Sens bycia. Twoje życie w długiej perspektywie

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2024-11-15
- 2024-11-15
- Bartosz Sałbut
Antidotum na krótkowzroczność, które pozwoli nam żyć pełniej i odnaleźć sens życia
Wiele współczesnych problemów – począwszy od zmiany klimatu przez lęki związane z pracą – wynika z krótkowzrocznego myślenia o rzeczywistości. Atakujące nas ze wszystkich stron powiadomienia i „wiadomości z ostatniej chwili” obciążają nasz układ nerwowy. Zmuszają do natychmiastowego reagowania i odrywają od tego, co naprawdę istotne. Futurysta Ari Wallach pokazuje, jak to zmienić. Wzywa do przejścia od reakcyjnego i krótkowzrocznego myślenia do poszerzania horyzontów i przyjęcia długiej perspektywy, która wykracza poza dziś i jutro i sięga nawet setki lat do przodu.
Autor czerpie z dorobku historii, teologii, neurobiologii, psychologii ewolucyjnej oraz technologii społecznych, dzięki czemu podpowiada, jak sensowniej wybiegać myślami w przyszłość, mniej intensywnie reagować na stresujące wydarzenia, doskonalić się w sztuce współpracy a nawet podsycać w sobie kreatywność.
Wallach zachęca nas do zadania sobie pytania: „po co?”. Chce, żebyśmy zastanawiali się, jaki główny cel przyświeca naszym działaniom i jak wpisują się one w nasze wartości. Jego zdaniem to samo pytanie powinniśmy zadawać naszej cywilizacji.
Rozpatrywanie wszelkich dylematów – zawodowych, małżeńskich, rodzicielskich czy tych związanych z ideą bycia dobrym człowiekiem – pozwoli nam już dziś żyć pełniej i w większej równowadze i da na to szansę również kolejnym pokoleniom.
Kup Sens bycia. Twoje życie w długiej perspektywie w ulubionej księgarni
Oceny książki Sens bycia. Twoje życie w długiej perspektywie
55 użytkowników ma tytuł Sens bycia. Twoje życie w długiej perspektywie na półkach głównych- Chcę przeczytać 40
- 2024 2
- Nauka 1
- Rozwojowe 1
- LEGIMI 1
- Reko Przeździęka 1
- Popularnonaukowe 1
Cytaty z książki Sens bycia. Twoje życie w długiej perspektywie
To, jak reaguję na stres, komunikuję się i rozwiązuję problemy, oddziałuje na postawę moich dzieci i ostatecznie zadecyduje o tym, jak one będą rozstrzygać dylematy i wchodzić w interakcje z innymi ludźmi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sens bycia. Twoje życie w długiej perspektywie
W gąszczu książek skupiających się na jednostce — na odkrywaniu siebie, własnych potrzeb i emocji — trafiłam na pozycję, która proponuje zupełnie inne spojrzenie. Ari Wallach przedstawia szerszą perspektywę: zamiast koncentrować się wyłącznie na „tu i teraz”, zachęca, by spojrzeć na życie przez pryzmat więzi międzypokoleniowych — zarówno wstecz, jak i w przyszłość.
To, kim jesteśmy, nie wynika wyłącznie z naszych osobistych doświadczeń, lecz także z historii naszych przodków. Nasze wybory i przeżycia będą w jakimś stopniu wpływać na kolejne pokolenia. Dziedziczymy przecież nie tylko dobra materialne, ale także traumy, przekonania, emocje i wiedzę. To wszystko otwiera oczy i zmusza do refleksji, choć przecież nie jest odkryciem.
Nie jest to książka, która systematycznie, krok po kroku tłumaczy nasze zachowania w kontekście rodzinnych zależności. Ale mimo swojej niewielkiej objętości, potrafi zostawić trwały ślad i zmienić sposób myślenia. Uświadamia, że nasza rola w świecie — choć często wydaje się niepozorna — może mieć większe znaczenie, niż nam się wydaje.
Muszę przyznać, że momentami trudno było mi utrzymać skupienie i zdarzało mi się odpływać myślami, co wpłynęło na chwilowy spadek zainteresowania lekturą. Jednak po ponownym wczytaniu się w te fragmenty, książka zaczęła płynąć znacznie lepiej. Być może niektóre akapity można by pominąć bez większej szkody dla całości, ale to jedynie moja subiektywna opinia.
Bez wątpienia jest to ciekawa i wartościowa propozycja dla tych, którzy lubią zadawać sobie pytanie: "Po co to wszystko?".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, kim...
Autor skupia się na myśleniu o życiu w długiej perspektywie. Jednak nie oznacza ona wyłącznie naszego własnego życia, a wybiega nawet na wiele kolejnych pokoleń.
O myśleniu w aż tak długiej perspektywie czytałam po raz pierwszy. Podejście autora jest bardzo inspirujące. Podobał mi się również temat empatii międzypokoleniowej. Uważam, że zdecydowanie warto nauczyć się myśleć w ten sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO myśleniu w aż tak długiej perspektywie czytałam po raz pierwszy. Podejście autora jest bardzo inspirujące. Podobał mi się również temat empatii międzypokoleniowej. Uważam, że zdecydowanie warto nauczyć się...
Ari Wallach, „Sens bycia” – to książka, która inspiruje do zmiany perspektywy myślenia i skupienia się na długoterminowych skutkach naszych działań. Jak czytamy: „Ta książka ma na celu pomóc ci opanować czas. Powstała po to, abyś poprzez otwarcie serca i umysłu mógł stać się jednym z tych wielkich przodków, których tak bardzo będą potrzebowały przyszłe pokolenia.”
Długoterminowa perspektywa pozwala nam lepiej radzić sobie z codziennym stresem, nadając priorytet temu, co naprawdę istotne. Jednym z poruszanych wątków książki jest zwrócenie uwagi na relacje międzyludzkie i ich znaczenie w perspektywie czasu. Wallach przypomina, że warto patrzeć na związki w kontekście ich przyszłości: „Racjonalne argumenty mogą nam pomóc wygrać kłótnię z małżonkiem, ale dopiero refleksja nad tym, jakie relacje chcielibyśmy budować w ramach związku na kolejne lata, pozwoli nam zrozumieć, jaki rezultat naprawdę możemy uznać za sukces.”
Wallach nie tylko skupia się na relacjach, ale także podkreśla znaczenie drobnych, codziennych działań - „możemy czerpać siłę z przekonania, że nasze drobne uczynki mają dalekosiężne skutki, i podchodzić do nich bardzo świadomie.”
Długoterminowa perspektywa, którą proponuje Wallach, obejmuje również podejście do dialogu. „Jeśli kontakt z drugim człowiekiem nawiązuje się za pomocą słów, należy konsekwentnie trzymać się założenia, że każdy ma swoją prawdę. Nie chodzi o to, aby narzucać drugiej stronie swoje poglądy, ale by poszukiwać punktów wspólnych, na których można budować rozmowę.”
„Sens bycia” to książka, która skłania do refleksji nad codziennymi decyzjami, relacjami i naszym miejscem w świecie. Wallach przypomina, że nasze działania mają wpływ na przyszłe pokolenia, a otwarcie umysłu na długoterminowe myślenie może prowadzić do głębszego zrozumienia siebie i innych. To lektura, która uczy świadomego życia i budowania wartościowych relacji – zarówno w teraźniejszości, jak i w kontekście przyszłości.
Wydawnictwo Larum
[Współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Sens bycia” to książka, której autor otworzył mi oczy na zupełnie inny punkt widzenia, a dokładnie na perspektywę „długowzroczną” – taką, która pozwala nam sięgnąć nieco dalej niż obecna chwila czy kilka dni/tygodni do przodu.
To miła odskocznia od natłoku książek w duchu nastawienia na JA i na TERAZ. Polecam każdemu, kto chciałby dowiedzieć się, jak nasze obecne ruchy mogą wpłynąć na przyszłość – nie tylko naszą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo miła odskocznia od natłoku książek w duchu nastawienia na JA i na TERAZ. Polecam każdemu, kto chciałby dowiedzieć się, jak nasze obecne ruchy...