A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Biografie i powieści biograficzne
- 2022-04-26
- 2022-04-26
Blaski i cienie życia Bohdana Smolenia.
Trudno znaleźć osobę tak pełną skrajności jak Bohdan Smoleń – jeden z największych artystów polskiej sceny. Utalentowany kabareciarz i aktor. Miłośnik zwierząt stroniący od ludzi. Postać komiczna i tragiczna zarazem.
Wraz z Zenonem Laskowikiem stworzył niezapomniany duet w poznańskim kabarecie Tey, wywołując salwy śmiechu jak Polska długa i szeroka. Przez lata sprawiał, że na ustach milionów rodaków pojawiał się uśmiech. Blask sceny nie docierał jednak do jego życia prywatnego. A ono toczyło się w cieniu ogromnych tragedii – śmierci syna i żony.
A tam, cicho być! to biografia człowieka budzącego wiele kontrowersji, od zachwytów po żal i gorycz. Człowieka, który potrafił być dobry, ale i przykry dla osób dla niego ważnych. Angażującego się, by za chwilę od zbyt bliskich relacji uciekać. W ostatnich latach życia schorowanego i wręcz odpychającego. Człowieka, którego tak naprawdę niewiele osób znało i rozumiało. Człowieka, który być może nie znał i nie rozumiał sam siebie.
Kup A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia w ulubionej księgarni
Oceny książki A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia
217 użytkowników ma tytuł A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia na półkach głównych- Przeczytane 115
- 2023 7
- Biografie 5
- Biografia 4
- 2022 4
- Polskie 3
- Z biblioteki 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce A tam, cicho być! Biografia Bohdana Smolenia
Książka ciekawa bo i postać nietuzinkowa. Myślę, że jest dobrze napisana, chociaż w pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, czy nie jest to czasem biografia Laskowika... Na minus trzeba zaliczyć rozpisane monologi, czy skecze kabaretowe. Rozumiem, że trzeba jakoś nakreślić tło, ale całą scenkę kabaretową? Ja w dodatku znam te teksty na pamięć, więc patrzę na nie trochę jak na zapchaj dziurę, a takich rozpisek było co najmniej kilka. Co więcej wydaje mi się, że w tej biografii jest parę luk. Szkoda, że nie wszystkie wątki są pociągnięte, wyjaśnione, doprecyzowane. Nie mniej warto sięgnąć po te pozycje. To nie jest typowa laurka dla wielkiego artysty, więc dziennikarska praca dobrze wykonana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa lektura. Trochę się co prawda gubiłam w czasie, ale za to wydaje mi się że autorka zachowała obiektywizm przedstawiając różne opinie o Bohdanie Smoleniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSolidna biografia Bohdana Smolenia. Książka o człowieku, z całą złożonością jego natury. Niejednoznaczna, ciężka, przytłaczająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie się czyta. Opowieść o prawdziwym życiu. Ciężko się oderwać. Autorka wykonała kawał dobrej roboty. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutna książka. Niektóre skecze Teya za Smoleniem znam na pamięć, mój tata nagrywał niektóre jego występy. Nie wiedziałam że spotkały go takie tragedie.
Książkę czyta się szybko, aczkolwiek czytałoby mi się dużo lepiej gdyby to było ułożone bardziej chronologicznie. W pewnym momencie już się gubiłam, kiedy miała miejsce sytuacja o której czytam. Ciężko czytało się również cytaty osób ze środowiska Smolenia, ponieważ one w swoich wypowiedziach czasem cytowały p.Bohdana i nie wiadomo było kiedy kończy się wypowiedź Smolenia a zaczyna komentarz tej osoby. Zdania były czasem zlane w jedno, nie były dla mnie klarowne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się szybko, aczkolwiek czytałoby mi się dużo lepiej gdyby to było ułożone bardziej chronologicznie. W pewnym momencie już się gubiłam, kiedy miała miejsce sytuacja o której czytam. Ciężko czytało się również...
Bardzo ciekawa biografia.
Bardzo ciekawa biografia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze będę go pamiętać jaka Panią Pelagie, która rozśmiesza mnie do łez. Ten jego szybki żart, fajne riposty a jednak okazuje sie, ze dalekp mu do wesołka ze sceny. Istotnie pan smolen byl osobą o wielu osobowościach. Po tej lekturze na pewno inaczej na niego patrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tą biografię sięgnęłam po obejrzeniu dokumentu o panu Bohdanie dostępnego na Netflixie, pozostawił bowiem niedosyt i rozpalił ciekawość. Fajnie było poznać Bohdana Smolenia bliżej, chociaż nie jest to do końca radosny portret. Często niestety zdarza się tak, że najśmieszniejsi komicy kiedy schodzą ze sceny wracają do bardzo smutnego życia, w którym ciężko o uśmiech. Bohdan Smoleń to postać wielowymiarowa, plastyczna, pełna zalet i wad, ale też bardzo ludzka, bo pełna sprzeczności.
Niesmak wywołały we mnie 2 osoby z otoczenia Bohdana. Po pierwsze, jego syn Maciej. Mam wrażenie, że potrzebuje jeszcze jednej terapii, bo ma wiele żalu zarówno do matki i ojca, o których zaczął nadawać już po ich śmierci. Myślę że wciąż brakuje mu zdrowego dystansu, który zyskałby po terapii i uleczeniu ran z dzieciństwa, żal i złość są w nim ciągle żywe. Jak czytałam jego opinie o mamie i tacie to często miałam wrażenie, że to mówi dziecko, a nie dojrzały mężczyzna w średnim wieku.
Drugą osobą, która wykręcała mi gębę w grymasie wstrętu był Zenon Laskowik. Śliski, wredny, krytykujący i prześmiewczy w stosunku do wszystkich, którzy nie robili tak jak on chce, przy czym on sam ma się za wybitnego artystę. Zauważyłam to już podczas oglądania dokumentu na Netflixie, a biografia Bohdana utwierdziła mnie w tych odczuciach. Może i artysta, może i zdolny i ambitny, ale jako człowiek to wredna menda i zawsze stawiał sztukę nad człowiekiem. Mieli jakiś konflikt z Bohdanem, nie wiadomo o co, w każdym razie wiadomo, że Smoleń do śmierci mu nie wybaczył, mimo że Zenek przychodził do niego do szpitala pod koniec życia. A Zenon miał na tyle tupetu, że mimo to, przemawiał na jego pogrzebie.
Po tą biografię sięgnęłam po obejrzeniu dokumentu o panu Bohdanie dostępnego na Netflixie, pozostawił bowiem niedosyt i rozpalił ciekawość. Fajnie było poznać Bohdana Smolenia bliżej, chociaż nie jest to do końca radosny portret. Często niestety zdarza się tak, że najśmieszniejsi komicy kiedy schodzą ze sceny wracają do bardzo smutnego życia, w którym ciężko o uśmiech....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa postać, ciekawa lektura.
Ciekawa postać, ciekawa lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasem wolę, żeby legenda pozostała dla mnie legendą. W tym wypadku nie widzę już zabawnego i utalentowanego kabareciarza, ale alkoholika niszczącego swoich bliskich. Pełnego żalu do siebie, rodziny świata, nieszczęśliwego i destrukcyjnego. Jedno trzeba mu przyznać, umiał wykorzystać i ludzi i układy.
Książka ciekawa, postać tragiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa, postać tragiczna.