Okładka książki Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie autora Magdalena Kopenhagen, Joanna Kozłowska, 9788324094165
Joanna KozłowskaMagdalena Kopenhagen Wydawnictwo: Znak Koncept nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2023-08-23
2023-08-23

Kup Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie

„Relacje w świecie wysoko wrażliwych” to pozycja, którą czyta się łatwo i szybko. Książka podzielona jest na trzy formaty - spis rozmowy autorek, Q&A oraz poradnik, przez co czytając ją miałam czasem wrażenie, że mam w rękach gazetkę dla nastolatek, a nie książkę psychologiczną. Mało spójny format, sporadyczne literówki czy błędy formatowania (wydanie pierwsze 2023) negatywnie wpływają na odbiór. Pozycja ta może być wartościowa dla młodych odbiorców lub tych starszych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tego typu literaturą. Książka porusza wiele zagadnień dotyczących funkcjonowania, tendencji i relacji osób wysoko wrażliwych, ale żadne z nich nie jest dostatecznie dobrze rozwinięte, jest dużo ledwo „liźniętych” zagadnień. Myślę, że ta pozycja nie przypadnie do gustu osobom, które siedzą już trochę w temacie samorozwoju, a chciałyby poszerzyć swoją wiedzę (poruszane zagadnienia to podstawy podstaw). Niemniej jednak, uważam że książka ta będzie bardzo dobrym wyborem dla nastolatków (przystępny język, zwrócenie uwagi na rolę social mediów, używanie pojęć które często pojawiają się w internecie, a mogą być nie do końca poprawnie zrozumiałe przez ogół społeczeństwa).

Zdecydowanie nie dla każdego. Mega specyficzna książka celująca w WWO, które jednocześnie mają jakiś problem w życiu. Coś tam z niej wyciągnąłem ale nie za dużo. Było mnóstwo tematów które po prostu mnie nie dotyczyły.

Świetna książka o WWO, a wiem co piszę bo trochę ich już przeczytałam i dopiero w tej odnalazłam sens moich problemów! Coś jak objawienie. Merytorycznie, na przykładach, super że z podziałem na obszary życia (czytałam tak jakby książkę o moich doświadczeniach). Polecam gorąco wszystkim WWO, szczególnie tym którzy mają problemy w życiu i nie wiedzą dlaczego. 10/10

317 użytkowników ma tytuł Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie na półkach dodatkowych

101 lekcji, które zmienią twój sposób myślenia Brianna Wiest
101 lekcji, które zmienią twój sposób myślenia
Brianna Wiest
Książka towarzyszyła mi przez cztery miesiące. Nie czytałam jej jednym ciągiem, ale wracałam do niej małymi fragmentami. I myślę, że właśnie w taki sposób najwięcej mi dała. Gdyby przeczytać ją od razu, można odnieść wrażenie, że wciąż mówi o tym samym. Dla mnie jednak te powtórzenia były momentami zatrzymania i zastanowienia się nad sobą. Autorka przypomina, że moje życie jest w moich rękach. Że szczęście nie zależy od innych ludzi, tylko ode mnie i od tego, jak interpretuję rzeczywistość. Uświadomiła mi też, że nie każda myśl jest prawdą, bo mózg potrafi nas „okłamywać”, a utrwalone schematy myślenia wcale nie muszą nas definiować. Skoro jest plastyczny, to znaczy, że naprawdę możemy wiele zmienić. Możemy zrezygnować z „wgranych” nam wzorców zachowań, ale tylko jeśli podejmiemy decyzję, że tego chcemy. Czytając po jednym lub dwóch rozdziałach naraz i dając sobie czas na refleksję, zaczęłam wyciągać z niej konkretne wnioski dla siebie. Właśnie dlatego oceniam ją wysoko. To książka, która może realnie pomóc w pracy nad sobą, jednak tylko wtedy, gdy czytelnik naprawdę chce się zatrzymać i przemyśleć jej treść. Nie polecam czytania jej jednym tchem. Fabuła jest tu znikoma, bo nie o nią chodzi. To raczej zbiór najważniejszych myśli podanych w przystępny sposób. Choć przyznam, że 50 lekcji w zupełności by wystarczyło, by uniknąć powtórzeń ;) Podsumowując: dla mnie była to wartościowa lektura i polecam ją tym, którzy są gotowi na odrobinę autorefleksji.
noxek - awatar noxek
ocenił na81 miesiąc temu
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek Amir Levine
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Amir Levine Rachel Heller
"PARTNERSTWO BLISKOŚCI. JAK TEORIA WIĘZI POMOŻE CI STWORZYĆ SZCZĘŚLIWY ZWIĄZEK" - A.LEVINE, R.HELLER Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć style przywiązania. Wyróżniamy 3 - bezpieczny, unikający i lękowy (+mieszany). Rozpoznanie swojego stylu i stylu przywiązania partnera pokazuje nam dlaczego część relacji działa, a inne niekoniecznie. Autorzy krok po kroku charakteryzują style i przedstawiają krótkie kwestionariusze dla czytelnika, aby mógł rozpoznać styl swój i bliskiej osoby. Mimo, że książka opiera się na artykułach, badaniach to nie jest napisana naukowym językiem. Autorzy w przystępny sposób wprowadzają w temat, a jednocześnie na poziomie podstawowym go wyczerpują. Pokazują przykłady z życia różnych osób, dzięki czemu obrazowo łatwiej jest zrozumieć mechanizmy i odnieść je do własnego życia. W książce znajdują się też praktyczne porady i ćwiczenia, co jest świetnym podsumowaniem wiedzy. Dowiedziałam się jakie są tajniki skutecznej komunikacji, jak rozwiązywać konflikty i na jakie sygnały ostrzegawcze zwracać uwagę. Ja już trochę informacji z tej tematyki miałam, ale był to chaos. Dzięki tej pozycji uporządkowałam sobie je w głowie i zrozumiałam, czego chce od relacji. Zdecydowanie warta przeczytania, nie ważne czy jesteś singlem czy w związku. Daj jej szansę i zrozum siebie. Polecam! 9/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na915 dni temu

Cytaty z książki Relacje w świecie wysoko wrażliwych. Jak dbać o związek, pielęgnować przyjaźń i osiągnąć zawodowe spełnienie