Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka

- 2024-05-22
- 2024-05-22
- Patrycja Zarawska
A jeśli jest mi smutno?
A jeżeli nie czuję się dobrze w ciemności?
A co, jeśli trzeba będzie pójść do lekarza?
Ta książka pomaga zarówno pięciolatkom, jak również nieco młodszym i nieco starszym dzieciom, w oswajaniu codziennych zmartwień, obaw i niepokojów.
Pełen praktycznych wskazówek poradnik powstał przy udziale psycholożki dziecięcej. Trzymasz więc w dłoniach znakomite narzędzie wspierające i dorosłych, i dzieci. Z jego pomocą będzie im łatwiej myśleć niezależnie, radzić sobie z wyzwaniami i rozmawiać o emocjach.
Utrzymany w lekkim tonie tekst i zabawne ilustracje pomogą zbudować pewność siebie, odporność psychiczną, a nawet wywołają uśmiech!
A jeżeli nie czuję się dobrze w ciemności?
A co, jeśli trzeba będzie pójść do lekarza?
Kup Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka
28 użytkowników ma tytuł Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- ..DO CZYTANIA Z LIDUSZKĄ 1
- Socjologia, psychologia 1
- Do biblioteki 1
- Syna 1
Tagi i tematy do książki Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka
Czytelnicy Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka przeczytali również
Cytaty z książki Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka
Dodaj cytat z książki Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5- i 6-latka
Książkę kupiłam na prezent dla swojego 5-letniego Wnusia.
Słyszałam o niej pochlebne opinie, zatem postanowiłam przeczytać.
Na uwagę zasługuje na początku piękna, kolorowa dziecięca okładka. W środku także mamy wykonane na dobrej jakości papierze, bardzo ładne ilustracje oraz mądre, ale przystępne teksty przeznaczone dla dzieci w przedziale wiekowym 5-6 lat👦🏼👧🏾👧🏻
Psycholog stara się, poprzez dobre rady, dotrzeć zarówno do dziecka, jak i rodzica. To książka do wspólnego czytania.
Zatroskane, smutne dziecko ciężko jest udobruchać oraz poznać przyczynę takiego stanu. W tym pomocną będzie ta wartościowa lektura.
Szczerze z serca ją polecam📙📖😊
Książkę kupiłam na prezent dla swojego 5-letniego Wnusia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłyszałam o niej pochlebne opinie, zatem postanowiłam przeczytać.
Psycholog...
W dzisiejszym dynamicznym świecie, pełnym rosnącego tempa życia i coraz bardziej złożonych wyzwań emocjonalnych, niezwykle istotne jest, aby już od najmłodszych lat uczyć dzieci, jak radzić sobie ze swoimi uczuciami. Dobre sposoby na dziecięce smutki. Księga 5-6 latka Hannah'y Wilson i Wydawnictwa Debit to niezwykła książka, która wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Skierowana do przedszkolaków w wieku 5 i 6 lat, oferuje praktyczne porady i techniki wspomagające dzieci w trudnych chwilach.
Jest to swojego rodzaju poradnik przedszkolaka, który wspiera w rozwiązywaniu różnych codziennych zmartwień. Co jeśli ktoś nie chce się ze mną bawić, albo nauczyciel mnie upomni? Co zrobić, kiedy nie zdążę do toalety, albo zepsuje się winda? Książka jest napisana niezwykle ciepło, z uważnością na problemy dziecka. Oferuje praktyczne porady i techniki radzenia sobie w różnych sytuacjach.
Bardzo podoba mi się to, że książka porusza zagadnienia związane z kompetencjami emocjonalno- społecznymi, wspiera w rozwoju emocjonalnym i uczy samodzielności. Czytając ją razem z dziećmi budujemy więź z dzieckiem, okazujemy im zrozumienie.
Polecam ją każdemu rodzicowi przedszkolaka, można ją również wykorzystać na zajęciach rewalidaycjnych, czy rozwijających kompetencje emocjonalno-społeczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dobre sposoby na dziecięce troski. Księga 5-6 latka” to wspaniała, wspierająca książka pełna praktycznych wskazówek. Każde dziecko mierzy się z jakimiś lękami bądź po prostu boi się nieznanych sytuacji.
Wszystkie sytuacje są niezwykle życiowe i wszechstronne, więc niejeden 5-6 latek się w nich odnajdzie.
Strach, smutek czy trema są naturalnymi emocjami. Na to wszystko znajdziecie tutaj dobre rady i wskazówki. Ta książka będzie wspaniałym narzędziem dla rodziców, aby budować u dziecka poczucie własnej wartości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProstym językiem, w formie krótkich scenek i ciekawych ilustracji wyjaśnione jest mnóstwo tematów.
Wszystkie sytuacje są niezwykle życiowe i wszechstronne, więc niejeden...
Pozycja od wydawnictwa Debit to taki poradnik dla maluchów. Według mnie naprawdę świetna pozycja z wielu względów. Przede wszystkim maluch znajdzie w niej odpowiedzi na wiele ważnych dla niego spraw. Po drugie może oswoić się ze swoimi lękami i problemami. Po trzecie pozwala poznać wiele emocji towarzyszącym różnym sytuacjom. Nie zawsze my rodzice mamy wpływ na to co dzieje się poza domem, kiedy dziecko jest w przedszkolu lub u dziadków. Tam nie może być z nami w każdej chwili. Dzięki takiej książce możemy przygotować się na wiele sytuacji - co zrobić kiedy ktoś będzie mnie przezywać, co zrobić jeśli wydarzy się pożar, a co jeśli pomaluje niechcący stół? Urocze obrazki i wyjaśnienia sytuacji pozwalają maluchowi zrozumieć jak zachować się w wielu sprawach. Książka uczy, że rodzic przede wszystkim jest po to żeby pomóc i porozmawiać z dzieckiem. To jest w niej najpiękniejsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak poradzić sobie ze zmartwieniami? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ale istnieje garść rad, które mogą okazać się pomocne. W tej książce zebrano całkiem sporo sytuacji, z którymi przedszkolaki spotykają się na co dzień i które mogą być powodem ich trosk. Zdecydowanie warto im o nich poczytać, aby złagodzić niezbyt przyjemne emocje.
Jakie zmartwienia mogą mieć przedszkolaki? Całą masę. Nie jedno dziecko i tym samym rodzic zna ból utraty ulubionej przytulanki. To oczywiste, że jest wtedy smutno. Najlepiej od razu sporządzić plan działania, aby odnaleźć misia. Czasami jednak zdarza się i tak, że ulubiony pluszak się nie znajduje. Co wtedy? A czy bierzecie pod uwagę to, że może właśnie przeżywa niesamowitą przygodę? Może udał się w bajeczną podróż, albo korzysta z zabawy? Może pewnego dnia wróci i opowie o swoich przeżyciach?
Smutek to emocja, którą odczuwa każdy z nas. Niestety nie należy do tych miłych. Może wspólnie z dorosłym ustalicie co spowodowało smutek i czy jest coś, co pomoże go ukoić. Pomocny będzie też czas, trzeba troszkę poczekać, a smutek przejdzie, najlepiej wtedy zająć się jakimś swoim ulubionym zajęciem.
Co zrobić, gdy ktoś przezywa, albo wybuchnie pożar? Jak się zachować w trakcie burzy lub gdy się dziecko zgubi? Czy problemy ze zrobieniem kupy można lekceważyć? Wizyta u lekarza, dentysty, albo wypadek na hulajnodze też bywają przyczyną zmartwień. A to tylko kilka wybranych, które znajdziecie krótko opisane w tej książce.
Ta książka to świetna odpowiedź na dziecięce troski. Stanowi doraźną pomoc i pierwsze wskazówki jak zachować się w danej sytuacji. Ale jest też pomocą nie tylko dla dzieci. Bo chociaż porusza w ciekawy sposób dużo ważnych tematów, nie zastąpi dorosłego i rozmowy z nim. Każdy ma zmartwienia. Jedne mogą być większe, a inne większe. Zawsze jednak warto o nich z kimś porozmawiać. Takimi osobami mogą być mama, tata, babcia czy dziadzio, ale dorosłym czasami ciężko jest zacząć rozmowę, albo nie wpadną na pomysł, że to co dla nich jest błahostką, u dzieci dorasta do rangi trosk. Dlatego ta książka okazuje się być tak bardzo pomocna.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie zmartwienia mogą mieć...
Wszyscy czasem się zamartwiamy o coś lub z jakiegoś powodu. Wszyscy! Nawet najmłodsi. A może oni szczególnie? Wiele rzeczy jest przecież dla nich nowe, a niektóre zjawiska niezrozumiałe. Jeśli chcecie swoim dzieciom pomóc w uporaniu się z ich troskami, a przede wszystkim dodać im odwagi, to książka „Dobre sposoby na dziecięce troski” będzie wprost idealna! Znajdziemy w niej wiele, naprawdę wiele dziecięcych trosk i strachów. Bo co jeśli zgubi się ulubiony miś? Co jeśli nie czuję się dobrze w ciemności? Co jeśli zepsuje się winda? A co jeśli ktoś będzie mnie przezywał? A jeśli będzie trzeba iść do lekarza? A jeśli zdarzy się pożar? A co jeśli się zgubię w sklepie? Brzmi znajomo? Dzieci mają więcej trosk niż my dorośli możemy sobie wyobrazić. Jednak najważniejsze to umieć im w odpowiedni sposób pomóc. Z tym poradnikiem razem dowiecie się, jak najlepiej odgonić smutki i niepokój. Jak zachęcić dziecko do przyjścia do dorosłego i podzielenia się z nim swoimi zmartwieniami. W książce, każdy problem jest naprawdę dobrze i w realny sposób opisany, jak dziecko może sobie z nim poradzić sam lub z pomocą dorosłego. Dzieci czytając tą pozycję odnajdą w sobie odwagę i poczują wsparcie. A mając przy sobie dorosłego, który chce słuchać i pomóc poczują się znacznie lepiej i pewniej siebie. Jak dla mnie must have na półce dla pięcio-sześciolatków. A w przygotowaniu już część dla siedmio- i ośmiolatków.