Przepis na włoski

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2024-10-14
- 2024-10-14
Zakochaj się w języku włoskim!
Włoski otwiera przed Tobą drzwi do nowych doświadczeń. Melodyjność tego języka, smaki włoskiej kuchni, magia podróży po urokliwych uliczkach Rzymu… Wszystko to jest na wyciągnięcie ręki!
„Przepis na włoski” to książka, która odczaruje gramatykę, pozwoli Ci zbudować niezbędne fundamenty znajomości tego pięknego języka i pokaże, jak uczyć się z przyjemnością. Łączy w sobie praktyczne podejście z miłością do wszystkiego, co włoskie.
Co zyskasz dzięki książce „Przepis na włoski”?
Odkryjesz, jak uczyć się włoskiego w przyjemny i skuteczny sposób.
Zbudujesz niezbędne podstawy gramatyczne, które wykorzystasz na co dzień z poziomiu A1/A2 oraz z elementami B1.
Zapamiętasz najważniejsze reguły dzięki skojarzeniom z włoską kulturą i jedzeniem.
Poznasz praktyczne zwroty i konstrukcje językowe, które Włosi używają w zwykłej komunikacji.
Będziesz czerpać radość z nauki poprzez włoskie hity i ciekawostki językowe.
Zyskasz pewność siebie.
Przełamiesz bariery językowe.
Utrwalisz wiedzę poprzez ponad 300 praktycznych ćwiczeń.
Co znajdziesz w środku książki „Przepis na włoski”?
Książka „Przepis na włoski” jest zaprojektowana jak włoskie menu, które stopniowo wprowadza w tajniki gramatyki i języka.
Znajdziesz tu 6 rozdziałów, które odpowiadają różnym etapom nauki, zaczynając od podstaw (ANTIPASTI),przez kluczowe czasowniki, czasy i tryby (PRIMI i SECONDI PIATTI),aż po „dodatki” – zaimki i przyimki (CONTORNI) i elementy łączące całość niczym napoje (BEVANDE). Na deser (DOLCI) dostaniesz praktyczne zwroty. Po szczegóły zajrzyj niżej do spisu treści.
Każda z 45 lekcji wprowadza omawiane formy przez włoskie piosenki, a nauka wspierana jest ponad 300 ćwiczeniami, które pozwalają praktykować zdobytą wiedzę.
W kolejnych lekcjach w książce znajdziesz sekcje takie jak: „UN CAFFÈ AL VOLO” z ciekawostkami językowymi, „LA SCARPETTA” z dodatkowymi wyjaśnieniami, „OCCHIO” ze wskazówkami na co szczególnie uważać oraz „IL CONTO, PER FAVORE” – podsumowanie kluczowych zagadnień po każdej części.
Kup Przepis na włoski w ulubionej księgarni
Oceny książki Przepis na włoski
- 2026 1
- (1) - Do przeczytania - W PRZYSZŁOŚCI 1
- Na regale z książkami znajdują się 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przepis na włoski
Czytam książkę autorstwa Antoniny nie tyle dla uczenia się, co dla przyjemności. Ciekawa szata graficzna, gramatyka uporządkowana, format dla mnie dziwny, ale przyzwyczaiłam się. Polecam tym, dla których ważna jest jakość i lubią cieszyć się chwilą z książką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka!
Super napisane podstawy.
Jasno, klarownie wytłumaczone zawiłości, których we włoskim nie brakuje ;)
Rewelacyjna książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper napisane podstawy.
Jasno, klarownie wytłumaczone zawiłości, których we włoskim nie brakuje ;)
Świetna pozycja dla pasjonatów kultury i języka włoskiego. Pomocna na każdym etapie nauki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam bardzo, wiele bardzo interesujących porad jak szybko nauczyć się mówić po włosku. Bardzo ciekawa oprawa graficzna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki Antoninie odważam się rozmawiać tak jak umiem (poziom A10) z Włochami. Akurat praktycznie stosuje to na urlopie na Sycylii.
Polecam książkę ,uczę się z nią od trzech miesięcy ,wiedza w niej zawarta przez autorkę jest dawkowana tak że chętnie po nią sięgam codziennie 🇮🇹❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka do nauki od podstaw! Ćwiczenia są wplecione w różnych miejscach rozdziału, co pomaga na bieżąco ćwiczyć poznane zagadnienia i nie ma efektu przytłoczenia koniecznością wykonania wielu stron ćwiczeń na raz. Poza tym wszystko jest bardzo klarownie wytłumaczone, w sensownej kolejności. Zdecydowanie polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny, niekonwencjonalny podręcznik do gramatyki włoskiej. Przejrzyście ułożony i ciekawie napisany, ma wszystko - objaśnienia, ciekawostki, opisy, ćwiczenia, ilustracje i zdjęcia. Samo sięgnięcie po książkę (ktora ma nietypową wielkość) i jej przekartkowanie to już przyjemność, a lektura - przyjemność podwójna 🤩. Rozdziały to poszczególne zagadnienia gramatyczne, dlatego nie trzeba czytać/przerabiać po kolei i nie zawsze musi to być cały rozdział od deski do deski. Książka prawie na każdy poziom zaawansowania - od początkujących, rozpoczynających swoją włoską przygodę, przez kolejne etapy wtajemniczenia i wchodzenia w niuanse tego pięknego języka, aż do zaawansowanych, którzy miewają wątpliwości gramatyczne.
Ja znalazłam jej miejsce zawsze "pod ręką" I zaglądam codziennie choćby dla przeczytania jednego zdania lub zerknięcia.
Szczerze polecam wszystkim uczącym się włoskiego, z tą książką nie ma nudy, a każde zagadnienie gramatyczne jest super przystępnie i zrozumiale wytłumaczone. Szkoda, ze nie znalazłam czegoś takiego do innych języków.
Świetny, niekonwencjonalny podręcznik do gramatyki włoskiej. Przejrzyście ułożony i ciekawie napisany, ma wszystko - objaśnienia, ciekawostki, opisy, ćwiczenia, ilustracje i zdjęcia. Samo sięgnięcie po książkę (ktora ma nietypową wielkość) i jej przekartkowanie to już przyjemność, a lektura - przyjemność podwójna 🤩. Rozdziały to poszczególne zagadnienia gramatyczne,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przystępna treściowo i graficznie. Już sama myśl o tym, że będę w niej bazgrać, sprawia mi przyjemność. A to istotne w przypadku nauki czegokolwiek.
Wracając do formatu. To coś powyżej A4, kilkaset stron. Klejonych i w cienkiej oprawie. Dużo wygodniejsza byłaby albo twarda oprawa i zszycie stron lub podzielenie tomu na kilka cieńszych i w mniejszym formacie.
O samej nauce piszę na blogu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie gwiazdki zdjęłam za nieporęczny format i nieczytelne znaczki typu Caffè al volo. Ładne. Ale dla mnie nieczytelne.
Spędzam kolejny wolny dzień na relaksacyjnej nauce włoskiego z książki "Przepis na włoski" i po przerobieniu sporej partii materiału mogę powiedzieć z pełnym przekonaniem, że książka jest ŚWIETNIE skonstruowana. Uczy w sposób jasny gramatyki i słownictwa.
Dokładnie tak chcę się uczyć!
Pamiętam, jak uczyłem się francuskiego w liceum i na studiach, skończyło się tak, że znałem najbardziej wysublimowane formy gramatyczne I jakieś przedziwne słowa, na które się napatoczyłem w czytankach na jakieś zmyślone tematy, a nie potrafiłem powiedzieć podstawowych rzeczy na ulicy, w sklepie, restauracji, czy w luźnej rozmowie z osobami francuskojęzycznymi. Tej książki ten problem nie dotyczy.
A przy tym książka nie jest nudną wyliczanką reguł i słówek, bo są w niej zdania, konteksty, ciekawostki. A więc będąc usystematyzowana nie jest nużąca. A to niełatwo pogodzić. Bravissimo! 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDokładnie tak chcę się uczyć!
Bardzo bogata pozycja, upakowana w solidne podstawy gramatyczne. Autorka prezentuje zagadnienia gramatyczne w bardzo przemyślany sposób, prowadząc użytkownika krok po kroku. Zastosowany został bardzo ciekawy koncept procesu nauki, jako podróży po słonecznej Italii z przerwami w lokalnych knajpkach, gdzie każda pozycja gramatyczna serwowana jest w postaci dania. Idea ta została wsparta bardzo piękną szatą graficzną. Bardzo cenię sobie niezastąpione odnośniki, wskazówki, czy wzmianki o kulturze, które tak licznie przeplatają się z materiałami gramatycznymi. Kolejny godny wspomnienia i wyróżnienia aspekt książki stanowi urozmaicenie procesu przyswajania języka fragmentami włoskich przebojów. Są one adekwatne dla danego zagadnienia i rozpoczynają każdy nowy podrozdział, a ponadto zostały one przetłumaczone przez autorkę. Co ważne, opinię wystawiam, jako kompletny nowicjusz języka włoskiego, samouk od 5 miesięcy. Jednakże z pełnym przekonaniem polecam tę pozycję każdemu – niezależnie od poziomu zaawansowania nauki języka.