Bezcenna

2024-08-21

Kup Bezcenna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bezcenna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezcenna

Sofia Draycone młoda kobieta, córka mafiosa po stracie brata postanawia wyjechac do Rosji i zemścić się na ludziach bratwy.
Nie przewidziała jednak tego, że Aleksiej Dragovich, pakhan bratwy, nie jest tym którego szuka.
Jak potoczą się losy tych dwojga, niby pochodzą z tego samego świata , jednak są rożni. Czy rodzące się uczucie pokrzyżuje jej plany, czy pomści śmierć brata.
Przeczytajcie

Po poznaniu historii Henrego i Pearl z “Perły wartej milion” nie ukrywam, byłam ciekawa jak potoczą się losy ich córki. Miałam pewne oczekiwania co do tej książki, ale zdecydowanie nie spodziewałam się, że wystarczy prolog i jedno zdanie, aby upewnić mnie w tym, że nie będę się nudzić.

Sofia pokazała odwagę w tej historii jakiej zabrakło jej rodzicom, gdy jej brat niespodziewanie zginął. Po dotarciu do Rosji powoli zaczęła wprowadzać plan zemsty jaki przygotowała. Czekając aż na horyzoncie pojawi się Dragovich nie wzięła pod uwagę tego co może się stać, gdy jednak uczucia przejmą nad nią władzę. Z początku uważałam, że jest nieostrożna w tym co robi, ale im głębiej poznawałam jej myśli, wiedziałam, że uważa na najmniejszy ruch. Uwielbiam pewność siebie jaką ukazywała nawet, gdy przed nią stały osoby, które mogłyby zabić ją jednym ruchem.

Aleksiej, pewny siebie i swoich czynów człowiek, który zarządza bratwą. Zdecydowanie nie spodziewał się, że na jego drodze stanie Amerykanka, która od razu zawróci mu w głowie. Dla niej potrafił zabić nawet najważniejsze osoby u swego boku. Podobało mi się, że miał swoją tajemniczą historię, którą autorka stopniowo nam przedstawiała. Moje serce skradła jednak jego dobra dusza i troskliwość jaką darzył Sofię. W każdym randomowym momencie mógł rzucić wszystko, aby przy niej być, gdy tego potrzebowała albo zrobić wszystko by ją chronić.

Każdy z bohaterów był świetnie wykreowany. Ojciec Aleksieja, który okazał się potworem. Rodzice Sofii na których niestety się zawiodłam. Cały zamysł książki został ciekawie przedstawiony a styl pisania autorki wszedł na jeszcze wyższy level zachęcając do czytania jeszcze bardziej.

W trakcie czytania przewinęło się przeze mnie wiele uczuć. Wiele momentów, które mnie rozczuliły, wprowadziły w niepewność i strach o bohaterów sprawiając, że nie potrafiłam się oderwać od kartek. Nie zabrakło też płaczu podczas ciężkich, smutnych momentów, ale też śmiechu, od którego humor od razu się poprawiał. Nie mam pojęcia, w którym momencie pochłonęłam całą książkę.

Zakończenie było idealne, takie jakie sobie wyobraziłam. Cokolwiek by się stało, bajka o niedźwiedziu i dwójce odważnych ludzi pozostanie ze mną na długo.

[współpraca reklamowa]

Moja droga @balbina_ros pozwoliłam sobie w swojej recenzji przytoczyć fragment mojej wiadomości do ciebie. Ale to później ...

Sofia, piękna,inteligentna, na pozór krucha i delikatna amerykanka z pasją do tańca, baletu itp. Aleksjej, to jej zupełne przeciwieństwo bo twarda, nieokrzesana pokryta bliznami bestia z magnetyzującym rosyjskim akcentem. Ona szukała zemsty, on pod tą niedostępności skorupą skrywa naprawdę wrażliwego faceta. Tych dwoje połączy intensywna relacja w dość niebezpiecznych realiach. W mafii miłość i kobieta to przejaw słabości. Aleksjej dotąd nie dopuszczał do siebie kobiet na poważnie. A Sofii nie w głowie romanse. Jedno spotkanie zmienia diametralnie ich poglądy. Motyw Pięknej i Bestii zawsze w książkach uwielbiałam i tutaj nie było inaczej.

Jan Kochanowski pisał kiedyś takie słowa ( trochę je podrasowałam) " Wielką mi radość uczyniłaś tym pisaniem swoim ". Po lekturze "Bezcennej" twojego autorstwa powiedzieć mogę tylko jedno słowo- Żałuję. Żałuję,że tak późno sięgnęłam po tą książkę. Żałuję że wcześniej nie przeczytałam "Perły..." o rodzicach Sofii.Ale nie wszystko stracone. Jako, że mam z racji wykształcenia słabość gdy w książkach trafiam na realia i język rosyjski, także pod tym względem czuję się dopieszczona. I może mi ktoś powiedzieć,że niczego odkrywczego w twoich książkach nie znalazł, że oklepany temat a ja i tak wiem swoje. Motyw z bajką o wielkim groźnym niedźwiedziu przywiódl mi również na myśl przepiękne, stare i mądre baśnie rosyjskie w których ten zwierz się pojawiał.

Nie przedłużając lektura Bezcennej to była czysta przyjemność,krótko mówiąc i za to serdecznie dziękuję autorce i już zacieram ręce na kolejne książki.

176 użytkowników ma tytuł Bezcenna na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Bezcenna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bezcenna

Cytaty z książki Bezcenna

Dodaj cytat z książki Bezcenna