Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie

Okładka książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie autora Batja Mesquita, 9788378867456
Batja Mesquita Wydawnictwo: Copernicus Center Press nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Between Us: How Cultures Create Emotions
2023-11-08
2023-11-08
Kinga Wołoszyn

Kup Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie

Autorka rozpoczyna swą publikację od osobistego wstępu - zwierzenia, na temat swoich odczuć w nowym miejscu zamieszkania. Następnie bardzo szczegółowo omawia podstawowe ludzkie emocje, proces ich powstawania, a także ich rolę, znaczenie wskazując przy tym na podobieństwa i różnice kulturowe. Powołuje się ona zarówno na liczne badania psychologiczne, jak i odwołuje się do codziennego dostępnego każdemu z nas doświadczenia. Książka jest przyjemna w lekturze, porządkuje określone obszary wiedzy.

Ani ziębi, ani grzeje. Liczyłam na coś bardziej interesującego. Za dużo banałów, za mało najnowszych odkryć.

Duze oczekiwania po wysluchaniu podcastu "o zmierzchu" jednak rozczarowanie po lekturze. Wiele powtórzeń tych samych stwierdzen plus zestawienia badan i przykladow jak by dla samego potwierdzenia tezy, bardzo lapidarnie...

157 użytkowników ma tytuł Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie

Okładka książki Przeciw szczęściu Bobby Bingle, Owen Flanagan, Daniel M. Haybron, Joseph LeDoux, Batja Mesquita, Michele Moody-Adams, Songyao Ren, Anna Sun, Yolonda Y. Wilson

Po dorosłemu Joanna Flis
Po dorosłemu
Joanna Flis
W swojej najnowszej książce „Madame Monday. Po dorosłemu” Joanna Flis podejmuje temat, który w dobie kultu wiecznej młodości i ucieczki przed odpowiedzialnością wydaje się rewolucyjny: jak w końcu dojrzeć. Autorka, znana psychoterapeutka, nie serwuje nam jednak sztywnego wykładu, lecz zaprasza do intymnej, a momentami bezlitosnej rozmowy o tym, co to znaczy być dorosłym w świecie, który promuje infantylizm. Moja ocena 7/10 wynika z uznania dla terapeutycznej trafności diagnoz, przy jednoczesnym poczuciu, że momentami narracja staje się zbyt gęsta od psychologicznego żargonu. Książka jest swoistym przewodnikiem po meandrach dojrzałości emocjonalnej. Flis z chirurgiczną precyzją rozbija na czynniki pierwsze nasze mechanizmy obronne, lęki przed zaangażowaniem i tendencję do obwiniania całego świata za własne niepowodzenia. Największą zaletą publikacji jest jej struktura – autorka nie tylko diagnozuje problemy, ale oferuje konkretne narzędzia do pracy nad sobą. Podtytuł „Po dorosłemu” to obietnica, którą Flis spełnia, ucząc nas, że dojrzałość nie jest metryką, lecz zestawem kompetencji, takich jak stawianie granic, branie odpowiedzialności za własne emocje czy umiejętność przeżywania straty. Styl Joanny Flis jest charakterystyczny: bezpośredni, pełen empatii, ale pozbawiony taniego pociesicielstwa. Autorka pisze do czytelnika jak mądra przyjaciółka, która nie boi się powiedzieć nam bolesnej prawdy prosto w oczy. To książka dla tych, którzy utknęli w roli „wiecznego dziecka” i czują, że ich życie przecieka im przez palce w oczekiwaniu na mitycznego dorosłego, który przyjdzie i wszystko naprawi. Flis uświadamia, że tym dorosłym musimy stać się my sami. Momentami odnosi się wrażenie, że autorka stara się upchnąć zbyt wiele wątków w jednej publikacji, co stanowi główny minus książki. Niektóre rozdziały, choć fascynujące, wydają się urwane, zostawiając czytelnika z poczuciem niedosytu i koniecznością szukania uzupełnień w innych źródłach. Ponadto, dla osób nieobeznanych z terminologią terapeutyczną, niektóre fragmenty mogą być trudne w odbiorze i wymagać kilkukrotnego czytania, co nieco zaburza płynność lektury. Podsumowując, „Madame Monday. Po dorosłemu” to solidna i bardzo potrzebna lekcja życia. To książka, która zdejmuje z nas ciężar nierealnych oczekiwań i pokazuje, że dorosłość, choć trudna i wymagająca, jest jedyną drogą do prawdziwej wolności. Joanna Flis stworzyła dzieło, które prowokuje do myślenia i daje realną szansę na zmianę paradygmatu, w jakim funkcjonujemy. To mocne siedem punktów za merytorykę i odwagę w poruszaniu tematów, które większość z nas woli zamiatać pod dywan. Idealna pozycja dla każdego, kto chce w końcu przestać dryfować i zacząć świadomie sterować własnym losem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na76 dni temu
Jesteś oszustką. Syndrom, który cię niszczy Małgorzata Mielcarek
Jesteś oszustką. Syndrom, który cię niszczy
Małgorzata Mielcarek
Zainteresowałam się tematem ze względu na autorkę :) Sama bym nie sięgnęła po taki tytuł, bo na szczęście nie mam takiego podejścia do życia i nie porównuje się z nikim :) więc nie szukam na siłę syndromu tylko cieszę się z bycia kobietą i mam starszego brata i doskonale wiem jakie są różnice (prawa i przywileje) z tytułu bycia chłopcem czy dziewczynką :) Mam wrażenie, ze tytuł wprowadza w błąd, oczekiwałam innej treści i taka forma lepiej by się sprawdziła jako podcast w kilku odcinkach. Jest to wywiad i forma dialogu. Powtarzanie tego samego wiele razy jest nurzące. Nie wiele to wnosi do wiedzy czytelnika. Na dłuższą metę wręcz meczące. Mimo, że temat ciekawy i warty uwagi. Myślę, że taka lektura dla nastolatki będzie wręcz wyrokiem (mam raka = jestem kobietą) jaki ten świat jest brutalny i niesprawiedliwy. Warto podkreślić to nie socjalizm i sprawiedliwości nie ma i nigdy nie było :) Należy budować mosty pomiędzy damskim i męskim światem i uszanować swoje różnice i predyspozycje. Natomiast z punktu widzenia dorosłej kobiety gdy skończy się studia i zacznie pracować to ciężko, żeby co roku robić coś ła ło łi, żeby co roku wchodzić na K2 i karmić słonie w Afryce i ciągle przebijać swoje sukcesy nowymi. Ja to nazywam wysoko postawiona poprzeczka i jak się jest w tym miejscu na osi x to potem ciężko "przebić samą siebie" bo tyle już się osiągnęło a presja społeczeństwa jest nastawiona na sukces. Na nikim nie zrobię wrażenia czytając 52 książki rocznie, ale na każdym zrobię wrażenie z tytułu "sukces" jak powiem, że 52 dni spędziłam w podróży dookoła świata bo na "takie sukcesy nastawiony jest obcenie świat miejski" nie na konkurs na najlpeszy ogródek i najlepszą prozę tylko na to co jest aktualnie modne. Żyjąc w takiej bańce nabieramy przekonań, że sukces to awans czy stanowisko i się na siłę porównujemy, zamiast żyć i czerpać radość z tego co przynosi nam frajdę :)
Becia Niedziusiowa - awatar Becia Niedziusiowa
oceniła na65 miesięcy temu
Pokolenia Magdalena Kuszewska
Pokolenia
Magdalena Kuszewska Tomasz Sobierajski
Prof. Tomasz Sobierajski i Magdalena Kuszewska pokusili się w „Pokolenia. Jak uczyć się od siebie nawzajem” o próbę analizy pokoleń od roku 1900 aż po lata współczesne, ich usystematyzowanie oraz określenie pewnych, łączących je cech. O odpowiedź na pytanie, na ile ta pałeczka przekazywana kolejnym pokoleniom zmienia swój kierunek i oddala nas od poprzedników. Jak zmieniamy się na przestrzeni lat, co nowego wnosimy do świata, jakie wartości oraz obciążenia i nadzieje posiadamy. Czy nadawane pokoleniom nazwy mają jakiekolwiek przełożenie na reprezentowane przez nie podejście do otaczającego świata? Autorzy wraz z zaproszonymi rozmówcami wracają do lat dorastania i próbują odmalować znaki swoich czasów, wpływ przemian na całe pokolenie a także odpowiedzieć na pytanie – na ile jesteśmy dziećmi danej generacji, na ile ona na nas wpływa i nas definiuje? Przy okazji lektury, wielu z czytelników wróci także do swoich młodych lat, czasów powojennych, okresu PRL-u, rodzącego się kapitalizmu czy przełomu wieków. Do pierwszych miłości klasowych, szkolnych mundurków, spranych jeansów, sentymentalnych programów w telewizji, początków internetu, dezodorantów zapachowych i "wielkich jak cegła" telefonów komórkowych. Oczywiście, jak zawsze w przypadku takich rozmów, pojawia się odwieczna pokusa porównań; namysł nad tym, które pokolenie jest lepsze, któremu żyło się łatwiej, a które ma pod górkę? Czy można do socjologicznego fenomenu jakim jest pokolenie w ogóle przykładać takie miary? Czy można porównać czas dorastania wybitnej aktorki Magdaleny Zawadzkiej z pierwszymi krokami w zawodzie równie wybitnej dziennikarki, Agaty Młynarskiej? Co obie miałyby sobie do powiedzenia, jakie rady i przekonania mogłyby sobie dzisiaj przekazać? W książce znajdziemy także wspomnienia i rozmowy z Marcinem Mellerem, Mają Komorowską, Małgorzatą Gołotą i Adamem Bodnarem. Osobiście zanurzyłam się w tę lekturę jak w dobrą powieść o przeszłości, powrót do lat minionych, reminiscencji z przeszłości. Nie ma tutaj taniego moralizatorstwa (o co miałam obawy, częste w przypadku lektur ze słowem „pokolenie” w tytule),bo Sobierajski i Kuszewska bardzo dbają o to by odczarować mit „lepszego pokolenia” i znaleźć punkty wspólne, wartości i podobieństwa, które łączą, a nie dzielą ludzi. Opisy (umowne) poszczególnych pokoleń wraz z nazwami są tylko jakąś podpowiedzią, punktem wyjścia do odnalezienia swojego miejsca na społecznej ścieżce. Tak naprawdę wszyscy mamy do przełknięcia swoją „żabę życia” (cudowne określenie pani Magdaleny Zawadzkiej). Jedyne co niepokoi, to świadomość tego, że pokolenia mijając, według koncepcji Williama Straussa i Neila Howe’a, przechodzą pewne stałe, określone etapy. Wspomniana koncepcja głosi, że historia toczy się według tzw. cykli pokoleniowych, w których wyróżniamy kilka faz, którymi rozpoczyna oraz kończy się ludzkość: fazy wzrostu, przebudzenia, rozprężenia i kryzysu/rozpadu. Już niedługo kończy się kolejna pokoleniowa faza, w której żyjemy. Taka teoria tym bardziej niepokoi, gdy patrząc na wydarzenia w kraju i na świecie, zdamy sobie sprawę, że licząc od ostatniej fazy kryzysu (czyli II wojny światowej),obecnie nasze pokolenie znowu wchodzi w końcową fazę kryzysu. Niezależnie jednak od przynależności do umownego pokolenia, jesteśmy w jakiś sposób odpowiedzialni za swój czas i należy się nam głęboka refleksja nad czasami, w jakich żyjemy i konieczność wypracowania takich narzędzi, które pozwolą się nam porozumieć, także międzypokoleniowo, bo siła społeczna tkwi właśnie w kolektywie, w wymianie doświadczeń między starszymi a młodszymi, by wspólnie zmieniać oblicze otaczającego nas świata i dać przykład tym, którzy nadchodzą po nas… Na koniec ważny cytat z książki, autorstwa Mai Komorowskiej: „"Co mogę jeszcze powiedzieć? Chciałabym, żebyśmy byli właśnie siebie ciekawi. Żebyśmy potrafili wzajemnie od siebie czerpać opowieść o naszych widzeniach świata, o naszym losie. A nade wszystko rozmawiać, bo dopóki rozmawiamy, możemy się porozumieć. W wierszu „Stary profesor” w ostatniej zwrotce Szymborska mówi: „Kiedy wieczór pogodny, obserwuję niebo, Nie mogę się nadziwić, ile tam punktów widzenia”. I dla tych punktów widzenia warto żyć.”
Mona - awatar Mona
oceniła na81 rok temu
Czy mądrości można się nauczyć? Sławomir Jarmuż
Czy mądrości można się nauczyć?
Sławomir Jarmuż
Pytanie o to, czy mądrości można się nauczyć, to zagadnienie, które od wieków nurtuje filozofów i psychologów. Sławomir Jarmuż w swojej książce "Czy mądrości można się nauczyć?" podejmuje to pytanie, oferując zarówno analizę teoretyczną, jak i praktyczne wskazówki. Co mówi nam autor? Jarmuż wskazuje, że choć mądrość często kojarzona jest z doświadczeniem życiowym i dojrzałością, to istnieje wiele elementów, które składają się na tę złożoną cechę i które można rozwijać. Autor podkreśla, że mądrość to nie tylko wiedza, ale również umiejętność jej stosowania w praktyce, a także zdolność do refleksji i empatii. Kluczowe elementy, które według Jarmuża składają się na mądrość to: Refleksyjność: Umiejętność zatrzymania się, zastanowienia nad własnymi myślami i działaniami. Krytyczne myślenie: Zdolność do analizowania informacji, dostrzegania różnych perspektyw i formułowania własnych sądów. Emocjonalny dystans: Umiejętność zachowania spokoju w trudnych sytuacjach i obiektywnego oceniania rzeczywistości. Empatia: Zdolność do rozumienia uczuć innych ludzi i współodczuwania z nimi. Jarmuż przekonuje, że te umiejętności można rozwijać poprzez: Częste ćwiczenie refleksji: Prowadzenie dziennika, medytacja, rozmowy z innymi. Poszukiwanie nowych informacji: Czytanie książek, uczestniczenie w kursach, dyskusje. Rozwijanie umiejętności społecznych: Empatia, asertywność, komunikacja. Praktykowanie uważności: Koncentrowanie się na chwili obecnej. Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Kompletne podejście: Książka łączy teorię z praktyką, oferując zarówno analizę pojęcia mądrości, jak i konkretne wskazówki dotyczące jej rozwijania. Zrozumiały język: Autor unika skomplikowanego języka naukowego, dzięki czemu książka jest dostępna dla szerokiego grona czytelników. Praktyczne ćwiczenia: Książka zawiera szereg ćwiczeń, które można wykorzystać do samodzielnej pracy nad rozwojem mądrości. Podsumowując, Sławomir Jarmuż w swojej książce przekonuje nas, że mądrość to nie jest cecha zarezerwowana dla wybranych, ale umiejętność, którą każdy z nas może rozwijać przez całe życie.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko

Cytaty z książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie

Dodaj cytat z książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie