Odyseja

Jacek Drewnowski

Kup Odyseja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odyseja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odyseja

⛵Najważniejsze motywy epopei Homera zawarto na kartach wspaniale zilustrowanego komiksu.

⛵Odyseusza, najsprytniejszego z żyjących, bohatera wojny trojańskiej, spotykamy na wyspie Ogygia, gdzie od kilku lat więzi go nimfa Kalipso. Po interwencji Ateny może wyruszyć w dalszą drogę do Itaki, gdzie wiernie czeka na niego żona Penelopa. Na wyspie Feaków opowiada historię swych dotychczasowych podróży, gdy po wypłynięciu z Troi zniosło go z kursu, trafił m.in. do krainy Lotofagów, do jaskini cyklopów, na wyspę syren i musiał przepłynąć między Scyllą a Charybdą. I nawet na Itace czekało na niego kolejne niebezpieczeństwo.

⛵To świetnie przemyślana publikacja zarówno dla uczniów chcących poznać lekturę szkolną w innej formie, jak i wielbicieli komiksów. Losy Odyseusza można prześledzić na ponumerowanej mapie, a zdobytą wiedzę utrwalić dzięki zawartej na ostatnich stronach historii „Odysei”, Homera i wojny trojańskiej.

⛵Z kolei autorzy to utytułowani graficy i doświadczeni ilustratorzy, a tłumaczenie usatysfakcjonuje każdego, kto oczekuje języka realizującego zasadę decorum, czyli stosowności. Wersja graficzna nie odbiera powagi tak ważkiej przecież tematyce.

💚To doskonale wydana i zilustrowana opowieść o bohaterze, którego losy pozostają aktualne do dziś i stanowią inspirację dla twórców wszelkich tekstów kultury.

Obrazki ciosane kamieniem i choć widzę dokładnie, co kto robi i co niesie i jak wygląda, to jednak prosiłabym o łagodniejszą kreskę.

Natomiast wspaniała robota z przedstawieniem tego długalachnego, przynudzającego chwilami eposu.

Na półkach: , , , , ,

Jestem zachwycona tą książką! Tyle treści w komiksie i w tak wciągającej formie! Nie po łebkach - jak to czasem jest w komiksach i wtedy trudno zrozumieć. Tutaj idealnie zachowany balans, wszystko czytelne a jednocześnie plastyczne, uruchamiające wyobraźnię.
Kreska przypomina typowe płaskie animacje, które kojarzę z dzieciństwa i dzięki temu one żyły przed moimi oczami. Nie wszystkim spasuje ta kreska, może jest za prosta, zbyt uboga, brak cieniowania, ale dla mnie to było na plus, bo wyraźniej widziałam co się dzieje w danej scenie. Po przeczytaniu wracałam do ulubionych fragmentów.

24 użytkowników ma tytuł Odyseja na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Odyseja na półkach dodatkowych

Okładka książki Superrekin kontra Oktoboss Josh Cleland, Russell Punter
Superrekin kontra Oktoboss Josh Cleland, Russell Punter
Okładka książki Drakula Russell Punter, Bram Stoker
Drakula Russell Punter, Bram Stoker
Okładka książki Alicja w Krainie Czarów. Powieść graficzna Simona Bursi, Russell Punter
Alicja w Krainie Czarów. Powieść graficzna Simona Bursi, Russell Punter
Okładka książki Przygody Thora Andrea Da Rold, Russell Punter