Opresja. Ilustrowana historia PRL

- historia
- 2024-10-21
- 2024-10-21
Ta książka powstała z dwóch powodów. Po pierwsze, poziom wiedzy o tak przecież nieodległych czasach jak historia państwa nazwanego Polską Rzeczpospolitą Ludową (PRL) jest w naszym społeczeństwie bardzo niski, zwłaszcza wśród ludzi młodych i średniego pokolenia. Są bowiem siły i ośrodki usilnie pracujące nad utajnianiem prawdy o latach 1944–1989. Po drugie jednak, coraz więcej osób jest zaniepokojonych możliwością powrotu tamtych niechlubnych czasów, powstania swoistej PRL bis. By móc temu zapobiec, potrzebna jest w pierwszej kolejności wiedza o tym, czego jako naród polski doświadczaliśmy 35–80 lat temu, a co nas może spotkać ponownie za chwilę. „Opresja”, najnowsze dzieło wybitnego historyka prof. Wojciecha Polaka, bardzo przystępnie i atrakcyjnie napisane, powinno przyczynić się do poprawy naszej wiedzy. Autor, przenikliwy obserwator rzeczywistości, też wyraża swoje zaniepokojenie analogią do obecnej sytuacji; uznaje swoją książkę za ostrzeżenie.
Prof. Wojciech Polak ujmuje dzieje PRL oczywiście skrótowo, akcentując wydarzenia najważniejsze, przełomowe. Takie, o których nie wolno zapominać. A więc zaczyna od niezwykle brutalnego zwalczania Żołnierzy Wyklętych, wiernych do końca złożonej przysiędze i idei niepodległego bytu Rzeczypospolitej. Opisuje dalej wszelkie zrywy wolnościowe Polaków, ukazuje ich niezłomność w dążeniu do sprawiedliwości i suwerenności. Podkreśla rolę Kościoła i „Solidarności” w podtrzymywaniu narodowego ducha. „Patriotyzm polski ma charakter heroiczny, romantyczny – pisze Autor. – Innego patriotyzmu polskiego po prostu nie ma. To brzemię naszej historii, którego nie powinniśmy odrzucać. Nie możemy też godzić się na krytykę naszych przodków, dlatego że zbrojnie ruszali w pole, organizowali sprzysiężenia, powstania”.
W książce ukazana jest szeroka panorama społeczeństwa żyjącego w systemie opresyjnym. „Dzisiaj ogromną wagę przypisuje się do poczucia bezpieczeństwa każdego obywatela. W PRL owego poczucia bezpieczeństwa nie było w ogóle. Każdy Polak zachowujący wierność Bogu, Kościołowi i Ojczyźnie musiał liczyć się z represjami” – pisze Autor. Obrazy zagrożeń i zmagań z totalitarną władzą przeplatają się w tej książce z opisami codziennego życia, które duchowo było dużo bogatsze, niż mógłby wskazywać na to poziom materialnej biedy. Ważną rolę odgrywają w tej książkowej narracji również liczne ilustracje dokumentujące kluczowe wydarzenia; nieraz sugestywniej nawet niż słowa.
Kup Opresja. Ilustrowana historia PRL w ulubionej księgarni
Oceny książki Opresja. Ilustrowana historia PRL
21 użytkowników ma tytuł Opresja. Ilustrowana historia PRL na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Historia 2
- Lżejsze 1
- Może 🌿 1
- Komuna 1
- Wypożyczone z biblioteki 1
- Albumy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opresja. Ilustrowana historia PRL
Trochę jak podręcznik do szkoły średniej. Chyba nie warto po nią sięgać, jeśli ktoś bardziej interesuje się tematem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia okresu PRL, dużo zdjęć, krótkie rozdziały.
Trochę przeszkadzają widoczne poglądy autora, ale tylko trochę.
Ciekawa historia okresu PRL, dużo zdjęć, krótkie rozdziały.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę przeszkadzają widoczne poglądy autora, ale tylko trochę.
Przekrojowo, w sposób nowoczesny i interesujący o trudnym okresie. Szczególnie dla młodego pokolenia... obrazkowego... :) niesie przy okazji obrazu treści których mało w szkole i 0 w mediach.