Norwegian Folk Tales

Okładka książki Norwegian Folk Tales autora Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe, 9780394710549
Okładka książki Norwegian Folk Tales
Peter Christen AsbjørnsenJørgen Moe Wydawnictwo: Pantheon Books interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Norwegian Folk Tales
1982-01-01
1982-01-01

Kup Norwegian Folk Tales w ulubionej księgarnii

Oceny książki Norwegian Folk Tales

OPINIE i DYSKUSJE o książce Norwegian Folk Tales

4 użytkowników ma tytuł Norwegian Folk Tales na półkach głównych

Okładka książki Zamek Soria Moria. Baśnie norweskie Peter Christen Asbjørnsen, Maria Ekier, Jørgen Moe
Okładka książki Uwaga Trolle! Baśnie norweskie Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe
Uwaga Trolle! Baśnie norweskie Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe
Okładka książki Za siedmioma lasami Hans Christian Andersen, Peter Christen Asbjørnsen, Marian Bielicki, Natalia Gałczyńska
Okładka książki Księżniczka na szklanej górze i inne baśnie norweskie Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe
Okładka książki Był sobie raz... ludowe baśnie norweskie Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe
Był sobie raz... ludowe baśnie norweskie Peter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe
Peter Christen Asbjørnsen
Peter Christen Asbjørnsen
Norweski pisarz, folklorysta, przyrodnik. Wraz z Jørgenem Moe zebrał i zapisał baśnie ludowe z różnych regionów Norwegii. Przez większą część życia zajmował się zbieraniem i spisywaniem ludowych wierzeń, zwracając szczególną uwagę na ich aspekt językowy. Dzięki pracom Asbjørnsena i Moe zachowało się wiele ludowych opowieści opisujących świat trolli i ludzi. Początkowo baśnie ukazywały się w formie małych książeczek. W wydaniu zbiorowym opublikowane zostały po raz pierwszy w 1845 i 1848. Ilustratorami baśni Asbjørnsena i Moe byli m.in. Theodor Kittelsen i Erik Werenskiold.

Cytaty z książki Norwegian Folk Tales

Dodaj cytat z książki Norwegian Folk Tales