A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia

Okładka książki A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia autora Katarzyna Olkowicz, 9788381884358
Okładka książki A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia
Katarzyna Olkowicz Wydawnictwo: Rebis Seria: Biografie i powieści biograficzne biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Biografie i powieści biograficzne
2022-04-26
2022-04-26

Kup A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia w ulubionej księgarnii

A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia

Oceny książki A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia

Książka ciekawa bo i postać nietuzinkowa. Myślę, że jest dobrze napisana, chociaż w pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, czy nie jest to czasem biografia Laskowika... Na minus trzeba zaliczyć rozpisane monologi, czy skecze kabaretowe. Rozumiem, że trzeba jakoś nakreślić tło, ale całą scenkę kabaretową? Ja w dodatku znam te teksty na pamięć, więc patrzę na nie trochę jak na zapchaj dziurę, a takich rozpisek było co najmniej kilka. Co więcej wydaje mi się, że w tej biografii jest parę luk. Szkoda, że nie wszystkie wątki są pociągnięte, wyjaśnione, doprecyzowane. Nie mniej warto sięgnąć po te pozycje. To nie jest typowa laurka dla wielkiego artysty, więc dziennikarska praca dobrze wykonana.

Bardzo ciekawa lektura. Trochę się co prawda gubiłam w czasie, ale za to wydaje mi się że autorka zachowała obiektywizm przedstawiając różne opinie o Bohdanie Smoleniu.

Solidna biografia Bohdana Smolenia. Książka o człowieku, z całą złożonością jego natury. Niejednoznaczna, ciężka, przytłaczająca historia.

219 użytkowników ma tytuł A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia na półkach dodatkowych

Życie, bierz mnie Biografia Andrzeja Zauchy Jarek Szubrycht
Życie, bierz mnie Biografia Andrzeja Zauchy
Jarek Szubrycht
"C'est la vie" Andrzeja Zauchy to piosenka, która znajduje się na moim życiowym TOP10, ale poza kilkoma innymi popularnymi utworami, ten artysta był mi bliżej nie znany jako osoba. Oczywiście wiedziałam o jego tragicznej śmierci, której okoliczności sprawiały, że możnaby się po nim spodziewać rockandrollowego życia artysty bawidamka. Jak zwykle, prawda jest inna. Autor w drobiazgowej, skupionej głównie na karierze artystycznej biografii, przybliża nam postać wybitnie uzdolnionego muzycznie samouka, człowieka szalenie pozytywnego, skromnego i w ogóle niepasującego do rozpasanego gwiazdorskiego życia. Proporcje akcentów w tej książce sprawiają, że nadaje się ona przede wszystkim dla pasjonatów polskiej muzyki jazzowej i rozrywkowej, a nie poszukiwaczy sensacji czy po prostu wielbicieli biografii jako takich (bo ich może zanudzić drobiazgowa analiza krakowskiej sceny muzycznej na przestrzeni 30 lat). Ja sama bardzo lubię książki o polskiej muzyce i zazwyczaj staram się słuchać wspominanych w nich utworów i tworzyć odpowiednie playlisty na YT. Tym razem nie miałam takiej możliwości, przez co ujawniła się najwieksza wada tej książki - brak indeksu utworów na końcu, dzięki któremu słuchając możnaby wracać do informacji o nich. Wiele pada w różnych miejscach, więc tym bardziej indeks czy skorowidz ułatwiłby ich prześledzenie. Drogie Wydawnictwo Literackie, uzupełnijcie to koniecznie przed następnym wydaniem, a książka będzie kompletna.
Misiowe_czytanie - awatar Misiowe_czytanie
Zełenski Wojciech Rogacin
Zełenski
Wojciech Rogacin
Co mogę powiedzieć o tej książce? To nic innego, jak historia komika, który wspiął się na szczyt i został prezydentem Ukrainy. Jako człowiek mi się podoba. Ma honor, ma swoją godność. W przeciwieństwie do naszych polityków. Przypominam, że jak wybuchła druga wojna światowa, to nasi przywódcy uciekli za granicę, troszcząc się o własny tyłek. Na Ukrainie jest inaczej. Wołodymyr to ukraiński Dawid, który stawia czoło rosyjskiemu Goliatowi-Putinowi. Fragmenty z książki: ,,Marzenia o tym, że prosty człowiek wejdzie do polityki i odmieni ją pstryknięciem palcami, nie mogły się spełnić". ,,To idealista, chce dobrze dla Ukrainy, ale czasem strasznie się miota, słuchając doradców. Kiedy w jakichś sprawach nie ma własnego zdania albo kompetencji, przychyla się do opinii, które brzmią dla niego atrakcyjnie, nowatorsko, co nie znaczy, że są realistyczne". Myślę, że z każdym kandydatem antysystemowym tak jest. Pięknie mówią, a sami nic nie wskórają. Są beznadziejnymi idealistami. Głową muru się nie przebije. Polityka to jest świat, gdzie jedynym priorytetem jest pomnażanie własnej kieszeni, a obywateli ma się za nic. Przed wojną nic nie słyszałem o prezydencie Zełenskim, zaczęło być głośno, jak wybuchła wojna. Ciekawa postać. Moim zdaniem obecny (nieszczęsny) prezydent Polski mógłby się wiele od niego nauczyć... Podobała mi się. Prezydent Ukrainy, to gość, który nie bał się wspinać po drabinie własnych marzeń. Ciekawa książka. Trzeba przyznać, że dobrym mówcą jest prezydent, ale popełnia jeden błąd. Jak zauważyli ukraińscy politycy, on trzyma się swojego najbliższego otoczenia, nie dopuszcza nikogo nowego, nawet tych, którzy są otwarci na współpracę z nim. Sam wojny nie wygra! Wowa to trochę taki marzyciel. Śnią mu się szklane domy, ale rzeczywistość bywa okrutna... Życzę mu i Ukrainie, aby ta wojna się skończyła. Wolność, niepodległość i suwerenność dla Ukrainy!
bARTosz - awatar bARTosz
Niewygodni. Mówią prawdę o wojnie Magdalena Rigamonti
Niewygodni. Mówią prawdę o wojnie
Magdalena Rigamonti
Książka Magdaleny Rigamonti, „Niewygodni. Mówią prawdę o wojnie”, to pozycja, która wdziera się w sumienie czytelnika z siłą pocisku. Autorka, znana z bezkompromisowego podejścia do dziennikarstwa śledczego i wywiadu, tym razem oddaje głos osobom, których relacje nie pasują do wygładzonych, podręcznikowych wersji historii. Moja ocena to solidne 7/10 – to rzetelny, bolesny i niezwykle potrzebny zbiór rozmów, który odziera wojnę z patriotycznego patosu, zostawiając jedynie surowy obraz ludzkiego cierpienia i moralnej dwuznaczności. W przypadku tej książki trudno mówić o fabule w sensie beletrystycznym. To raczej precyzyjnie skonstruowana mozaika wspomnień. Rigamonti rozmawia z ostatnimi świadkami historii – tymi, którzy widzieli rzeź wołyńską, przeżyli obozy, czy walczyli w partyzantce, ale ich opowieści przez lata były spychane na margines. Kluczem doboru rozmówców jest ich „niewygodność”. To ludzie, którzy nie boją się mówić o tym, że polscy bohaterowie bywali katami, a ofiary nie zawsze były niewinne. Autorka rzetelnie prowadzi swoich rozmówców przez labirynty pamięci, wyciągając na światło dzienne detale, które wywołują ciarki. Książka nie skupia się na wielkich bitwach, ale na tym, co działo się „pomiędzy” – w piwnicach, na strychach i w lasach, gdzie walka o przetrwanie często wymagała porzucenia człowieczeństwa. To brutalna lekcja historii, która pokazuje, że prawda o wojnie ma wiele odcieni szarości. Największą siłą tej publikacji jest warsztat dziennikarski Rigamonti. Autorka wykazuje się ogromnym profesjonalizmem, zadając pytania trudne, często bolesne, ale zawsze z szacunkiem do rozmówcy. Jej fachowość objawia się w umiejętności słuchania – pozwala świadkom mówić, nie przerywając im zbędnym komentarzem, co buduje intymną i gęstą atmosferę. Kolejnym atutem jest odwaga w dekonstruowaniu narodowych mitów. Rigamonti nie boi się kontrowersji, wierząc, że tylko pełna prawda, nawet ta najgorsza, może przynieść oczyszczenie. Pomimo wysokiego poziomu, książka posiada pewne słabsze punkty: Emocjonalne przeładowanie: Nagromadzenie traum i opisów okrucieństwa jest tak duże, że lektura staje się chwilami nie do zniesienia. Brak „oddechu” między kolejnymi rozmowami może powodować u czytelnika znieczulenie na opisywane tragedie. Nierówność rozmów: Niektóre wywiady są wybitne i odkrywcze, inne zaś wydają się powielać znane już schematy, co nieco osłabia siłę rażenia całej publikacji. Brak szerszego komentarza historycznego: Choć surowość relacji jest zamierzona, momentami brakuje mocniejszego osadzenia faktograficznego, który pomógłby młodszym czytelnikom w pełni zrozumieć kontekst opisywanych wydarzeń. „Niewygodni” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć, że wojna to przede wszystkim trauma pokoleń, a nie tylko daty w podręczniku. Magdalena Rigamonti wykonała rzetelną pracę, ratując od zapomnienia głosy, które dla wielu wciąż są zbyt trudne do wysłuchania.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu
Holland. Biografia od nowa Karolina Pasternak
Holland. Biografia od nowa
Karolina Pasternak
Karolina Pasternak w książce „Holland. Biografia od nowa” podjęła się zadania karkołomnego. Próbowała opisać życie kobiety, która od dekad funkcjonuje w samym centrum debaty publicznej, a jednocześnie pozostaje osobą pilnie strzegącą swojej autentyczności. Efektem jest lektura mięsista, bogata w detale i – co najważniejsze – pozbawiona hagiograficznego tonu, który tak często gubi autorów biografii żyjących ikon. Życie jako scenariusz Książka prowadzi nas przez najważniejsze etapy życia reżyserki: od traumatycznego dzieciństwa naznaczonego śmiercią ojca, przez praską wiosnę i więzienie, aż po emigrację i wielką karierę w Hollywood. Pasternak świetnie oddaje kontekst historyczny, który dla zrozumienia twórczości Holland jest kluczowy. Autorka nie skupia się jednak wyłącznie na datach i faktach. Szuka odpowiedzi na pytanie, skąd u Holland bierze się ta niezwykła, niemal obsesyjna potrzeba walki o prawdę i sprawiedliwość, która przebija z filmów takich jak „Europa, Europa” czy „Zielona granica”. Najmocniejszą stroną tej publikacji jest ukazanie Holland jako postaci pełnej sprzeczności. Z jednej strony to twarda, wymagająca profesjonalistka, o której współpracownicy mówią z lękiem i podziwem. Z drugiej – osoba niezwykle lojalna, empatyczna i głęboko wierząca w sens międzyludzkiej solidarności. Pasternak udało się dotrzeć do wielu rozmówców, dzięki czemu obraz reżyserki staje się wielowymiarowy. Dlaczego 7/10? Moja ocena to 7/10. Jest to pozycja bardzo dobra, choć niepozbawiona pewnych mankamentów, które powstrzymują mnie przed wystawieniem „dziewiątki”. Rzetelność i warsztat: Autorka wykonała tytaniczną pracę dokumentacyjną. Styl jest lekki, dziennikarski w najlepszym tego słowa znaczeniu. Książkę czyta się niemal jak powieść sensacyjną, zwłaszcza w fragmentach dotyczących ucieczki z komunistycznej Polski. Bliskość z bohaterką: To jednocześnie zaleta i wada. Pasternak wyraźnie fascynuje się swoją bohaterką. Choć stara się zachować obiektywizm i oddaje głos krytykom reżyserki, momentami czuć, że autorska sympatia bierze górę nad chłodną analizą. Struktura: Momentami narracja gubi tempo, skupiając się zbyt długo na mniej istotnych anegdotach z planów filmowych, co może nużyć czytelnika mniej zainteresowanego czysto technicznymi aspektami kinematografii. Kobieta w świecie mężczyzn Ważnym wątkiem biografii jest feminizm Holland – ten praktyczny, a nie teoretyczny. Pasternak pokazuje, jak Polka musiała rozpychać się łokciami w zmaskulinizowanym świecie kina, zachowując przy tym własny, niepodrabialny głos. To inspirująca lekcja determinacji, która wybrzmiewa z kart książki wyjątkowo silnie. „Holland. Biografia od nowa” to lektura obowiązkowa dla fanów kina, ale też dla każdego, kto chce zrozumieć zawiłości polskiej inteligencji i losy pokolenia, które musiało wybierać między konformizmem a wolnością. To książka o odwadze bycia sobą, nawet jeśli cena za tę wolność jest bardzo wysoka. Karolina Pasternak stworzyła portret kobiety, która nie boi się iść pod prąd, a jej biografia jest równie fascynująca, co filmy, które tworzy
Muminka - awatar Muminka
oceniła na718 dni temu