Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila

Okładka książki Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila autora Irek Męclewski, 9788396097903
Okładka książki Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila
Irek Męclewski Wydawnictwo: Wydawnictwo BAR powieść przygodowa
powieść przygodowa
2021-10-14
2021-10-14

Kup Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila

ewangelizacja dla ubogich tak trochę, ładnie napisane, ale nudne i te rozważania i przemyślenia sa dość naiwne, szkoda czasu moim zdaniem oczywiście

Irku, dziękuję za Twe "Listy do Teofila". Wzruszają i poruszają! Jestem pełna podziwu dla Twych wnikliwych studiów i poszukiwań w gąszczu biblijnych zawiłości. Radość, że tak otwarcie dzielisz się widzeniem niecodziennym i głębią myśli. To też nurt osobistych historii...
No i Alleluja! Dotykając tematu reinkarnacji i tym samym prawa karmy wyciągasz z Biblii dowody na to, że płyniemy w nieskończoności wszechświata. Dziękuję za Boską Matkę, niech błogosławi czule!!! Ommmmm

Niech was nie zmyli tytuł jak z nudnego traktatu teologicznego.. Rozdział pierwszy zwiastuje zagadkę kryminalną, a potem jest tylko lepiej. Kim jest Teofil? Jakim sposobem wpadł w tarapaty? Jakiej narodowości jest tajemniczy B.? To tylko kilka pomniejszych pytań z tej pełnej niespodzianek, zaskakującej książki. Jeśli ciekawią cię podteksty Biblii, jeśli nie boisz się szukać odpowiedzi na śmiałe pytania, jeśli lubisz żartować i nie wahasz się podważać autorytety, ta książka jest dla ciebie.

37 użytkowników ma tytuł Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila

Droga bez końca Kamil Gopaniuk
Droga bez końca
Kamil Gopaniuk
Droga bez końca to powieść przygodowa, więc to, czego się po książce spodziewałam to odrobina rozrywki i w tym książka spełnia swoje zadanie. Nie jest to literatura szczególnie ambitna, ani wybitna. Za to przyzwoity z niej "zabijacz czasu". Taka książka do poczytania w poczekalni lub komunikacji miejskiej. Powieść jest napisana lekko. Czyta się to w miarę dobrze i szybko, jak już się przywyknie do stylu autora. Fabuła jest z lekka naiwna, z początku trochę rozwleczona, nie do końca wiadomo gdzie ma to wszystko dobrnąć do końca. Więcej dynamiki mamy w drugiej części książki. Zakończenie mocno średnie, ale jest w tym jakaś konsekwencja. Pomysł na historię jako taką był całkiem fajny. To, co gdzieś trochę zawiodło to od początku osadzenie powieści w czasie. Praktycznie przez ponad połowę książki nie wiedziałam, w jakich czasach rozgrywają się wydarzenia (nie miało to szczególnego wpływu na fabułę, po prostu poza umocowaniem w miejscu, lubię także znać czas). Nie zagrały też opisy, szczególnie przyrody - są rozwleczone, często "nieprzekonywujące", jest dużo powtórzeń, trochę tak jakby autor sam siebie próbował przekonać co do scenerii. Nie podobało mi się również wybiórcze wrzucanie "staropolszczyzny", która ewidentnie nie pasowała do całości warstwy językowej - tutaj poprowadzenie warstwy językowej współczesną polszczyzną spokojnie dałoby radę, byłoby też po prostu konsekwentne. Dialogi z lekka drewniane, nie wszystko brzmiało naturalnie, ale można przeboleć. No i wrzutki o zabarwieniu erotycznym - im bardziej szczegółowe tym bardziej nieporadne, książka nie straciłaby na pominięciu tej "maniery" współczesnego pisarstwa. Podsumowując - książka średniaczek, ale jak na debiut jest całkiem przyzwoicie. Jeśli chcecie czegoś lekkiego, jak najbardziej się nada.
Ciocia_moll - awatar Ciocia_moll
Huzarzy. Opowieści ku pokrzepieniu serc Jean Raspail
Huzarzy. Opowieści ku pokrzepieniu serc
Jean Raspail
Prawdziwie powieści te krzepią serce. Odrywają do ziemi i przenoszą do świata innego. Świata idei, wyobrażeń, dawnych historii, odwiecznych zasad. Czytając słyszymy dalekie, a może i bliskie, echo powieści autora. Opowieści mają silne emocje. Romantyzm zaginionego syberyjskiego plemienia, białoruska wieś będąca francuską enklawą, dziwna siekiera z czarnego granitu - obiekt kultowy, niejako zawieszony ponad czasem, biskup idealista, straceniec odprawiający Ofiarę w zrujnowanej bazylice. Największe wrażenie robi jednak "Złoty Klucz". Pisarz, alter ego autora, idealista, romantyk, który ginie przy papieskim szlabanie, już nawet nie w obronie idei, ale tylko symbolu, wręcz humoreski, groteski. Coś co jest intelektualna zabawą w stary ład staje się niewybaczalne dla czterech żandarmów uosabiających Republikę. Republikę która już się nie śmieje. Strzela już nawet do symbolu. Kara śmiercią za każde wspomnienie, nawet za próbę pomyślenia inaczej niż obowiązujące kanony. Demokracja, ekologizm, humanizm, socjalizm, sanitaryzm, kowidianizm - dzisiaj żandarmi strzelą i do nas którzy odwazymy się stanąć za szlabanem dzierżąc z dłoni złoty klucz. Pięknie się czyta Raspaila. Symbole, gesty, humor, złoty klucz i ten duchowy spokój człowieka pogodzonego z tym że żyć mu przyszło w nieodpowiednich czasach, gdyż jak sam twierdził - "wierzę w ołtarz, tron i prawo feudalne". Samotny watykański gwardzista w środku nocy na leśnej drodze. Kto w to uwierzy?
Krzysztof - awatar Krzysztof

Cytaty z książki Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila

Dodaj cytat z książki Biblia a reinkarnacja albo listy do Teofila