ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii

- fantasy, science fiction
- The Frugal Wizard’s Handbook For Surviving Medieval England
- 2023-05-24
- 2023-05-15
- 2023-04-01
- Anna Studniarek-Więch
Mężczyzna trafia do średniowiecznej Anglii. Nie pamięta kim jest, skąd pochodzi ani dlaczego się tu znalazł. Ściga go grupa ludzi z jego własnego czasu, a jego jedyną nadzieją na przetrwanie jest odzyskanie wspomnień, znalezienie sojuszników wśród miejscowych, a może nawet zaufanie ich przesądom. Jego jedyną pomocą z „prawdziwego świata” powinien być przewodnik pod tytułem Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii, ale jego egzemplarz wybuchł w drodze. Nieliczne ocalałe fragmenty dały mu pewne wskazówki co do jego sytuacji, ale czy uda mu się zrozumieć je wystarczająco szybko, by przeżyć?
Kup Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii
Sanderson jest jednym z moich ulubionych pisarzy fantastyki. Do tej pory jego książki robiły na mnie piorunujące wrażenie. Trochę słabiej wypadł „Warkocz ze Szmaragdowego Morza” jednak był dość dobry. W moim odczuciu druga książka pisana w tajemnicy „Oszczędnego czarodzieja …” jest najsłabszą jaką czytałem. Plusy: + ciekawy pomysł na fabułę, przeniesienie bohatera do średniowiecznej Anglii; + główny bohater, który nie pamięta kim jest i jak się tutaj znalazł; + czy poradnik przetrwania w średniowieczu pomoże przeżyć w tym świecie; + możliwość podróżowania do równoległych światów, innych wymiarów; + analiza otoczenia i ocenianie za pomocą przyznawania gwiazdek; + świetna szata graficzna, intrygujące rysunki i ryciny; + zamieszczone fragmenty poradnika miały swój urok, za to plus; + zdecydowanie wolę jednak jak Sanderson pisze swoje tradycyjne cykle. Minusy: - nie przekonało mnie połączenie średniowiecza i współczesnych elementów; - główny bohater i pozostali jacyś tacy mało rzeczywiści; - brakowało mi większego napięcia, nie mogłem wczuć się w atmosferę; - miałem uczucie, że książka przeznaczona dla młodszego czytelnika. Ogółem książka dobra, ale liczyłem na więcej.
Oceny książki Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii
1094 użytkowników ma tytuł Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii na półkach głównych- Przeczytane 649
- 2023 47
- Fantastyka 18
- 2024 16
- 2025 14
- Legimi 13
- Fantasy 12

Czytelnicy Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii przeczytali również
Cytaty z książki Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii
-Mylisz się, Runianie. Zabijanie to oznaka desperacji, nie siły. Życie bez zabijania... to silna społeczność. Gdyby odwrotność była prawdą, moje ziemie by nie usychały, jak plony bez wody...
Rozwiń Zwiń-Nie wstydźcie się swojej radości - powiedział z przejęciem. -Niezależnie od tego, co mówi aelv Ryan. To nie jest coś, czego należy się wstydzić. Dlatego walczymy. Dlatego moi synowie się wykrwawili. Nigdy nie wstydźcie się radości.
-Nie wstydźcie się swojej radości - powiedział z przejęciem. -Niezależnie od tego, co mówi aelv Ryan. To nie jest coś, czego należy się wsty...
Rozwiń ZwińJeśli kłujecie nas, czyż nie krwawimy? Nie. Bo jesteśmy antropomorficznymi bananami.

Opinie i dyskusje o książce Oszczędnego czarodzieja poradnik przetrwania w średniowiecznej Anglii
Moja pierwsza styczność z Sandersonem. Główny bohater budzi się na środku pola. Nie ma pojęcia skąd się tam wziął i kim jest. W trakcie całej historii powoli wracają mu wspomnienia, a on sam próbuje odnaleźć się w nowym otoczeniu - średniowiecznej Anglii. Dużo humoru, dużo akcji, dużo ciekawych pomysłów związanych z podróżami w czasie. Autor ma lekkie pióro i bardzo dobrze prowadzi narrację całej powieści. Nie jest ona wybitna, miejscami nużąca ale ogólnie bardzo przyjemna. Co ważniejsze zachęca, aby sięgnąć po inne książki, które napisał.
Ogromnym bonusem są świetne ilustracje w wydaniu papierowym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś oczekuje tutaj fantastyki na poziomie "Z mgły zrodzony" to się zawiedzie, bo pozycji dużo bliżej do Sci-Fi, a autor też się pokusił o kilka zabiegów które były dla niego nowe, co sam przyznaje w podsumowaniu.
Nie mniej, książkę oceniam bardzo dobrze. Fabuła jest dość prosta i krótka, ale dzięki humorystycznym wstawką i dobrze zarysowanym postacią, które łatwo polubić, dobrze się ją czyta. Historię zaczynamy od zaniku pamięci bohatera, który musi odkryć kim w zasadzie jest, a towarzyszenie mu w tej przygodzie jest bardzo przyjemne. Samo pytanie ciągnie się przez całą książkę, ale zaczyna się bardzo bezpośrednio, a kończy bardziej metaforycznie.
W skrócie, jeśli ktoś liczy na epickie fantasy, to nie jest pozycja dla niego. Natomiast dla kogoś kto szuka prostej, humorystycznej powieści do połknięcia w 1-2 wieczory, to zdecydowanie warto sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mniej, książkę oceniam bardzo dobrze. Fabuła jest dość prosta i krótka, ale dzięki humorystycznym wstawką i dobrze zarysowanym postacią, które łatwo...
Kurczę, jednak brakuje tu magii Cosmere. Niby Sanderson, a jakby.. jakby nie on. Mamy tu lekką opowieść o mężczyźnie, który po zaniku pamięci przemierza inny wymiar, układając przy okazji układankę o treści „kim jestem”. Trochę science fiction, trochę fantastyka, ale jakaś taka.. bez wyrazu. Lekka, prosta, ale przy tym jednak na swój sposób pusta. Szkoda, bo autor jest naprawdę genialny..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, jak na tego autora, jest dość prosta i odprężająca. Sam pomysł wykreowania świata okazuje się dość błyskotliwy. Fabuła jest przyjemna, w miarę przewidywalna, i jak zwykle biorąc pod uwagę autora to duża część zostaje przegadana. Liczba żartów momentami bywa przesadzona. Na korzyść lekkości lektury przemawia również znaczna ilość ilustracji, zdobień stron oraz kartek tytułowego poradnika. To dobra książka na długi, zimowy wieczór.
Książka, jak na tego autora, jest dość prosta i odprężająca. Sam pomysł wykreowania świata okazuje się dość błyskotliwy. Fabuła jest przyjemna, w miarę przewidywalna, i jak zwykle biorąc pod uwagę autora to duża część zostaje przegadana. Liczba żartów momentami bywa przesadzona. Na korzyść lekkości lektury przemawia również znaczna ilość ilustracji, zdobień stron oraz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa koncepcja świata, jednak sposób jego przedstawienia bardzo przeciętny. Przez 3/4 książki postacie mówią wiele, ale niewiele te wypowiedzi mówią o nich, trochę chaotycznie wszystko to jest przedstawione. Zakończenie w mojej opinii wypada zdecydowanie lepiej na tle całej powieści, chociaż pozostaje kilka niezamkniętych wątków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMusiała odleżeć co swoje na półce, ponieważ dużo bardziej zaangażowałam się w uniwersum cosmere, ale w końcu dostała swoje 5 minut.
Tym razem bardzo mnie zaskoczył. Pomysł z różnymi wymiarami szczególnie do mnie przemawiał. Konstrukcja głównego bohatera świetna, niesamowicie ciekawa postać. Cudowne wstawki z poradnika, które tylko jeszcze bardziej urealniały świat. Humor, jak na chwilę w której to czytałam, w punkt. Trzeba też zaznaczyć, że książka poruszała sporo istotnych tematów. Fabuła w moim odczuciu była bardzo wartka, a zakończenie dość klasyczne i całkiem zabawne.
A teraz epilog. Bardzo intrygujący. Nie jestem na bieżąco z powieściami z poza cosmere więc nie wiem czy dobrze go zinterpretowałam. Może więc czas żeby sobie wszystko nadrobić i powtórzyć?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedziałam, że będzie dobra bo po prostu lubie styl Sandersona, a raczej jego ,,zabawę stylami". To tak jakby brał kawałek plasteliny i zawsze próbował ulepić coś w inny sposób żeby przekonać się co z tego wyjdzie.
Tym razem bardzo mnie...
Z tym Bourne'em w opisie to przesadzili. On był ciekawy. Opowieść o naszym czarodzieju - niekoniecznie. Znużyła mnie przeokropnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze zetknięcie z Sandersonem - i muszę przyznać, że zachęcające. Bardzo spodobał mi się humor. Niezbyt rozumiem co stało się w ostatniej scenie, ale nie ujmuje to za wiele całości
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy bym nie przypuścił, że wystawię taką ocenę mistrzowi Sandersonowi🥲. Słabo nudno, bohaterowie nijacy, żart z gwiazdkami był dobry do trzech razy, później stał się lamerski, sztucznie nadmuchana objętość książki. Niestety nie mogę polecić tego tworu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDefinicja średniaka. Dość lekka, dość przyjemna, umiarkowanie wciągająca, i prawdopodobnie dość mało zapamiętywalna.