Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Warszawa idzie na mecz

- reportaż
- Trylogia warszawskiego sportu (tom 1)
- 2022-11-16
- 2022-11-16
Nie ma chyba przesady w stwierdzeniu, że Stefan Szczepłek jest skarbnicą wiedzy na temat warszawskiego sportu. Teraz dziennikarz sportowy dzieli się z czytelnikami ciekawostkami dotyczącymi różnych dyscyplin, zdmuchuje kurz z niektórych nieco zapomnianych sportowców, opowiada o miejscach związanych ze sportem, a przede wszystkim pokazuje pamiątki ze swojej gromadzonej przez lata kolekcji. Dzięki niemu odkrywamy miejsca, które już zniknęły ze sportowej mapy miasta, zaglądamy za kulisy ważnych wydarzeń sportowych, a także dyskretnie podglądamy życie prywatne działaczy i sportowców.
Kup Warszawa idzie na mecz w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Warszawa idzie na mecz
41 użytkowników ma tytuł Warszawa idzie na mecz na półkach głównych- Przeczytane 20
- Sport 3
- Do kupienia 2
- Reportaż 2
- [AB] 1
- Cykl 1

Stefan Szczepłek
Polski dziennikarz i publicysta sportowy.
Rodowity warszawiak.
Znawca tematyki piłkarskiej.
Pracował w "Sztandarze Młodych", "Piłce Nożnej", "Życiu Warszawy".
Autor kilku publikacji nt. piłki nożnej.
Obecnie pisze dla "Rzeczypospolitej" oraz jest ekspertem TVP Sport.
Wybrane książki: "Strzał w dziesiątkę" (praca zbiorowa, MAW, 1986),"Deyna" (Dom Wydawniczy Grażyna Kosmala, 1996),"Moja historia futbolu" (tom 1-2, Presspublica, 2007-2008).
Żona: Wanda, 2 dzieci: córka Marta i syn Jan.

Opinie i dyskusje o książce Warszawa idzie na mecz
Przedwojenna i powojenna historia Warszawy opisana przez pryzmat sportowców. Zdecydowanie jest to pozycja dla fanów sportu z uwagi na sporą ilość dat, nazwisk oraz wydarzeń sportowych. Mimo wszystko bardzo przyjemnie się tego słuchało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem. Książka z jednej strony kierowana jest do ogółu, z drugiej wydaje się być najbardziej odpowiednia dla pasjonatów historii sportu. Napisana przystępnie, okraszona fotografiami. Wszystko to ładnie i zgrabnie połączone w całość. Minusem jak dla mnie to, że mamy zbyt duża ilość nazwisk, dat, szczegółów co z czasem przygniata i zbyt mocno przypomina encyklopedie. Brakuje polotu. Generalnie nie wpływa to jednak na odbiór całościowy. Polecam.
Przeczytałem. Książka z jednej strony kierowana jest do ogółu, z drugiej wydaje się być najbardziej odpowiednia dla pasjonatów historii sportu. Napisana przystępnie, okraszona fotografiami. Wszystko to ładnie i zgrabnie połączone w całość. Minusem jak dla mnie to, że mamy zbyt duża ilość nazwisk, dat, szczegółów co z czasem przygniata i zbyt mocno przypomina encyklopedie....