Prawnik z Lincolna

- 2005-01-01
- 2005-09-27
- Łukasz Praski
- Ekranizacje:
- Prawnik z Lincolna (2012)
Wydana również pod tytułem "Adwokat".
Mickey Haller, obrońca z urzędu w sprawach karnych, prowadzi biuro na tylnym siedzeniu swojego lincolna. Jego klientami są zazwyczaj motocykliści, oszuści, pijani kierowcy, handlarze narkotyków, recydywiści. Dla Hallera kwestie winy i niewinności schodzą na dalszy plan, liczą się skuteczne negocjacje i manipulacje.
Nieoczekiwanie otrzymuje zlecenie, o jakim marzy każdy prawnik – obrona zamożnego playboya z Beverly Hills oskarżonego o pobicie i gwałt. Z pozoru łatwa sprawa mocno się komplikuje i przybiera nieoczekiwany obrót.
Adwokat będzie musiał się zmierzyć z pewnymi zaniedbanymi sprawami z przeszłości i ponownie zdefiniować swój etyczny kodeks. Gdy Haller zagłębia się w zagmatwaną przeszłość oskarżonego, na jaw wychodzą niepokojące fakty. Mickey zaczyna zdawać sobie sprawę, iż staje oko w oko ze złem w najczystszej postaci. Tym samym sprowadza niebezpieczeństwo na siebie i swoich bliskich...
Kup Prawnik z Lincolna w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Prawnik z Lincolna
Powieść bardzo „Grishamowa”, z głównym bohaterem – adwokatem. Historia jest momentami mrożąca krew w żyłach, bardziej niż u Grishama, natomiast sam wątek prawniczy wydaje się być tu mniej zawiły, niż u tamtego autora. Mamy tu wszystko, co lubimy w dramatach prawniczo-sądowych, a także to, czego nie lubimy, tej maszynerii prawniczej sprawiającej, że nie liczy się prawda, tylko sprawność prawników. Uważam osobiście, że współczesne państwa, to już nie są państwa prawa, tylko państwa prawników. Oprócz nich istnieją jeszcze oczywiście państwa czysto bandyckie, kierowane przez zbrodniarzy, ale to już inna sprawa. Książkę polecam, zwłaszcza osobom ceniącym sobie powieści Johna Grishama, gdyż jest to pozycja w podobnym klimacie.
Oceny książki Prawnik z Lincolna
1756 użytkowników ma tytuł Prawnik z Lincolna na półkach głównych- Przeczytane 1 017
- 2023 12
- Kryminał 7
- 2022 7
Cytaty z książki Prawnik z Lincolna
Żaden klient nie budzi takiego strachu jak człowiek niewinny.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawnik z Lincolna
Od dawna miałam oko na tę książkę, więc gdy pojawił się audiobook na Storytel długo nie zwlekałam. Jest to typowy thriller sądowy, początkowo wprowadza nas w codzienność adwokata Mickey'a Hallera, którego biuro mieści się na tylnym siedzeniu lincolna, jednego z czterech. Pierwsza połowa może nużyć, niewiele się dzieje, po prostu przybliża nam sylwetkę bohatera, ale nie zrażajcie się, bo po tej połowie wszystko wybucha i wydarzenia narastają lawinowo. A dzięki temu, że dobrze poznaliśmy bohatera tym bardziej nas to wciąga. Autor jednocześnie udowadnia, że narracja pierwszoosobowa może być fajna. Zdecydowany top w swoim gatunku, świetne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek tej książki nieco mi się dłużył. Dużo tłumaczenia przebiegu procesu i roli każdej ze stron. Ale kiedy akcja już się rozkręciła, to nie zwalniała tempa do samego końca. Człowiek zastanawiał się, kto w ogóle przeżyje tę całą intrygę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż dawno, żaden kryminał tak mnie nie wciągnął, że mimo konieczności wczesnego wstawania na drugi dzień, siedziałem do późna, żeby skończyć czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek wydaje się wręcz nudny, ale pięknie wprowadza w to co się dzieje później. Jest dynamika i akcją. Dobra pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałam kryminałów i nie byłam przygotowana na takie emocje, na prawdę. Początkowo historia trochę się ciągnęło, ale później okazało się, że było to niezbędne aby wszystkie późniejsze wątki spięły się w trzymającą w napięciu historię. Towarzyszymy głównemu bohaterowi przy prowadzeniu kilku spraw, choć jedna wybija się na pierwszy plan, ale mimo to wszystkie wątki tworzą spójną i elegancką całość. Bardzo przyjemnie się czytało, mimo że na prawdę dawno tak nie denerwowałam się o głównego bohatera to była to świetna rozrywka, która na dodatek zostawiła mnie z pewnymi moralnymi dylematami.
Dawno nie czytałam kryminałów i nie byłam przygotowana na takie emocje, na prawdę. Początkowo historia trochę się ciągnęło, ale później okazało się, że było to niezbędne aby wszystkie późniejsze wątki spięły się w trzymającą w napięciu historię. Towarzyszymy głównemu bohaterowi przy prowadzeniu kilku spraw, choć jedna wybija się na pierwszy plan, ale mimo to wszystkie wątki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCentralną postacią powieści "Prawnik z Lincolna" Michaela Connelly'ego jest Mickey Haller, prawnik obrony karnej, prowadzący swoje "biuro" na tylnym siedzeniu samochodu Lincoln. Haller to bohater, który ujmuje swoją złożonością – jest zdystansowany do rzeczywistości, nieznacznie cyniczny, a w swojej profesji wyznaje zasadę, że liczy się przede wszystkim negocjacja i manipulacja, a wina i niewinność schodzą na drugi plan. Mimo to (a może właśnie dzięki temu),ten antybohater natychmiast budzi sympatię czytelnika. Jego przemyślenia i specyficzne podejście do systemu sprawiedliwości stanowią jeden z największych atutów książki, nadając jej głębię psychologiczną, której często brakuje w czysto se
Connelly udowadnia, że jest mistrzem w swoim gatunku. Lekkość stylu i doskonałe dialogi sprawiają, że książkę czyta się błyskawicznie, niemal "na jednym wdechu", co potwierdza wielu czytelników. Akcja jest wartka i niebanalna, a sprawa, którą przyjmuje Haller – obrona zamożnego playboya oskarżonego o gwałt i pobicie – szybko okazuje się mieć drugie, znacznie mroczniejsze dno. Pisarz umiejętnie wplata zaskakujące zwroty akcji, które trzymają w napięciu aż do samego finału, nie pozwalając na nudę.
Prawnik z Lincolna" to propozycja, którą śmiało można polecić jako lekturę relaksacyjną. Jest to kryminał prawniczy, który zadowoli zarówno fanów tego gatunku, jak i osoby szukające po prostu dobrze napisanej, trzymającej w napięciu historii.
Co ważne, całość napisana jest z nienachalnym humorem, często wynikającym z ciętych ripost i cynicznych obserwacji Hallera, co dodatkowo uatrakcyjnia lekturę i nadaje jej lekkości. Choć tematyka prawnicza jest obecna, nie jest ona zbyt zawiła (jak czasem bywa u innych autorów, np. Grishama),co pozwala czerpać przyjemność z fabuły bez konieczności dogłębnej znajomości prawa.
To powieść, w której świetny warsztat literacki idzie w parze z wciągającą intrygą – idealne połączenie na wieczorny, intelektualny relaks.
Centralną postacią powieści "Prawnik z Lincolna" Michaela Connelly'ego jest Mickey Haller, prawnik obrony karnej, prowadzący swoje "biuro" na tylnym siedzeniu samochodu Lincoln. Haller to bohater, który ujmuje swoją złożonością – jest zdystansowany do rzeczywistości, nieznacznie cyniczny, a w swojej profesji wyznaje zasadę, że liczy się przede wszystkim negocjacja i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się czytało. Chętnie sięgnę po inne książki autora.
Bardzo dobrze się czytało. Chętnie sięgnę po inne książki autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura w typie lekkiej powieści prawniczo – kryminalnej. Przyjemnie się czyta, w konwencję łatwo się wciągnąć i zaprzyjaźnić z bohaterami, z którymi mamy się w zamyśle autora bratać. Nic dodać nic ująć., czytać dla relaksu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOglądając serial wielokrotnie mówiłem pod nosem "Mickey f***ing Haller". Przeważnie w sytuacjach, w których głównych bohaterów wywraca fabułę. Czytając książkę tych momentów też znalazło sie kilka.
Jednakże trzeba zwrócić uwagę na to, że jest to historia rozgrywająca sie jeszcze przed serialowym scenariuszem. Haller jako prawnik w książce jest - moim zdaniem - osobą znacznie bardziej łasą na pieniądze. Nie jest to wielki przytyk do głównego bohatera, po prostu jawi sie jako ktoś zupełnie nowy.
Trzymająca w napięciu, wyjaśniająca wiele wątków amerykańskiego systemu prawnego i niedająca sie oderwać książka z nieco klasycznym wątkiem złego bohatera. Dobra pozycja dla fanów gatunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednakże trzeba zwrócić uwagę na to, że jest to historia rozgrywająca sie jeszcze przed serialowym scenariuszem. Haller jako prawnik w książce jest - moim zdaniem - osobą...