Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce

- komiksy
- Zeszyty komiksowe (tom 20)
- Zeszyty Komiksowe
- 2015-10-01
- 2015-10-01
O dojrzałości jakiegoś gatunku artystycznego świadczy nie tylko jego rozwój potwierdzany przez rosnącą liczbę reprezentantów na wysokim poziomie, ale także stopień obecności i zaangażowania refleksji im towarzyszącej. O to pierwsze (rozwój) dbają twórcy – realizując kolejne ważne (zarówno z artystycznego, jak i historycznego punktu widzenia) utwory, powiększając kanon i budując naturalną hierarchię – a w ślad za nimi wszyscy odpowiedzialni za potrzebne dla normalnego rozwoju zaplecze marketingowo-biznesowe – wydawcy, handlowcy, a wreszcie kupcy. Od wieków, aby móc żyć i tworzyć, artyści musieli albo na własną rękę radzić sobie w trudnych realiach rynkowych, albo otaczać się ludźmi, którzy zdejmowali z nich ten obowiązek – mecenasami, marszandami, kolekcjonerami. I o ile z czasem zmieniały się modele działania (także przez wzgląd na specyficzne realia społeczno-polityczne),fundament pozostał niezmieniony – dzieło trzeba sprzedać.
Ale w dążeniu do doskonałości pomagają i ci, którzy przypatrują się uważnie działaniom artystycznym, komentując je, analizując i dyskutując nad ich stanem oraz perspektywami. A komiks, jak każdy inny gatunek, domaga się refleksji zróżnicowanej, uwzględniającej nie tylko aspekty estetyczne czy formalne, ale i szeroko rozumiany kontekst kulturowo-społeczno-ekonomiczny, uwzględniający warunki, w jakich komiks funkcjonuje, oraz zaangażowanie wszystkich uczestników życia kulturalnego, od twórcy począwszy, na odbiorcy kończąc (prosumpcja). I temu w większości poświęcony jest niniejszy numer, stanowiący propozycję przyjrzenia się czemuś, co nazwaliśmy (próbując jednocześnie zdiagnozować) kulturą komiksową, a co domaga się niewątpliwie dalszych studiów i analiz (nie omieszkamy do nich wrócić już niedługo).
Numer powstał przy współudziale Tomasza Żaglewskiego, któremu chcielibyśmy w tym miejscu podziękować za pomoc!
Kup Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce w ulubionej księgarni
Oceny książki Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce
7 użytkowników ma tytuł Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce na półkach głównych- Przeczytane 6
- Lit. polska 1
- Nie-komiks 1
- 2023 1
- Czasopisma 1
- Guma balonowa dla oczu 1
- Lit. naukowa 1
Tagi i tematy do książki Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce
Cytaty z książki Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce
Dodaj cytat z książki Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zeszyty komiksowe #20: Polska kultura komiksowa. Przemysł komiksowy w Polsce