Sztuka wojny

poradniki
2021-01-01
2021-01-01
Traktaty, które uczą zwyciężać

Sztuka wojny Sun Tzu i Metody wojskowe Sun Pina to kanon literatury militarystycznej. Liczące około 2500 lat traktaty zadziwiają swoją ponadczasowością i walorami poznawczymi. Z każdego odtworzonego i przetłumaczonego przez współczesnych badaczy zdania bije ogromna wiedza mająca zastosowanie nie tylko na prawdziwym polu bitwy, ale także w wielu innych sferach życia - w walce o rynek toczonej między przedsiębiorstwami, w motywowaniu ludzi do wydajniejszej pracy czy w rozwiązywaniu osobistych problemów. To wszystko dzięki dualnemu charakterowi rad udzielanych przez tych dwóch wielkich strategów - dosłownemu i metaforycznemu. Dlatego współcześni czytelnicy nie muszą znać historii starożytnej chińskiej wojskowości, aby skorzystać z potencjału, jaki kryją w sobie myśli dwóch wielkich przedstawicieli rodziny Sun.

Dzięki temu poprawionemu i poszerzonemu o elementy dodatkowe wydaniu każdy może odświeżyć swoją znajomość Sztuki wojny, a także zagłębić się bardziej w kulturę Państwa Środka poprzez lekturę 36 forteli. Nie są one sformalizowanym dziełem, lecz stanowią swoisty zbiór powiedzeń wywodzących się z myśli politycznej i militarystycznej lub z nią powiązanych. Funkcjonujące współcześnie jako wyrażenia idiomatyczne są dowodem na przetrwanie tej myśli do czasów obecnych. Ich znaczenie jest równie istotne co kiedyś, a Chińczycy często posługują się nimi w celu opisania różnych podstępów, wybiegów i zmyłek. To prawdziwa gratka zarówno dla koneserów, jak i dla osób, które dopiero pierwszy raz sięgną po Sztukę wojny.

Kup Sztuka wojny w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Sztuka wojny

Opinie i dyskusje o książce Sztuka wojny

Podoba mi się książka, choć są literówki lub dziwne zdania, które mogły być lepiej przetłumaczone.

Trochę chaotycznie napisane, ale kilka forteli jest opisanych bardzo dobrze.

Trochę chaotycznie napisane, ale kilka forteli jest opisanych bardzo dobrze.

Kiepskie tłumaczenie i trochę chaotyczna kompozycja. Polecam zdobyć pozycje w przekładzie Jarka Zawadzkiego, jest o wiele lepsza.

436 użytkowników ma tytuł Sztuka wojny na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Sztuka wojny na półkach dodatkowych

Okładka książki Konfucjusz i inni myśliciele Wschodu. Złote myśli Konfucjusz (Kong Fuzi), Wu Qi, Sun Bin, Sun-Tzu/Sun-Pin

Czytelnicy Sztuka wojny przeczytali również

Izrael na wojnie. 100 lat konfliktu z Palestyńczykami Piotr Zychowicz
Izrael na wojnie. 100 lat konfliktu z Palestyńczykami
Piotr Zychowicz
Książka Izrael na wojnie autorstwa Piotra Zychowicza ma tę szczególną siłę, że nie tylko opowiada o historii, ale też inspiruje do głębszych, bardziej złożonych refleksji nad losem jednostki w wirze wydarzeń. Materiał zawarty w książce może stać się punktem wyjścia do stworzenia niezwykle poruszającej postaci – na przykład polskiego Żyda ukazanego w dwóch odsłonach: najpierw jako ofiary historii, człowieka, który doświadcza prześladowań i cudem przetrwał tragedię Holocaust, a następnie jako osoby uwikłanej w kolejne konflikty, gdzie jego rola i wybory stają się bardziej niejednoznaczne. Taka koncepcja nie musi upraszczać rzeczywistości do czarno-białych kategorii „ofiary” i „oprawcy”, lecz może pokazywać, jak ekstremalne warunki, trauma i historia wpływają na ludzi, zmieniając ich perspektywę oraz decyzje. To właśnie ta niejednoznaczność – moralna, emocjonalna i historyczna – czyniłaby taką postać szczególnie interesującą i wiarygodną. Zychowicz, poprzez swoją narrację, daje czytelnikowi przestrzeń do zadawania trudnych pytań: czy historia determinuje nasze wybory? gdzie przebiega granica między przetrwaniem a odpowiedzialnością? i jak łatwo role w konflikcie mogą się odwrócić w zależności od miejsca i czasu? To właśnie ten potencjał interpretacyjny sprawia, że książka może być nie tylko lekturą historyczną, ale też inspiracją do tworzenia głębokich, wielowymiarowych historii – zarówno literackich, jak i filmowych.
Tomasz Weśniuk - awatar Tomasz Weśniuk
ocenił na101 miesiąc temu
Rozmyślania Marek Aureliusz
Rozmyślania
Marek Aureliusz
Pomimo tego, że od samego początku swojego istnienia nauka stoików obejmowała swoją problematyką trzy obszary badania filozoficznego jakimi są logika, fizyka i etyka, tak w ostatnim okresie żywotności tego nurtu, zwanym rzymskim, skoncentrowała się przede wszystkim na praktycznym wymiarze zagadnień moralnych. Takie też są "Rozmyślania" Marka Aureliusza, będące bardziej czymś w rodzaju pamiętników cesarza niż usystematyzowanym traktatem filozoficznym, w których władca praktykuje trening mentalny mający wzmocnić go moralnie i zgodnie z doktryną wyznawanej szkoły stoickiej. Dla tego światopoglądu, którego założycielem był Zenon z Kition największą wartością, a zarazem jedynym warunkiem szczęśliwego życia była cnota (Arete),którą można było osiągnąć poprzez życie zgodne z naturą oraz poddanie się woli boskiego rozumu (Logos): przenikającej wszystko przyczynie istnienia świata i jedynej rządzącej nim sile. Filozofia stoików była niezwykle wymagająca dla większości ludzi, ponieważ jedynym celem, jaki nakazywała było doskonalenie rozumu, kosztem wyzbycia się wszelkich żądz, pragnień i namiętności, które były uznawane za sprzeczne z naturą z powodu swej irracjonalności. Docelowym stanem idealnego stoika była więc apatia, beznamiętność. Z tego też powodu analizując zachowane zapiski Marka Aureliusza odniosłem wrażenie, jakby cesarz sam siebie próbował przekonać do niełatwej, a wręcz nieludzkiej nauki stoickiej, która wymagała od niego tego, aby z pokorą i spokojem przyjmował wszelkie przeciwności i wyroki losu. Lektura warta przeczytania, jednak oczekiwałem czegoś więcej.
Mahtias TheMightyLibrarian - awatar Mahtias TheMightyLibrarian
ocenił na62 dni temu
Sztuka wojny. Wydanie premium (barwione brzegi) Sun Pin
Sztuka wojny. Wydanie premium (barwione brzegi)
Sun Pin Zi Sun
Klasyka taktyki i strategi wojskowej i nie tylko. Klasyka mysli starozytnych Chin. Sun Tzu byl jednym z najwybitniejszych taktykow wojskowych czy strategow w calej naszej historii. Ta pozycja to lektura obowiazkowa dla kazdego zolnierza czy pracownika bezpieczenstwa wewnetrznego, wywiadu czy kontrwywiadu. Do dzis jego nauki sa niezwykle inspirujace. Mysli Sun Tzu sprawdzaja sie doskonale, we wspolczesnych czasach, nie tylko w kwestiach wojskowych. Jego Sztuka Wojny idealnie sprawdza sie w zyciu codziennym, w biznesie, w ekonomii, w naszym srodowisku pracy, w korporacji, w relacjach rodzinnych czy w zyciu codziennym. Ksiazka ta pokazuje nam jak bardzo rozwinietym bylo starozytne panstwo chinskie. Nie zdajemy sobie nawet sprawy jak bardzo. Powodow jest wiele, a najwazniejszym jest taki, ze Chiny byly krajem zamknietym. Nie interesowala je zadna ekspansja na zewnatrz, zajmowoali sie scalaniem swojego cesarstwa, tak bardzo roznorodnego, do dzis nawet pod wzgledem jezykowym jest roznorodne. Chinczycy byli do tego stopnia zamknieci na ekspansje, ze z tego powodu potrafili nawet zniszczyc swoja flote. Ksiazka sklada sie z dwuch ksiazek. Pierwsza to Sztuka Wojny wybitnego Sun Tzu, a druga Metody wojskowe jak i 36 forteli oraz metod podstepu i zmylenia przeciwnika, ktora napisal potomek Sun Tzu, Sun Pin. Temat chinski jest momentalnie bardzo popularny wobec niesamowicie szybko rosnacej potegi kraju smoka, ktory juz rzuca rekawice Stanom Zjednoczonym Ameryki w walce o dominacje swiatowa we wspolczesnym koncercie mocarstw. Ksiazke polecam nie tylko fanom wojskowosci czy historii Chin, lecz doslownie wszystkim poniewaz lekcje Sun Tzu sa bardzo inspirujace w naszym zyciu codziennym, czy w naszej pracy i sa one tez bardzo pomocne w dzisiejszych trudnych czasach.
Martin - awatar Martin

Cytaty z książki Sztuka wojny

Dodaj cytat z książki Sztuka wojny