Pojazdy wojsk specjalnych

- 2022-01-01
- 2022-01-01
- 9788370208714
- Grzegorz Siwek
W ciągu ostatnich 30 lat siły specjalne stały się kluczowym komponentem sił zbrojnych państw całego świata, często stosując niekonwencjonalną taktykę w ramach operacji powietrznodesantowych, antypartyzanckich i antyterrorystycznych, w akcjach odbijania zakładników i w pozyskiwaniu danych wywiadowczych. Aby wspomniane formacje mogły należycie się wywiązywać ze stawianych przed nimi zadań, na potrzeby tych elitarnych jednostek opracowano pojazdy odznaczające się specyficznymi walorami.
Ta zilustrowana ponad 100 zdjęciami i rycinami publikacja stanowi znakomity przewodnik po wyspecjalizowanych pojazdach współczesnych elitarnych formacji wojskowych.
Kup Pojazdy wojsk specjalnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Pojazdy wojsk specjalnych
6 użytkowników ma tytuł Pojazdy wojsk specjalnych na półkach głównych- Przeczytane 4
- MIlitaria 1
- 2023 1
- Militaria 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pojazdy wojsk specjalnych
,,Pojazdy wojsk specjalnych" Alexander Stilwell. Alma-Press 2022, seria Panorama techniki wojskowej.
Wtrącenie: wszystkim, którzy głoszą ,,przecież do zatrzymania większości z tych pojazdów wystarczy jakikolwiek z kiedykolwiek wyprodukowanych grantików lub celna seria z dowolnego karabinu maszynowego" odpowiadam ,,istotnie, niemniej... najpierw trzeba trafić w taki obstrzeliwujący się pojazd, a pozatym nie zawsze można / jest celowym używać ciężkiego opancerzonego pojazdu bojowego".
Wtrącenie drugie: autor myli się na 33 stronie, kraje NATO nie były zobligowane do najazdu na Afganistan.
Koniec wtrąceń przechodzimy do sedna sprawy.
Czołgi, bojowe wozy piechoty, działa samobieżne i transportery opancerzone mają niezaprzeczalny czar, ale i lżejsze kołowe wozy bojowe nie pozostawią człowieka obojętnego na ich brutalną urodę i uniwersalność. I o nich właśnie mamy 6 rozdziałów, ponad 140 stron, przykuwające uwagę zdjęcie niemal na każdej stronie i kilka zgrabnych grafik.
Teraz szybki marsz po poszczególnych rozdziałach. Zaczynamy!
Wprowadzenie: (strony 6-11) siły specjalne i ich kołowe pojazdy od wojny totalnej do konfliktów asymetrycznych. Zdjęcie, które najbardziej wpada w oko? Flyer 60 z 10 strony.
1. Lekkie pojazdy wielozadaniowe: (strony 12-35) Land Rover 110 (Pinkie),RSOV, Pinzgauer ATV i inne.
Zdjęcie, które najbardziej wpada w oko? GMV-N z 26 strony.
2. Lekkie wozy opancerzone (strony 36-63) Bushmaster IMV, M-ATV, Arquus Sabre i inne.
Zdjęcie, które najbardziej wpada w oko? HMT 400 z 44 strony.
3. Lekkie pojazdy terenowe: (strony 64-89) M1161 Growler, P6 ATAV, Spider LSV II i inne.
Zdjęcie, które najbardziej wpada w oko? KMW SOV z 85 strony.
4. Pojazdy wsparcia (logistycznego): (strony 90-101) HMT 600 Coyote, Supacat LVR 600, DMV Anaconda i inne.
HMMWV z 94 i 95 strony.
5. Niestandardowe pojazdy taktyczne i cywilne: (strony 102-121) somalijska samoróbka, Toyota Hilux z Afganistanu, Ford Ranger XLT z polskiego wojska i inne.
Zdjęcie, które najbardziej wpada w oko?
Toyota Land Cruiser z 112 strony.
6. Motocykle i quady: (strony 122-139) Harley-Davidson WLA, Armstrong MT500, Polaris MV850 i inne.
Zdjęcie, które najbardziej wpada w oko?
Yamaha Grizzly 450 IRS z 139 strony.
Temat egzotyczny i intrygujący (niemal niszowy, a więc godny szczególnej uwagi),a sam przewodnik (pełen zdjęć i informacji) stanowi przydatne streszczenie zagadnienia i bezsprzecznie zasługuje na miejsce na mojej półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWtrącenie: wszystkim, którzy głoszą ,,przecież do zatrzymania większości z tych pojazdów wystarczy jakikolwiek z kiedykolwiek wyprodukowanych grantików lub celna seria z dowolnego karabinu maszynowego" odpowiadam ,,istotnie, niemniej... najpierw trzeba trafić w taki...
Całkiem niezła książka, choć znów dają o sobie znać braki w tego typu publikacjach, uzależnionych od materiału ilustracyjnego ze strony tanks-encyclopedia. Brak opisu pojazdu MaxxPro (zwłaszcza, że jest zdjęcie) i pojazdów powstających w Rosji czy w Turcji. Pomijam już nasz region reprezentowany przez rodzimy AMZ, czeską Tatrę czy słowackiego Zetora. Są za to pomijane często motocykle i pojazdy lekkie. Ogólnie jestem z niej zadowolony.