Odyseja

- Klasyka w komiksie
- 2023-10-25
- 2023-10-25
- Jacek Drewnowski
Graficzna wersja słynnej greckiej opowieści, pełna emocji, burzliwych przygód i fantastycznych stworzeń.
Gdy legendarny wojownik Odyseusz wyrusza w podróż powrotną z Troi do rodzimej Itaki, nawet nie podejrzewa, jakie straszne niebezpieczeństwa czyhają na jego drodze.
Ludożercze potwory, jednooki potwór i sześciogłowy wąż to tylko niektóre z nich, Odyseusz będzie musiał zmierzyć się również ze złowrogimi syrenami, budzącymi grozę duchami i z tajemniczą czarodziejką.
Kup Odyseja w ulubionej księgarni
- W mojej biblioteczce 1
- Komiks, Powieść graficzna 1
- Dla starszaka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odyseja
⛵Najważniejsze motywy epopei Homera zawarto na kartach wspaniale zilustrowanego komiksu.
⛵Odyseusza, najsprytniejszego z żyjących, bohatera wojny trojańskiej, spotykamy na wyspie Ogygia, gdzie od kilku lat więzi go nimfa Kalipso. Po interwencji Ateny może wyruszyć w dalszą drogę do Itaki, gdzie wiernie czeka na niego żona Penelopa. Na wyspie Feaków opowiada historię swych dotychczasowych podróży, gdy po wypłynięciu z Troi zniosło go z kursu, trafił m.in. do krainy Lotofagów, do jaskini cyklopów, na wyspę syren i musiał przepłynąć między Scyllą a Charybdą. I nawet na Itace czekało na niego kolejne niebezpieczeństwo.
⛵To świetnie przemyślana publikacja zarówno dla uczniów chcących poznać lekturę szkolną w innej formie, jak i wielbicieli komiksów. Losy Odyseusza można prześledzić na ponumerowanej mapie, a zdobytą wiedzę utrwalić dzięki zawartej na ostatnich stronach historii „Odysei”, Homera i wojny trojańskiej.
⛵Z kolei autorzy to utytułowani graficy i doświadczeni ilustratorzy, a tłumaczenie usatysfakcjonuje każdego, kto oczekuje języka realizującego zasadę decorum, czyli stosowności. Wersja graficzna nie odbiera powagi tak ważkiej przecież tematyce.
💚To doskonale wydana i zilustrowana opowieść o bohaterze, którego losy pozostają aktualne do dziś i stanowią inspirację dla twórców wszelkich tekstów kultury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⛵Odyseusza, najsprytniejszego z żyjących, bohatera wojny trojańskiej, spotykamy na wyspie Ogygia, gdzie od kilku lat więzi go nimfa Kalipso. Po interwencji Ateny może wyruszyć w dalszą drogę do Itaki, gdzie wiernie czeka na niego żona Penelopa. Na wyspie Feaków opowiada historię swych...
Obrazki ciosane kamieniem i choć widzę dokładnie, co kto robi i co niesie i jak wygląda, to jednak prosiłabym o łagodniejszą kreskę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNatomiast wspaniała robota z przedstawieniem tego długalachnego, przynudzającego chwilami eposu.
Jestem zachwycona tą książką! Tyle treści w komiksie i w tak wciągającej formie! Nie po łebkach - jak to czasem jest w komiksach i wtedy trudno zrozumieć. Tutaj idealnie zachowany balans, wszystko czytelne a jednocześnie plastyczne, uruchamiające wyobraźnię.
Kreska przypomina typowe płaskie animacje, które kojarzę z dzieciństwa i dzięki temu one żyły przed moimi oczami. Nie wszystkim spasuje ta kreska, może jest za prosta, zbyt uboga, brak cieniowania, ale dla mnie to było na plus, bo wyraźniej widziałam co się dzieje w danej scenie. Po przeczytaniu wracałam do ulubionych fragmentów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKreska przypomina typowe płaskie animacje, które kojarzę z dzieciństwa i dzięki temu one żyły przed moimi oczami. Nie...
Komiks wierny oryginalnej opowieści Homera i do tego świetnie narysowany. Historia opowiedziana przystępnie. Dla starszych świetne przypomnienie eposu, dla młodszych znakomite wprowadzenie w klasykę.