozczarowanie czy Krzychu Nadzieja, co prawda wpadają do niego niezapowiedziani, ale zawsze zostają ciepło przywitani. Bo Józio wie, że niezaopiekowane emocje mogą zrobić w życiu straszny bałagan. Ale bohaterami drugoplanowymi są rodzice: „Tata nie do końca rozumiał, jak można tak bardzo cieszyć się z roli ziemianka, ale nie drążył tematu. Niejednokrotnie już się przekonał, że dorośli nie zawsze muszą wszystko rozumieć. Ważne, żeby znali swoją rolę: byli obok swojego dziecka i kibicowali mu, kiedy trzeba”. 💕 Książeczka w bardzo humorystyczny, ale i fachowy sposób pokazuje, że emocje są czymś naturalnym, są reakcją naszego organizmu na to, co nas spotyka, czego doświadczamy w danym momencie. Dają nam znać o naszych potrzebach, motywują do podjęcia działań lub wycofania się. Każda emocja jest dobra, ale nie każde zachowanie, które pod jej wpływem się pojawia jest właściwe, dlatego warto, a nawet trzeba, o tym z dziećmi porozmawiać. Symbole emocjonalne- kolorowe stworki, cudownie to wszystko obrazują. Osiem rozdziałów napisanych lekkim językiem z pięknymi, dużymi, kolorowymi ilustracjami autorstwa Małgorzaty Detner, pozwolą Wam zbudować to, co nie do końca jest widoczne, ale w bliskich relacjach- wyczuwalne. Ciepła, wartościowa, mądra lektura, z którą na pewno mile spędzicie czas. UCZUCIAKI czyli rozgadane emocje Józia Patrycja Południkiewicz-Kędzior (tekst) Małgorzata Detner (ilustracje) oprawa: twarda liczba stron: 154 Warszawa 2024 kategoria wiekowa: 6+
Oceny książki Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia
27 użytkowników ma tytuł Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia na półkach głównych- Przeczytane 14
- Dziecko 1
- 4lata 1
- Do biblioteki 1
- 2025 1
- Dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia
📖 Efekt WOW! Książka, która mówi emocjami ❤️🎭
💡 Czego uczy nas historia Józia?
✨ Niezaopiekowane emocje robią ogromny bałagan – warto się nimi zająć!
✨ Każda emocja jest ważna i potrzebna – nie ma złych uczuć.
✨ Emocje należy zauważyć i „ugościć” – przyjąć je, zamiast z nimi walczyć.
✨ Lęk może być naszym sprzymierzeńcem – pomaga działać w trudnych chwilach.
✨ Tęsknota jest jak ciepły koc – przypomina nam o tym, kto jest dla nas ważny.
✨ Płacz to nie słabość – przynosi ulgę 🥹
✨ Jeśli tłumimy emocje, to w końcu… wybuchną! 💥
To książka, którą warto przeczytać razem z dzieckiem i porozmawiać o tym, co czujemy. Bo emocje są częścią nas – nie musimy się ich bać, wystarczy je zrozumieć! ❤️
📖 Efekt WOW! Książka, która mówi emocjami ❤️🎭
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Uczuciaki, czyli rozgadane emocje Józia” to książka, która mnie totalnie zaskoczyła i zrobiła na mnie ogromne wrażenie! 🔥 To nie jest zwykła opowieść – to prawdziwa lekcja o emocjach, którą powinien przeczytać KAŻDY, niezależnie od wieku.
💡 Czego uczy nas historia Józia?
✨ Niezaopiekowane emocje robią ogromny bałagan – warto...
Józio Mazurek jest małym chłopcem chodzącym do przedszkola. W jego życiu naprawdę dużo się dzieje. Wychodzi na noc do kolegi, jedzie do lunaparku, bierze udział w przedszkolnym przedstawieniu. To wszystko jest dla niego dość emocjonujące, a na dodatek ciągle towarzyszą mu uczuciaki, które mają bardzo dużo do powiedzenia. Jakie? Co jeszcze się u niego zdarzy? Jak sobie z tym wszystkim poradzi?
Ta książka jest po prostu świetna. Doskonale odzwierciedla uczucia dziecka, pokazuje, jak mogą „narozrabiać” emocje, które „olewamy”, a także jak sobie z nimi można poradzić. Lekcja z niej jest naprawdę ważna, a na dodatek w świetnej formie.
Historia była ciekawa, wciągająca, niezbyt trudna – jednym słowem idealna dla małego czytelnika.
Wizualnie książka zdecydowanie przypadła mi do gustu. Znajdziemy w niej duże, kolorowe, adekwatne do treści ilustracje, które zdecydowanie umilają czytanie.
„Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia” to świetna książka o emocjach. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2025/01/Uczuciaki%20czyli%20rozgadane%20emocje%20Joziawydawnictwobabaryba.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia” to ciekawa książka o emocjach, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Babaryba. Autorka Patrycja Południkiewicz-Kędzior przedstawia w niej historię kilkuletniego Józia, który chodzi do przedszkola i codzienność pełną wrażeń. Niestety czasem emocje biorą górę, tyle się u niego dzieje. Kolejne doświadczenia życiowe powodują, że chłopiec ma przed sobą różne wyzwania. Nocowanie poza domem, piąte urodziny, wycieczka do lunaparku, przedszkolny teatrzyk są tylko niektórymi fascynującymi wydarzeniami w życiu Józia. Na szczęście chłopcu towarzyszą uczuciaki, które pomagają mu odkryć, co się dzieje. Kacha Chacha, Rostek Złostek, Jadzia Smuteczek, Maniek Rozczarowaniek, Jan Lęk czy Krzychu Nadzieja wpadają do niego niespodziewanie, ale ułatwiają mu zrozumienie emocji. Dzięki nim chłopiec jest w stanie poradzić sobie w różnych sytuacjach. Autorka pokazuje na przykładzie dorosłych bohaterów, że jest to sztuka, którą warto opanować, aby nie popełniać różnych błędów. Więcej na blogu www.ksiazkizabawy.blogspot.com
„Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia” to ciekawa książka o emocjach, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Babaryba. Autorka Patrycja Południkiewicz-Kędzior przedstawia w niej historię kilkuletniego Józia, który chodzi do przedszkola i codzienność pełną wrażeń. Niestety czasem emocje biorą górę, tyle się u niego dzieje. Kolejne doświadczenia życiowe powodują, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKwestia emocji u dzieci, choć od lat obecna w literaturze, wciąż pozostawia przestrzeń na nowe, kreatywne podejście. "Uczuciaki, czyli rozgadane emocje Józia" autorstwa Patrycji Południkiewicz-Kędzior to idealny przykład na to, jak literatura może wspierać rozwój emocjonalny najmłodszych.
Głównym bohaterem książki jest przedszkolak Józio Mazurek, chłopiec o wielkim sercu i jeszcze większej wyobraźni. Jego codzienność jest pełna emocjonujących wydarzeń: pierwsze urodziny u kolegi, wycieczka do lunaparku, udział w teatrzyku przedszkolnym czy nocowanie poza domem. Te z pozoru zwykłe sytuacje to dla Józia prawdziwe wyzwanie. Na szczęście chłopiec nie jest sam. Towarzyszą mu Uczuciaki – figlarne, pełne charakteru stworki, które nazywają rzeczy po imieniu. Te niezwykłe postaci wpadają do Józia zupełnie niespodziewanie, ale zawsze z ważną misją ukazując, cel i znaczenie emocji. Dzięki nim emocje Józia przestają być czymś, co trzeba tłumić lub ignorować – zamiast tego stają się partnerami w rozmowie, których warto wysłuchać.
Czy to książka tylko dla dzieci? Absolutnie nie. Dla rodziców to świetna okazja, by spojrzeć na świat oczami małego człowieka. Józio pokazuje, że dla przedszkolaka każda nowa sytuacja może być niczym wyprawa w nieznane – pełna ekscytacji, ale też napięcia. Rodzice z kolei mogą nauczyć się, jak być lepszymi przewodnikami w odkrywaniu emocji przez swoje pociechy. Przystępne historie stają się punktem wyjścia do rozmów o trudnych tematach. Jak poradzić sobie z zazdrością? Czy smutek zawsze jest czymś złym? W jaki sposób reagować na lęk? Jak radzić sobie z rozczarowaniem? I dlaczego radość bywa zaraźliwa?
To książka, którą warto czytać razem z dzieckiem na kolanach, albo nawet samemu, jeśli chce się lepiej zrozumieć, dlaczego emocje są tak ważne. Po lekturze jest się trochę mądrzejszym, trochę spokojniejszym i zdecydowanie bardziej otwartym na to, co czujemy my i co czują osoby dookoła nas.
"Uczuciaki" to idealna lektura dla najmłodszych, którzy dopiero uczą się nazywać swoje uczucia i dla rodziców, którzy chcą lepiej zrozumieć emocjonalny świat dziecka. Dla przedszkolaków, którzy odnajdą w Józiu odbicie swoich przeżyć, oraz dla nauczycieli i terapeutów szukających inspiracji do pracy z emocjami. To książka, która otula jak ciepły koc w chłodny wieczór – daje poczucie bezpieczeństwa i uczy, że każda emocja jest potrzebna. To idealna lektura dla całej rodziny dostarczająca śmiech, wzruszenie i refleksję w równych proporcjach. Jeśli szukacie historii, która bawi, wzbogaca i buduje mosty między dorosłymi a dziećmi, to właśnie ją znaleźliście.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem książki jest przedszkolak Józio Mazurek, chłopiec o wielkim sercu i...
Pojawiają się znikąd, nagle, często nieoczekiwanie wdzierają się niczym tsunami. Lubią narobić bałaganu i ulotnić się równie szybko, jak się pojawiły. Emocje.
Patrycja Południkiewicz-Kędzior, mama, miłośniczka dziecięcej literatury, a także pisarka przypisała emocjom określoną formę uroczych stworków, które poza zróżnicowanym wyglądem mają swoje charakterki.
W książce pt. "Uczuciaki, czyli rozgadane emocje Józia" poznajemy pięcioletniego chłopca. Możemy towarzyszyć mu w ważnym wydarzeniu, czyli w dniu urodzin. Razem z rodzicami w mieszkaniu pojawia się również Kacha Chacha, słodka różowa i mięciutka radość. Niestety wraz z rozpakowywaniem prezentu puchata przyjaciółka szybko znika, a na jej miejscu pojawiają się Rostek Złostek i Maniek Rozczarowanek.
W ośmiu rozdziałach przeżyjecie z Józkiem jeszcze wiele sytuacji, w których towarzyszyć będą mu nowo poznani i dobrze już znani przyjaciele m.in. Jadzia Smuteczek, Lucjan Ekscytacja, Alutka Tęsknutka czy Jan Lęk. Chłopiec uczy się nimi opiekować, tak by lepiej je poznać i zrozumieć.
Historie przedstawione w tej publikacji są wprost wycięte z życia. Bardzo podoba mi się rozdział, w którym to rodzice ulegają nadmiernym emocjom i kłócą się ze sobą. To doskonałe zobrazowanie faktu, że nie tylko dzieciom trudno panować nad swoimi odczuciami. Dorośli również ciągle i ciągle muszą je kontrolować.
Dla mnie to jedna z ciekawszych propozycji, dotykająca tematu emocji. Nie jest to czytanka na raz, na jeden wieczór. Można czytać ją strona po stronie, lub wybierać konkretne rozdziały, by przepracować z pociechą dany temat. Ta uniwersalność zasługuje na pochwałę i uwagę czytelników.
Polecam najserdeczniej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym ile rabanu potrafią narobić w dziecięcym świecie doskonale wiedzą rodzice.
Ale bohaterami drugoplanowymi są rodzice:
Ciepła, wartościowa, mądra lektura, z którą na pewno mile spędzicie czas.
UCZUCIAKI czyli rozgadane emocje Józia
Patrycja Południkiewicz-Kędzior (tekst)
Małgorzata Detner (ilustracje)
oprawa: twarda
liczba stron: 154
Warszawa 2024
kategoria wiekowa: 6+
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajcie "Uczuciaki czyli rozgadane emocje Józia"! Książka z pewnością przyciągnie uwagę dziecka. Warto ją przeczytać razem ze swoim przedszkolakiem.
Jeśli szukasz więc książki, która w zrozumiały sposób opowiada o emocjach, to ta lektura jest dla Ciebie! "Uczuciaki" to opowieść, która pomoże maluchom zrozumieć i radzić sobie z uczuciami.
Ksiąźkę uzupełniają przyciągające wzrok malucha barwne ilustracje przedstawiające emocje.
Wspólne czytanie z pewnością zbliży rodziców i dzieci. Dobrze mieć "Uczuciaki" w swojej biblioteczce, polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Józio nie do końca wiedział, co dokładnie znaczy być grzecznym, a co niegrzecznym, więc na wszelki wypadek nie robił nic. Bał się, że jeden fałszywy ruch i nie będzie prezentów!"
Jeśli szukasz więc książki, która w...
Kiedy w moje ręce wpada nowa książka, która na tapet bierze dziecięce emocje, zdarza mi się wykrzyknąć "takiej książki jeszcze nie było!" Wydawcy zaskakują nas pomysłami wspierającymi rozumienie własnych emocji, ale muszę przyznać, że książki takiej jak ta, naprawdę jeszcze nie spotkałam.
Emocje są czymś naturalnym i towarzyszą nam od początku życia. Rozumienie ich jest kluczowe dla naszego zdrowego rozwoju emocjonalnego, społecznego i psychicznego. Jak więc najlepiej rozpoznać i nazwać emocje, jak nie wtedy, kiedy stanie się z nimi twarzą w twarz?
Józio jest przedszkolakiem, a jego codzienność przynosi mu kolejne wyzwania i emocje. Poznajemy go w dniu piątych urodzin, kiedy to chłopiec jest przekonany, że dostanie wymarzony wóz strażacki. Ku swojemu zdziwieniu w prezencie odkrywa wóz... policyjny, więc do radości, która towarzyszyła mu od rana, dołącza Maniek Rozczarowaniek. Gdy rodzice próbują zaradzić uczuciu żalu, pojawia się Rostek Złostek. Może lepiej go zignorować, może sobie pójdzie?
W następnych rozdziałach spotykamy Józia w sytuacjach, które dostarczają mu kolejnych emocji. Dzięki temu, że każdą z nich będzie mógł zobaczyć, zorientuje się, że najlepszym sposobem na ich zrozumienie będzie rozmowa i opieka, a nie ignorowanie i odwracanie uwagi.
Personifikacja emocji i zamiana ich w kolorowe stworki, które mieszkają razem z Józiem, to świetny sposób wspierający dzieci w rozumieniu swoich uczuć. Wraz z postacią Józia dzieci mają okazję odkryć świat emocji, co wprowadzi je w tematy związane z rozpoznawaniem, nazywaniem i radzeniem sobie z własnymi uczuciami.
Podoba mi się tu prosty i obrazowy sposób przekazania ważnych treści. Z pomocą humoru i zabawnych dialogów dzieci uczą się, jak ważne jest rozmawianie o tym, co czują, jak można o tych uczuciach mówić w sposób zrozumiały i akceptowany przez innych.
Polecam Wam tę książkę, bo to pełna ciepła, empatii i mądrości lektura, która pomoże młodym czytelnikom lepiej zrozumieć siebie oraz innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmocje są czymś naturalnym i towarzyszą nam od początku życia. Rozumienie ich jest...
Czy Wasze dzieci wiedzą co zrobić, gdy pojawia się konkretne emocje? ☺️
„Zauważyć i ugościć” tak brzmiało jego motto. Za każdym razem gdy pojawiała się nowa, nieznana mu emocja starał się nią odpowiednio zaopiekować.
Józio to typowy przedszkolak, z którym Wasze dzieci mogą się bez problemu utożsamić. Nietrafiony prezent urodzinowy, szkolne przedstawienie, pierwsze nocowanie u kolegi… znajome sytuacje, prawda?
Książka zawiera aż 8 zabawnych opowieści o tym jak mały przedszkolak radzi sobie z emocjami. Kacha Chacha, Rostek Złotek, Danka Duma, Lucjan Ekscytacja, to tylko niektóre z ożywionych emocji towarzyszących naszemu bohaterowi, jako postacie tej książki. To niesamowity zabieg, który powoduje wyjątkowość tej książki 🤭 wszystko to dopełnione jest uroczymi ilustracjami ❤️
Ogólnie jestem fanem książek Patrycji @gdzie.daktyle - każda jej książka czyta się wyśmienicie, a bliskościowe historie totalnie trafiają w moje serce.
Jeśli nie znacie jeszcze jej twórczości, to zachęcam Was do nadrobienia tych zaległości 🤭
Czy Wasze dzieci wiedzą co zrobić, gdy pojawia się konkretne emocje? ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Józio miał skończone 5 lat i znał się na życiu. Potrafił jeździć na rowerze, umiał robić naleśniki…” i doskonale wiedział co zrobić gdy pojawia się emocje ☺️
Emocje towarzyszą nam każdego dnia - raz są pozytywne, a raz otaczają nas te negatywne. Małe dzieci uczą się dopiero funkcjonowania z uczuciami, które goszczą w ich życiu. Poznają je, muszą dowiedzieć się, za co odpowiadają, a także rozmyślają jak sobie z nimi poradzić.
Uczuciaki zapraszają Maluchy do świata, który ukazuje, za co odpowiadają uczucia. Pięcioletni Józio staje się ich przyjacielem i wspólnie przemierzają życiowe ścieżki. Te urocze stworki stają się codziennością chłopca i pokazują mu, jak wiele im zawdzięcza.
Myślę, że warto zainteresować się tą książeczką, jeżeli pragniecie przedstawić Waszym dzieciom znaczenie poszczególnych emocji. W uroczy sposób zostały przedstawione tutaj uczucia, które niekiedy są ciężarem w codziennym funkcjonowaniu. Nam - dorosłym - zdarza się, że nie zawsze sobie z nimi radzimy, a co dopiero mają powiedzieć dzieci, które od niedawna uczą się tego, co je otacza?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUczuciaki zapraszają Maluchy do świata, który ukazuje, za co odpowiadają uczucia. Pięcioletni Józio...