Gamerka 2. Gra o wszystko

- Gamerka (tom 2)
- Gamerka 2. Gra o wszystko
- 2024-01-01
- 2024-01-01
Każda rana to zdobyte doświadczenie, każde wyjście z mroku – skok na wyższy level.
Jedna noc rujnuje wszystko i posyła Kiliana na drugą stronę lustra. W miejsce, którego tak panicznie się bał. Nic nie jest tu oczywiste: prawda miesza się z kłamstwem, jawa ze snem. Głosy w głowie mężczyzny nie chcą zamilknąć, wspomnienia przytłaczają z taką siłą, że nie sposób zaczerpnąć tchu.
Wiktoria nie ma pojęcia, jaki jest prawdziwy powód dystansu Hattera. Dlaczego chłopak ją odtrącił, zamiast chociaż porozmawiać? Kobieta jest rozdarta pomiędzy chęcią wyciągnięcia z niego prawdy siłą a cierpliwym czekaniem, aż sam będzie gotowy ją wyznać. Czuje, że Kiliana spotkało coś okropnego, jednak nie potrafi dojść do żadnych logicznych wniosków. Jedno jest pewne: nie podda się bez walki.
Czy uczucia, które połączyły tych dwoje, mają szansę przetrwać?
Jak cienka jest granica między ułudą a rzeczywistością?
Ile Wiki jest w stanie poświęcić, by wyrwać Kiliana z mrocznej krainy czarów?
Kup Gamerka 2. Gra o wszystko w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Gamerka 2. Gra o wszystko
• Postanowiłem wyjść ze swojej strefy komfortu i napisać opinię na temat tej książki, bo porusza tak istotny i trudny temat, że nie mogłem przejść obok niej obojętnie, odsłuchać i zapomnieć. • Autorka w swojej książce porusza tak wiele ważnych kwestii i są one tak rzetelnie i dobrze przygotowane, że mam wrażenie, iż to nie one są tłem romansu, a romans i e-sport jest tłem dla tematu przemocy i chorób psychicznych. • Jeśli chodzi o samą książkę to słuchałem jej w audiobooku i lektor wcielający się w postać Kyliana to było coś niesamowitego. To jak fantastycznie oddał emocje tego bohatera, jego uczucia- zarówno te pozytywne jak i negatywne było fantastyczne. Jego spokojny, melancholijny głos potrafił skupić całą moją uwagę i wbić w fotel. • Największą siłą w tej powieści nie jest wątek romantyczny i spicy sceny, a emocje jakie im towarzyszą w kluczowych momentach. Autorka świetnie to podkreślała i nawet taki stary cynik i przeciwnik "mechaniczności" aktów seksualnych jak ja to docenia. Mam nieodparte wrażenie, że nie one były najważniejsze dla autorki i dlatego całość wyszła tak świetnie. • Jedyne do czego mogę się przyczepić to przygotowanie audiobook'a. Było bardzo cicho, więc słuchanie go podczas spaceru było uciążliwe, a wręcz niemożliwe. (Testowałem inną książkę na tych słuchawkach i było dobrze 🤷) Dodatkowo, przejścia między rozdziałami były strasznie szybkie i takie...rwane. Poza tym było w porządku. Edit. Podobno głośność została już poprawiona.
Oceny książki Gamerka 2. Gra o wszystko
459 użytkowników ma tytuł Gamerka 2. Gra o wszystko na półkach głównych- Przeczytane 331
- 2024 26
- Legimi 11
- 2025 5
- Audiobooki 5
- Romans 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gamerka 2. Gra o wszystko
Sięgnęłam po 2 część tej serii głównie dlatego, że byłam ciekawa co było powodem zachowania Hattera na kończu części 1. Moje przypuszczenia krążyły pomiędzy tym na co cierpiała Ala, a innym powodem jego zachowania.
Bez wątpienia autorka nie boi się poruszać ciężkich tematów, a Jej przygotowanie do tego jest bardzo rzetelne. Tak się składa, że w moim bliskim otoczeniu mam kogoś kto „jest po drugiej stronie lustra” dlatego na własnej skórze niejednokrotnie przekonałam się już jak cholernie jest to ciężkie 😥
Prawdę powiedziawszy na początku podejrzewałam pana mecenasa o los, który spotkał Alicję. Mimo, że w książce zostało to przedstawione inaczej nie mogę pozbyć się wrażenia, że on byłby do tego zdolny 😡
Książka w mojej opinii jest lepsza, niż część 1. Dużo więcej się działo. Aczkolwiek z jakiegoś powodu nie udało mi się z żadnym z bohaterów zżyć tak by śmiać się i płakać razem z nim. Nie jestem pewna z czego to wynika. Być może fabuła dotycząca e-sportu zwyczajnie nie chwyciła mnie tak za serce jak np. zmagania Moon, by przetrwać, a następnie paskudna zdrada Katze- jedynej osoby, której ufała z serii Kroniki Mroku, które bardzo polecam 😍
Pokochałam samym ❤️ i z niecierpliwością oczekuję kolejnej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonadto wiedziałam, że co jak co, ale opisywanie cierpienia i męki zakochanego mężczyzny Kasia ma w małym palcu ( czytaj- Trzy z serii Falcon) 😉
Bez wątpienia...
Pomysł na książkę świetny problemy poważne, ale warsztat te ciągłe powtarzania, nadmiar przymiotników... Ciągle podobne opisy keksu i pocałunków, można mniej jeśli ciągle jest tak samo naprawdę... I bardzo ale to bardzo widać, że te dwie perspektywy głównych bohaterów są zrobione nieumiejętnie, myślą o tym samym w identyczny sposób, nie trzeba naprawdę lepiej byłoby wyciąć sto identycznych przymiotników - zwłaszcza w dialogach- litości - i postawić np na rozwinięcie wątku z rodzicami Kiliana. Super temat, wykonanie mierne niestety, pierwsza część podobnie... A szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że Gamerka skradła moje serce, bo to była pierwsza książka, którą przeczytałam z wydawnictwem KDW. Bardzo szybko styl pisania Kasi zachęcił mnie do lektury i z łatwością odnalazłam się w świecie gier. Każda potyczka Fify rozgrywana przez bohaterów była odczuwalna jakbyśmy sami kierowali piłkarzami na murawie. W całej otoczce pozytywnej zabawy piłkarskich rywalizacji poruszone zostały ciężkie tematy. Pokazane jak Wiktoria zmaga się ze środowiskiem wykreowanym przez mężczyzn dla nich. Musi ukrywać soją tożsamość by osiągnąć swój cel, przy tym nie zatracić wiary w to, że kobieta potrafi. Bardzo silna dziewczyna z niej co też było dla mnie dużym plusem. Kolejnymi trudnymi tematami obdarowuje nas Kilian, który ma ciężką sytuacje rodzinna i panicznie boi się, że genetycznie jest uszkodzony co wpływa na wiele jego złych decyzji. Nie pomaga fakt, że jest z tym wszystkim sam, bo rodzina go opuściła. Książka na długo zapada w pamięć, a to co zrobiła Kilianowi (o zgrozo) moja imienniczka jest niewybaczalne i faktycznie rzadko poruszane, wiec przełamuje kolejne tematy tabu. Dlatego lubię najbardziej Gamerkę, bo z pozoru dostajemy romans z grami w tle, a dostajemy wielki wachlarz emocji
Myślę, że Gamerka skradła moje serce, bo to była pierwsza książka, którą przeczytałam z wydawnictwem KDW. Bardzo szybko styl pisania Kasi zachęcił mnie do lektury i z łatwością odnalazłam się w świecie gier. Każda potyczka Fify rozgrywana przez bohaterów była odczuwalna jakbyśmy sami kierowali piłkarzami na murawie. W całej otoczce pozytywnej zabawy piłkarskich rywalizacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie osiągnięcie w e-sporcie najbardziej by Was usatysfakcjonowało? Macie takie, o którym marzycie od dawna?
Czy dopuści do siebie ofiarowaną pomoc?
Mimo rozstania i krzywdzących słów Wiktoria nie potrafi przestać myśleć o Kilianie. Od tych wydarzeń nie mieli ze sobą kontaktu, dlatego gdy dziewczyna dostrzega go na mistrzostwach jest przerażona. Chłopak wygląda jak cień dawnego siebie, wypompowany z uczuć i jakichkolwiek emocji. Zwykle życzliwy dla swoich fanów teraz omija ich z daleka, podczas gdy jego przyjaciel toruje mu drogę przez tłum graczy i kibiców.
Serce Wiktorii znowu rozpada się na drobne kawałeczki.
Wciąż skrywając twarz pod maską WhiteRabbita dziewczyna pnie się na szczyt tabeli. Już tylko jeden mecz dzieli ją od spełnienia największego marzenia i zdobycia pucharu. Mecz, w którym zmierzy się z MadHatterem. Od samego początku walka o zwycięstwo jest naprawdę wyrównana. Obaj zawodnicy w pełni skupiają się na wirtualnej murawie pilnując każdego swojego ruchu i nie zamierzają odpuścić. Gol, który w ostatniej chwili przepuszcza Hatter, jest wynikiem zarówno ogromnego szczęścia Rabbita, jak i roztargnienia chłopaka.
Gdy z pucharem w ręce WhiteRabbit ściąga z twarzy maskę nie podejrzewa jak bardzo jej życie zachwieje się w posadach.
Od słowa do słowa więź z Kilianem umacnia się na nowo. Wiktoria od razu dostrzega targające nim emocje i ból rozrywający jego duszę. Mimo że spodziewała się okropnych wiadomości nie była przygotowana na to, co w końcu udało się jej wyciągnąć od chłopaka. To wszystko było o wiele gorsze niż wcześniej mogła podejrzewać, a gdy jeszcze widziała emocje malujące się w jego oczach...
Agata zapłaci za wszystko co im zrobiła.
Między przygotowaniami do ważnych ogólnoświatowych zawodów Kilian musi uporać się z przeszłością. Godziny spędzane u terapeutki i rozmowy z Wiktorią pomagają. Z drugiej strony nachodzące go wspomnienia i ciągła obawa o Alę nieubłaganie wpychają go coraz głębiej do króliczej nory. Czy znajdzie w sobie dość siły, by się nie poddać i zawalczyć o swoją przyszłość?
„Gamerka. Gra o wszystko" Katarzyny Wycisk to jedna z tych książek, którą wiedziałam, że kupię na pewno, gdy tylko nadarzy mi się ku temu okazja. Nie mogłam się doczekać ponownego spotkania z Kilianem i Wiktorią!
W tym tomie historia znów nierozerwalnie związana jest z Krainą Czarów, choć ukazuje swoje mroczniejsze oblicze. Bohaterowie powieści mierzą się ze złymi w skutkach wydarzeniami. Dobrze, że mogą liczyć na siebie nawzajem, pytanie tylko, czy przezwyciężą wstyd i poproszą o pomoc?
Wątek Ali w tym tomie był dość krótki, ale mocny. Kobieta dopuściła się do ostateczności nie mogąc już dłużej znieść życia z chorobą. Mimo że na początku Kilian nie potrafił tego zrozumieć i obwiniał się o to, co się stało, ostatecznie udało mu się pogodzić z brakiem tej kobiety w jego życiu. Z pomocą otaczających go życzliwych ludzi powoli podnosi się po kolejnym upadku.
Postawa Wiktorii w tym tomie pozytywnie mnie zaskoczyła. Jej decyzje były naprawdę odważne i często trafione w punkt; nawet gdy nie zawsze umiała powściągnąć emocje starała się odsunąć je na bok, by nie mąciły jej obrazu rzeczywistości. To jak zażarcie broniła Kiliana i starała się zrobić wszystko, byleby wyciągnąć go zza lustrzanej tafli było naprawdę piękne.
Mam nadzieję, że teraz, gdy kryzysy zostały zażegnane, Kilian i Wiktoria w końcu będą mogli cieszyć się szczęściem!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚcigany przez minione wydarzenia Kilian zapada się w coraz głębsze odmęty króliczej nory. Choć z całych sił stara się z niej wydostać szybko dociera do niego, że nie da rady. Po tym co zrobiła mu Agata czuje się złamany i nie ma sił, żeby się podnieść.
Czy...
Kontynuacja losów Wiki i Kiliana . On walczy z demonami z przeszłości , ona stara się byc jego opoką . A w tle dalsze rozgrywki w świecie e-sportu FIFA.
Ta część dłużyła mi się strasznie , bo nie ma jakiejś większej akcji. Skupiamy się przede wszystkim na problemie Kiliana i jego relacji z rodziną . Między głównymi bohaterami -mam wrażenie - mniej iskrzy. Autorka pokazuje bardziej wspólne wsparcie i dążenie do celu- wygrana w mistrzostwach FIFAe WorldCup. Ogólnie polecam. Ocena 7/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część dłużyła mi się strasznie , bo nie ma jakiejś większej akcji. Skupiamy się przede wszystkim na problemie Kiliana i jego relacji z rodziną . Między głównymi bohaterami -mam wrażenie - mniej iskrzy. Autorka pokazuje...
Piękne domknięcie jakże ciekawej dylogii. Ja jak zwykle ponarzekam sobie na erotykę, której ogólnie nie lubię i która zwłaszcza w tym tomie była… niepotrzebna? No, nudne się to robi kiedy czwarty raz czytasz praktycznie to samo! Mimo wszystko sam gaming’owy klimat, dobrze poprowadzona fabuła doprawiona szczyptą dramatyzmu, ciekawi bohaterowie - nic dodać, nic ująć!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🎮MOJA OPINIA🎮
Tytuł: " GAMERKA. GRA O WSZYSTKO" TOM 2
Autor: Katarzyna Wycisk
(Książka pochodzi z prywatnej kolekcji)
Przychodzę dziś do Was z opinią wspaniałej książki autorstwa Katarzyny Wycisk pt. "Gamerka. Gra o wszystko". Jest druga część i kontynuacja dalszych losów Kiliana i Wiktorii. Po raz kolejny trafiamy do świata e-sportu. Tym razem nie będę wam zdradzać fabuły. Mogę jedynie zapewnić że emocji wam nie zabraknie. Jestem oczarowana tą historią. To chwytająca za serce i pełna emocji historia. Pokazuje ile jesteśmy w stanie poświęcić się dla drugiej osoby. Autorka chce nam przekazać, że nigdy nie wolno się poddawać. Trzeba codziennie walczyć o swoje szczęście, nawet jeśli te szczęście miało trwać tylko chwilę. Jestem pełna podziwu dla Wiktorii, która pomimo wszystko trwała przy Kilianie i pomagała mu przetrwać ciężkie chwile. Autorka w swojej książce porusza wiele trudnych tematów m.in: choroba psychiczna,motyw gwałtu, trauma, depresja. Doskonale opisuje nie tylko świat e-sportu ale również chorobę jaką jest schizofrenia. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej historii. Bardzo zżyłam się z bohaterami i razem z nimi przeżywałam ich trudne chwile. Piękna oprawa graficzna i nie mówię tu tylko o okładce, a także o wnętrzu książki, który skłania do refleksji. Uwielbiam stylu pisania i twórczość autorki ❤️ Z całego serca polecam ❤️ Książka jest warta każdej minuty poświęconego czasu ❤️
🎮MOJA OPINIA🎮
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: " GAMERKA. GRA O WSZYSTKO" TOM 2
Autor: Katarzyna Wycisk
(Książka pochodzi z prywatnej kolekcji)
Rzadko oceniam książki na pełne 10, ale ta na to zasługuje w pełni. Pełna emocji, skłaniająca do przemyśleń i dająca wiarę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga
Wciąga
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa jednej z imprez Kilian zostaje brutalnie wykorzystany. To odbija się na jego psychice i… na relacji ze znajomymi, w tym z Wiktorią, z którą zrywa łamiąc i swoje i jej serce.
W jako takim pionie trzyma go tylko FIFA. Kilian należy bowiem do czołówki graczy e-sportu, w którym jest znany jako MadHatter. Sęk w tym, że skrywająca się za pseudonimem WhiteRabbit Wiktoria również, i nawet zablokowanie jej numeru telefonu nic nie daje. Oboje bowiem „wpadają” na siebie na różnych turniejach…
To sprawia, że obojgu trudno zapomnieć o tym, co ich łączyło.
Na dodatek Wiktoria, której cały czas zależy na Kilianie, nie ma zamiaru z niego rezygnować. Jest gotowa poświęcić bardzo dużo, by go odzyskać, ale musi to robić bardzo ostrożnie, bo każdy nieuważny gest może sprawić, że chłopak zrobi nie krok do przodu, a kilka w tył.
Na dodatek to, że spotkali się na, w pewnym stopniu, neutralnym gruncie w czasie Mistrzostw Polski, stwarza nowe możliwości, z których ona ma zamiar skorzystać. Zwłaszcza że jej talent został zauważony przez ludzi mających co nieco do powiedzenia w e-sporcie. Na dodatek oboje dostają powołanie do szerokiej kadry Polski na Mistrzostwa Świata, a co za tym idzie… Wiktoria musi się nauczyć gry zespołowej, Kilian zresztą też. On bowiem jest zbyt wielkim indywidualistą i praca w grupie nie do końca mu wychodzi.
Trzeba więc odłożyć prywatę na bok i skupić się na przygotowaniach do imprezy.
Sporym plusem (a może minusem?),jest fakt, że w kadrze, poza MadHatterem i WhiteRabbitem jest jeszcze dwóch graczy.
Tylko czy to pomoże w uporaniu się z prywatnymi problemami…?
Co wydarzyło się na tamtej imprezie?
Czy przygotowania do kolejnych mistrzostw, upór Wiktorii i podjęta przez Kiliana terapia pomogą mu uporać się z licznymi demonami?
Czy Wiktoria odniesie sukces?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie właśnie w tej książce.
Długo zabierałam się za drugi tom „Gamerki” i… tego żałuję.
W tej części zostały bowiem poruszone tematy mi bliższe, niż gry… po które sama czasami sięgam, ale do rzeczy…
Autorka skupia się tym razem na życiu prywatnym Kiliana, i jego problemach osobistych, począwszy od wydarzeń, które doprowadziły do jego zerwania z Wiktorią.
Poznajemy go nie tylko jako jednego z najlepszych graczy w e-sporcie, ale i zwykłego człowieka. Mężczyznę, który, co prawda po długiej walce z samym sobą, zaczyna się otwierać, nie tylko przed specjalistami, ale i przed ludźmi z najbliższego mu otoczenia.
Udowadnia tym samym, że bycie „męskim” nie oznacza zamiatania problemów pod dywan, ale walkę o ich rozwiązanie. Czasami bowiem wystarczy tylko jedna życzliwa osoba, by dostać pozytywnego kopniaka w motywację, i stawić czoło kłopotom.
Podoba mi się też parę innych, równie trudnych, wątków, ale nie chcę Wam zdradzić za dużo…
Czy przekonałam Was do sięgnięcia po tę książkę?
Mam nadzieję, że tak…
Dylogię „Gamerka” przywiozłam z ubiegłorocznych targów książki w Poznaniu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW jako takim pionie trzyma go tylko FIFA. Kilian należy bowiem do czołówki graczy e-sportu, w którym jest znany jako MadHatter. Sęk w tym, że skrywająca się za pseudonimem WhiteRabbit Wiktoria...