ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać419
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać15
LubimyCzytać12
Lukrecja poza zasięgiem

- literatura młodzieżowa
- Lukrecja (Znak) (tom 6)
- 2021-10-18
- 2021-10-18
- Paweł Łapiński
Jak przetrwać miesiąc offline?
Tylko dorośli mogli coś takiego wymyślić – na miesiąc zamieniliśmy się domami z jakąś obcą rodziną! Nie dość, że musieliśmy się przenieść z Paryża na wieś, to jeszcze na miejscu okazało się, że zamieszkamy w domu z poprzedniej epoki. A co najważniejsze: nie było tam zasięgu!
Nie mogłam nawet o tym napisać najlepszym przyjaciółkom. Nasze życie rodzinne wywróciło się do góry nogami: mój brat, zamiast masakrować zombiaki na konsoli, zaczął czytać komiksy, a ojczym przestał gotować. Tylko co można robić na wsi bez Internetu, skoro mama nie umie jeździć na rowerze?
Kup Lukrecja poza zasięgiem w ulubionej księgarnii
Lukrecja poza zasięgiem
A gdyby tak zamienić się na miesiąc domami? Na taki niecodzienny i szalony pomysł wpadła mama Lukrecji. Kiedy nadchodzi dzień zamiany wszyscy domownicy są niezwykle podekscytowani do jakiego domu trafią. Wiedzą jedynie, że opuszczają gwarny Paryż i udają się do spokojnej wioski, w której jak się później okazuje doskwiera brak zasięgu. Początkowy szok Lukrecji, z braku przekazywania informacji dla swoich przyjaciółek staje się coraz bardziej znośny, a jak się okazuje, życie na wsi nie jest takie straszne jak myśleli. To nasze pierwsze spotkanie z twórczością Anne Goscinny, ale jak fantastycznie udane. Córka bacznie słuchała opowieści jakie przydarzyły się tej szalonej i niecodziennej rodzinie, a wspaniale szkice zatrzymywały czytanie na ich obserwacje i zakreślanie obrazu. Pomimo, że jest to szósty już tom opowieści młodej Lukrecji i jej rodziny bawiłyśmy się doskonale. Wiadomo będąc na bieżąco wyjaśniłoby się wiele kwestii, które zaistniały w ich obecnym życiu, ale nie przeszkadzało to w odbiorze lektury, ponieważ stanowi odrębną opowieść. Świetna książeczka dla starszych dzieci, nie tylko ze względu na treść, poczucie humoru, ale także pokazanie charakterów naszych bohaterów. Umila czas i pokazuje, że da się przeżyć bez zasięgu w telefonie. :)
Oceny książki Lukrecja poza zasięgiem
90 użytkowników ma tytuł Lukrecja poza zasięgiem na półkach głównych- Przeczytane 63
- Dla dzieci 3
- 2022 3
- 2021 2
- Wypożyczone 2
- Ta kreska! 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lukrecja poza zasięgiem
Znów marzę o wakacjach ;) przypomina mi się zamek w Mosznej w którym byłam <3
Znów marzę o wakacjach ;) przypomina mi się zamek w Mosznej w którym byłam <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLukrecja poza zasięgiem to już szósty tom przygód rezolutnej Lukrecji autorstwa Anne Goscinny. Tym razem bohaterka wraz z rodziną wybiera się na nietypowe wakacje – zamieniają się domami z obcą rodziną i zamiast tradycyjnego hotelu czy domku nad morzem, lądują w… starym zamku w Bretanii. Brzmi jak przygoda? Zdecydowanie tak, zwłaszcza że miejsce to skrywa wiele tajemnic, a dostęp do internetu jest, cóż… właściwie nieistniejący.
Pomysł na zamianę domów to zdecydowanie jeden z najciekawszych elementów książki. To intrygujący koncept, który otwiera mnóstwo możliwości – niespodziewane znaleziska, odkrywanie codziennych zwyczajów nieznajomych ludzi i konfrontacja z zupełnie innym stylem życia. Lukrecja, jak zawsze, z właściwą sobie ironią i humorem podchodzi do nowych wyzwań, a czytelnik ma okazję spojrzeć na wakacyjne przygody z zupełnie innej perspektywy.
Mimo że książka zachwyca pomysłem i lekkim stylem, jest jeden element, który potrafi mocno irytować – postać babci Scarlett. Jej nieustanne zamiłowanie do alkoholu i hazardu, przedstawione w humorystycznym tonie, w książce dla dzieci wydaje się nieco nie na miejscu. Choć autorka wyraźnie próbuje nadać jej wizerunek ekscentrycznej, niesfornej staruszki, momentami jej zachowanie bardziej drażni niż bawi.
Mimo tego Lukrecja poza zasięgiem to pełna humoru i przygód opowieść, która świetnie sprawdzi się jako lekka lektura na wakacje. To książka o odkrywaniu nowych miejsc, przełamywaniu przyzwyczajeń i radzeniu sobie w nietypowych sytuacjach – czyli o wszystkim, co czyni wakacyjne przygody niezapomnianymi.
Lukrecja poza zasięgiem to już szósty tom przygód rezolutnej Lukrecji autorstwa Anne Goscinny. Tym razem bohaterka wraz z rodziną wybiera się na nietypowe wakacje – zamieniają się domami z obcą rodziną i zamiast tradycyjnego hotelu czy domku nad morzem, lądują w… starym zamku w Bretanii. Brzmi jak przygoda? Zdecydowanie tak, zwłaszcza że miejsce to skrywa wiele tajemnic, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo sympatyczne te książki o Lukrecji.
Druga rodzina zajmuje ich dom w mieście.
Bardzo sympatyczne te książki o Lukrecji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kolejny tom. Akcja toczy się w wakacje. Lukrecja wraz z rodziną korzysta z ciekawego pomysłu, jakim jest zamiana domów. Oni wyjeżdżają do domu, który przypomina zamek i jest położony w Bretanii. Blisko mają ocean, ale nie ma tam zasięgu. Wiktor musi poradzić sobie bez ukochanych zombiaczków, a Lukrecje bez przyjaciółek.
Druga...
Polecam książka fajna🙂,
Dóżo przygód,
Fajnie się ją czytało
Ocena6/10
Polecam książka fajna🙂,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDóżo przygód,
Fajnie się ją czytało
Ocena6/10
Do Lukrecji mam duży sentyment, gdyż to właśnie on umiliła mi czasy pandemii i piątkowe wieczory. Historyjki z tej serii wywołują szeroki uśmiech, odrobinę nostalgii, masa tu przesympatycznych bohaterów, do których powrót przypomina spotkanie dawno niewidzianych przyjaciół, do tego Scarlett. Tak, SCARLETT. Babcia głównej bohaterki zdecydowanie należy do najlepszej literackiej babci, na każdej scenie jej teksty po prostu rozwalają łopatki. A, i duży plus za tłumaczenie, nie porównałam polskiego tłumaczenia z francuskim, ale Paweł Lipiński świetnie przetłumaczył różne żarty, które sprawiały mi uśmiech i przywołały mi masę miłych wspomnień. Taką literaturę dziecięcą chcę, nie jakieś Dzienniki Cwaniaczka czy poradniki po Minecrafcie. Z niecierpliwością czekam na więcej przygód tytułowej dziewczyny. Trzymam kciuki, by kolejne tomy będą trzymały podobny poziom!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna lekka książka.
Fajna lekka książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTalent pozostał w rodzinie! :-)
Talent pozostał w rodzinie! :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo francuska historia, świetnie oddane realia, typowe dla tego kraju.
Bardzo francuska historia, świetnie oddane realia, typowe dla tego kraju.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie było wrócić po przerwie do Lukrecji i tego Świata. To nie jest jakaś rozbudowana literacko opowieść ale wzbudza dużo czułości ciepła pozytywnych emocji. Idealnie nadaje się do czytania przez młodsze dzieci że względu na dużą czcionkę i rysunki