Żubr Pompik. Odkrycia. Cudowne pszczoły

24 str. 24 min.
- literatura dziecięca
- Żubr Pompik. Odkrycia (tom 7)
- 2023-09-06
- 2023-09-06
- 24 min.
Żuberki podążają za słodkim zapachem, który doprowadza ich do gniazda pszczół. Z początku boją się, że owady mogą użądlić, jednak pracowita pszczoła szybko daje im do zrozumienia, że absolutnie nie ma na to czasu. Pszczoły są przecież bardzo zajęte i mają do wykonania niezwykle ważne zadanie.
W nowej serii pt. „Odkrycia” sympatyczna rodzina żubrów będzie wytrwale szukać odpowiedzi na niełatwe pytania, które stawia przed nią świat przyrody. Dokąd odlatują ptaki? Skąd się bierze wiatr? Jak z nasionka powstaje drzewo? Czy da się dotknąć tęczy? W naukowych odkryciach żuberkom pomogą przyjaźni mieszkańcy puszczy.
Kup Żubr Pompik. Odkrycia. Cudowne pszczoły w ulubionej księgarni
Oceny książki Żubr Pompik. Odkrycia. Cudowne pszczoły
18 użytkowników ma tytuł Żubr Pompik. Odkrycia. Cudowne pszczoły na półkach głównych- Przeczytane 12
- 2024 2
- L-owe 1
- Lit. dziecięca 1
- Dla_dzieci 1
- Dzieci 1
- Z biblioteki 1
- Czytane dzieciom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żubr Pompik. Odkrycia. Cudowne pszczoły
Obawiam się, że może nieco zniechęcić do miodu te dzieci i dorosłych, którzy nie wiedzą jak on powstaje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze rewelacyjna oprawa graficzna i ciekawostki przyrodnicze obudowane fajną historią.
Gdy książkę dla dzieci tworzy biolog, który jednocześnie jest także rysownikiem powstaje bardzo ciekawa pozycja popularyzująca wiedzę o przyrodzie.
Wszystkie książki o Żubrze Pompiku opowiadają o przygodach młodego, bardzo ciekawego świata zwierzątka i jego rodzinki. Razem odkrywają faunę i florę puszczy w której mieszkają, uczą się reguł leśnej rzeczywistości, a czasem nawet wyruszają w dalsze podróże, zwiedzając inne regiony Polski.
"Żubr Popmik. Odkrycia. Cudowne pszczoły"
Siódma część serii o odkryciach żubrzej rodziny wzmoży w Nas apetyt nie tylko na miodzik, ale także na pochłonięcie innych książek autorstwa Tomasza Samojlika.
Nieznany, lecz jednak nęcący zapach przyciąga żubry jak magnes. Gdy okazuje się, że ten aromat jest zasługą pszczół, Pompik i Policja wiedzą, że znów czeka na nich wspaniała przygoda, dzięki której odkryją tajemnice owadów tworzących pyszny miodek.
Co to jest miód? Czy pszczoły żądlą? W jakich sytuacjach tańczą? Czy mają rodzinę? - Ciekawe czy odpowiedzi na te pytania zrobią na Was tak ogromne wrażenie jak na żubrach 🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkie książki o Żubrze Pompiku opowiadają o przygodach młodego, bardzo ciekawego świata zwierzątka i jego rodzinki. Razem odkrywają faunę i florę puszczy w której mieszkają, uczą się reguł leśnej rzeczywistości, a czasem...
Poznawanie lasu wraz z ich małymi mieszkańcami to wspaniała edukacyjna przygoda!
Przyjazna fabuła w piękny sposób prezentuje wiedzę związaną z życiem w lesie bez zbędnego moralizowania, co z pewnością jest plusem jeśli chodzi o zachęcenie dzieci.
Tym razem wraz z Pompikiem i jego siostrą Polinką poznamy bliżej grzyby 🍄i dowiemy się, że mają one rozmaite kształty, kolory i zapachy, a dzięki nim las pozostaje czystszy. Przewodnikiem dzieci jest tutaj ślimak, który z pewnością jest ogromnym fanem grzybów.
Część o pszczołach 🐝 pokazuje jakie są główne zadania tych małych żyjątek. Rodzeństwo spotyka jedną z pszczół i ma szansę zadać jej kilka pytań dowiadując się ciekawostek o jej życiu.
Jak zwykle w środku znajdziemy także labirynt, jak również porady udzielone przez mamę.
Podoba mi się także część edukacyjna, która znajdziemy na końcu książki, a która poszerzy naszą wiedzę jeszcze bardziej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiosną pierwszy raz zapoznałam się z żubrem Pompikiem i jego rodziną i właśnie od tego momentu zachwyciłam się jedną z serii o tym bohaterze, która opowiada o rozmaitych odkryciach.
Z majestatycznego króla polskiej puszczy Tomasz Smojlik uczynił przesympatycznego przewodnika po rodzimej przyrodzie, który doskonale sprawdza się w roli nauczyciela, a i potrafi przy tym rozbawić. Ciekawski Żubr Pompik i jego rezolutna żubrza siostrzyczka Polinka to dzieciaki, które z niesamowity urokiem i ogromnym zachwytem odkrywają (przed sobą i przed młodymi czytelnikami) otaczający nas świat. Nie inaczej jest w dwóch nowych tytułach z serii „Żubr Pompik. Odkrycia”.
„Cudowne pszczoły” – bez zaskoczenia – porusza temat pracowitych pszczół i przybliża ich niezwykle ważną rolę w przyrodzie. Dzięki przygodzie, jaką odbywa Pompik i Polinka dzieci dowiadują się nie tylko, jak i z czego produkowany jest miód, kto zamieszkuje w pszczelim gnieździe, ale również obalają mit jakoby pszczołom zależało na żądleniu.
„Fantastyczne grzyby” odkrywa przed dziećmi (tymi żubrzymi i człowieczymi) niesamowity świat grzybów, które zachwycają różnorodnością kształtów, kolorów, rozmiarów i… zapachów. Przewodnikiem po tym wycinku przyrody staje się amator grzybów – ślimak. Podkreślana jest również niezwykle ważna rola grzybów w ekosystemie.
Obie książeczki mają formę niedługich opowiadań, w których akcja nie jest ani dynamiczna, ani specjalnie wysublimowana, ale autor potrafi tak pięknie opowiadać o przyrodzie, że zupełnie nie przeszkadza to w pełnym zachwycie nad ich zawartością. Opierają się na dialogu pomiędzy żubrzymi bohaterami, a innymi mieszkańcami puszczy i przemycają solidną dawkę wiedzy. Towarzyszą im charakterystyczne dla tej serii ilustracje – bardzo proste, ale wyraziste. Czy ktoś w ogóle jest sobie w stanie wyobrazić Pompika w innym wydaniu? 😉
Oba tytuły polecam. Chociaż mi zabrakło w części o grzybach informacji o tym, że nie wszystkie gatunki są jadalne (lub są jadalne tylko raz w życiu 😉). Ale z pewnością mogłabym sobie przybić piątkę z żubrzym tatą Pomrukiem, bo też lubię opieńki.
Jeśli chcecie odkrywać z dziećmi świat polskiej przyrody w domowym zaciszu lub w przedszkolnym harmidrze, to książki z Żubrem Pompikiem są najlepszą opcją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Cudowne pszczoły” pokazuje dzieciom jak ważne są pszczoły i do czego są potrzebne. Tłumaczy czym jest miód i jaka się go wytwarza, a także jak pszczoły przekazują sobie informacje.
My bardzo te książki lubimy za poręczny format, idealny do zabrania w podróż czy na dłuższe oczekiwanie chociażby w przychodni. Historie są zawsze bardzo ciekawie napisane, niekiedy bywają nawet zabawne. Ilustracje są przyjemne i kolorowe. Na końcu książki zawsze znajduje się krótkie podsumowanie oraz kilka ciekawostek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMy bardzo te książki lubimy za poręczny format, idealny do zabrania w podróż czy na dłuższe oczekiwanie chociażby w przychodni. Historie są zawsze bardzo ciekawie napisane, niekiedy bywają...