Okładka książki Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e. autora Tomasz Mojsik, 9788375431940
Tomasz Mojsik Wydawnictwo: Neriton historia
historia
2011-01-01
2011-01-01
9788375431940

Kup Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e.

Na półkach: , , , , , , ,

Dobra naukowa rozprawa o problemie miejsca Muz we wczesnej kulturze greckiej. Przez "wczesną" rozumie Autor kulturę epoki archaicznej oraz wczesnoklasycznej (V w. p.n.e.),gdyż w późniejszych stuleciach rola Muz uległa znaczącym przemianom, co sprawiło, że badacze musieli odkopać wczesny obraz Muz spod warstw narosłych później. Wnioski Mojsika mogą być zaskakujące, gdyż sprzeciwiają się nieraz obecnym w literaturze naukowej i popularnonaukowej stereotypom, takim jak np. istnienie wczesnego kultu Muz na Helikonie (i w ogóle związkowi Muz z górami) czy uznanie innych niż Hezjodowa wersji genealogii, liczby i imion Muz za "niekanoniczne" i stąd nieistotne.

W perspektywie szerszej uważam za bardzo trafne spostrzeżenia Autora dotyczące fragmentaryczności naszej wiedzy oraz o nierównomiernym traktowaniu różnego rodzaju świadectw. Nowe znaleziska, zwłaszcza inskrypcje, potrafią wiele zmienić w naukowej communis opinio, tymczasem w badaniach wciąż panuje tendencja do umniejszania ich znaczenia i stawiania na piedestał świadectw pisanych, choćby były znacznie późniejsze. Temat Muz jest właśnie dobrym przykładem takiej sfery badań, w której istnieje potrzeba przełamania takich naukowych stereotypów i spojrzenia na znane źródła z innej perspektywy, co też Autorowi udało się w pracy osiągnąć.

Zainteresowani mogą pobrać całą tę książkę ze strony Autora:

Tomasz Babnis

7 użytkowników ma tytuł Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e. na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e. na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Antropologia metapoetyki. Muzy w kulturze greckiej od Homera do końca V w. p.n.e.

Ciekawostki historyczne