Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Between Us: How Cultures Create Emotions
- 2023-11-08
- 2023-11-08
- Kinga Wołoszyn
Ludzie we wszystkich kulturach mają emocje związane z osobami, które są dla nich ważne, wyzwaniami związanymi z ich pozycją społeczną oraz z tym, co uważają za dobre, piękne, wstydliwe lub wulgarne. Jednak czy na całym świecie okazuje się radość czy smutek tak samo? Oczywiście, że nie!
W swojej najnowszej książce Świat emocji psycholożka kulturowa Batja Mesquita przedstawia radykalnie odmienny sposób patrzenia na emocje: taki, który wiąże je z naszym miejscem w świecie, naszymi relacjami oraz kulturą, w której się wychowaliśmy. Dzięki nim tworzymy związki, rodziny, grupy znajomych, społeczeństwa. Dlatego dotyczą nie tylko nas, ale wszystkich, którzy z nami przebywają. Jeśli się gniewamy, wpływa to przecież także na nasze otoczenie. Dlatego kluczowe dla budowania relacji międzyludzkich jest zrozumienie, jak czują inni. Co oznacza dla nich radość, spokój, duma, miłość, złość, strach, żal, obrzydzenie, wstyd, zazdrość?
Spojrzenie na emocje z takiej perspektywy wzbogaci Twoje życie emocjonalne, sprawi, że lepiej zrozumiesz, jak czują inni ludzie i jak to wpływa na Ciebie i Twoje relacje z nimi.
Kup Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
157 użytkowników ma tytuł Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie na półkach głównych- Chcę przeczytać 129
- Psychologia 7
- Chciałbym kupić 1
- Psychoterapia 🛟 1
- Popularnonaukowe 1
- Socjologia 1
- 2025 1
Tagi i tematy do książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
Cytaty z książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
Dodaj cytat z książki Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat emocji Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
Autorka rozpoczyna swą publikację od osobistego wstępu - zwierzenia, na temat swoich odczuć w nowym miejscu zamieszkania. Następnie bardzo szczegółowo omawia podstawowe ludzkie emocje, proces ich powstawania, a także ich rolę, znaczenie wskazując przy tym na podobieństwa i różnice kulturowe. Powołuje się ona zarówno na liczne badania psychologiczne, jak i odwołuje się do codziennego dostępnego każdemu z nas doświadczenia. Książka jest przyjemna w lekturze, porządkuje określone obszary wiedzy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAni ziębi, ani grzeje. Liczyłam na coś bardziej interesującego. Za dużo banałów, za mało najnowszych odkryć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuze oczekiwania po wysluchaniu podcastu "o zmierzchu" jednak rozczarowanie po lekturze. Wiele powtórzeń tych samych stwierdzen plus zestawienia badan i przykladow jak by dla samego potwierdzenia tezy, bardzo lapidarnie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
Pokazuje także jak nasze emocje wpływają na innych. Gdy się złościmy to wpływa na nasze otoczenia, tak samo jak inny zauważają naszą radość.
Ta książka to studium nad emocjami, nad tym jak w różnych regionach inaczej okazuje się radość czy skutek, jak emocje związane z kulturą, z pozycją społeczną i wieloma innymi czynnikami. Wreszcie jest to o tym jak zrozumieć emocje.
Bardzo wartościowa i ciekawa lektura.
Jak tworzyć relacje w wielokulturowym społeczeństwie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka, psycholog poddaje badaniom emocje, to jak wpływają na nie nasze miejsce w świecie, relacje, kultura.
Ta książka to studium nad emocjami, nad tym jak w różnych regionach...